Smo res tako nizko padli....

twinman

Fizikalc
17. jul 2012
1.172
16
38
Ljubljana
....da je vse kar je vrhunske kulinarike v Sloveniji treba popljuvat? Sicer mislim, da se obeta enako tudi tukaj, mogoče pa le ne (sem naiven pa probam).
Vsak članek na temo vrhunskih slovenskih chefov in njihovih restavracij je pospremljen s skoraj brez izjeme negativnimi komentarji na vseh nivojih debate. To so tudi redki zelo dobri članki. Na takšne ljudi bi morali biti ponosni, pa narod ne zmore. Ko bi vsaj zmogli biti tiho in potem ne še potencirali fovšije, kompleksov in največkrat očitne nerazgledanosti. Vem, da je kriza, ampak to je prešlo že vse meje, saj gre na koncu koncev za izjemne in zunaj meja poznane predstavnike poklica, ki so pač s svojimi rokami in znanjem, ter zelo trdim delom ustvarili, kar imajo in predvsem niso nikomur nič dolžni. Še najmanj pa Janezu in Francki iz Sp. Kašlja, ki ocenjujeta, da je premalo na krožniku in predrago na računu. Verjetno je za takšne višek že kakšna debilna kuharska oddaja na NET TV, kjer neredko najdemo celo Vegeto v receptu. Namensko posplošujem , pa na žalost ne gre samo za to
frown-1.gif

Nazadnje sem bral članek, ko so se naši vrhunski kuharji pridružili projektu, kjer so za 13€ ponudili krožnik, tako dostopen vsakomur, čeprav so priznali da so vsi delali to v minusu. Pa je bilo spet vse narobe v stilu "aha, a zdaj pa lahko za 13€ delajo???"
bonk.gif



FIRE AWAY ALTERS......
 
Nazadnje urejeno:

ceedevita

Majstr
24. jul 2009
6.879
107
63
štajerska
saj veš kako gre : Ne dajajte tega, kar je sveto, psom, in ne mečite svojih biserov pred svinje, da jih ne poteptajo s svojimi nogami, in se ne vrnejo in vas raztrgajo

narod hlapcev in dekel nikoli ne bo z ničemer zadovoljen. pač pozna samo kašnice in kislo repo ali pa kislo zelje.
enostavno ljudje še niso tako daleč....
 

sad

Guru
24. avg 2007
21.046
9.688
113
Se popolnoma strinjam s tabo in ni to zgolj na kulinaričnem področju, temveč na vseh.
Pač folk ne zmore pogledat izven tega podalpskega svinjaka. Je pa to tudi jasno, saj je za njih tujina cvretje med Čehi na nabiti plaži na Pagu.
Dejstvo je, da je zelo malo ljudi v Sloveniji cijna skupina za take restavracije, pri vseh ostalih pa udari ven fovšija povezana z nepoznavanjem.

Osebno sicer tudi ne zahajam v take restavracije, saj sem pristaš bolj domače in preproste prehrane, ampak predvsem zaradi nepoznavanja teh zadev tudi ne sodim o njih. Dam pa kapo dol vsakemu, ki se je uveljavil na mednarodnem prizorišču.
 

keber

majski hrošč
28. jul 2007
13.240
44
48
Imam drugačno mnenje, pa ne da zagovarjam pljuvanje po obrokih za 13 evrov, češ da so premajhni - kulinarika je pač umetnost - 100 ljudi, 100 okusov, in tega pač ne moreš meriti po tem, kako je nek kuhar znan. In to se je treba zavedati - tako kot bo vrhunska opera na gasilski veselici požela več žvižgov kot aplavza, tako tudi raji, ki je navajena dunajcev in praženega krompirja, ne moreš prepričati, da je tistih nekaj koščkov hrane, katere naziv je napisan v šestih vrsticah, zdaj pa oh in sploh. A je res?

Recimo meni ni jasno, kaj je sploh okusnega v dragih kaviarjih ali pa tartufih - sem oboje probal, pa mi ni dobro. Ravno tako je za nekatere še tako vrhunska kava meni osebno navadna ogabna brozga. Kulinarika se pač ne šteje v enakih vatlih kot pa tek na 100 metrov ali pa skok v daljino.

Pa tudi jaz - saj rad jem okusne stvari, ampak po drugi strani, ko grem jest, se grem NAJEST, sicer je to kot seks brez finala. In večina ljudi je takih. Nekateri pač hodijo v galerije (vrhunske restavracije), drugi pa na veselice ("menze"), pa so oboji enako zadovoljni. Zato morajo vrhunski kuharji pač to tudi upoštevati - če jim ni jasno, potem so isti kot umetniki, ki sanjajo, da so njihove pacarije v galerijah vrhunska dela.
 

Sulc

Fizikalc
22. avg 2007
956
148
43
Če imata Franca in Janez iz Kašlja volilno pravico, je še najmanj problematično, če si tudi o "vrhunski kulinariki" ustvarita svoje mnenje in ga povesta, napišeta. Ti bi jima pa to odrekel in naj bosta tiho?? Ker si ti pristaš vrhunske kulinarike ali kaj?

Jamraš kot mevža, namesto da bi šel v restavracijo in si privoščil degustacijski meni za 80 EUR in eno lepo buteljko. Potem bo tudi vrhunska kulinarika cvetela. Put your money where your mouth is.

Če pa gre Janez na pečenico in tenstan krompir ter zraven pribije, da je moderna kuhinja zanj zanič, je pa to njegovo mnenje in ga vzemi na znanje. Ne bodo zdaj vsi slavili, ker je en kuhar v ozkem krogu ljubiteljev vrhunske kulinarike uveljavljen izven meja naše domovine. Saj tudi skoki "anonimnih" nordijskih kombinatorcev marsikoga ne zanimajo, pa zato ne hodijo jokat na forume (no, razen Kozmus).

Zame je nizek padec to, da jamraš nekaj čez sistem in kako so drugi nizko padli. Dojemi, da tvoja merila uspešnega, dobrega, lepega niso univerzalna.
 

sad

Guru
24. avg 2007
21.046
9.688
113
Eno vprašanje: koliko greva stavit, da najmanj 95% ljudi, ki najbolj glasno pljuvajo po taki ponudbi, ni bilo niti enkrat v taki restavraciji? In to je problem, ne v tem, da ti je pečenica boljša kot kaviar. In potem taki pljuvajo, češ tisto sranje za 200 eur. Eh.
 

twinman

Fizikalc
17. jul 2012
1.172
16
38
Ljubljana
Kam jaz dajem svoj denar raje meni prepusti. V vsej stvari gre prvenstveno za nespoštovanje poklica, mojstra, znanja. To sem hotel izpostavit. Enako se dogaja praktično povsod, mene je pač zmotilo pri kulinariki. Ljudje se enostavno obnašajo nespoštljivo, konec koncev. Po mojem pa tudi vsakega za trenutek zaboli, ko prebere debilen komentar o svoji stroki ali o svojih dosežkih. Ne govorimo niti o konstruktivni kritiki, ampak o nekem blejanju vsepovprek.......nespoštovanje s strani nekoga, ki niti do kolen ne seže drugemu na nekem področju je torej po tvoje samoumevno, ker imaš pač volilno pravico al kaj? Zato pa smo tam kjer smo.......
 
Nazadnje urejeno:

8888

mesija - Assassin's Creep
8. jul 2010
33.783
6.171
113
blizu močvirne prestolnice
Citat:
Uporabnik keber pravi:
Imam drugačno mnenje, pa ne da zagovarjam pljuvanje po obrokih za 13 evrov, češ da so premajhni - kulinarika je pač umetnost - 100 ljudi, 100 okusov, in tega pač ne moreš meriti po tem, kako je nek kuhar znan. In to se je treba zavedati - tako kot bo vrhunska opera na gasilski veselici požela več žvižgov kot aplavza, tako tudi raji, ki je navajena dunajcev in praženega krompirja, ne moreš prepričati, da je tistih nekaj koščkov hrane, katere naziv je napisan v šestih vrsticah, zdaj pa oh in sploh. A je res?

Recimo meni ni jasno, kaj je sploh okusnega v dragih kaviarjih ali pa tartufih - sem oboje probal, pa mi ni dobro. Ravno tako je za nekatere še tako vrhunska kava meni osebno navadna ogabna brozga. Kulinarika se pač ne šteje v enakih vatlih kot pa tek na 100 metrov ali pa skok v daljino.

Pa tudi jaz - saj rad jem okusne stvari, ampak po drugi strani, ko grem jest, se grem NAJEST, sicer je to kot seks brez finala. In večina ljudi je takih. Nekateri pač hodijo v galerije (vrhunske restavracije), drugi pa na veselice ("menze"), pa so oboji enako zadovoljni. Zato morajo vrhunski kuharji pač to tudi upoštevati - če jim ni jasno, potem so isti kot umetniki, ki sanjajo, da so njihove pacarije v galerijah vrhunska dela.


aplauz.gif
 

twinman

Fizikalc
17. jul 2012
1.172
16
38
Ljubljana
Citat:
Uporabnik keber pravi:
Imam drugačno mnenje, pa ne da zagovarjam pljuvanje po obrokih za 13 evrov, češ da so premajhni - kulinarika je pač umetnost - 100 ljudi, 100 okusov, in tega pač ne moreš meriti po tem, kako je nek kuhar znan. In to se je treba zavedati - tako kot bo vrhunska opera na gasilski veselici požela več žvižgov kot aplavza, tako tudi raji, ki je navajena dunajcev in praženega krompirja, ne moreš prepričati, da je tistih nekaj koščkov hrane, katere naziv je napisan v šestih vrsticah, zdaj pa oh in sploh. A je res?

Recimo meni ni jasno, kaj je sploh okusnega v dragih kaviarjih ali pa tartufih - sem oboje probal, pa mi ni dobro. Ravno tako je za nekatere še tako vrhunska kava meni osebno navadna ogabna brozga. Kulinarika se pač ne šteje v enakih vatlih kot pa tek na 100 metrov ali pa skok v daljino.

Pa tudi jaz - saj rad jem okusne stvari, ampak po drugi strani, ko grem jest, se grem NAJEST, sicer je to kot seks brez finala. In večina ljudi je takih. Nekateri pač hodijo v galerije (vrhunske restavracije), drugi pa na veselice ("menze"), pa so oboji enako zadovoljni. Zato morajo vrhunski kuharji pač to tudi upoštevati - če jim ni jasno, potem so isti kot umetniki, ki sanjajo, da so njihove pacarije v galerijah vrhunska dela.

Kaj bi zdaj rad, da ti napišem da si nerazgledan, ker ne maraš tartufov in dobre kave? Jok....ne bom.
Ampak za vrhunec nemške tehnologije na 4 kolesih se bo Janez stegnil.....na drugih pomembnejših področjih pa ostaja daleč zadaj. Moralo bi biti pa obratno, da bi se kaj popravilo.
 
Nazadnje urejeno:

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.958
6.987
113
Saj to sploh nima veze, kaj komu paše ali kaj ne, to je že od nekdaj tako in tudi bo, da so "elitne" zadeve zgolj za peščico ljudi, ravno zaradi tega so "elitne".

OP pač benti preko amaterske oddaje na TV, razlog za njo je za mene zelo jasen. Pri nas je zadnja leta pač takšna klima, da vse kar se kurca se prodaja. Zato so uspešne oddaje, kjer nekdo nekoga kritizira, ker potem se janez za TV ekranom lahko enači s tem in seveda tudi sam vihti pest v zrak in žuga "nesramnežu". Torej bolj kot nekdo nekoga kritizira, blati, kolje vmes...bolj bo šla takšna oddaja "v prodajo". Če pa še hkrati govorijo preko "bogatašev", pa še toliko boljše. In to je važno TV hišam, da se nekaj prodaja.
 

Sulc

Fizikalc
22. avg 2007
956
148
43
Citat:
Uporabnik sad pravi:
Eno vprašanje: koliko greva stavit, da najmanj 95% ljudi, ki najbolj glasno pljuvajo po taki ponudbi, ni bilo niti enkrat v taki restavraciji? In to je problem, ne v tem, da ti je pečenica boljša kot kaviar. In potem taki pljuvajo, češ tisto sranje za 200 eur. Eh.

Če bi to imelo kakšen smisel, bi šel stavit s tabo.

Kakšne reference imajo "pljuvači", se mi ne zdi važno. Če bi vsak komentiral samo tisto, kar je že sam izkusil (kakor sugeriraš ti), bi bilo npr. forumskega pisanja VELIKO manj. Ampak komentirati smemo po mili volji, mar ne (dokler ni pretirano žaljivo).
In še enkrat izpostavljam: v naši demokraciji smo se dogovorili, da vsak polnoleten in opravilno sposoben ima volilno pravico. Če so volitve nek temelj, mati vsega dobrega/slabega, kjer sme vsak imeti svoje mnenje in ga izraziti, potem to še toliko bolj velja za mnenja o športu, ozelenitvi, ptičjem petju, Hyundai-u, BMW voznikih in, ja, kulinariki.

Kakšno od teh mnenj se npr. twinmanu in kakšnemu kuharju zdi nespoštljivo, kar je legitimno. Ampak da pa to objaviš pod naslov, kako nizko smo (vsi skupaj) padli, se mi pa zdi patetično, pisec pa ena navadna jokica. Ampak, jasno, to je moje mnenje in vesel sem, da ima vsak v tej temi malo drugačnega.
nahrung002.gif
 

sad

Guru
24. avg 2007
21.046
9.688
113
Hehe, pravice vidim, da poznaš, si slišal že kdaj tudi za dolžnosti, obveznosti in pa predvsem normalno človeško obnašanje?
In vsaj to zadnje ne vsebuje pljuvanja po nečem o čemer nimaš pojma. Mnenje pa seveda lahko imaš ampak ga je včasih bolje zase zadržat.
 

twinman

Fizikalc
17. jul 2012
1.172
16
38
Ljubljana
Sulc......se ne bi ti raje vprašal ali ne bi bilo za družbo bolje, da bi večina bila sposobna dojemat kaj več od "dunajca s praženim" ali "kranjske"?
In ja stanje je včasih za zjokat. Jaz nikomur ne kratim pravice do komentrianja, če si tako dojel. Skrbijo pa me komentraji.
In da se ti "reference" pljuvačev me zdijo pomembne? Meni se zdi ravno obratno, kompetenca za komentiranje je to, da imaš izkušnje.

P.S.: V navednicah sem določene stvari zapisal, ker imajo drug pomen....ne direktnega.
 

motofrik

Majstr
24. dec 2009
2.986
355
83
tam ko se terc po tori rola
Ja, zadeva je kristalno jasna: kdor hoče jesti za 90 evrov po porciji, gre tja. Kdor se hoče najesti, pa se lahko za 10 evrov. Ne vem, kje je problem. Isto ti je s telefoni -nekdo ga kupi za 700 evrov, drugi za 50. Itak je primarna funkcija telefona klicanje, mar ne...?
 

Notranjc

Marco Polo
6. sep 2007
11.976
12
38
Pač smo narod privoščljivcev in hinavcev, kateremu je naslajanje nad tujo nesrečo, ter šimfanje vsega kar izstopa iz povprečja hobi. Jaz sem se s tem že davno sprijaznil. Se pa niti ne ukvarjam s takim tipom ljudi, kot, da jih ni. Energijo raje porabim za ljudi in stvari katere me zanimajo.
To verjetno bereš prispevke na rtvslo.si, ki so edini, ki kolikor toliko redno pišejo o o tej zvrsti kulinarike - ja samo pluvanje.

Ena malo offtopic, a zgovorna; kolega je prejšnji teden prišel z Islandije, pravi, da imajo lokalni kmetje svoje štante ob glavnih cestah, kjer prodajajo svoje pridelke in proizvode, kmetija je pa tam cca. 200-300m od glavne ceste. Za štantom ni nikogar, na štantu je pa vaga in "prašiček" kamor kupec vrže denar.

Kako bi to pri nas "laufalo", naj si pa vsak pri sebi ustvari sliko.
Jaz pravim, da bi tudi ogrodje štanta zginilo pvi dan.
 

Sulc

Fizikalc
22. avg 2007
956
148
43
Bolje...seveda bi bilo bolje, če bi bili vsi zelo izobraženi. Ampak eni vejo veliko o kulinariki, drugi o sečnji dreves, tretji o pravu, četrti morda o ničemer. A komentiramo vsi in prav je tako.
Jaz sem se vtaknil v to, da ti celotno družbo ocenjuješ na nizkem nivoju, ker "nepoznavalci kulinarike" komentirajo strokovno področje. Halo, katerega pa ne? Zame je družba, ki to dopušča, kvečjemu na višjem nivoju, kot tista, kjer je podajanje mnenj omejeno na strokovnjake in "strokovnjake" (radi bi pa s tabo take ideje delili v Severni Koreji). Kompetentnost "pljuvačev" so pomembne za tiste, ki iščejo prave informacije o neki stvari. Kdor misli, da bo prave informacije o vrhunskih zadevah našel v komentarjih "raje", je najmanj naiven.

Izgleda, da večino motijo žaljivi kometarji v stilu "JB je zanič, zelenjavno juho prodaja za zlat denar!"
Meni se zdi isto neuporaben komentar "tainta kuhar je super, priznan v svetu in njegov obrok mora koštat 50 EUR, da se ljudje sploh zavedajo, kakšno srečo imajo, ko jejo pri njem."
A bi vsi radi bili "hepi" družba, hvalili vsevprek, se treplajli in spodbujali? Preberite si novo zavezo, budistične knjige, še kaj podobnega - te ideje so stare - kdor jih hoče, jih lahko prakticira, ne pa da joka, kako je svet grd. V tem primeru - kako na nizkem nivoju je civilizacija, da dopušča nekompetentne komentarje, ki potem zameglijo sliko, kakršno sem si ustvaril sam in je strokovno podkovana in edina prava. Izklopi internet, odjavi medije, skenslaj sogovornike!!!

Torej, da bo jasno, če sem svoje mnenje morda slabo izrazil:
Menim, da za tistega, ki komentira, kompetentnost ni pogoj. Za tistega, ki komentarje spremlja/upošteva, pa je seveda koristno vedeti, kako kompetenten je bil komentator.


pišem za Slovenske novice ==> OK
berem slovenske novice ==> ?

ustanovim sekto in zbiram denar za noetovo barko ==> OK
se "vpišem v sekto" in prinesem denar ==> ?

povem, da mi je všeč obrok, ki so ga pohvalili tudi pri Michelinu ==> OK
želim, da je soljudem vrhunska kulinarika pomembnejša od vrhunskega vozila ==> ?

komentiram "vrhunsko kulinariko" brez predznanja ==> OK
naslednjo restavracijo izberem po teh komentarjih ==> ?

porabim svoj čas koristno ==> OK
debatiram o nepomembnem na internetnem forumu ==> ?
d055.gif
 

twinman

Fizikalc
17. jul 2012
1.172
16
38
Ljubljana
Sulc še enkrat po tvoje.....

Želim(zahtevam) da me drugi spoštujejo. ==> OK
Sam ne spoštujem drugih(ker sem ta glavn na vasi) ==> OK???

confused-1.gif
 
Nazadnje urejeno:

Sulc

Fizikalc
22. avg 2007
956
148
43
Citat:
Uporabnik twinman pravi:
Sulc še enkrat po tvoje.....

Želim(zahtevam) da me drugi spoštujejo. ==> OK
Sam ne spoštujem drugih(ker sem ta glavn na vasi) ==> OK???

confused-1.gif

Izgleda, da se res slabo razumeva, saj si napisal totalno nasprotje od mojega mnenja. Izbriši "zahtevam", pa bo ok.
Zahtevam spoštovanje???
bonk.gif
 

twinman

Fizikalc
17. jul 2012
1.172
16
38
Ljubljana
Hja, a se ti ne zdi da isti pljuvači venomer zahtevajo spoštovanje na drugih področjih? Sem dal zato zahtevam v oklepaje. Pa ne mislim, da ga ne zaslužijo, Ravno nasprotno....
 

keber

majski hrošč
28. jul 2007
13.240
44
48
Še enkrat, ker vidim, da ti ni jasno:

100 ljudi, 100 okusov. Ne moreš trdit, da če pa narediš ne vem kakšen ohoho carpacio na nevem kakšni olala podlagi, da je pa zdaj to toliko bolje od praženega krompirja. Mogoče tebi, meni recimo pač ne. Grem na kosilo raje v tapravo domačo gostilno kot v JB (poznam, sem bil že tam, nič nekaj hudo uau, pa še lačen greš ven).

Visoka kulinarika je umetnost, ne pa klasična prehrana. Tudi povprečen Janez in Micka pač ne hodita v galerijo gledat zmaličene kipe, ker za to ne vidita potrebe. Pri umetnosti pač moraš biti vajen tudi kritike - če daš svojo stvaritev na ogled oz. pokušnjo, potem moraš biti na to pripravljen. In če predvajaš opero na gasilski veselici, bodi pripravljen na žvižge.