Služba in stalno prebivališče - kdo ve

gr69

Guru
15. dec 2009
11.664
2.702
113
še v SLO - ampak komaj
Edino kar sem našel - in mislim, da je celo še vedno veljavno:

UL 140/2006 - Uredba o povračili stroškov v zvezi z delom ...

2. odstavek 3. člena:
Citat:
(2) Mesto opravljanja dela po tej uredbi je mesto, kjer se delo opravlja oziroma se začne opravljati. Običajno prebivališče po tej uredbi je prebivališče delojemalca, ki je najbližje mestu opravljanja dela. Drugo prebivališče delojemalca je običajno prebivališče po tej uredbi le, če se delojemalec od tam vsaj štirikrat tedensko vozi na mesto opravljanja dela.

Drugače pa - zadnji čas je, da se "prevoz na delo" ukine oz. iz pleč delodajalca prevali na "državo".
Prevoz na delo je bil uveden kot inštrument "enakih možnosti". To je delovalo dokler je bilo vse "naše". Po ukinitvi "socializma" in uvedbi tržnega gospodarstva (kapitalizem) pa to ne deluje več.
Enake pogoje (beri: vsaj približno izravnati pogoje do dostopa trga dela) iz področja stroškov prevoza na delo naj ureja država preko davčnih olajšav (kdor ima dokazano večje stroške prevoza na delo naj plača manj dohodnine).
Del odgovornosti (beri: glede na stroške z delom izpogajati ustrezno plačo) bomo morali pa seveda nositi tudi sami delavci.

Pa še nekaj - dokler se bo čas malice štel v delovni čas je hinavsko govoriti, da imamo v Sloveniji 40 urni delovni teden - imamo ga namreč točno 37,5 urnega - oz. 6,25% krajšega kot ga navajamo.

gr69

Guru
15. dec 2009
11.664
2.702
113
še v SLO - ampak komaj
Citat:
Uporabnik Goran_82 pravi:
Citat:
Uporabnik Dacho pravi:
Kako pa vaščani v Nemčiji preživijo?

Zelo dobro. Dobijo namreč več potnih stroškov kot mi. Isto velja za avstrijo...

http://www.imacc.de/lohnabrechnunggehaltsabrechnung/lhstberechnung/pendlerpauschale/index.html

http://www.arbeiterkammer.at/online/pendlerpauschale-2704.html#E368978

Od koga pa "dobijo" ta denar?
grims-1.gif

tony

Guru
23. jul 2007
9.797
1.573
113
Relevantno je tisto, kar pravi pravilnik firme v kateri delaš. In v teh je običajno zapisano, da se prevoz povrne do kraja bivanja, od koder se na delo voziš VEČINO (torej več kot pol) časa. Simpl ko pasulj.
zmaga.gif

Da pa folk s tem goljufa na dolgo in široko je pa naša realnost, ki bi jo najbolj enostavno uredili tako, da bi to povračilo ukinili. Je pa hudič v tem, da se bo tistih 100 EUR za prevoz precej bolj poznalo pri nižji plači kot pri višji.

17. dec 2010
1.174
0
36
125
Citat:
Uporabnik Jason pravi:
upam da docakam dan, ko ukinejo povracila za prevoz na delo. Vsak se sam odloci, kje bo zivel in delal.

Ti si bogi ...

Če bi tako enostavno blo, kak bišeš, potem bi vsi živeli ob službi, takoj nasproti firme. In ja ... midva sva stanovanje iskala točno ob kliničnem centru, da ne bo imela predaleč do šihta, jaz pa bi rad mel čim bližje zraven šole, da tudi ne bi imel daleč do tja, pa nikjer ni bilo nič praznega in nobenega, ki bi ponujal stanovanje v najem. Komaj (!) sva našla eno ob obrobju mesta, pa še tu so lastniki notri. Sva pa zato tu, ker imajo svojo parcelo, zagrajeno okrog, dovlj velik parkirplac in veliko stanovanje.
Če bi to tako enostavno bilo, kot govoriš, potem bi vsi živeli ob firmah ...

In zgleda, da nisi bil še nikoli v službi in še trenutno nisi, zato lahko govoriš, da treba potne ukiniti. Jaz vsak dan med tednom hodim delat preko študenta, da imam svoj denar in verjemi, če ne bi dobil nič povrnjenih potnih, bi zapravil po 70 eur mesečno. Če ti tako zlahkega dobivaš denar, vsaka ti čast.

Vedno so pa najbolj pametni tisti, ki najmanj vejo ...

In upam, da dočakam dan, ko boš dobil šiht 10 ali 20km stran od doma, pa ne boš mogel nikjer stanovanja najti in potnih ne boš imel povrnjenih ... me prav zanima kako boš takrat razmišljal.

Nazadnje urejeno:

DJ_Beat

Dacar
23. jul 2007
4.206
4
38
Kranj
rener.info
Ne, odgovor me ni zadovoljil.. Mislis, da je v teh casih lahko najti sluzbo 200m od doma oz. se je lahko preseliti v stanovanje 200m od sluzbe?

Kje zivim in kje delam pa ni tvoja stvar. In ja, sem redno zaposlen in zivim na svojem (oz. pri zeni, ce ti je ljubse).

Jordan

Fizikalc
5. jun 2009
2.840
-9
38
Ljubljana
Citat:
Uporabnik gr69 pravi:
Edino kar sem našel - in mislim, da je celo še vedno veljavno:

UL 140/2006 - Uredba o povračili stroškov v zvezi z delom ...

2. odstavek 3. člena:
Citat:
(2) Mesto opravljanja dela po tej uredbi je mesto, kjer se delo opravlja oziroma se začne opravljati. Običajno prebivališče po tej uredbi je prebivališče delojemalca, ki je najbližje mestu opravljanja dela. Drugo prebivališče delojemalca je običajno prebivališče po tej uredbi le, če se delojemalec od tam vsaj štirikrat tedensko vozi na mesto opravljanja dela.

Drugače pa - zadnji čas je, da se "prevoz na delo" ukine oz. iz pleč delodajalca prevali na "državo".
Prevoz na delo je bil uveden kot inštrument "enakih možnosti". To je delovalo dokler je bilo vse "naše". Po ukinitvi "socializma" in uvedbi tržnega gospodarstva (kapitalizem) pa to ne deluje več.
Enake pogoje (beri: vsaj približno izravnati pogoje do dostopa trga dela) iz področja stroškov prevoza na delo naj ureja država preko davčnih olajšav (kdor ima dokazano večje stroške prevoza na delo naj plača manj dohodnine).
Del odgovornosti (beri: glede na stroške z delom izpogajati ustrezno plačo) bomo morali pa seveda nositi tudi sami delavci.

Pa še nekaj - dokler se bo čas malice štel v delovni čas je hinavsko govoriti, da imamo v Sloveniji 40 urni delovni teden - imamo ga namreč točno 37,5 urnega - oz. 6,25% krajšega kot ga navajamo.

Tole ni to; Tole govori o tem kje je mesto dela...in ne o tem kolikrat moraš biti na mesec doma če imaš prijavljeno stalno bivališče.

Hvala vseeno za trud.

Jason

Fizikalc
20. avg 2009
695
51
28
Citat:
Uporabnik Rekreativni_kolesar pravi:

Ti si bogi ...
...

In upam, da dočakam dan, ko boš dobil šiht 10 ali 20km stran od doma, pa ne boš mogel nikjer stanovanja najti in potnih ne boš imel povrnjenih ... me prav zanima kako boš takrat razmišljal.

Rekreativni_kolesar, tvoja presunljiva izpoved me je pretresla.
Ali moram še tebe posebej vprašat, če želiš, da ti jaz določim, kje boš delal in živel?

damo

Majstr
4. sep 2007
1.028
153
63
Citat:
Uporabnik patriot pravi:
Šteje začasno prebivališče.

Kakšen vojak ali policaj si je na ta način lepo odplačeval kredit za stanovanje v Portorožu.

...pa tudi marsikateri sodelavec.

blazko

Majstr
21. sep 2007
7.490
457
83
Mogoče ti lahko pomaga uredba o povračilu stroškov, ki se ne stejejo v davčno osnovo. 2. odstavek 3. člena pravi:

Citat:

Se pravi - šteje se delu najbližje prebivališče (lastna bajta, najemniško stanovanje, trailer, stanovanje kjer živi punca... whatever). Kje imaš prijavljeno stalno / začasno prebivališče ni pomembno.

Če prespiš pri punci 2x tedensko, se ti za običajno prebivališče šteje njena postelja (ker je najbližje mestu zaposlitve).

edit: vidim, da sem prepozen

Nazadnje urejeno:

Jason

Fizikalc
20. avg 2009
695
51
28
Citat:
Uporabnik DJ_Beat pravi:
Ne, odgovor me ni zadovoljil..
Poskusi prebrati tale kretek zapis , mogoče ti pomaga razumeti, kaj je narobe s povračilom za prevoz na delo.

Citat:
Uporabnik DJ_Beat pravi:
Kje zivim in kje delam pa ni tvoja stvar.

Čigava pa? Tvoja? Potem bo treba tudi odgovornost za to sprejeti - tako preprosto je to.

Jordan

Fizikalc
5. jun 2009
2.840
-9
38
Ljubljana
Citat:
Uporabnik blazko pravi:
Mogoče ti lahko pomaga uredba o povračilu stroškov, ki se ne stejejo v davčno osnovo. 2. odstavek 3. člena pravi:

Citat:

Se pravi - šteje se delu najbližje prebivališče (lastna bajta, najemniško stanovanje, trailer, stanovanje kjer živi punca... whatever). Kje imaš prijavljeno stalno / začasno prebivališče ni pomembno.

Če prespiš pri punci 2x tedensko, se ti za običajno prebivališče šteje njena postelja (ker je najbližje mestu zaposlitve).

Se pravi, če razumem prav, če se 4x tedensko voziš na teden iz stalnega in 1x ne, je OK-ej? Spet nekaj novega, pa kaj v tej SLO vsak po svoje tupi slamo.
10.gif

17. dec 2010
1.174
0
36
125
Jason ... daj nehaj nakladati!

Dokler še nisi s tamalim nikoli mignil, da bi si zaslužil kak cent, bodi raje tiho!

Potem pa mi objasni, kako naj nekdo na podeželju, ki ima 5km do službe, in imajo doma veliko kmetijo "preselijo" celo kmetijo pred prag firme ali da si še eno stanovanje najde pred šihtom in ima tako dve nepremičnini v razdalji 5km samo zaradi službe?

In kaj je boljše zate ... Če vsak mesec dobiš povrnjene potne za ... 10, 20km ali da plačuješ z zasluženim denarjem lastnikom stanovanja, da lahko živiš notri?

Potne ti povrnejo, da si podnajemnik nekje, pa ti noben ne bo plačal tega.

1000 evrov imaš plače, 100 eur potnih ... doma si pa pri tastarih ... in ostane ti čistih 1000eur
imaš 1000 eur plače, si podnajemnik v stanovanju blizu šihta in zaradi tega ne dobiš potnih povrjenih, potem pa moreš vsak mesec plačati lastnikom 400 eur ... torej ti ostane 600 eur ... in kaj je zdaj boljše zate ... da imaš 600 eur ali 1000eur?
Po tvojem si verjetno bolj zadovoljen s 600 eur kot s 1000eur.

irCAR81

Majstr
19. mar 2008
1.739
110
63
Citat:
Uporabnik Rekreativni_kolesar pravi:
1000 evrov imaš plače, 100 eur potnih ... doma si pa pri tastarih ... in ostane ti čistih 1000eur
imaš 1000 eur plače, si podnajemnik v stanovanju blizu šihta in zaradi tega ne dobiš potnih povrjenih, potem pa moreš vsak mesec plačati lastnikom 400 eur ... torej ti ostane 600 eur ... in kaj je zdaj boljše zate ... da imaš 600 eur ali 1000eur?
Po tvojem si verjetno bolj zadovoljen s 600 eur kot s 1000eur.
Jaz sem izbral drugo možnost. Številke so sicer drugačne, imam pa na račun tega 1 minuto do šihta.
Če bom menjal šiht bom menjal stanovanje, simple as that.

Povračilo potnih stroškov pa seveda zagovarjajo večinoma tisti, ki imajo od tega lepo finančno korist.

Poznam primer, kjer sta partnerja dobivala kilometrino, ki jima je strošek najema stanovanja v bližini službe,... pa še nekaj jima je ostalo. Pošteno a?

Aki1

Pripravnik
14. okt 2007
485
0
16
Ljubljana
Še bolj neumno pa se mi zdi ko 2 zaposlena nakladata kako se pripeljeta vsak iz različnih koncev Slovenije? Zjutraj pa jih vidim kako prideta z enim avtom, redno jih srečujem v Ljubljani?

Bi saj parkirala nekje drugje pa prišla peš....
bonk.gif

Jason

Fizikalc
20. avg 2009
695
51
28
Citat:
Uporabnik Jordan pravi:...Spet nekaj novega, pa kaj v tej SLO vsak po svoje tupi slamo.
10.gif
Če dovoliš, te še malo zmedem: prej omenjena uredba določa kako bo obdavčeno tisto kar boš dobil.
Ali boš nekaj (sploh) dobil, je treba ugotoviti s pomočjo ZDRja, (kolektivne) pogodbe in še kakšnega internega pravilnika.
Če boš na podlagi slednjih predpisov dobival previsoko neobdavčeno povračilo, imaš lahko problem z davčno uredbo.

jtfc

Guru
Izključen uporabnik
24. jul 2007
19.994
2.738
113
Pošteno, bi bilo da ti skupaj s službo še stanovanje zrihtajo...

ker pa smo kjer smo se je treba pa "znajt". Če pa na novo šiht iščeš nimaš pa nobenih pogajalskih možnosti, da bi kaj s stroški čaral, ker enostavno odpadeš.

17. dec 2010
1.174
0
36
125
se pravi najemnina jidva je enako stala kot sta dobila za potne? Potne sta zapravila, plača jima je ostala ... tu pa potnih nista dobila, pa sta od plače mogla dati za najemnino ...

Glej .. moja dela v KC, do tja ima 7km, tudi jaz delam, da imava denar, oba dobiva potne ... ona 90 eur jaz pa 60 eur (če delam vse dneve v tednu) ... s tem, da se ona vozi z mojim avtom, jaz pa z avtobusom .. šiht je le šiht, delo preko študenta še ni tak strogo ...

Enkrat sem računal, da nama samo 5 eur ostane od potnih, če samo njeno pot računava, kar ni nič v primerjavi bonusa ... 2-3 kilske kruhe.
Nama to res nič ne pomaga, ker živiva skupaj, daleč od šihta in najemnino v vsakem primeru moreva plačati.

Sicer sem jaz vzel primer če otroci staršev hodijo v službo 10-20km v eno smer ... živi pri starših, potne ima povrnjene, tako da mu ostane cela plača ... Če starši hodijo v službo na isto razdaljo, doma imajo kmetijo, gorice eno in drugo, kako pa naj ti ljudje živijo brez potnih ali da grejo nekam v stanovanje kjer bi plačevali najmanj 400 eur mesečno? 150eur bi mogli dati od plače, da zatankajo. in strošek jim je še vedno manjši, kot če bi nekje mogli plačevati najemnino.

Jaz vem kako je pri nama ... midva pač moreva v vsakem primeru plačevati tak za nafto kak za stanovanje, ker sva na samen in več nisva odvisna od staršev ... drugo je, če živiš pri starših, potem bi nama ostala cela plača, najemnine pa plačevala ne bi.