Sladkor v hrani

Jernej

Fizikalc
18. avg 2007
7.124
0
36
Uh... že spet ta zgodbica o tem, da OH povzročajo diabetes...

Pretiran vnos OH vsekakor... ampak to še zdaleč ni isto.

ribicija

Guru
4. sep 2007
2.397
1.399
113
467716-post_slo.gif

origin

Pripravnik
7. nov 2010
116
0
16
Tale alter.si res blesti od vsega koncentriranega intelekta...res... prov tist, one out of a million.

Apollo8

Mahoney
15. avg 2007
15.177
7.021
113
Citat:
Uporabnik origin pravi:
Tale alter.si res blesti od vsega koncentriranega intelekta...res... prov tist, one out of a million.
Oba intelekta ki sta ti odgovorila imata svoj intelekt potrjen s pisnimi akti univerze. Ne bos verjel, s podrocja o katerem jima ti sedaj tu pametujes.

Sicer pa: Furas ketogeno dieto? Si stalno v ketozi? Ves da fitneserji ki se tega lotijo, do grama natacno preracunajo kolicino vnosa hranil? Tudi casovno? Ker samo par grizljajev vec oz napacne hrane in ketoze ni vec (in s tem ketogene diete). Ker kot razumem ketogeno dieto - ce se je lotis popolnoma pravilno in z njo nadaljujes v nedogled, bos slej ali prej umrl saj se bos iztradal.

Problem je, da tisti, ki trdijo da stalno furajo ketogeno dieto, tega dejansko sploh ne pocnejo, ampak samo mislijo da so v ketozi, dejansko pa zivijo od OH kot vsi ostali.

origin

Pripravnik
7. nov 2010
116
0
16
Citat:
Uporabnik Jernej pravi:
Uh... že spet ta zgodbica o tem, da OH povzročajo diabetes...

Pretiran vnos OH vsekakor... ampak to še zdaleč ni isto.
Ravno to ti ze nonstop pravim, dandanes zauzijemo mnogo prevec OH, kot je to naravno, temu enostavno ne gre oporekati.

@Apollo

Ce imas ti konstantno nek omejen vnos OH, sigurno ne bos kar razbil ketogenega stanja, ker glikogena enostavno ni dovolj na voljo, da bi zagotavljal dovolj energije. Pa ne bos se izstradal, niti ne vem odkod si pobral to. Ketogena dieta ne pomeni 0 OH.

Edit: Aja, tisto glede intelekta je bilo bolj misljeno na dva posta nad mojim. Drugace pa, sola se ni nikol nbenmu prnesla modrosti, al pa zdrave pameti. Pa res na nbenga specificno ne leti, da ne bo spet kdo uzaljen.

Nazadnje urejeno:

Jernej

Fizikalc
18. avg 2007
7.124
0
36

Ne oporekam temu. Oziroma dodajam - dandanes zaužujemo preveč VSEH hranil, ne le ogljikovih hidratov.

Dolgotrajni škodljivi učinki ketogene diete še niso jasni. Zakisanost (skoraj ne morem verjet, da si me pripravil do tega, da sem to napisal, ampak v tem primeru celo drži), stres povezan s stradanjem (s stres mislim dejansko aktivacijo adrenergičnega sistema kot posledica nizkih vrednosti glukoze v plazmi), spremenjen metabolizem kalcija in verjetno še kaj.

Kot že napisano - dieta brez (oz. z visko omejitvijo) OH v prehrani nikakor NI NARAVNA.

Telesa nevronskih celic in celice ledvične sredice delujejo izključno na glukozo. Če glukoze ni dovolj, je to alarm (saj veš, možgane rabiš) za telo in vse napore usmeri v pridobivanje glukoze. Mišice, imunski sistem, neracionalna razgradnja maščob (pot glicerola)... Skratka, to se bo zgodilo vselej, ko bo vnos OH nezadosten za porabo.

Si prepričan, da imaš dovolj natančno tehtnico za cuker, da se to ne bo nikoli zgodilo?

feler

Fizikalc
21. jan 2008
1.700
12
38
Jernej, napiši še da imamo različne vrste OH-jev, enostavni so najbolj problematični, nekateri še pazijo na glikemični indeks živila, samo ne vem no, se mi zdi da to še ni dovolj "raziskano", čeprav za neka osnovna živila že obstaja tabela (nižji je - boljši je). Kaj meniš o tem?
S ketonsko se pa res ni za hecat, če že kdo kaj čara, naj ima diesto s cikliranjem OH-jev + gibanje,gibanje,gibanje,...

Nazadnje urejeno:

feler

Fizikalc
21. jan 2008
1.700
12
38
Citat:
Uporabnik Jernej pravi:

Ni mi čisto jasno, kaj si želel s tem povedati...
confused-1.gif

Da ni kar tako vse OH metati v isti koš (enostavne in kompleksne), pomembno je tudi kdaj se jih je. Npr. več zjutraj in v kolikor se trenira pač okoli treninga ipd.
Glede glikemičnega indeksa živil je tudi marsikaj napisanega (vpliv na dvig sladkorja v krvi), višji GI ima živilo, slabše je. Vemo da je pri OH najbolj pomembno da nam preveč ne zaniha sladkor v krvi. Imajo pa živila različnega npr. krompir ima višjega kot sladkor, tako da ni vse v tem a ne.
Konec koncev, so pa pri hujšanju pomembne kalorije, dokler si v suficitu se rediš in pridobivaš na teži, ko si pa v deficitu se pa hujša.

Jernej

Fizikalc
18. avg 2007
7.124
0
36
OK... to je jasno in se strinjam s tabo. Ni se mi zdelo pomembno za debato toliko poudarjati ta aspekt. V smislu končnega energijskega metabolizma (relevantno pri zgoraj omenjeni dieti) je namreč zares popolnoma vseeno, kakšne OH zaužiješ. Tudi v smislu nihanja glukoze je skoraj popolnoma vseeno, saj so dnevni vnosi zares minimalni in gredo direktno v jetra, od tam pa v organe, ki potrebujejo glukozo. Ves ostali organizem porablja derivate acetona (ketonska telesa).

Morda samo še glede nihanja glukoze - tu sta dva dejavnika - eden je vnos OH (glikemični indeks), drugi pa je sposobnost trebušne slinavke, da uravnava vrednosti sladkorja.

origin

Pripravnik
7. nov 2010
116
0
16
A ves, ti si lahko v kaloricnem deficitu(kar niti ni tolk slaba stvar kot se slisi, ampak res nocem novega oreha nmacenjat) tud z vnosom izkljucno samih OH...

Ker vidim da ste vsi sfalili moj prvotni point, razmerje hranil imamo po domace povedano v *****, s tem da poudarjam, da je kolicina zauzitih OH veckratno prekoracena in to je za naso vrsto ogromen problem. A je tezko razumet, glede na to da sta pomfri in cips tok okusna ne?
smile-1.gif

keber

majski hrošč
28. jul 2007
13.240
44
48
Citat:
Uporabnik origin pravi:
Ker vidim da ste vsi sfalili moj prvotni point,
Tvoj prvotni point je bil, da se pri dolgotrajni rekreaciji namesto sladkorja kurijo maščobe, kar pa drži samo delno, samo z maščobami žal ne moreš osvojiti kakih težjih ciljev. Tukaj je OH potreben in to ne malo.

No, potem se je pa zabluzilo.

masterr

Fizikalc
14. apr 2010
1.502
0
36
ok. Cerkno
Citat:
Uporabnik feler pravi:
Citat:
Uporabnik Jernej pravi:

Ni mi čisto jasno, kaj si želel s tem povedati...
confused-1.gif
Konec koncev, so pa pri hujšanju pomembne kalorije, dokler si v suficitu se rediš in pridobivaš na teži, ko si pa v deficitu se pa hujša.

to je res, ampak telo se privadi na manjši vnos, zato ni nadaljnega hujšanja, če manj zaužijemo, kot nujno potrebujemo za normalno delovanje. Okrogla cifra je 1500-2000kcal, to je min.

feler

Fizikalc
21. jan 2008
1.700
12
38
keber: ja lahko tudi samo z OH-ji, samo boš hitro dosegel tisti minimum in boš lačen, pa še B in M ti bo manjkalo kar pa res ni dobro. Vedno je treba jesti raznoliko, ampak pravilno.

master: točno tako, zato se pa priporoča pri hujšanju cik-cak metoda (cikliranje z OH-ji), najhuje je ko se ljudje najbolj bojijo maščob, in to vseh po vrsti, pozabijo pa na Omega 3,6,9 maščobe. Cifro glede kalorij se pa da izračunat, je pa res spet neko povprečje, potem pa sproti prilagajaš jedilnik. Mariskomu se zdi zakomplicirano ampak ko se 1x navadiš sploh ni panike.

Sam imam trenutno rapozrejeno nekako tako: 3gB, 4gOH in 1gM na kg/tt, potem pa cikliram z OH med 1g in 7g na tt, in z maščobami, ko imam najmanj OH povečam vnos Maščob. Sam ni noben bav,bav, pač ko je nižji vnos OH (se pravi samo za zajtrk) pač pojem mal več lešnikov, in žlco dve arašidovega masla, OH višam in nižam z rižem in ovsenimi pri zajtrku, beljakovine pa z Wheyem in to je to.

AvtoFun

Guru
29. dec 2007
18.412
2.425
113
Jaz tudi cikliram, nekako tako, zjutraj sedvič, banana, kava, potem kurja obara za kosilo, malo čokolade, vmes kakšna mandarina, kakšna kavica gor ter jägerček in potem nekaj lahkega za večerjo
smile-1.gif

feler

Fizikalc
21. jan 2008
1.700
12
38
hehe...se da tudi to prilagoditi da bi bilo super. No sej, cikliranje ipd. je pač za tiste ki hujšajo oz. pridobivajo na teži, drugače pač ješ normalno, zdravo ipd. Pač men trenutno sede tako, kar ne pomeni da sem neki psiho a ne, in nisem zato tak tip človeka da nebi ven hodil in kaj popil, jedel po gostilnah vsake kvatre in zamujal veseli december. Je pa res da lih vsak dan ne počnem vsega tega a ne. Nekateri pa in če jim sede in so zadovoljni s sabo potem sploh ni problema
smile-1.gif