sončna elektrarna

futuristic

geđet frik
Osebje foruma
13. jul 2007
7.951
689
113
U fensi :D

1742822052192.png

first1

Fizikalc
19. mar 2018
332
162
43
Tam okoli 250€.
Panela pri rexel, inverter s tujine, nosilci s kitajske.
Imam podoben plan. SE na netmetering so mi zavrnili, pa bi dal vsaj balkonsko SE da vecinsko pokrije delovanje dveh klim poleti na minimumu (razvlazevanje). A balkonsko 100% dajo vsakemu soglasje? Ker tule okoli jiih ima dosti SE, napetost sem ze veckrat videl 252V...
Mislil sem iz amazona vzeti Hoymiles HMS-800W-2T Micro Inverter ter gor obesiti 4 panele ( 2 obrnjena na vzhod, 2 na zahod).

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.313
4.273
113
Vključena/povezana SE/baterija/generator v omrežje, brez da bi se prej od njega odklopili.
Kar bi moral pametni števec ki ga predpisuje elektro itak onemogočit saj to opcijo ima, tako da naj si sami poberejo zasluge. Znajo omejevat in merit vsak W, ne morejo pa nastavit števca da izklopi ob negativnem toku če ni povezave na trafo (komunikacija).

Druga stvar je da včasih je veljalo osnovno pravilo varovanja pri elektriki da se je potenciale odklopljenih vodov vedno dalo v stičišče oz. zemljo, tega se ne dela že 50 let. Pa vsi mrtvi zadnje čase bi se na tak način rešili (ne glede ali gre za napetost ker je nekdo vklopi napajanje iz omrežja po napaki ali pa ker nekemu loleku uhaja elektrika iz agreegata/SE/baterije/EV).

• Všeč mi je
Reactions: Sokol in CLIO15

MrDaco

Guru
11. sep 2007
12.326
6.588
113
Zdej k ti materjal že skoraj mečejo v hrbet, sem dodal še eno balkonsko.

Vmes je "pametna vtičnica", da lahko na daljavo odklopim.

Screenshot-2025-03-24-13-22-30-94-a3b3f7ff182fbca1933b088238f0f0da.jpg
Pa to imaš vertikalno na balkonsko ograjo obešeno? Jaz razmišljam, da bi na vikendu na pergolo zmontiral nekaj takega. Samo na oko je mesečni izplen verjetno max 60kwh, kar pretvorjeno v evre znaša cca 12 eur. Zdaj če te je prišlo 200 do 300 eur investicija, je še nekak sprjemljivo. Ti kompleti pa, ki se prodajajo 500 do 800 eurov, to pa nikoli ne prideš na pozitivno nulo.

• Všeč mi je
Reactions: sajkek

Rekreacija

Guru
7. avg 2019
1.477
873
113
Kar bi moral pametni števec ki ga predpisuje elektro itak onemogočit saj to opcijo ima, tako da naj si sami poberejo zasluge. Znajo omejevat in merit vsak W, ne morejo pa nastavit števca da izklopi ob negativnem toku če ni povezave na trafo (komunikacija).

Druga stvar je da včasih je veljalo osnovno pravilo varovanja pri elektriki da se je potenciale odklopljenih vodov vedno dalo v stičišče oz. zemljo, tega se ne dela že 50 let. Pa vsi mrtvi zadnje čase bi se na tak način rešili (ne glede ali gre za napetost ker je nekdo vklopi napajanje iz omrežja po napaki ali pa ker nekemu loleku uhaja elektrika iz agreegata/SE/baterije/EV).
Še pred parimi leti (2017) se je ozemljevalo, vse po protokolu. Če se pa danes ne pa ne morem reči.

first1

Fizikalc
19. mar 2018
332
162
43
S tem ne boš nič dobrega naredil, ker ima zadeva omejitev malo čez 400W po priklopu. 2 panela na inverter in to je to.
Ravno to je ideja (pobrana z nemskih forumov), po dva panela - eden na vzhodni strani in eden na zahodni povezes z Y konektorjem. To naredis 2x, torej vse skupaj 4 paneli. Tako zelo verjetno ne presezes omejitve moci 800W pa hkrati cez dan ulovis max energije.

S tem ko imas 2 panela obrnjena na vzhod ti ta dva proizvajata strom v prvi polovico dneva, druga dva na zahodni strani sta dopoldne bolj za okras oz. minimalno delujeta, v drugi polovici dneva pa se situacija obrne. Naj me kdo popravi, ce sem morda narobe razumel..

Samo Svoj

Guru
27. jan 2022
7.264
3.105
113
Vsi še nimajo pametnih števcev in če nekdo na črno priklopi karkoli od tega nimajo nadzora nad tem.

Da pa se ne "ozemljuje" je pa neumnost par excelence!

• Všeč mi je
Reactions: Hanzi in Robert

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.313
4.273
113
Kar so delali na SN vem, da naši rajonci redno ozemljujejo. Za dela na NN pa nisem videl kako se lotijo.
VN (SN) je treba ozemljit že zato ker ima par km drat v luftu sam od sebe nek random potencial, ki te komot ubije. Sicer vmes do porabnikov ali pa elektraren so vedno trafoti ali močnostni izklopniki, tako da operater lahko zagotovi nični potencial takega omrežja saj ga v celoti sam upravlja.

Problem so NN vodi kjer se enostavno dela "po domače na pamet" in še nisem videl da bi kdo naredil briko do ozemljitve ko recimo menjajo kabel do hiše. Še huje, velikokrat se na NN dela direktno pod napetostjo, ker bi morali drugače cele procedure izvajat za izklop trafo postaje (za izklop na NN odvodu ali na trafo postaji se mora imet dovoljenje od SODOa, javljeno pa mislim da mora bit 14 dni prej če gre za redna dela = preveč birokracije).

• Všeč mi je
Reactions: Daniel

SJTV1

eV12
18. jul 2007
19.495
1.289
113
Imam podoben plan. SE na netmetering so mi zavrnili, pa bi dal vsaj balkonsko SE da vecinsko pokrije delovanje dveh klim poleti na minimumu (razvlazevanje). A balkonsko 100% dajo vsakemu soglasje? Ker tule okoli jiih ima dosti SE, napetost sem ze veckrat videl 252V...
Mislil sem iz amazona vzeti Hoymiles HMS-800W-2T Micro Inverter ter gor obesiti 4 panele ( 2 obrnjena na vzhod, 2 na zahod).
Za balkonsko ne rabiš soglasja, Jo pa moraš prijavit. Tule več in link na obrazec https://www.sodo.si/sl/za-odjemalce/vticne-balkonske-proizvodne-naprave

Gonzo

Guru
1. sep 2007
9.571
9.950
113
EU
Najbolj me skrbi "izjava o skladnosti", da ne bi za že montirano balkonsko povedali, da ni "skladna".
Kako je s temi kitajskimi izjavami?