Sodniki bodo stavkali

Torque

Pripravnik
22. jul 2007
837
15
18
Sodniki so se torej odločili, da bodo stavkali. Torej, kje se bo sploh opazila njihova stavka? Na ne-delu?
hysterical-1.gif

Ta je ena boljših zadnje čase
aplauz.gif

Don_Corleone

THE GODfather
3. sep 2007
5.638
0
36
38
a ni tko, da morš dejansko prvo začet delat in neki narest, preden se stavka?
confused-1.gif

1. zaostanki so ogromni
2. država plačuje ogromno odškodnin zaradi nedela sodnikov
3. ne odgovarjajo za svoja dejanja
4. imajo dosmrtni mandat ( al kako se že reče temu)
5. ogromno primerov je zastaralo, ker so jih namerno "pozabili" v omarah
.
.
.
in oni bi večje plače?
hysterical-1.gif

pikapoka

Fizikalc
24. avg 2007
2.148
0
36
Domžale
Glede na to, da se v vsakdanjem delu srečujem s sodišči...kar pikasta ratam, ko pomislim, kaj se grejo...prvo traja 3 leta za eno odločitev, potem je pa še ta katastrofa...al pa daš neko zadevo na sodišče (recimo tožbo v upravnem sporu) in mogoče ne priložiš pooblastila (ga takrat nisi imel, stranka odsotna, itn.) in če sam ne porajtaš, potem ti čez eno leto pošljejo sklep, da moraš v 8 dneh predložiti pooblastilo, če ne bodo tožbo zavrnili...in ja, potem čakaš še 1,2,3 [izberi random število] let za odločitev...tema, res. Je pa tut res, da je pri nas ogromno zakonskih lukenj, ki jih odvetniki (in tudi ljudje) hitro najdejo in se sklicujejo na razne banalne fore, prestavljajo obravnave, itn. in se postopki še dlje vlečejo - očitno zavlačevanje s strani ene od strank.Naslednja stvar je pa formaliteta...čist vsako bedarijo (še najbolj banalno) moraš pismeno vlagat, zadev ne vročajo, kot je treba, spisi se po eno leto nahajajo pri strokovnih sodelavcih, potem še eno leto pri sodnikih....grozljivka.

Je pa tut nekaj - nekatera sodišča so še posebej šlampasta, zavlačujejo, itn...smo že vlagali po 2, 3 nadzorstveni pritožbi pri sodiščih, pravosodnem ministrstvu, itn....in šele po dveh, treh takih "grožnjah" se kaj premakne...za kak cm mogoče, ne da bi se kej prehudo pretegnili.

Res niso čist sami krivi, ker so slovenska sodišča in sodni sistem čisti obup, je pa moja opredelitev do sodnikov prej negativna, kot pozitivna.

nadi

Pripravnik
2. avg 2007
906
0
16
so tretja veja oblasti, kar se pa na plačah ne pozna.. pa vso pravico imajo glede na zdravnike saj morajo biti plače v javnem sektorju usklajene- bi bili butlni če ne bi stavkali, pa tudi učitelji
grims-1.gif

Steve

Guru
13. avg 2007
9.968
1.850
113
itak ne delajo nič, zdaj ko bodo pač stavkali, mislim da se to nikjer ne bo poznalo, zato pa jim virant ne popusti
grin1.gif

Michkena

Pripravnik
4. avg 2007
764
-9
16
Citat:
Uporabnik stieber pravi:
Učitelji nimajo za kaj stavkati, saj so njihove plače povsem ustrezen, če ne še predobre...

se strinjam, učitelji imajo že v štartu poklicne poti nadpovprečne plače.. pa skoz se nekaj bunijo.. poleti 2 meseca fraj, doma pa že ob 14h (vsaj OŠ učitelji).. kaj bi lepšega?!
nobenemu v javnem sektorju se ne godi slabo, ne.. reformirajo naj najprej poslancem plače in dodatke..izgovor, da so oni voljeni "samo" za 4 leta, torej niso za nedoločen čas, je za lase privlečen, sej ponovno izvoljen je lahko vsak, a ne? pa tudi - a je kdo že slišal, da je bivši poslanec na Zavodu prijavljen? tule gre pač ta tisto znano zgodbo o koritu in tistih pri koritu..

GFors

Pripravnik
12. okt 2007
406
0
16
Obišči stran
No ja, vidim, da se vsi "spoznate" na situacijo. Vsem pametnjakovičem, ki veselo komentirajo, da je srž problema sodnih zaostankov v sodnikih (Šturm celo meni, da v odvetnikih), bi svetoval, da grejo za 1 mesec delat na sodišče. Tudi sam sem bil takšnega mnenja, dokler nisem začel delat na sodišču. Pa ne zagovarjam zdaj stroke, ker pač tu delam (itak le začasno), ampak ker sem dejansko spoznal, da je problem v ljudeh samih in njihovem kverluantskem obnašanju, da o raznih špekulacijah niti ne govorim. To ne moreš verjet, kaj vse se ljudje ne spomnejo. In ker se je trend vlaganja tožb večal bistveno bolj kot število sodnikov je seveda prišlo do zaostankov. Problematičen je celoten sistem. Razni Šturmovi ukrepi, da zadovolji rajo, bodo na dolgi rok privedli do še večjega sranja. In takrat bodo za nastalo situacijo krivi... ja sodniki seveda in odvetniki. In raja bo lahko spet udrihala čeznje.

Poleg tega če zakon predpisuje formalitete, zato ni kriv sodnik. Če folk teh formalitet ne upošteva, in se zarad tega primer vleče dlje, kot ponavadi, ni kriv sodnik. itd. Sodniki so nadzorovani preko mesečne norme. Hitro se vidi kateri dela in kateri ne.

Izjeme seveda potrjujejo pravila in tako kot povsod drugod se tudi v tem poklicu najdejo nesposobni uslužbenci (sodniki, strokovci,....) in takšni si višje plače seveda ne zaslužijo.

Problem je bistveno bolj kompleksen, kot si linča željna laična javnost razlaga(te), zato niti ne mislim bistveno razpravljat v tej temi.

lordinho

Pripravnik
3. avg 2007
155
0
16
MB
ko sem bral poste zgornjih pametnjakovičev sem mislil napisat nekaj podobnega, pa si me prehitel.

Sicer ne bi komentiral, kaj se je dogajalo pred 7-10 leti, ko so se zaostanki nabrali, ampak zadnji 2 leti, kar jaz delam na sodišču, se dela vsaj približno kot je treba. Več se skoraj ne da. Skoraj vsi si delo nosimo še domov, ker ga je enostavno preveč. Kljub programu za zmanjševanje zaostankov je pripad novih zadev tako velik, osebja pa premalo, da enostavno hitreje ne gre. Ni čudno, da skoraj vsi strokovni, preden ratajo sodniki, službo zamenjajo, saj vsak poštar zasluži več kot ti.

Pa marsikdaj stranke same pripomorejo k dolgotrajnosti postopka. Z milijon vlogami, prošnjami za taksne oprostitve, ki jim seveda ne priložijo dokazil, čeprav vsi odvetniki vejo, kar morajo priložit, ne strinjajo se z nobeno odločitvijo zato vlagajo pritožbe zoper vsak procesni sklep, zoper sodbe tako ali tako itd. In taki so potem najglasnejši, ko se gre za kršenje pravice do sojenja v razumnem roku, sami pa sodišču povzročijo 2 x več dela, kot je potrebno.

In ja, plače sodnikov so premale, pa če se vsi na glavo postavite.

Ares

kamikaza
19. jul 2007
4.622
0
36
Citat:
Uporabnik lordinho pravi:
In ja, plače sodnikov so premale, pa če se vsi na glavo postavite.

od vaše namišljene plače si odbijte stroške od odškodnin ki jih država plača zaradi sojenja v nerazumnem roku, pa boste prišli na neko isto vrednost kot jo imate sedaj...
smirk-1.gif

Ares

kamikaza
19. jul 2007
4.622
0
36
Citat:
Uporabnik GFors pravi:
Znaš brat?

znaš kapirat?

osebno me NE zanima zakaj so rezultati tako porazni kot so. To je vaš (v primeru da si sodnik) problem. Dejstvo: slovenija izplačuje odškodnine zaradi nesojenja v razumnem roku.
Pa se lahko zaradi mene na glavo postaviš, bo rezultat še vedno enak. In zakaj bi na podlagi takih rezultatov dal sodstvu višje plače? Mogoče je pri vas v navadi da te šef nagradi z povišico OD če delaš slabo...v gospodarstvu tega ni.

poleg tega je več kot perverzno svinjsko zahtevat višje plače (stavim da nimate OD po 500€/mesec) v negospodarski dejavnosti ob tem pa zadovoljno gledat kako se gospodarski sektor je.be za 400€ do 500€ na mesec in si komaj izbori jeb.enih 15€ povišice.

Kdo pa misliš da vas bo futral če gospodarstvo propade?
bonk.gif

Nazadnje urejeno:

novaa

Pubec
19. jul 2007
8.536
1.241
113
se strinjam z Aresom....

naj si pišejo dopise v parlament, da jim prilagodijo zakonodajo, da bodo lahko hitreje zaključevali postopke.

Don_Corleone

THE GODfather
3. sep 2007
5.638
0
36
38
čudno da sodniki vedo kje so problemi in kako jih rešit, ampak raje bi imeli višje plače kot pa da sami kej naredijo da ne bo več takih zaostankov. da pa tožba traja po 30let in zaradi tega država plača odškodnino je pa krivda SAMO sodnikov. če jih ne bi zanimal samo denar, bi se veliko sodb končalo veliko prej kot se. in za vsako zavlačevanje bi se moralo kaznovat odvetnike in sodnike ki jim to dopuščajo. sodbe tudi v primeru "bolezni" obtoženca, ne pa da se zaradi tega 10x prestavi sodbo in potem vse zastara.
bonk.gif

GFors

Pripravnik
12. okt 2007
406
0
16
Obišči stran
Če zakon dopušča 1000 in 1 pravno sredstvo, ne more sodnik totalitarno odločit kaj bo upošteval in kaj ne. Če bi vam bila znana načela prava, ne bi pisali takšnih neumnosti. V naravi Slovencev je, da bodo skušali iztisnit vse do zadnje bilke, ki jim jo zakon dopušča. V Ameriki recimo se preko 80% primerov reši na mediaciji. Tudi naš sistem ponuja mediacijo, reši se pa bore malo primerov na ta način. Kverulantski narod pač, kot sem že prej poudaril.

BTW... nisem sodnik ali kakorkoli drugače odvisen od sodniške plače. Poznam pa sistem precej bolje kot večina preko medijev in osamljenih primerov.

Maiden

Fizikalc
7. nov 2007
766
183
43
Glede na to, da sem bil veliko na sodiščih in tam od sodnikov ne duha ne sluha, si po moje ne zaslužijo višjih plač.

GFors

Pripravnik
12. okt 2007
406
0
16
Obišči stran
Ker je to naloga zakonodajne veje oblasti. Naloga sodne veje je, da sodi po veljavni zakonodaji.

Sicer pa lahko sam vidiš koliko se upošteva mnenje stroke na aktualnem primeru novega predloga KZ in ZKP.

dekca

alter gentleman
25. jul 2007
3.964
0
36
123
Citat:
Uporabnik Torque pravi:
Sodniki so se torej odločili, da bodo stavkali. Torej, kje se bo sploh opazila njihova stavka? Na ne-delu?
hysterical-1.gif

Ta je ena boljših zadnje čase
aplauz.gif
Sej to je to - stavkajo že celo večnost, pa še noben ni porajtal. Zdaj so morali prov v cajtnge dat
grin1.gif