Slovenska rondo banda

Naglfar

Fizikalc
7. sep 2007
1.563
1
36
Panonija
Kadarkoli se kje kako semaforizirano križišče predela v rondo, mamo to na poročilih. Vse počez govorijo o praktičnosti in varnosti.
Zakaj se potem toliko folka pripelje v rondo z LEVIM žmigavcem? Kaj hočejo s tem povedat? Da v rondoju zmeraj voziš levi ovinek, razen če si v UK, Avstraliji ali Aziji?

Kaj hočejo doseči taki, ki se bašejo na desni pas, če prideš z dvopasovnice na dvopasovni rondo, ki ima enopasovne izhode?? Enim direkt s čela prebereš, da bo šel po zunanjem pasu vse okrog rondoja do zadnjega izhoda samo zato, da mu ne bo en, ki bo šel ven na istem izhodu, ampak je na njegovo pozicijo (drugi šofer) zanj to prvi izhod, kliznil iz rondoja prej.
Opažam tudi, da se dvopasovnih rondojev bojijo predvsem babe, ki med vožnjo po rondoju cel cajt zijajo v desno, da jih kakšen na vhodu v rondo ne čvakne.

Govorim hkrati dotično za rondo na Gosposvetski v MB, s smeri Koroškega mosta. Vsak dan se namreč ob treh popoldne tam cincam skoraj 10 minut, ker zna folk uporabljat samo zunanji pas rondoja in še tistih nekaj izjem, ki upoštevajo notranji pas, ne spustijo na izhodu ven, ker se enostavno preveč zabašejo! Matematično pa je pol rondoja fraj ... neuporabnega.

Apachi

gps navigator
Osebje foruma
21. jul 2007
2.195
20
38
Murska Sobota
Citat:
Uporabnik XXXL pravi:
Persen...
... pomirja
zmaga.gif

pumaX

Fizikalc
5. sep 2007
2.183
0
36
Maribor
Obišči stran
hahaha

No, sem "baba", pa se skoraj vsak dan vozim po tem rondoju (smer Koroški most - 3 izvoz proti Fontani), pa še enkrat se nisem na Koroškem mostu postavila na desni pas.
Lepo levi pas...se vključiš na notranji krog in švigneš pri tretjem izvozu ven.

Tako, da ne vem na koga ti vedno naletiš
evil.gif

Je pa res, da je prav zanimivo včasih poleti sedeti pri Arturju in opazovati kaj vse ljudje počnejo na krožiščih...v takem primeru se strinjam s teboj, da bi tam lahko 30% slovencev vzeli izpit.

Steve

Guru
13. avg 2007
9.963
1.845
113
maš prav, ampak konkretno tisti rondo je premali za promet ki gre čez njega, da bi efektivno lahko uporabljal vse pasove. bilo kak obrneš, bo zabasan

irCAR81

Fizikalc
19. mar 2008
1.712
77
48
Citat:
Uporabnik Naglfar pravi:
Zakaj se potem toliko folka pripelje v rondo z LEVIM žmigavcem?
Jaz to uporabim občasno z namenom sporočiti voznikom, da še ne grem ven in da naj ne zapeljejo pred mene.

veselilisjak

Sloven´c
22. jul 2007
25.331
355
83
39
Citat:

Ne vem kako je pri vas...

Pri nas to pomeni, da ne greš ven na prvem izhodu za kamor čaka vozilo v rondoju. Ta te (ponavadi) spusti in greš ven na drugem izhodu. Čakajoči ne izgubi nič, saj bi tako in tako moral čakat. Rondo je enopasoven.

irCAR81

Fizikalc
19. mar 2008
1.712
77
48
No pa le nisem edini.

Seveda pri rondoju z več pasovi bi lev smernik pomenil da želiš na en pas proti sredini.

Naglfar

Fizikalc
7. sep 2007
1.563
1
36
Panonija
Citat:
Uporabnik patriot pravi:
Citat:

Ne vem kako je pri vas...

Pri nas to pomeni, da ne greš ven na prvem izhodu za kamor čaka vozilo v rondoju. Ta te (ponavadi) spusti in greš ven na drugem izhodu. Čakajoči ne izgubi nič, saj bi tako in tako moral čakat. Rondo je enopasoven.

Glej, pravilo je tako, da daš desni žmigavec pred želenim izhodom. Zakaj desni? Da lahko tisti na desnem pasu vidijo, da ti nekaj hočeš, če se furaš po levem in želiš zapustiti rondo. Dvomim, da levega vidijo bolje.
Če žmigavca ne daš, se pač voziš v krogu.

Govoril sem pa o folku, ki že na vhodu da levi žmigavec in ga pusti skozi celotni rondo. Kaj eni čarate v krožiščih včasih, mi tudi ni najbolj jasno, ampak če je tebi lažje dajat levi žmigavec, potem ga daj ... Zame je to nevednost šoferja.

Naglfar

Fizikalc
7. sep 2007
1.563
1
36
Panonija
Citat:
Uporabnik pumaX pravi:
hahaha

No, sem "baba", pa se skoraj vsak dan vozim po tem rondoju (smer Koroški most - 3 izvoz proti Fontani), pa še enkrat se nisem na Koroškem mostu postavila na desni pas.
Lepo levi pas...se vključiš na notranji krog in švigneš pri tretjem izvozu ven.

Tako, da ne vem na koga ti vedno naletiš
evil.gif

Je pa res, da je prav zanimivo včasih poleti sedeti pri Arturju in opazovati kaj vse ljudje počnejo na krožiščih...v takem primeru se strinjam s teboj, da bi tam lahko 30% slovencev vzeli izpit.

Saj veš, da ni bilo tako mišljeno. Tebi je pač jasno, zakaj sta dva pasova in kako ju ponucat.
Problematični so domačini, ki se vozijo domov (center, Kamnica ...) in grejo čisto zmeraj po desni. Primer: fura se po Koroškem mostu po levi, da prehiti celotno kolono na desnem pasu in pride vštric z ene petim avtom v vrsti (vrsta dolga vsaj ene 300 m oz. vse do konca ograje), potem se pa začne vrivat na desni pas ... drugi na levem stojimo samo zaradi dveh ali treh pametnjakovičev, ki imajo pol avta na enem in drugem pasu, iz rondoja pa gredo za Kamnico.

Zelo podobno je v pesniškem rondoju, ko prideš s smeri Lenart-MB, se jih 3/4 vriva na zunanji pas, čeprav jih gre več kot polovica naprej na mariborsko obvoznico, ki je na predzadnjem izhodu.

Vsaj polovica slovenskih šoferjev se rondojev boji ali pa se v njih preprosto ne znajdejo. Ampak priznali pa ne bodo nikoli.

veselilisjak

Sloven´c
22. jul 2007
25.331
355
83
39
Citat:
Uporabnik Naglfar pravi:
Glej, pravilo je tako, da daš desni žmigavec pred želenim izhodom.

Vem to. Ampak žmigavec ni merodajen v primeru nesreče.
smirk-1.gif

Citat:
Uporabnik Naglfar pravi:

Govoril sem pa o folku, ki že na vhodu da levi žmigavec in ga pusti skozi celotni rondo. Kaj eni čarate v krožiščih včasih, mi tudi ni najbolj jasno, ampak če je tebi lažje dajat levi žmigavec, potem ga daj ... Zame je to nevednost šoferja.

Glej, oni bi tako in tako čakal v rondoju, kolona iz moje smeri bi pa rastla. On ne izgubi nič, če pa izpusti dva, tri avte pa pripomore k pretočnosti. Isto ravnam sam. Zdaj, če smo zate čudni in nevedni ti ne morem pomagat, smo pa na ta način solidarni.
cheer.gif

brgo

Fizikalc
14. avg 2007
5.783
0
36
Milky way
KSZ

Meni so rondoji fajn. Ponavadi se tam znebim cincarjev, ker grejo itak vsi čisto počasi po desnem pasu not in nato krog in krog po zunanjem.

Naglfar

Fizikalc
7. sep 2007
1.563
1
36
Panonija
Citat:
Uporabnik patriot pravi:
Citat:
Uporabnik Naglfar pravi:
Glej, pravilo je tako, da daš desni žmigavec pred želenim izhodom.

Vem to. Ampak žmigavec ni merodajen v primeru nesreče.
smirk-1.gif

Citat:
Uporabnik Naglfar pravi:

Glej, oni bi tako in tako čakal v rondoju, kolona iz moje smeri bi pa rastla. On ne izgubi nič, če pa izpusti dva, tri avte pa pripomore k pretočnosti. Isto ravnam sam. Zdaj, če smo zate čudni in nevedni ti ne morem pomagat, smo pa na ta način solidarni.
cheer.gif

Okej, ne štekava se čist ... jaz se s tvojim napisanim čist strinjam. V bistvu me moti samo levi žmigavec, ki zame ne pomeni nič. Dejstvo pa je, da je v rondoju trebat računat na druge, če te spustijo ali ne, ampak meni njihov levi žmigavec še zmeraj nič ne pove.
Fora je samo v tem, da se levožmigarji nabašejo na desni pas rondoja, ti si pa tisti klinac na levem pasu, ki čaka na solidarnost levožmigarja.

Aja, pa nisem živčen in ne rabim persena. Včasih se samo sprašujem, zakaj se enim butaste stvari zdijo tako izvirne, da mislijo, da so s tem celo nekaj prispevali.

SouthPark

Jas da nea vem?! Ka te je...
5. sep 2007
24.570
5
38
Klobukarjev dol
Vse te probleme bi rešili s tem, če bi narisali neprekinjeno črto proti izvozu na desnem pasu, tako kot je to pri Qlandiji. Ampak ne, takšne črte so očitno višek tehnologije
rolleyes-1.gif

Naglfar

Fizikalc
7. sep 2007
1.563
1
36
Panonija
Citat:
Uporabnik SouthPark pravi:
Vse te probleme bi rešili s tem, če bi narisali neprekinjeno črto proti izvozu na desnem pasu, tako kot je to pri Qlandiji. Ampak ne, takšne črte so očitno višek tehnologije
rolleyes-1.gif

V Borovi vasi je rondo tretjega tisočletja. Na sredini vozišča ima pred izhodi celo betonske puklje, da se morajo še levožmigarji prilagajat. Če ne greš na prvem ven, si prisiljen it na notranjega in se vmes preselit na zunanjega in potem na izhodu zapelješ ven. Za levožmigarje bo to mala šola rondojev.

Kolegica živi v bloku poleg in pravi, da folk kar ne more skapirat ...

Steve

Guru
13. avg 2007
9.963
1.845
113
saj isto varjanto z temi robniki, ki ločujejo pasove v krožnem, so naredili tudi na titovi v mb. samo tisti so tak ploščati, da jih bo pomoje 3/4 folka pregazlo.
Je pa zanimivo recimo ko greš ob pravi uri preko koroškega mosta in je desni pas proti krožišču poln do polovice mosta, levi prazn
stupid-1.gif

SouthPark

Jas da nea vem?! Ka te je...
5. sep 2007
24.570
5
38
Klobukarjev dol
Citat:
Uporabnik Steve pravi:
Je pa zanimivo recimo ko greš ob pravi uri preko koroškega mosta in je desni pas proti krožišču poln do polovice mosta, levi prazn
stupid-1.gif

jezen.gif

Turbo krožišče na Titovi bo pa po moje še pravi smeh, upam da bo čim manj razbitega pleha.

stein

Fizikalc
16. sep 2007
19.575
1
36
Tam grem (iz mesta) vedno na levi pas not, pa ven na koroški most.
Na desnem pa se gužvajo...
smile-1.gif

Sicer se ne vozim v večjih gužvah.