Škropljenje breskev

oriolus

Fizikalc
12. avg 2009
3.787
15
38
124
Že nekaj let se trudim s škropljenjem mojih treh breskev proti kodravosti, pa ni nikoli uspelo. Uporabljal sem pripravke, ki so na voljo za amaterje, rezultat je bil kakor da sploh ne bi škropil.
Sedaj pa bi poskusil profesionalno škropivo Ziram 76WG.
Ima kdo idejo, kako bi ga manjšo količino (30g) dobil?

LP

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.114
4.084
113
Narediš izpit iz fitofarmacije pa kupuješ legalno v vsaki agro trgovini?
evil.gif

.. karkšnakoli druga opcija je (z razlogom) nelegalna!
grin1.gif

oriolus

Fizikalc
12. avg 2009
3.787
15
38
124
Vem.
Najdem dobro dušo z izpitom, ki mi poškropi tiste moje tri breskve, poračunava stroške in je.
To pa je legalno, verjetno, ne?

oriolus

Fizikalc
12. avg 2009
3.787
15
38
124
CupraBlau sem škropil dve leti, nekakšno bio zadevo pa lani - brez uspeha.
frown-1.gif

SamSvoj

Majstr
28. okt 2010
2.142
355
83
Baker bi moral zagrabit. Je pa pri kodravosti bistven čas, če me spomin ne vara je to mišje uho (ne me držat za besedo). Pa definitivno ne smeš šparat, drevo je potrebno pošteno omočit (ko govorimo o bakru, da ne bo pomote). No, brste ...
Grem se podučit ...

Edit: jp, mišje uho je že prepozno. Škropit je treba ob napenjanju brstov. Kar je pri breskvi problem, ker se to zgodi izredno hitro. Kasneje lahko dejansko pomaga samo še kemija ...

Nazadnje urejeno:

oriolus

Fizikalc
12. avg 2009
3.787
15
38
124
Seveda, tako so me podučili tudi pred leti, ko sem pričel z CupraBlau-om. Eno škropljenje pred zimo, nato pa dvakrat spomladi.
Celo proizvajalca sem klical za natančna navodila in prijazen tehnolog si je vzel kar nekaj časa - pa ni bilo tisto leto nič bolje.
Sicer se kasneje breskve opomorejo, vem pa, da bi bilo še bolje, brez te bolezni.
Zdaj mi je res ostala le še kemija, tudi po mnenju svetovalca danes.

Konec

Guru
Izključen uporabnik
22. avg 2007
1.924
753
113
GO rica
Sedaj med napihovanjdm brstov in zacetkom misjih usi mora biti breskev stalno zascitena ce dezuje in ni poskropljeno je kodra garantirana. Sicer ce si imel ze dvakrat kud napad kodre drevesa nebodo nikoli vec kot bi morala biti. Predpisovalci pa se igrajo in enkrat je ciram na knjizico drugo leto ze ne vec pa spet..... Tu na primorskem pa se itak 80% skropiv kupi v Italiji ker so polovico cenejsa in boljsa.

oriolus

Fizikalc
12. avg 2009
3.787
15
38
124
Problem rešen - našla se je 'dobra duša' in potem bomo videli če bo letos bolje.

Še enkrat hvala vsem za sodelovanje!

LP

Pepe

Guru
20. sep 2007
13.484
5.025
113
Sicer ne rabiš, mogoče pa pride komu prav včerajšnje obvestilo štajerskega kmetijskega zavoda: varstvo breskev.
Jaz jih škropim z bakrom enkrat jeseni sredi odpadanja listja, enkrat spomladi in enkrat z organskim pripravkom (npr Ziram) pred cvetenjem. Pa je kolikor toliko OK. Ni pa povsem brez kodravosti. Imam izkaznico in lahko nabavim, kar želim. Ali je cuprablau kaj bolj "bio" od denimo Ziram-a, pa bi se dalo debatirati... Nobena reč ni nedolžna, bo pa tega v sadežu zelo malo, ker se vse konča še preden sadeži sploh so.

sandra

Guru
10. dec 2007
5.780
2.243
113
Bakreni pripravki so vredu(priporoča se dvojna doza in fajn omočit ), mora biti pa vsaj 15 stopinj celzija da "primejo"
sicer pa nevem zakaj jih moraš tako strupit, kar bo zrastlo bo natur, tiste pošpricane lahko kupiš v vsaki trgovini.

Pepe

Guru
20. sep 2007
13.484
5.025
113
Tiste v trgovini so gotovo 10-krat škropljene, verjetno zadnjič proti kakim skladiščnim boleznim samo kak dan pred obiranjem. Moje pa so zadnjič škropljene tri mesece pred začetkom zorenja, ko še ni ne listov in ne cvetov. Je neka mala razlika tudi za blontne.
Da bi nekega pripravka dal "dvojno" dozo (torej precej več kot priporoča proizvajalec) je povsem mimo. Odmerek je proizvajalec določil glede na učinek in na še sprejemljive vplive na okolje. Prvo lahko sicer sami ocenimo, drugo pa nikakor. Potem je gotovo manj škodljivo uporabiti še drugo aktivno snov in ne vse staviti na eno. Strupe v malih količinah prenašamo bolje kot v velikih količinah.

oriolus

Fizikalc
12. avg 2009
3.787
15
38
124
Problem niso sadeži, ampak listje.
Kodravost je bila pri meni tolikšna, da se se kvalitetni listi razvili šele po drugem odpadanju.
To seveda za drevo ni v redu, čeprav je vedno bilo dovolj plodov.

Pepe

Guru
20. sep 2007
13.484
5.025
113
Naredi jim streho, da bodo listi cel čas suhi in se gliva ne bi smela razvijat.

sandra

Guru
10. dec 2007
5.780
2.243
113
Citat:
Uporabnik Pepe pravi:
Tiste v trgovini so gotovo 10-krat škropljene, verjetno zadnjič proti kakim skladiščnim boleznim samo kak dan pred obiranjem. Moje pa so zadnjič škropljene tri mesece pred začetkom zorenja, ko še ni ne listov in ne cvetov. Je neka mala razlika tudi za blontne.
Da bi nekega pripravka dal "dvojno" dozo (torej precej več kot priporoča proizvajalec) je povsem mimo. Odmerek je proizvajalec določil glede na učinek in na še sprejemljive vplive na okolje. Prvo lahko sicer sami ocenimo, drugo pa nikakor. Potem je gotovo manj škodljivo uporabiti še drugo aktivno snov in ne vse staviti na eno. Strupe v malih količinah prenašamo bolje kot v velikih količinah.

Zdaj če ti nimaš breskev mi jih pa imamo, kdo ima prav.Ti bo vsak agronom svetoval isto.

Pepe

Guru
20. sep 2007
13.484
5.025
113
Kdo je rekel, da nimam breskev?
Kaj točno ve agronom o preseganju priporočenih odmerkov in jaz ne vem?
Če isto snov mečeš v okolje, bo te snovi v okolju več.

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.269
1.904
113
Za kodravost je krivec izkljucno onesnazen zrak posledicno dez. Imam ono miniaturno breskev v loncu...ker je pod nadstreskom je kot se sika. Drugo stebricasto imam na prostem in jo je zategnilo da je bil joj.

sandra

Guru
10. dec 2007
5.780
2.243
113
Citat:
Uporabnik Pepe pravi:
Kdo je rekel, da nimam breskev?
Kaj točno ve agronom o preseganju priporočenih odmerkov in jaz ne vem?
Če isto snov mečeš v okolje, bo te snovi v okolju več.

Glej jaz se nebom prerekala, naše breskve niso kodrave škropi se po zgoraj napisanem.
Če nimaš tiste knjižice in jih ne moreš kupit je razlog.
Če jih boš škropil nevem kolikokrat in za vse kar leze jih lahko kupiš v trgovini,boš na istem.

Pepe

Guru
20. sep 2007
13.484
5.025
113
Citat:
Uporabnik vincent pravi:
Za kodravost je krivec izkljucno onesnazen zrak posledicno dez. Imam ono miniaturno breskev v loncu...ker je pod nadstreskom je kot se sika. Drugo stebricasto imam na prostem in jo je zategnilo da je bil joj.
Miniaturna breskev torej "diha" prečiščen zrak?
Kodravost je gliva, gliva rabi vlažne liste, da trosi razvijejo in začnejo živeti glive na listu. Pravilno si ugotovil, da je kriv dež, ampak tudi če bi jo močil samo z destilirano vodo, bo postala kodrava.
Streha je rešitev in to sem v tej temi že napisal.