sončni kolektorji

sajkek

Guru
16. mar 2008
36.038
11.158
113
pol bojler-prebarvan pa je kak je, za tiste lepe dni kaj boš gori bo to zakon. Brez kompliciranja.

Hanzi

Guru
27. jul 2007
48.156
6.967
113
pri taščici
Ker nimaš elektrike potem najbrž niti hidroforja (hidropaka) nimaš itd. zaradi tega bi se jaz tudi izogibal pumpe, elektronike, itd. vsaka stvar je 100 evrov, na koncu si ob jurja, sploh če ne boš sam delal vezave.

Jaz lahko celo hišo (razen kleti, kjer je peč) ogrevam termosifonsko. Ko bo v kolektorju enkrat 100 stopinj bo voda lepo silila navzgor. Je pa res da bi moral špiralo narediti od spodaj navzgor in ne levo desno, pa mogoče uporabiti malo večji presek cevi.
Pri starših imam 120l rezervoar od hidroforja in je o v lepem vremenu voda prevroča v njem za umivanje. Pa je samo pol dneva na soncu, pa še pokonci je. Zjutraj zakriva hrib,popoldne hiša. Če bi ga postavil leže(bistveno večja površina na soncu) na sončno lego, bi res lahko čaj kuhal s tisto vodo.

brgo

Fizikalc
14. avg 2007
5.783
0
36
Milky way
Pri meni je taka lega, da bi po mojem poleti že ob 10ih dopoldne lahko kuhal čaj
smile-1.gif
Zato se raje ne hecam brez regulacije, da mi ne bo vseskup kam odneslo.

Trenutno se zdi še najboljša ideja res črno prebarvan bojler ali pa nemara manjši pretočni bojler na plin. Sem našel od junkersa enega malega, ki ne potrebuje dimnika. Sicer je za zemeljski plin, ampak po navodilih, kjer je napisana poraba UNP,sklepam, da se ga da predelat na UNP. Poraba naj bi bila 0,85kg/h, kar je povsem znosno. Cena pa dobrih 200€.

Hanzi

Guru
27. jul 2007
48.156
6.967
113
pri taščici
Črno pobarvan bojler ti ne bo nikamor odneslo, (razen PES-i) (sploh če boš imel ustrezno ekspanzijo, varnostni ventil). Pa mislim da tega ne potrebuješ ker nimaš vodomera z nepovratnim ventilom.
Kolektor je pa druga pesem. V običajnih kolektorjih je liter vode in tisti liter vode sonce res hitro lahko zavre na tako veliki površini.

Nazadnje urejeno:

Hanzi

Guru
27. jul 2007
48.156
6.967
113
pri taščici
Citat:
Uporabnik patriot pravi:
Citat:
Uporabnik Hanzi pravi:
Ne razumem ljudi ki montirajo en ali pa dva kolektorja, sploh sedaj ko so subvencije in je kolektor lahko ”zastonj”.
Tisti ki ima od enega kolektorja pol leta dovolj tople vode, je bolje da jo greje z el bojlerjem za 50 evrov. Napeljava za kolektor ga pač stane minimalno jurja.

Tole pa ti še sam ne veš, kaj si hotel povedat.

In ne, letos že enčas ni subvencij za to. Tudi ko je bila, ni bilo zastonj.

Daj raje ostani pri svojem rabljenem bojlerju.
ne bom, imam že na lagerju kolektorje ki jih bom dobil ”zastonj”. Je pa res da je vse ostalo precej drago. Ampak vse ostalo moraš imeti za en kolektor ali pa 8.
Za letos je konec subvencij na ekoskladu. Ti dam prav. Ampak verjemi da letos tudi brgo ne bo veliko vode pogrel s svojim diy kolektrjem.

Pa da ti razložim pojem ”zastonj”.
Kolektor je velik slaba 2m2.
Subvencija znaša 150€/m2.
Kolektor stane manj kot 300 evrov.
Koliko te po odšteti subvencijo stane kolektor?

(pustimo sedaj to da te delo,oprema in inštalacija lahko stane 5 jurjev ali več.)

Nisi imel prav pri fasadi cbb, tudi sedaj nekako nimaš. Samo na organ ti grem, saj vem. Pač imam močerada na vrvici, pa nekaj po njem teče.

TMJ

Fizikalc
4. jul 2013
1.589
8
38
Citat:
Uporabnik Biciklari pravi:
a je to huda poškodba? Se jo da sanirati? Kako to popraviti?

http://www.bolha.com/dom/bazeni-in-oprema/oprema-za-bazene/soncni-kolektor-za-vodo-1288163891.html

bi šlo da ta dva kolektorja zmontiram na en vikend priklopim direkt cev s hladno vodo iz bazena gor in izhod na pumpo v bazenu (11-12m3)?
Bi to sploh kaj ogrelo bazen?
hvala
grin1.gif

Tudi jaz sem že razmišljal podobno varianto za bazen, samo ne vem če se bi obneslo ker imam na lokaciji kjer bi jih lahko montiral sonce samo nekje do 14-e ure.
confused-1.gif