Sončna elektrarna prihodnosti

keber

majski hrošč
28. jul 2007
13.240
44
48
Ta podatek drži. 1350 W/m2 je maksimalna moč sončnega obsevanja (ne sicer v Sloveniji, v vesolju pa). Potem pa računaj, pa odbij procente od izkoristkov in izgub.

Z omenjenimi cenami panelov (ki naj bi izkoristili 40% sončne energije) bi samo cena panelov bila 250 milijard $.

Da da, res se splača.
hysterical-1.gif

Nazadnje urejeno:

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.276
1.908
113
aja
smile-1.gif
po tej logiki (teorrija)

samo resnici na ljubo..zaenkrat so izkoristki sončne nergije nekje 1-2 % - vsaj kar se tiče sončnih celic.

če in ko bo komu bo uspelo zvišat to na vsaj 10 % - takrat je svet na konju (ampak trenutno za to še ni ekonomskih interesov - beri: lobiji v dotičnih branžah so premočni).

je pa res...sonce je neizmeren vir energije (vsaj še nadaljnih 5 miljard let)....le znati ga bo treba izkoristiti.

keber

majski hrošč
28. jul 2007
13.240
44
48
Navadne sončne celice imajo izkoristek nekje 5-10%. One specialne pa preko 40% (samo so drage kot žafran, oz. še več). Več.

Citat:
Using the commercially available solar cells (as of 2006) and system technology leads to system efficiencies between 5 and 19%. As of 2005, photovoltaic electricity generation costs ranged from ~0.60 US$/kWh (0.50 €/kWh) (central Europe) down to ~0.30 US$/kWh (0.25 €/kWh) in regions of high solar irradiation. This electricity is generally fed into the electrical grid on the customer's side of the meter. The cost can be compared to prevailing retail electric pricing (as of 2005), which varied from between 0.04 and 0.50 US$/kWh worldwide. (Note: in addition to solar irradiance profiles, these costs/kwh calculations will vary depending on assumptions for years of useful life of a system. Most c-Si panels are warrantied for 25 years and should see 35+ years of useful life.)

Pri današnji tehnologiji in cenah tega pač zadeve ne morejo konkurirati. Mogoče čez 50 let.

Odisej

arhivar
Osebje foruma
Administrator
2. sep 2007
7.645
9
113
Alter.si
www.skodelica-s-sliko.com
Tega pa pomoje še nekaj časa ne bo. Ker čeprav je danes tehnologija celic že dokaj "doterana", še vedno to ni to, nekaj pa je. Toliko, da se nekaterim "splača", kupijo zadeve in postavijo elektrarno, potem pa prodajajo elektru. Seveda pa se brez subvencije zadeve nekako ne izplačajo...
rolleyes-1.gif

Bomo še rabli nuklearke ja
cool-1.gif

philips

Guru
Osebje foruma
Administrator
17. avg 2007
9.860
689
113
Citat:
Uporabnik vincent pravi:
je pa res...sonce je neizmeren vir energije (vsaj še nadaljnih 5 miljard let)....le znati ga bo treba izkoristiti.

Ta neizmeren vir je žal 150mio km daleč. Zaradi tega ni kaj preveč uporaben, vsaj kar se masovne proizvodnje energije tiče.
Sicer pa bomo "sonce" izkoriščali v vseh fuzijskih elektrarnah, samo razpasti se še morajo tako kot navadne nuklearke
smile-1.gif

Floki

Guru
6. sep 2007
10.122
3.175
113
telim specialnim transformatorjem za omejevanje pretokov moči se pravi prečni transformatorji in so zeloooooo dragi. kar se tiče pretokov moči ti niso več tako veliki v smeri italije kot so bili problem pa nastaja v tem ker poraba v vzhodnih državah zelo hitro narašča tako da slovenija tam nebo mogla več nabavljati poceni energije ker je ne bo na voljo zato bo v nekaj naslednjih letih kot je večini znano elektrika dosegla cene kot se danes gibljejo na sosednjem italjanskem tržišču, in še kolikor mi je znano o sončnih celicah ( malo že škripa znanje o tem ker ne spremljam napredka) na 1 m2 dobiš cca. 100w moči tko da za eno nuklearko rabiš 10km2 seveda so izkoristki v zadnjih letih precej višji tako da je ta površina manjša....cena pa
17758-icon_confused.gif

Nazadnje urejeno:

jest5

Guru
18. avg 2007
25.965
-8.671
113
Citat:
Uporabnik Floki pravi:
na 1 m2 dobiš cca. 100w moči tko da za eno nuklearko rabiš 10km2 seveda so izkoristki v zadnjih letih precej višji tako da je ta površina manjša....cena pa
17758-icon_confused.gif
Ja, dobiš 100W... Poleti ob 1 popoldne, če imaš celice z nad 15% izkoristkom
grims-1.gif
Drugače pa opazno manj.

Slovenet

Guru
21. jul 2007
4.424
535
113
43
Še vedno Rdeči revirji
KSZ....

1. Sonce bo uporabno samo za sončne termoelektrarne, kolikor vem ena deluje v biližini Las Vegasa.
2. Fotovoltaika taka kot jo poznamo že zaradi načina delovanja ne more dosegati kakih velikih izkoristkov in je po mojem prepričanju nateg zelenih in z njimi povezane industrije. Eno pojasnilo o polprevodnikih: Pri polprevodnikih v fotovoltaiki je ključna energijska reža materiala (silicija), to je energija, ki jo potrebujemo, da zbijemo en elektron, ki je privezan na silicijevo jedro. Sončno celico obstreljujejo fotoni različnih energij. Vsi fotoni, ki imajo manjšo energijo od energijske reže materiala prispevajo samo k gretju sončne celice. Fotoni, ki imajo večjo energijo od energijske reže, pa če jim uspe zadet elektron, ga izbijejo. S tem da je potrebno upoštevat, da gre presežek energije spet v gretje celice. s segrevanjem celice se spet zmanjušuje izkoristek. Potem so tu še rekombinacije izbitih elektronov, pa verjetnost, da foton sploh zadane kak elektron, ...
Imamo izdelek z zelo slabim izkoristkom. Ta izdelek je potrebno tudi izdelat, koliko emisij se pa tam proizvede
17758-icon_confused.gif
Tega podatka pa "okoljevartveniki" ne povedo. Za izdelavo sončnih celic z visokim izkoristkom rabimo monokristalni silicij, ki ga dobimoiz polikristalnega, ki ga je potrebno pretaliti, pa tudi ingot je potrebno pri tem vrteti, drugače ne bo zadeva monokristalna.

Kdaj se bodo "okoljevarstveniki" začel zavedat, da tudi Kitajci in Indijci živijo na isti kugli kot mi in da je popolnoma vseeno na katerem koncu kugle spuščamo toplogredne pline v zrak, bomo posledice nosili vsi.

Primzi

Majstr
1. sep 2007
1.062
109
63
Soncne celice niso tako svoh.

jaz imam 4m2 fiksne na strehi in v povprecju dobim 1-2 kWh na dan. Z drugimi besedami: pokrije mi skrinjo in hladilnik.
(in seveda super obcutek ko opoldne pogledas na stevec, ki se vrti nazaj).

Ni pa to nadomestilo za elektriko...

Slovenet

Guru
21. jul 2007
4.424
535
113
43
Še vedno Rdeči revirji
Saj ne trdim, da so sončne celice slaba zadeva. Jaz samo trdim, da niso tako hudičevo ekološke kot trdijo nekateri ekologi. Navedel sem samo nekatere lastnosti sončnih celic, ki zeloooo zmanjšujejo njihov izkoristek.

Si pa dobr napisal, niso nadomestilo za elektriko in take kot so sedaj tudi verjetno nikoli ne bodo.

Jernej

Fizikalc
18. avg 2007
7.124
0
36
Samo ena rešitev je za energijsko prihodnost človeštva:

NUCLEAR.

Bodisi fizija (še nekaj desetletij), bodisi fuzija. Vse ostalo ni ekološko sprejemljivo, ima ogromen okoljski vpliv bodisi pri proizvodnji ali pri obratovanju.

Se pa strinjam, da je ekologija v zadnjih letih postala zelo, zelo hud biznis. Mokre sanje za "novodobne rešitelje sveta", da imajo sončne celice (katerih proizvodnja je še kako okoljsko oporečna), hibridne avtomobile (accu).

Bemti Ruse, ki so s Černobilom zafurali javno mnenje o temu viru energije. Če bi naredili gladek prehod iz grafitnih na vodne reaktorje, bi lepo sedaj v Sloveniji imeli tri do štiri reaktorje, 1000m pod Pohorjem skladišče odpadkov in nula termoelektrarn, jezovi na rekah pa bi služili samo uravnavanju poplav. Vsi bi se greli na elektriko, javni prevoz bi bil večinoma na elektrificiranih tirih in o sončnih celicah in vetrnih elektrarnah pa sploh ne bi nihče razmišljal.

Slovenet

Guru
21. jul 2007
4.424
535
113
43
Še vedno Rdeči revirji
Imaš prav nekateri doživljajo orgazme ob uvajanju "zelenih tehnologij". Sicer pa resnica počasi in vztrajno prihaja na dan. Biodizel in etanol nista več zeleni gorivi, ampak imata čedalje pogosteje status agro goriv.

Glede nukleark je pa vse zahebala hladna vojna in blokovska delitev sveta. Če tega nebi bilo, verjetno tudi vzhodnega (varnostno problematičnega) tipa reaktorjev nebi bilo. Danes ima pa velik del javnosti ravno zaradi Černobila popolnoma napačno vedenje o nuklearkah.

Jernej

Fizikalc
18. avg 2007
7.124
0
36

Največji problem je po mojem znanstvena nepismenost.

Polizobraženi (Je zelo grdo, če rečem družboslovno "izobraženi"? Ker se mi zdi, da nek vzorec pri tem je... brez zamere za tiste, ki temu ne ustrezajo.) ljudje črpajo tehnično (ne)znanje iz dvomljivih internetnih strani, da ne rečem verižnih sporočil (kar je še večja katastrofa).

Prav pogreje me, ko mi nekdo z znanjem fizike na nivoju 4. razreda osnovne šole (ja, vem, da takrat še ne poučujejo fizike) razlaga o nevarnosti jedrskih elektrarn ali pa da mi nekdo z enako pomanjkljivim znanjem pridiga o gensko spremenjenih rastlinah.

ziggy

Fizikalc
8. nov 2007
1.133
2
36
Citat:
Uporabnik Primzi pravi:
Soncne celice niso tako svoh.

jaz imam 4m2 fiksne na strehi in v povprecju dobim 1-2 kWh na dan. Z drugimi besedami: pokrije mi skrinjo in hladilnik.
(in seveda super obcutek ko opoldne pogledas na stevec, ki se vrti nazaj).

Ni pa to nadomestilo za elektriko...

Če ne bi bila tovrstna elektrika tako subvencionirana, bi je pridelal za kakih 10c/dan.

Investicije v 4m^2 panela, inverter in vsa ostala oprema pa je koliko €?

Pa misliš, da bodo subvencije talali v nedogled?
grims-1.gif

Malecky

Majstr
10. sep 2007
11.435
409
83
Jaz bi tudi drugače govoril o zelenih tehnologijah če mi en da odlično službo na tem področju oz. me podkupuje ipd.
tongue-1.gif

Sam podpiram le zelene tehnologije, katere mi pocenijo življenje ali pa nudijo dodatno ugodje, ukinil bi pa vse subvencije za sončne celice razen če mi pripeljejo kak nanosoloar po 100€ na m2.

Za gospodinjstva še naprej furat ekosklad in subvencionirat toplotne črpalke in biomaso (sploh biomaso v Slo)
Čimprej zgradit še en blok v Krškem
...

jest5

Guru
18. avg 2007
25.965
-8.671
113
Citat:
Uporabnik Jernej pravi:

Bemti Ruse, ki so s Černobilom zafurali javno mnenje o temu viru energije. Če bi naredili gladek prehod iz grafitnih na vodne reaktorje, bi lepo sedaj v Sloveniji imeli tri do štiri reaktorje, 1000m pod Pohorjem skladišče odpadkov in nula termoelektrarn, jezovi na rekah pa bi služili samo uravnavanju poplav. Vsi bi se greli na elektriko, javni prevoz bi bil večinoma na elektrificiranih tirih in o sončnih celicah in vetrnih elektrarnah pa sploh ne bi nihče razmišljal.
No čisto tako glih ne bi moglo biti. Nekaj hidro in termo bo morali imeti za regulacijo, saj se lahko jederskim spreminja moč le v zelo omejenem obsegu.

Jernej

Fizikalc
18. avg 2007
7.124
0
36

Seveda. Par črpalnih hidroelektrarn, da pokriješ špice. Oziroma z viškom energije začneš ponoči ogrevat ceste
tongue-1.gif
.

ceedevita

Majstr
24. jul 2009
6.884
108
63
štajerska
bolje 5 x sanirat NLB kot pa jo prodati. če jo prodjajo tujcem ( tako kot so hrvati vse svoje banke ) ta banka sigurno ne bo več podpirala ( greditirala, bančne garancije ) slovenskih podjetij . posledica naša podjetja bodo še bolj v qrcu kot so že. pa tudi nuklearke ne bo možno razširiti