Slovenska himna!

Car

POSTman
4. avg 2007
8.576
1.831
113
56
Planet zemlja
www.posta.si
Moram priznati, mi je kar nerodno, da ne poznam besedila slovenske himne!
redface-1.gif

Mi lahko kdo tukaj napiše besedilo in pove, katera kitica Zdravljice je?

gr69

Guru
15. dec 2009
11.662
2.701
113
še v SLO - ampak komaj
A si eden tisti 20% - torej priseljenec?
tongue-1.gif

7. kitica Zdravljice

Žive naj vsi narodi
ki hrepene dočakat' dan,
da koder sonce hodi,
prepir iz sveta bo pregnan,
da rojak
prost bo vsak,
ne vrag, le sosed bo mejak!

To je po zakonu o himni - ustava pravi, da je himna Zdravljjica, kar nekateri (JJ) razlagajo kot CELA Zdravljica - zdaj ga pa hebi kaj je res!
tongue-1.gif

stop

Majstr
5. sep 2007
3.205
399
83
Las Vegas
Zaradi mene je lahko besedilo od Highway to Hell od ACDC če bom imel redno colngo in če pribitki ( ne euribor) kreditov ne bodo rastli .

bizi

Guru
21. nov 2007
27.271
-2.011
113
Kočevska
Citat:
Uporabnik gr69 pravi:
A si eden tisti 20% - torej priseljenec?
tongue-1.gif

7. kitica Zdravljice

Žive naj vsi narodi
ki hrepene dočakat' dan,
da koder sonce hodi,
prepir iz sveta bo pregnan,
da rojak
prost bo vsak,
ne vrag, le sosed bo mejak!

To je po zakonu o himni - ustava pravi, da je himna Zdravljjica, kar nekateri (JJ) razlagajo kot CELA Zdravljica - zdaj ga pa hebi kaj je res!
tongue-1.gif

Ta nekatri (JJ) razlaga, da je zakon o himni protiustaven, pri tem ga pa ni nikoli predložil v presojo US.
bonk.gif
Pri tem je pa jasno, da ustava nikoli ne precizira stvari, temveč to prepušča zakonom.

gr69

Guru
15. dec 2009
11.662
2.701
113
še v SLO - ampak komaj
Po mojem je zadnji čas, da se začne razprava ali je barva spodnje tretjine slovenske zastave še primerna!

Armena tam spodaj bi bla dosti bolj umestna.
tongue-1.gif

Car

POSTman
4. avg 2007
8.576
1.831
113
56
Planet zemlja
www.posta.si
No, sej to me zanima! Kaj je zdaj s to drugo kitico, ki jo hočejo pet na državni proslavi? A to se lahko vsak kar malo zmišljuje, kdor ma 5 minut časa?

gr69

Guru
15. dec 2009
11.662
2.701
113
še v SLO - ampak komaj
Tako kot je bizi napisal - ustava določa načela in okvirje, z zakoni pa se potem podrobno določijo zadeve. In tako je jasno, da je himna zgolj in samo 7. kitica, vse ostalo je sprenevedanje in nepotrebno "napenjanje".
Moje osebno mnenje - država, ki nenehno spreminja svoje simbole ali začenja razpravo o njih ni vredna naziva "država" (popravek - državnik/politik, ki to počne ni vreden naziva državnik). Smislno enako za "spreminjanje" zgodovine.

motofrik

Guru
24. dec 2009
3.085
503
113
tam ko se terc po tori rola
Meni se pa nadvse butasto zdi neko prepiranje, spreminjanje, spraševanje o pravilni barvi na slovenski zastavi... Kot že zgoraj zapisano, tudi Highway to hell je lahko himna, če je plača solidna in redna. Ja, točno tako je. Najsi bo himna takšna ali drugačna, zastava enako... če smo nezadovoljni s stanjem v državi.. nas bo motila. Če pa bo stanje v državi super, plače odlične.. bomo za svojo vzeli tudi gusarsko zastavo in Whiskey in the jar za himnno, če že bo.

SouthPark

Jas da nea vem?! Ka te je...
5. sep 2007
24.570
5
38
Klobukarjev dol
Citat:
Uporabnik Car pravi:
Pa imajo tudi druge države v himni kakšna pravljična bitja?

Tak na oko bi rekel da vsaj tretjina svetovnih himn omenja takšnega ali drugačnega Boga (od izmišljene osebe do trenutnega diktatorja).

stop

Majstr
5. sep 2007
3.205
399
83
Las Vegas
najbolj brezveze je da teme kot so praporščaki, himna in podobna sranja ( isto izgubljeni podpisi ... 1 dan prepucavanja in mešanja dreka ) predvajajo kot glavne novice... mislim pa koga briga to. Virant je pa čisto srečen pograbil to temo in jo hitro nesel na Svet na kanalu A zdej pa pričakuje da mu bomo vsi ploskali ... no mogoče bo Gregija zopet imel rad stari Jernej Virant, mogoče mu bo celo podaril pištolco s katero je hotel počit onega novinarja Mihajloviča

gr69

Guru
15. dec 2009
11.662
2.701
113
še v SLO - ampak komaj
Citat:
Uporabnik Car pravi:
No, sej to me zanima! Kaj je zdaj s to drugo kitico, ki jo hočejo pet na državni proslavi? A to se lahko vsak kar malo zmišljuje, kdor ma 5 minut časa?

Vlačenje 2. kitice v "himno" je čista provokacija in služi samo razdvajanju in odvračanju pozornosti od dejanskih problemov.

Osebno me ne moti tisti "Bog" - je pač fraza, ki se je uporabljala in se tudi danes uporablja in če bi pred 20 in nekaj leti rekli, da se poje cela Zdravljica bi bilo tudi OK (saj smo nebrojkrat tudi zapeli). Pa tudi če bi se danes odločili, da je cela himna je tudi OK - ampak samo 2. "dodati" pa je, kot sem že zgoraj napisal, provokacija in tudi neumno.
stupid-1.gif

Zdaj sem pa over&out - škoda mojega časa za takon"sranje".

PS: mnenja na moj predlog zamenjave barve spodnje tretjine naše zastave? samo malo provociram

tis

Fizikalc
25. jul 2007
5.423
0
36
Citat:
Uporabnik pediater pravi:
Ampak te himne so še iz časov, ko države še niso bile sekularizirane.

Kaj Hej slovani je bila pa po vaše primerna?

tis

Fizikalc
25. jul 2007
5.423
0
36
Citat:
Uporabnik gr69 pravi:
PS: mnenja na moj predlog zamenjave barve spodnje tretjine naše zastave? samo malo provociram

Zakaj rumena? Če že provociraš...

Drugače bi pa jaz namesto druge kitice zraven raje dodal četrto...

Edinost, sreča, sprava
k nam naj nazaj se vrnejo;
otrok, kar ima Slava,
vsi naj si v roke sežejo,
da oblast
in z njo čast,
ko pred,
spet naša boste last!

gr69

Guru
15. dec 2009
11.662
2.701
113
še v SLO - ampak komaj
Se sklada s trenutno stranko na ablasti. Kot rečeno - provokacija ozr. kot prikaz kako brezvezna je debata okoli spreminjanja himne.

Se pa strinjam - če že kaj dodajati bi 4. bila več kot odlična.
zmaga.gif