Škropljenje breskev

sandra

Guru
10. dec 2007
5.780
2.243
113
Kar se pri nas ne dobi ali pa je drago vlečejo iz hrvaške in bosne.Na hrvaškem sedaj uvajajo knjižice za nakup ff. Bosna je pa poceni in vlačijo stvari ki so pri nas včasih bile naprodaj sedaj so pa prepovedane.

Pepe

Guru
20. sep 2007
13.484
5.025
113
Citat:
Uporabnik SamSvoj pravi:Ker če človek bere tebe in posluša nekater bisere med kmeti dobi točno tak občutek. Ko je.be vse druge, važno da sem jaz "konkurenčen". No, zaradi takih obstaja JS ....
Nisem kmet, ampak jih lahko razumem.
Ti si pač klasičen PARAZIT javnega sektorja, briga tebe kdo plačuje tvoje pametovanje in če si ti konkurenčen. Še manj pa, če tvoja dejanja in razmišljanja ubijajo konkurenčnost in življenja drugih. Ti boš plačo dobil tako ali tako. Ali si bil kdaj pol leta brez plače v JS?
Če bi bili taki paraziti kaj samokritični, bi v času gospodarske krize sami dali odpoved, da se njihovo število zmanjša na število, ki ga realni sektor lahko hrani. Tako, da dokler si naš zajedalec, prosim ne pametuj!

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.774
6.761
113
pri taščici
Torej včeraj sem dobil neko star cuprablau. Al inaj preventivno potem kar pošpricam?
piše 250g/100l vode.(jaz bom lahko zadevo delil s 1000)

Pepe

Guru
20. sep 2007
13.484
5.025
113
Vsekakor se drži navodil, kakor tudi nameravaš. Če breskve še ne brstijo, še lahko kak dan počakaš.
Temperatura tudi ponoči naj ne bi padla pod 0, ker baker lahko povzroči ožige. Glej http://www.kmetzav-mb.si/breskve%201%202015.pdf. Pri nas je ob jutrih še slana. Zaenkrat še se nisem odločil za škropljenje. Še najbolj idealno je, če imaš kje kakega profesionalca, ki ima veliko izkušenj. En sadjar pri mojih starših vem, da škropi z bakrom, ko sem mislil, da se več ne sme zaradi ožigov. Res pa je, da njegovih dreves nisem videl, temveč sem samo govoril lansko leto z njim, ko je pripravek kupoval. Lahko da njegovo drevje še ni bilo tako naprej v razvoju kot tistih par dreves pri starših.

sandra

Guru
10. dec 2007
5.780
2.243
113
Glej da bo vsaj 15 stopinj ko boš škropil ker drugače ne "prime".

Glede javnega sektorja.Pred letom 2008 ste se norca delali iz ljudi ki so šli za minimalca delti v javni sektor, sedaj ko je
gospodarstvo na psu pa vsi jokate kako je oh in sloh v javnem sektorju.

Rajši povprašaj gospoda ministra kako lahko oglaševanje naporti na samega porizvajalce, ker v vsaki normali panogi reklamo plača trgovec.

Pepe

Guru
20. sep 2007
13.484
5.025
113
Citat:
Uporabnik sandra pravi:Rajši povprašaj gospoda ministra kako lahko oglaševanje naporti na samega porizvajalce, ker v vsaki normali panogi reklamo plača trgovec.
Potrebno je nekako nagraditi medijsko mašinerijo, ki ti pomaga do izvolitve in jim priskrbeti nekaj posla. Neposredno se denarja iz proračuna ne sme več toliko dati, ker se stvari slej ali prej opazijo. Minister je poudaril, da ne gre za nov davek, čeprav se pobira na podoben način. Plačevali ga bodo tudi tisti, ki niti nimajo interesa prodajati domači predelovalni industriji in potrošnikom. Končni izplen vsega skupaj bo verjetno precej podoben efektu napisov na škatlicah cigaret.

SamSvoj

Majstr
28. okt 2010
2.142
355
83
Citat:

No, tukaj sem nehal brat. Do sedaj sem mislil, da si, glede na tvoje komentarje. (nisi kmet, si pa poln nasvetov glede kmetijstva? aja, ti jih razumeš ....
hysterical-1.gif
)

No, jaz sem kmet!

Apis

Zelenc'
20. avg 2014
20
0
1
Z breskvami delam že od 1991, včasih smo jih imeli preko hektara, zdaj malo manj. V navodilih za delo z bakrom je predvsem pomemben tisti del, ki se nanaša na "tik pred padavinami". Torej dan prej, če le čas dopušča, takrat se navadno tudi nekoliko otopli zaradi JZ. Veliko ljudi si razlaga, da dež spere škropivo. V bistvu pa je ključno, da je baker na drevesu, ko dežuje. Takrat letijo spore vsepovsod in takrat mora baker ustavljati njihovo "kalitev". S ciramom pa greš kasneje. Če imaš posamezna drevesa, lahko še nekaj korekcije narediš ročno, ko zagledaš rdeče gubanje listov. Včasih poleg cirama dodajam foliarno tudi kaj dušika, da drevo pobegne najhujšemu napadu - listje raste hitreje od glive. Kasneje pa rešuješ samo še kakšne uši ali pepelovko. V jeseni - konec oktobra še enkrat baker. V letu moraš priti skozi s cca 5 škropljenj.

Pepe

Guru
20. sep 2007
13.484
5.025
113
Citat:
Uporabnik SamSvoj pravi:
Citat:

No, tukaj sem nehal brat. Do sedaj sem mislil, da si, glede na tvoje komentarje. (nisi kmet, si pa poln nasvetov glede kmetijstva? aja, ti jih razumeš ....
hysterical-1.gif
)
No, jaz sem kmet!
Kmet je tisti, ki od kmetijstva živi. Tak kmet kot si ti, sem jaz tudi in delam nekaj ha.
Ampak to nisi pravi kmet. Ti pač živi od naših žuljev v realnem sektorju. In PIKA.

SamSvoj

Majstr
28. okt 2010
2.142
355
83
Bogi tvoji žulji
evil.gif

Glede kmeta se pa strinjam.

Potem si tudi zato, da taki kmetje (in izključno oni) dobijo subvencije?

Pepe

Guru
20. sep 2007
13.484
5.025
113
Citat:
Uporabnik SamSvoj pravi:Potem si tudi zato, da taki kmetje (in izključno oni) dobijo subvencije?
To me ne bi motilo.
Najbolj pa seveda navijam zato, da subvencij ni nikjer v EU in da se uvoz hrane iz sveta, kjer subvencije so prepove in trg zapre. Lokalne agrarne državne pijavke se pošlje na cesto, kamor sodijo. Simple, kmetje bi imeli prihodke večje kot sedaj, potrošnik pa tudi bolj ali manj enake cene, ker bi lahko bili davki nižji.

SamSvoj

Majstr
28. okt 2010
2.142
355
83
Citat:
Uporabnik Pepe pravi:
To me ne bi motilo.
Najbolj pa seveda navijam zato, da subvencij ni nikjer v EU in da se uvoz hrane iz sveta, kjer subvencije so prepove in trg zapre. Lokalne agrarne državne pijavke se pošlje na cesto, kamor sodijo. Simple, kmetje bi imeli prihodke večje kot sedaj, potrošnik pa tudi bolj ali manj enake cene, ker bi lahko bili davki nižji.

Hmmm ....

Torej te ne bi motilo, če brez subvencij ostane cca 30.000 kmetij (če upoštevamo prag iz sheme mali kmet, kjer je meja za male postavljena na 1.200 ojrov). Dobro vedet.
S tem, da se je (tako Bruselj) težišče pri subvencijah premaknilo iz proizvodne vezanosti na varovanje okolja in podnebne spremembe. Katere kmetije so bolj naravnane k varovanju okolja?
In ne, agropijavke (če sem te prav razumel) ne moremo odločati kaj bomo s tem denarjem delali doma!

Ti bi ukinil subvencije povsod. S tem se lahko strinjam.
Zaprl bi trg. Odlično; z WTO-jem se boš pogovarjal pa ti? Pa z ostalimi jeznimi in verjetno razočaranimi sodržavljani tudi predpostavljam. Ker potem kila prasca ne bo več v rangu 4 - 5 ojrov v trgovini ampak bo najbrž ena enka spredaj (če gledam kako se pogovarjajo in obračajao naši svinjogojci ...)
Potrošnik ob zaprtem trgu nikakor ne bi imel več ali manj enakih cen. Razen, če uporabiš hudo raztegnjen več ali manj ...
Tudi z nižjim davkom bi se lahko strinjal, ampak to v praksi pomeni razsut sistem za nekaj časa. Kaj to pomeni pa prepuščam domišljiji ...

Pa da te pomirim; na moje vprašanje ni pravega odgovora. Karkoli rečeš te lahko zabijem. Pa ni poanta v zabijanju; hočem samo pokazat, da zadeve niso tako enostavne, kot izgledajo iza šanka ali tipkovnice! Vem iz prve roke! Te pa rahlo občudujem, da si sploh šel odgovarjat na vprašanje
nahrung002.gif

Pepe

Guru
20. sep 2007
13.484
5.025
113
Predpostavke, kake bodo cene, če bo nekoliko zaprt trg, so tvoje. Večina ljudi ti bo rekla, da so pred 30-imi leti uživali cenejšo hrano (pustimo, da v večini primerov ni res), ko je bil trg zelo zaprt.
Zgoraj si sam ugotovil, da trg mora biti zaprt (FFS). In to zagovarjaš. Kako to, da WTO ne skoči v luft? Jaz sem samo zapisal, da je trg zaprt za vse, kjer so lokalno neke podpore. To deklariraš kot dumping, ki tudi po mednarodnih sporazumih ni dovoljen. Zakaj bi bil trg zaprt za ene potrošnike (FFS), za druge pa odprt (uvoz hrane)? Nekega smisla ni. S hrano se vseeno zastrupi še več ljudi kot s FFS.

SamSvoj

Majstr
28. okt 2010
2.142
355
83
Dobrodošel v realni svet. Razlike so in trgi so prosti samo za nekatere.

Predpostavke, da bodo cene ob zaprtem trgu višje so moje, drži. Recimo od kar je krompir v trgovinah po deset centov, se pri nas praktično ne proizvahja več. Zapremo meje, začnemo proizvajat krompir po cenah ki so za kmeta sprejemljive in bo cena kaj? Padla kot praviš ti?!

Ne zagovarjam zaprtosti trga za FFS. Zagovarjam pa logiko, ki stoji za tem (vem, na prvi uč tole ne gre skupaj). Ker ta logika izvira iz varovanja okolja in zdravja ljudi. Na tem področju pa očitno še imamo moč in priložnost sami odločati kaj spuščamo medse. Pri hrani tega praktično nimamo več. Pa še pri čem ...
WTO skače v luft, zaenkrat neuspešno.
Tole
Citat:
Jaz sem samo zapisal, da je trg zaprt za vse, kjer so lokalno neke podpore.
pa priznam da sem zgrešil, oz. nisem tako razumel. Dumping in zaprti trg pa nekako ne gresta skupaj, al pa sem jaz spet kaj zgrešil.
Zdaj, kako se s FFS zastruplja pa bo potreben kakšen bolj poglobljen debatni krožek. Naj namignem da ne gre samo za direktno zastrupitev kakšnega kronika, ki je zmenjal glašo z giftom za flašo šmarnice ...

Se samo meni, al se počasi zapletava?