Tam okoli 250€.
Panela pri rexel, inverter s tujine, nosilci s kitajske.
V kakšnih primerih bi sicer odklopil?Zdej k ti materjal že skoraj mečejo v hrbet, sem dodal še eno balkonsko.
Vmes je "pametna vtičnica", da lahko na daljavo odklopim.
![]()
Če bo kdaj na meji zaradi menjavanja sonca in oblakov.V kakšnih primerih bi sicer odklopil?
Imam podoben plan. SE na netmetering so mi zavrnili, pa bi dal vsaj balkonsko SE da vecinsko pokrije delovanje dveh klim poleti na minimumu (razvlazevanje). A balkonsko 100% dajo vsakemu soglasje? Ker tule okoli jiih ima dosti SE, napetost sem ze veckrat videl 252V...Tam okoli 250€.
S tem ne boš nič dobrega naredil, ker ima zadeva omejitev malo čez 400W po priklopu. 2 panela na inverter in to je to.Mislil sem iz amazona vzeti Hoymiles HMS-800W-2T Micro Inverter ter gor obesiti 4 panele ( 2 obrnjena na vzhod, 2 na zahod).
Kar bi moral pametni števec ki ga predpisuje elektro itak onemogočit saj to opcijo ima, tako da naj si sami poberejo zasluge. Znajo omejevat in merit vsak W, ne morejo pa nastavit števca da izklopi ob negativnem toku če ni povezave na trafo (komunikacija).Vključena/povezana SE/baterija/generator v omrežje, brez da bi se prej od njega odklopili.
Pa to imaš vertikalno na balkonsko ograjo obešeno? Jaz razmišljam, da bi na vikendu na pergolo zmontiral nekaj takega. Samo na oko je mesečni izplen verjetno max 60kwh, kar pretvorjeno v evre znaša cca 12 eur. Zdaj če te je prišlo 200 do 300 eur investicija, je še nekak sprjemljivo. Ti kompleti pa, ki se prodajajo 500 do 800 eurov, to pa nikoli ne prideš na pozitivno nulo.Zdej k ti materjal že skoraj mečejo v hrbet, sem dodal še eno balkonsko.
Vmes je "pametna vtičnica", da lahko na daljavo odklopim.
![]()
Še pred parimi leti (2017) se je ozemljevalo, vse po protokolu. Če se pa danes ne pa ne morem reči.Kar bi moral pametni števec ki ga predpisuje elektro itak onemogočit saj to opcijo ima, tako da naj si sami poberejo zasluge. Znajo omejevat in merit vsak W, ne morejo pa nastavit števca da izklopi ob negativnem toku če ni povezave na trafo (komunikacija).
Druga stvar je da včasih je veljalo osnovno pravilo varovanja pri elektriki da se je potenciale odklopljenih vodov vedno dalo v stičišče oz. zemljo, tega se ne dela že 50 let. Pa vsi mrtvi zadnje čase bi se na tak način rešili (ne glede ali gre za napetost ker je nekdo vklopi napajanje iz omrežja po napaki ali pa ker nekemu loleku uhaja elektrika iz agreegata/SE/baterije/EV).
Ravno to je ideja (pobrana z nemskih forumov), po dva panela - eden na vzhodni strani in eden na zahodni povezes z Y konektorjem. To naredis 2x, torej vse skupaj 4 paneli. Tako zelo verjetno ne presezes omejitve moci 800W pa hkrati cez dan ulovis max energije.S tem ne boš nič dobrega naredil, ker ima zadeva omejitev malo čez 400W po priklopu. 2 panela na inverter in to je to.
Vsi še nimajo pametnih števcev in če nekdo na črno priklopi karkoli od tega nimajo nadzora nad tem.Kar bi moral pametni števec ki ga predpisuje elektro itak onemogočit saj to opcijo ima, tako da naj si sami poberejo zasluge. Znajo omejevat in merit vsak W, ne morejo pa nastavit števca da izklopi ob negativnem toku če ni povezave na trafo (komunikacija).
VN (SN) je treba ozemljit že zato ker ima par km drat v luftu sam od sebe nek random potencial, ki te komot ubije. Sicer vmes do porabnikov ali pa elektraren so vedno trafoti ali močnostni izklopniki, tako da operater lahko zagotovi nični potencial takega omrežja saj ga v celoti sam upravlja.Kar so delali na SN vem, da naši rajonci redno ozemljujejo. Za dela na NN pa nisem videl kako se lotijo.
Za balkonsko ne rabiš soglasja, Jo pa moraš prijavit. Tule več in link na obrazec https://www.sodo.si/sl/za-odjemalce/vticne-balkonske-proizvodne-napraveImam podoben plan. SE na netmetering so mi zavrnili, pa bi dal vsaj balkonsko SE da vecinsko pokrije delovanje dveh klim poleti na minimumu (razvlazevanje). A balkonsko 100% dajo vsakemu soglasje? Ker tule okoli jiih ima dosti SE, napetost sem ze veckrat videl 252V...
Mislil sem iz amazona vzeti Hoymiles HMS-800W-2T Micro Inverter ter gor obesiti 4 panele ( 2 obrnjena na vzhod, 2 na zahod).