Splošni učni uspeh v srednji šoli

Jodlarcek

Fizikalc
16. avg 2007
3.313
19
38
MB
Pozdravljeni

Ali se v srednih šolah na koncu šol. leta še vedno uporablja splošni učni uspeh (dličen, prav dober...)
Na OŠ tega od leta 2009 ni več.

Hvala

oriolus

Fizikalc
12. avg 2009
3.787
15
38
124
Na tem področju se je zakonodaja spremenila večkrat. Nekaj let ni bilo nezadostne ocene, namesto nje pa NMS (ni minimalnih standardov), kar je povzročilo tudi nekoliko spremenjen način opisa zaključne ocene. Ta je bil od Ni opravil, do številčnih, torej 2,3,4,5, izraženih v točkah.
Z letošnjim letom pa je ponovno uvedena tudi nezadostna ocena, kar pomeni, da bo lahko oblikovana tudi končna opisna ocena uspeha, torej nezadosten do odličen.

gasdopodna

Majstr
22. jul 2007
3.702
127
63
Pri nas v srednji 1997-2001 je bila še normalna strogost z vsemi šusi.

Če citiramo reklamo od Merkurja: Pri nas se vse dobi, vse dobiiii, od šusov do petk...
evil.gif

oriolus

Fizikalc
12. avg 2009
3.787
15
38
124
Citat:
Uporabnik Zorroslav pravi:
Citat:
Uporabnik oriolus pravi:
... NMS (ni minimalnih standardov), .....
Nedosežen minimalni standard mislim da se reče.
Tudi lahko.
V starih srednješolskih pravilnikih je zapisano:
""Ugotovitev, da dijak ni dosegel minimalnega standarda znanja, se evidentira z oznako »nms«""".
Nato pa smo po zbornicah to prevajali v različnih besednih zvezah.
Na srečo te neumnosti sedaj ni več.

LP

Apollo8

Mahoney
15. avg 2007
15.177
7.021
113
So pa dijaki to prevajali v: najboljši med sošolci, nije majka sretna,... =)

motoristic

Fizikalc
18. avg 2007
1.315
21
38
Ljubljana
Pa to se mi zdi kr neki. Da ni ocen... ni čudno kam gre ta država.
In zadnjič sem nekje prebral... da dipl. ekonomist ne zna zračunat procentnega računa, pravnik pa piše stavke brez povedka.

oriolus

Fizikalc
12. avg 2009
3.787
15
38
124
Če sem bil morda narobe razumljen:
Ocene, ki to ni bila, torej NMS po novem pravilniku ni več. Sedaj se je vrnil dobri, stari (
wink-1.gif
) cvek - 1
V prvih treh letih OŠ prav tako ni ocen, so le opisi.
V programih za starejše sta samo dve oceni - opravil, ni opravil
Pri ocenjevanju vajencev na praksi sta prav tako le dve možnosti - uspešen, neuspešen.
Zaključna ocena spričevala (o čemer je bilo postavljeno osnovno vprašanje) v OŠ je izražena samo s številko od 2 do 5, v srednjih šolah pa po novem, letošnjem pravilniku tudi opisno, torej je lahko uspeh odličen (5) ali manj.

Upam, da je sedaj jasno.

LP

tony

Guru
23. jul 2007
9.676
1.487
113
Citat:
Uporabnik motoristic pravi:
Pa to se mi zdi kr neki. Da ni ocen... ni čudno kam gre ta država.
In zadnjič sem nekje prebral... da dipl. ekonomist ne zna zračunat procentnega računa, pravnik pa piše stavke brez povedka.

Jap, tako smo se zadnjič režali z enim angležem, ki je razložil, da angleške slovnice pač ne zna, ker se je ni nikoli učil v šoli...
hysterical-1.gif

Vse te NMS kozlarije in ne vem kaj so zame za v isti koš kot usmerjeno izobraževanje in skupna programska jedra in kar je še bilo tega sr... v 80ih letih...
tongue-1.gif

Jodlarcek

Fizikalc
16. avg 2007
3.313
19
38
MB
Citat:
Uporabnik oriolus pravi:
Če sem bil morda narobe razumljen:
Ocene, ki to ni bila, torej NMS po novem pravilniku ni več. Sedaj se je vrnil dobri, stari (
wink-1.gif
) cvek - 1
V prvih treh letih OŠ prav tako ni ocen, so le opisi.
V programih za starejše sta samo dve oceni - opravil, ni opravil
Pri ocenjevanju vajencev na praksi sta prav tako le dve možnosti - uspešen, neuspešen.
Zaključna ocena spričevala (o čemer je bilo postavljeno osnovno vprašanje) v OŠ je izražena samo s številko od 2 do 5, v srednjih šolah pa po novem, letošnjem pravilniku tudi opisno, torej je lahko uspeh odličen (5) ali manj.

Upam, da je sedaj jasno.

LP
Končno odgovor katerega sem iskal in o katerem je topic sploh nastal.
Hvala