sončni kolektorji

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.301
1.925
113
In...kako se obnesejo? (se jih da dovolj porabiti za ogrevanje hiše...ker če daš 7.500 EUR za segrevanje sanitarne vode ti gre kar malo na jok)

Še lokacijo napiši
wink-1.gif

hooger

Fizikalc
5. sep 2007
1.987
17
38
Bled
u bistvu bo letos prva zima, ko jih bomo stestirali. Lokacija je zgornja Gorenjska. Zaenkrat smo z njimi zadovoljni. V prvi vrsti se itaq uporabljajo za sanitarno vodo, višek pa bo čez zimo šel v talno ogrevanje. Joka zaenkrat doma nihče, že to je dovolj, da do sedaj še nismo porabili kapljice nafte
smile-1.gif

bansh28

Fizikalc
24. sep 2009
2.390
2
36
ORGINAL tm
to je isti drek kot toplotna črpalka .... če to koristita dve osebi v hiši se investicija povrne glih malo po penziji ! To je vse k.u.r.a.c

hooger

Fizikalc
5. sep 2007
1.987
17
38
Bled
Imaš tako mnenje po dolgoletnih analizah, ali se ti tako samo zdi, ali pa si nekje slišal? Nekaterim je pač pametneje vložiti denar v kakovostnejše ogrevanje kot pa recimo v nove avtomobile (tam se ti investicija povrne kdaj?)
cool-1.gif

ziggy

Fizikalc
8. nov 2007
1.133
2
36
A ste kaj računali kdaj se vam bo povrnila investicija? Za 7500€ namreč dobiš skoraj 11000l kurilnega olja oz. okoli 110MWh toplote...

hooger

Fizikalc
5. sep 2007
1.987
17
38
Bled
nismo delali blaznih izračunov o tem kdaj se investicija povrne. Letno pa pokurimo (smo do sedaj no) od 1500 do 2000l kurilnega olja. Gre pa se za 200m2 veliko dvonadstropno hišo.

ziggy

Fizikalc
8. nov 2007
1.133
2
36
Aha, to pa ne zgleda tako slabo. Kako pa je s pokrivanjem potreb po toploti? Oljna peč bo verjetno ostala - če je par dni oblačno si verjetno na mrzlem?
Tudi mene malo mikajo taki kolektorji samo me moti, ker imamo tu v močvirju non stop meglo. In to ravno takrat, ko bi najbolj rabil toploto...
jezen.gif

Vaio

Fizikalc
22. jul 2007
1.223
0
36
Ne bo na mrzlem saj oljna peč je še vedno na prvem mestu v hladnejših dnevih.Kolektorji samo "pomagajo" pri dogrevanju vode in zaradi tega bi naj bila manjša poraba olja, ker se peč manj vklaplja ali se sploh ne ( v poletnih dnevih) oz. ima manj dela pri ogrevanju vode na željeno temperaturo.
No nekje tako bi naj bilo, če sem prav razumel.

hooger

Fizikalc
5. sep 2007
1.987
17
38
Bled
Peč na olje seveda ostane. Tudi ta je šla "na srečo" spomladi k hudiču, tako da smo jo pred kratkim zamenjali za boljšo (CTC).
Pri kolektorjih je tako, da imaš največ toplote takrat ko jo najmanj rabiš. Celo poletje smo imeli vodo v bojlerju več kot 70 stopinj. Čez zimo pa je sistem tak, da voda v bojlerju ne sme pasti pod 45stopinj (legionela pa take fore
grin1.gif
). Če jo sonce zgreje bolj je toliko lepše, drugače pa dogreva peč na olje. Je pa spodnje nadstropje skoraj celo na talnem ogrevanju, tako da tudi to grejemo več ali manj na sonce (rabi vodo od 35-40stopinj).

Nazadnje urejeno:

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.301
1.925
113
Citat:
Uporabnik ziggy pravi:
Tudi mene malo mikajo taki kolektorji samo me moti, ker imamo tu v močvirju non stop meglo. In to ravno takrat, ko bi najbolj rabil toploto...
jezen.gif

Saj zato pa je na ljubljanskem območju brezveze kupovati kolektorje, ker takrat ko rabiš toploto (zima, oblačno) je ni. Ko je sonce ti bo pa ventilčke ven pometalo
evil.gif

Če je bajta v razsulu se jo bolj splača toplotno obleči (pa takrat ne gledat na vsak cm izolacije ter argumentirat, da ni potrebno) in potem nabavit TČ zrak/voda za ogrevanje hiše...ki pa bo seveda spotoma segrela tudi sanitarno vodo.
Pa ne rabiš kolektorjev, ne oljne peči...ničesar...z eno enoto pokriješ vse.
Kolikšna pa je investicija v kakega Zubadana bo pa kak lastnik povedal..nekdo na forumu, se mi zdi, da jo ima.

KStoner

Majstr
31. dec 2007
2.135
198
63
Citat:
Uporabnik hooger pravi:
Imaš tako mnenje po dolgoletnih analizah, ali se ti tako samo zdi, ali pa si nekje slišal? Nekaterim je pač pametneje vložiti denar v kakovostnejše ogrevanje kot pa recimo v nove avtomobile (tam se ti investicija povrne kdaj?)
cool-1.gif

pravilno razmišljanje. tudi jaz sem takega razmišljanja.
zanimivo, ko se gre za avto noben ne računa kaj dosti....
se bomo čez ene 5 let pogovarjali ko bo šla cena kurilnega olja v višave...

Hanzi

Guru
27. jul 2007
48.156
6.968
113
pri taščici
Upam da imaš prav postavljene (jug, naklon) da boš dobil pozimi kaj od njih. (in dovolj veliko površino).
Sicer bo bolj švoh.(poleti se boš pa pregreval).
Poleti bi moral z njimi greti vodo v bazenu
wink-1.gif

ziggy

Fizikalc
8. nov 2007
1.133
2
36
Citat:
Uporabnik vincent pravi:
Citat:
Uporabnik ziggy pravi:
jezen.gif

Saj zato pa je na ljubljanskem območju brezveze kupovati kolektorje, ker takrat ko rabiš toploto (zima, oblačno) je ni. Ko je sonce ti bo pa ventilčke ven pometalo
evil.gif

Če je bajta v razsulu se jo bolj splača toplotno obleči (pa takrat ne gledat na vsak cm izolacije ter argumentirat, da ni potrebno) in potem nabavit TČ zrak/voda za ogrevanje hiše...ki pa bo seveda spotoma segrela tudi sanitarno vodo.
Pa ne rabiš kolektorjev, ne oljne peči...ničesar...z eno enoto pokriješ vse.
Kolikšna pa je investicija v kakega Zubadana bo pa kak lastnik povedal..nekdo na forumu, se mi zdi, da jo ima.

Ma, da bi imel pod hišo par 100m^3 zalogovnik bi celo poletje hrčkal, pozimi pa banane gojil z viškom toplote
wink-1.gif

tonic76

Zelenc'
11. sep 2012
8
0
1
Zdravo,

jaz imam pomladi namen zmontirati sončne kolektorje za ogrevanje sanitarne vode. Ker sem zasledil, da ima ena izmed spletni trgovin akcijsko ponudbo, sem razmišljal, da bi set kupil že kar sedaj, zmontiral pa bi ga potem spomladi, saj je akcijska cena 400€ nižja.

Gre se za tale set: http://www.tersus.si/soncni-kolektorji-v-setu-ewatt-cpc-302-vip

Ima kdo izkušnje s čim podobnim? Je Watt dobra firma za kolektorje? Bi vi kupil sedaj ali je pričakovati, da bodo pomladi cene še nižje?

Najlepša hvala za vse odgovore!

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.301
1.925
113
Opis imajo tako pocukran, da ti sladkor dvigne
crazy1.gif
.

Samih kolektorje vne poznam..kolikor sem prebral drugje je bojler Ok stvarca. a na vsak način se ti splača zmontirat že zdaj, če že kupiš....ne vem zakaj n ebi zadeve začel uporabljat čim prej. Do spomladi bo še veliko sonca. (seveda če je izvedljivo)

sajkek

Guru
16. mar 2008
36.038
11.158
113
še vedno 7500€ za sanitarno vodo? to jo greješ z leketirko že 20 let
wink-1.gif
nafta je itak passe, in se jo moraš čimprej losat. Jaz sem si zamislil, da dam za sončne kolektorje max 1000 € (za svoje potrebe) pa še tisto ni računice.

x5x

600.registrirani uporabnik
22. avg 2007
2.666
9
38
Ljubljana- okolica
Pri nas smo jih montirali pred poletjem. Sicer nas je zadeva prišla (vaj meni se zdi)ugodno ( ker sva dobila kolektorje za dobro ceno), določene zadeve so bile že narejene pri gradnji hiše(bojler,povezava). + to da sva npr inox nosilce sva naredila sam. Hiša je postavljena tako da je čez cel dan sonce.

Tako da je cena zadeva prišla pod 1300€ z montažo.
Zaenkrat zadovoljni.

sajkek

Guru
16. mar 2008
36.038
11.158
113
sej pravim, to je edino še smiselno..ker preprost izračun da, je ogrevanje sanitarne vode na letni ravni bore mali strošek..zato.

Dejansko pa folk daje kolekterje da bo šparal in zato se delajo izračuni. Kolektorji se ne dajo na streho zato, ker bi bili lepi.

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.301
1.925
113
Sicer strošek precej varira kako stanje imaš v kurilnici..kdor ima že npr. peč na drva, ima verjetno zraven še zalogovnik..torej dokupiš kolektirje in je strošek minimalen.
Oz. če ravno prenavljaš kurilnico se splača pustiti odprta vrata tudi tej opciji (vsaj dodatna špirala v bojlerju/zalogovniku). Na vsak način pa se splača (spet če je opcija) koristiti tovrtsno toplo tudi za ogrevanje hiše (poleg SV...seveda pa jo 'porineš' tudi v vse stroje, ki uporablajo vodo ter jo dogrevajo).
Glede na dobo uporabe kolektorjev...ter neodvisnost od energijskih virov (samozadostnost)...na noben način ni to stran vržen denar.

Pa spet..kdor že ima TČ za ogrevaje hiše..ima res minimalen strošek tudi z aogrevanje vode...tam se težko prepričaš da dokupiš še kolektorje....kdor ima el. bojler...tam je pa razlika kar očitna..med 'nič porabe' ter XY kwh.