Sosed hodi čez našo parcelo!

ceedevita

Majstr
24. jul 2009
6.902
114
63
štajerska
Citat:
Uporabnik capl pravi:
Za stavbe ne poznam, ...če pa jim dovoliš pot, ki se potem z leti spremeni v kolovoz za občasni prevoz, počasi v stalni še za osebna vozila, ......postane cesta, ki je ne moreš več zapret.
Vem za primer, ko so na sodišču dokazovali pravico s starimi slikami avtomobila tam parkiranega, samo so pozabili, da tisti tip avta še ne delajo toliko let
hysterical-1.gif
razlika je če jim dovoliš pot, ali pa če se pač sprehajajo ker jim je bližje.
na deželi sop pač navajenim, da pač prečkajo tam kjer je bližje. meni nekak na pamet ne pride da bi kaj takega počel. naši sosedje so tudi bili tako navajeni ampak so si dali brez težav dopovedati. eni pa si ne dajo. je pač potem potrebna ograja

Gatto

Guru
19. jul 2007
18.747
896
113
tu in tam
Tako je..jaz sem tudi moral dat ograjo, ker so mi mimoidoči trgali šmarnico in jo zobali..veš kaka zguba je bila
tongue-1.gif

merdzo

Majstr
6. avg 2007
3.780
180
63
ksz

Zastopim jaz lastnika zemlje.
Ampak njegov cilj ni izlit svoj žolč na neko internetno stran pač pa rešit situacijo.

Ograja verjetno ne pride v poštev zaradi velikosti parcele.
Pomojem ima smisel postavit table in eventuelno kako oviro na vrhu poti.
Da bo vsakega posebej doli ustavljal in mu razlagal problem tudi ni življenjsko.
Zgoraj postaviš eno tablo s primernim in jasnim napisom in je to to.

Sam se tudi že naletel na oviro, ampak šele proti dnu poti in takrat se pač nisem vračal nazaj na vrh. (Je pa bila pot opisana na netu).

lp

mcn

Majstr
3. sep 2007
1.934
270
83
Slovenija
saj ne da se strinjam z "inštalacijo" na sliki,
ampak na svoji zemlji pa ja lahko kaj počneš ali ne? govorim o privatni zemlji , seveda.
ker sem po tej logiki sokriv če mi vlomilec pride v kuhinjo, se spotakne in pade na set nožev, ki se mi sušijo na polici...

kravakonj

Fizikalc
30. okt 2012
5.215
0
36
Analogija zgornji sliki je, da v hiši zasačiš vlomilca, ta prične bežati, ti ga ujameš in mu zmaličiš faco. In tega ne smeš narediti (niti v svoji hiši).

mcn

Majstr
3. sep 2007
1.934
270
83
Slovenija
nebi rekel, mene ni v gozdu, ko se on nabode,
prav tako me ni v kuhinji, ker sem v obeh primerih v službi.....

glede fizičnega kontakta pa, lahko se mu uprem, vendar ne smem uporabiti pretirane sile. (lahko pa skupaj padeva po stopnicah in je on pod mano, in posledično dobi hujše poškodbe...)

kravakonj

Fizikalc
30. okt 2012
5.215
0
36
Bodičasto žico si pa nastavil, ker ...? Mislim, da s tistim, kar boš napisal za ker ne boš prišel skozi niti na slovenskih sodiščih. Načeloma lahko potem svoj gozd spremenim v en sam booby trap. Čeprav ne vem, kako gre to skupaj s pravico javnosti, da hodi po mojem gozdu.

Pustimo ob strani možnost, da se na tisto žico nasadi otrok. V trenutku ko je bila žica postavljena, bi moral pomoje gospod fasati vsaj obtožnico za povzročanje splošne nevarnosti.

Viper_XxL

Guru
20. avg 2007
9.638
1.148
113
Titograd
To je pri nas pač tako, da vsi mislijo da lahko svobodno šetajo po tvoji zemlji, podrejo kakšno drevo za zimo ker se že ravno suši (ali pa tudi ne), nabirajo gobe, borovnice in ostalo rastlinje, rijejo z krosarji, naredijo piknik.... na TVOJI zemlji. Spyzdite dol, kupite si svoj travnik na katerem lahko po mili volji nabirate regrat, gobe in ostalo rastlinje, pa kak gozd si kupite, zadeve so danes dokaj poceni.

kravakonj

Fizikalc
30. okt 2012
5.215
0
36
http://www.uradni-list.si/1/objava.jsp?urlid=199330&stevilka=1299

5. člen

(1) Lastninska pravica na gozdovih se izvršuje tako, da je zagotovljena njihova eko|oška, socialna in proizvodna funkcija. Lastnik gozda zato mora:

– gospodariti z gozdovi v skladu s predpisi, z načrti za gospodarjenje in upravnimi akti, izdanimi po tem Zakonu;

– dovoliti v svojem gozdu prost dostop in gibanje drugim osebam;

– dovoliti v svojem gozdu čebelarjenje ter lov in rekreativno nabiranje plodov, zelnatih rastlin, gob in prosto živečih živali v skladu s predpisi.

(2) Lastniki gozdov imajo pravico sodelovati v postopku sprejemanja gozdnogospodarskih in lovskogojitvenih načrtov in pri pripravi gozdnogojitvenih načrtov. Njihove potrebe, predlogi in zahteve se v največji možni meri upoštevajo skladno z ekosistemskimi in zakonskimi omejitvami.

(3) Republika Slovenija mora v gozdovih v svoji lasti omogočiti praktični pouk kot del izobraževalnega procesa v gozdarstvu.

Viper_XxL

Guru
20. avg 2007
9.638
1.148
113
Titograd
Rekreativno nabiranje plodov verjetno ne pomeni da najdem človeka na bolšjem sejmu kako prodaja gobe, s katerimi sem ga par dni prej dobil na obhodu po gozdu..... ali pač?

Viper_XxL

Guru
20. avg 2007
9.638
1.148
113
Titograd
Citat:
Uporabnik patriot pravi:
Pozabil si še napisat, da za piknikom ponavadi ostanejo smeti.
10.gif

Do sedaj na srečo vedno pospravljeno. Mi je pa v gozdu ravno ob začetku toplega vremena nekdo odvrgel par vreč nečesa zelo smrdljivega, verjetno kako drobovino, pa manjšo prikolico odpadnega gradbenega materiala.... to pa me dvigne
jezen.gif

kravakonj

Fizikalc
30. okt 2012
5.215
0
36
Mislim, po zakonu jaz v tvojem gozdu lahko nabiram gobe. Če me zalotiš z 10 kg gob (pa nima veze, ali jih bom potem prodal ali ne), potem pomoje pokliči policijo. Se pa strinjam, da bi tu zakon moral biti točen - torej kakšna količina gob spada pod rekreativno.

kravakonj

Fizikalc
30. okt 2012
5.215
0
36
Mislim to, da je gozd javno dobro, je povsem pravilno - 75 odstotkov gozdov v Sloveniji je v privatni lasti, torej bi bil v nasprotnem primeru dobršenj del Slovenije off limits za tako rekoč vse prebivalce.

Saj sem rekel - naj se določi, kaj pomeni rekretaivno nabiranje (naj se določi točno - torej toliko in toliko gob, dag whatever). Če pa se folk skozi tvoj gozd sprehaja (torej večina ljudi), mi pa resnično ni jasno, kako te s tem oškodujejo.

Kaj naj rečem glede domačinov - pač ne pozanjo zakonodaje. Imam pravico hoditi skozi tuj gozd in ne mislim nikogar spraševati za dovoljenje.

Nazadnje urejeno: