So motoristi jedli kakšne nore gobe ? Prehitevanje v nepregledne ovinke čez polno črto.

dask

Majstr
21. sep 2023
565
632
93
"Naša" cesta je tudi poligon, vsako leto letijo in norijo, dokler se en ne ubije ali vsaj orenk razsuje. Potem je pa mir. Tudi pri nas se je začelo. Sem tudi sam motorist in "občudujem" nekatere športake, na polno skozi ovinek, medtem ko je cesta še konkretno svinjska in je ponoči recimo par stopinj plusa. V soboto mi je en idiot priletel po kolenu, z glavo na moji strani. Dobro da sem bil z motorjem in ne avtom, ker bi ga drugače snel.

brane_new

Guru
10. feb 2008
17.563
2.637
113
In potem vprašanje Kaj jedo?

Pa ograja mora biti drugačna, pa kolono lahko prehitevam, pa parkiram kjerkoli, pa ...

• Všeč mi je
Reactions: Samo Svoj

Zwergschnauzer

Fizikalc
12. dec 2022
2.337
-1.032
48
Valparaiso
V našemu klubu vsako spomlad pripravimo "Moto delavnico" z katero je pričel policist-motorist.
Vsako leto je prisoten tudi nekdo iz policijske uprave (PU) in vsako leto opozarjam na točke, določene skupine in dneve, ko bi bil potrebna večja prisotnost
ali policistov ali samo vozil ob cesti. Letos sem celo predlagal, da Zgornje Posočje spremenimo v odpad policijskih vozil, ki jih postavimo na primernih točkah.
Nič drugega ne pomaga in to je zelo žalostno.
Če greš na cesto zato, da bi se zdivjal je pametneje in za vse udeležence v prometu varneje, da se odpraviš na Grobnik ali drugo dirkališče.
Ker živim ob glavni cesti v zelo strnjenem naselju ne razumem tudi tistih, ki tam nabijajo gas. Kaj je tega treba - pomanjkanje samozavesti in dolžine v gatah ? Spravi se v svojo garažo in tam brez čelade navijaj gas kolikor te je volja.
Naslednji so nališpani Italjani z spoliranimi vsaj trikrat premočnimi motorji za njihove sposobnosti. To je zgodba zase, ker res ne veš a je izpit kupil ali našel na cesti.

Kakorkoli - mene je kot motorista, ki poleti vsakodnevno vozi vedno bolj strah.
Po eni strani tistih ki sem jih zgoraj opisal in po drugi strani voznikov avtomobilov, ki so zasovražili motoriste zaradi nekaterih zgoraj opisanih.

BDW: V ponedeljek me je prvič zmočilo ;)
za desno zapestje in objestno vožnjo ni tečaja...

Mr_Wolf

Guru
8. jan 2008
3.283
3.734
113
Kakorkoli - mene je kot motorista, ki poleti vsakodnevno vozi vedno bolj strah.
Po eni strani tistih ki sem jih zgoraj opisal in po drugi strani voznikov avtomobilov, ki so zasovražili motoriste zaradi nekaterih zgoraj opisanih.
Mene podobno, ampak predvsem zaradi nepozornosti avtomobilistov, ki jih 50 % med vožnjo tapka telefone.
Vsak drugi ne gleda na cesto!!
Motoristi, OK če izvzamemo "Woltovce", smo med vožnjo vseeno v povprečju precej bolj osredotočeni na vožnjo samo.

• Objave ne odobravam
Reactions: jendomen

Viper_XxL

Guru
20. avg 2007
9.776
1.294
113
Titograd
Mene podobno, ampak predvsem zaradi nepozornosti avtomobilistov, ki jih 50 % med vožnjo tapka telefone.
Vsak drugi ne gleda na cesto!!
Motoristi, OK če izvzamemo "Woltovce", smo med vožnjo vseeno v povprečju precej bolj osredotočeni na vožnjo samo.
Zadnja leta so motoristi res bolj kulturni, vsaj deluje tako. Večino norih je v preteklih letih Darwin že pobral, ostali so se pa v večini umirili.

motofrik

Guru
24. dec 2009
3.163
624
113
tam ko se terc po tori rola
Ja... vsakdo že ima motor. Pred leti so rekli ''kakšen privatnik pa si, če nimaš motorja''... in to strogo -GSA ali pa Harleya... Zdaj pa že skoraj ''..nimaš motorja? -da ni kaj narobe s tabo..'' Je pa treba priznati, da nekih posebej norcev ni več za videti... Z balkona imam namreč lep razgled na cesto in spremljam promet. 200 metrov ravnine, potem pa nepregleden ovinek. No, na tej ravnini je bilo včasih kar pestro... je bil en poba, ni važno od kod, obvladal na polno. Vedno na začetku ravnine dvignil na zadnjega in tako prehiteval. Dokler nekega dne ni ''parkiral'' na vrtu ene hiše... Potem ni več kupil motorja, je nehal, verjetno se je malo zamislil.. Kolega je lani (pa sva skupaj vozila od 1983, ko sem mu prodal prvega MZ) rekel, da se vedno bolj boji voziti in vse skupaj zaključil... Ne da se boji voziti motor, ampak je že parkrat komaj rešil, ko mu je kakšno tele ''iz svete trojice avtov'' prehitevalo v škarje...

• Všeč mi je
Reactions: Rekreacija in sad

Ytbnd

Guru
2. mar 2010
17.088
6.114
113
"Naša" cesta je tudi poligon, vsako leto letijo in norijo, dokler se en ne ubije ali vsaj orenk razsuje. Potem je pa mir. Tudi pri nas se je začelo. Sem tudi sam motorist in "občudujem" nekatere športake, na polno skozi ovinek, medtem ko je cesta še konkretno svinjska in je ponoči recimo par stopinj plusa. V soboto mi je en idiot priletel po kolenu, z glavo na moji strani. Dobro da sem bil z motorjem in ne avtom, ker bi ga drugače snel.
Problem je, ker v Slo ni proper piste kot je/so v Hr, AT in It...

in potem razni wanabe "schaafi" drvijo po lokalnih cestah.

btw, tole je zen vožnje.

Je pa res, da tale vsaj ne divja skozi "vasi".

bikerji
Vaša reakcija v taki situaciji ?

A sedaj avtošole za A kategorijo še vedno učijo 50 let stare nauke ? Zaviranje samo pred ovinkom (kako veš, kakšna je prava hitrost in da ni nikjer nobene ovire), potem rahlo pospeševanje skozi ovinek, zaviranje samo z zadnjo ?
Kajti videl sem posnetek iz Vranskega 2022?, kjer so ravno take "učili".

In glede na vprašanje avtorja teme, mislim da avtomobilisti nič kaj ne zaostajajo za motoristi, kar se tiče neumnosti.

Samo poglejte na yt, idiots in cars, road rage in podobno. Ter za bajkerje "moto stars" in podobne kanale.

Janch

GPS guru
Osebje foruma
7. jul 2009
7.581
948
113
v leru
navi-guru.blogspot.com
Jaz sem ugotovil, da od začetka pomladi pa do pozne jeseni sploh ne rabim budilke. Namreč ni zgodnjega jutra, ko me nebi od 5 ure zjutraj dalje zbudil kak projektil, ki leti iz smeri Laškega proti Celju. Ampak res leti! Po navadi sledi še nekaj "dremežev". Noro in meni nepojemljivo, da s cestaki norijo že tako zgodaj, ko je zunaj še praktično mrak. Priznam, da kljub temu, da sem se tega že skoraj navadil saj to poslušam na dnevnem redu, vedno otrpnem in samo čakam kadaj bo usekalo. Pa da smo si na jasnem - jaz živim cca 3 km zračne linije stran od te ceste (ki je ena bolj prometnih v regiji), sliši pa se tako, kot da bi živel neposredno ob MotoGP stezi. :obesise:

Ytbnd

Guru
2. mar 2010
17.088
6.114
113

Janch

Okna menjaj :).
Stelvio pas JE proper pista :valjamse:
Da ne boste samo Stelvia žulili, obstaja tudi Transalpina & Transfagarasan (oboje v RO). Na eni do teh lahko brez veliko sreče vidite medveda iz ceste.

11:26​

Ter nekaj drugih poti:

### **France**
#### 1. **Route des Grandes Alpes**
- **From**: Lake Geneva to the Mediterranean Sea
- **Highlights**: Over 16 mountain passes including Col de l'Iseran (highest paved pass in Europe), Col du Galibier.
- **Why ride**: Spectacular alpine views, high elevations, and a mix of tight hairpins and sweeping turns.

#### 2. **Gorges du Verdon**
- **Region**: Provence
- **Why ride**: Known as the "Grand Canyon of Europe", this route features stunning cliffside roads and turquoise rivers.

---

### **Switzerland**
#### 3. **Furka Pass / Grimsel Pass / Susten Pass Loop**
- **Why ride**: These three iconic alpine passes can be ridden in a loop. Incredible road quality, tunnels, glaciers, and hairpins.
- **Furka Pass**: Famous from the James Bond movie *Goldfinger*.

---

### **Austria**
#### 4. **Grossglockner High Alpine Road**
- **Why ride**: One of the most beautiful roads in Europe, with perfect tarmac, alpine meadows, and views of Austria's highest mountain.
- **Toll road**, but worth every euro.

---

### **Norway**
#### 5. **Trollstigen (Troll’s Ladder)**
- **Why ride**: Narrow, steep serpentine road with 11 hairpin bends and a dramatic waterfall.
- Combine it with **Atlantic Ocean Road** for the ultimate ride.

#### 6. **Atlantic Ocean Road**
- **Why ride**: A short but stunning stretch of road that jumps across islands via dramatic bridges — especially amazing in stormy weather.

---

### **Spain**
#### 7. **N-260 / Pyrenees Routes**
- **From**: Puigcerdà to Jaca (and beyond)
- **Why ride**: The Spanish Pyrenees are quieter than the Alps with amazing twisties, good weather, and less traffic.

---

### **Portugal**
#### 8. **N222 – Douro Valley**
- **Why ride**: Voted one of the best driving roads in the world. Scenic vineyards, smooth tarmac, and curves along the Douro River.

---

### **Montenegro**
#### 9. **Kotor Serpentine Road**
- **Why ride**: A short but thrilling ride with 25 hairpin bends overlooking the Bay of Kotor.

---

### **Serbia**
#### 10. **Tara National Park Roads**
- **Why ride**: Less known, but offers twisty, scenic mountain roads and peaceful riding. Combine with Bosnia’s mountain roads for adventure.

---

### Honorable Mentions:
- **Passo di Gavia (Italy)** – Narrower and more dramatic than Stelvio.
- **Passo Pordoi & Sella Ronda (Italy, Dolomites)** – Stunning Dolomites scenery.
- **D81 Calanches de Piana (Corsica)** – Coastal cliffs, red granite, and twisty roads.
- **The Wild Atlantic Way (Ireland)** – Long coastal ride with dramatic ocean views.
- **B500 (Germany, Black Forest)** – Smooth, forested curves, biker-friendly.

• Všeč mi je
Reactions: naliM

Zwergschnauzer

Fizikalc
12. dec 2022
2.337
-1.032
48
Valparaiso
Maš Golico blizu, lokalna motogp...
Vsako leto jih pobirajo. Letos sem 2x bil, bilo nekaj projektilov :)

Na Stelvio ne moreš tišat, mogoče iz Bormia malo jaće, a te tunel pošola.

Grossglockner se da bolj pritisnit a gužva in radarji.

Ruta čez fr. Alpe je dvodnevna :)