Skrita napaka pri nakupu avtomobila z računom

matevzinjo

Zelenc'
6. feb 2012
1
0
1
Pred 3 meseci sem kupil 10 let star C3. Ob nakupu sem dobil le račun, ne pa kake kupoprodajne pogodbe. Sedaj so na servisu odkrili, da ima avto počeno volansko gred, in da so stroški za novo okoli 1500€. (Za avto sem dal 3000€). Kaj lahko sedaj storim? Ali lahko uveljavljam skrito napako? Glede na to, da avto sedaj ni vozen in da so strroški zelo veliki, kaj lahko naredim?

Hvala in lp

shift

Guru
20. jul 2007
9.931
2.343
113
za šankom
lahko če boš dokazal da je avto imel počeno gred ob nakupu in da se to ni zgodilo ko si imel avto v uporabi ti

Viper_XxL

Guru
20. avg 2007
9.596
1.122
113
Titograd
Pa to ravno, pa ne bit nori pa dajat novega dela v polovici vrednosti avta. Ni računice, še v rabljenem delu bo težko...... plus delo, pa si na 500-600 €.

sad

Guru
24. avg 2007
21.191
9.818
113
Citat:
Uporabnik matofill pravi:
Kaj lahko narediš, najdeš rabljeno brezhibno za 300 eur in zmagaš ....
Predvidevam, da ni edini, kateremu je šla ta zadeva, tako da bo z rabljeno težka... Razen, če bo imel svinjsko srečo.
Kaj pa kakšna nachbau varijanta?

Sheriff

Fizikalc
26. jan 2009
1.953
0
36
Tega ne boš mogel dokazat
ne-ne-1.gif

skratka, naredi kot so ti že napisal - poišči rabljeno ali pa se pozanimaj če lahko to popraviš
wink-1.gif

LP,S

blazko

Majstr
21. sep 2007
7.476
449
83
Predvidevam, da si kupil avto pri trgovcu?

Če je temu tako, bo stroške popravila nosil on. Zakonsko podlago imaš v 37. členu Obligacijskem zakoniku (skrita napaka). V obeh primerih prodajalec odgovarja za napake v roku 6 mesecev po nakupu. Razen v primeru, da ti je bilo ob nakupu znano, da je gred v slabem stanju ali če prodajalec dokaže, da je crknila šele po nakupu.

Jaz bi se fokusiral samo na prvi zakon, OZ je splošnejši. Torej na *stvarno* napako, ne na *skrito*.

model1a

Fizikalc
14. dec 2008
1.204
45
48
Če ti pa nočejo zadeve urediti bo treba iti preko izvedenca... Ta bo pa skoraj sigurno lahko potrdil, da poškodba oz. pok gredi ni nastal v teh dneh, ko si kupil avto. Ne se pustit in vztrajaj!

Pa poročaj kako je šlo!

Sheriff

Fizikalc
26. jan 2009
1.953
0
36
A ti bi šu v to?
Joj fantje kako je lepo drugmu pamet solit
rolleyes-1.gif

dvomim, ker ti vzame ogromno cajta in živcev... se ne splača
ne-ne-1.gif

blazko

Majstr
21. sep 2007
7.476
449
83
Guys, ne razumete... izvedenca mora uporabit prodajalec, ki bo z njim dokazoval, da je bila gred ob nakupu tipi-topi. Sicer velja 3. odstavek 37.b člena zvpot:
Citat:
(3) Šteje se, da je napaka na stvari obstajala že v času izročitve, če se pojavi v roku šest mesecev od izročitve.
Če bi od nakupa minilo več kot 6 mesecev, pa bi OP res potreboval izvedenca.

Prodajalci so na take primere pripravljeni večinoma v smislu, da upajo na neznanje potrošnikov, ki se ne zavedajo svojih pravic.

Moj predlog, po tem vrstnem redu: prodajalec > ministrstvo za gospodarstvo (ex urad za varstvo potrošnikov) > tržna inšpekcija

model1a

Fizikalc
14. dec 2008
1.204
45
48
Citat:
Uporabnik Sheriff pravi:
A ti bi šu v to?
Joj fantje kako je lepo drugmu pamet solit
rolleyes-1.gif

dvomim, ker ti vzame ogromno cajta in živcev... se ne splača
ne-ne-1.gif

Jaz bi definitivno šel v to. Če avto kupim za pošteno ceno in naj bi bil ohranjen itd... potem mora vse špilat tako kot je treba. V nasprotnem primeru se pa spravim na prodajalca kot mutavi na telefon
smile-1.gif
)

Numy

Majstr
1. jan 2008
9.860
395
83
Citat:
Uporabnik blazko pravi:
Guys, ne razumete... izvedenca mora uporabit prodajalec, ki bo z njim dokazoval, da je bila gred ob nakupu tipi-topi. Sicer velja 3. odstavek 37.b člena zvpot:
Citat:
(3) Šteje se, da je napaka na stvari obstajala že v času izročitve, če se pojavi v roku šest mesecev od izročitve.
Če bi od nakupa minilo več kot 6 mesecev, pa bi OP res potreboval izvedenca.

Prodajalci so na take primere pripravljeni večinoma v smislu, da upajo na neznanje potrošnikov, ki se ne zavedajo svojih pravic.

Moj predlog, po tem vrstnem redu: prodajalec > ministrstvo za gospodarstvo (ex urad za varstvo potrošnikov) > tržna inšpekcija

Kako naj bo gred ob nakupu tipitop, če je kupil 10 let stara jajca?

model1a

Fizikalc
14. dec 2008
1.204
45
48
Zakaj pa ne? A po tvojem je vsak avto, ki je 10 let star razsut do amena? Dejte se mal zbudit folk... Ni vse v plehu, je fajn denar še za kaj drugega porabit
smile-1.gif

Numy

Majstr
1. jan 2008
9.860
395
83
Ja no po treh mesecih nimaš več kaj sikati, če se nekaj pokvari po mojem. A je pričakoval novo gred notri?

model1a

Fizikalc
14. dec 2008
1.204
45
48
Ne piši neumnosti... Počene gredi najbrž ne vidiš pri vožnji? Vidi jo pa mehanik.... In sem siguren, da so za problem vedeli ampak vseeno prodali vozilo. Pa tudi glede tega, da naj bi pričakoval notri novo gred... Stara je čisto OK, če je cela oz. nepoškodovana. Če pa prodajajo razsut avto pa naj to tudi povejo... seda je potem tudi cena primerno nižja.... Tega niso naredili in so raje malo "naglumili" pa so fajn prodal. Na kovini mislim da se da lepo določit, kdaj je nastala poškodba (me bo že kdo popravil, če se motim) in se temu primerno zadevo tudi reklamira. Kot pa je že bilo napisano - je na prodajalcu, da bo kontra dokazal.
Pri takih zadevah je potrebno vztrajati - 1500 EUR ni malo denarja (pa tudi 500-600 EUR ne, če gre za rabljeno zadevo).

LP

SJTV1

eV12
18. jul 2007
19.378
1.241
113
www.adriamedia.si
Citat:
Uporabnik Numy pravi:
Ja no po treh mesecih nimaš več kaj sikati, če se nekaj pokvari po mojem. A je pričakoval novo gred notri?

Kaj si ti misliš in kaj je po tvojem OK je tu popolnoma irelevantno. Zakon je jasen, za to napako pa bo odgovorjal prodajalec, razen če izvedenec dokaže, da je stvar počila v teh par dneh po nakupu (kar ni težko, iz razpoke se lepo vidi, kako stara je).
In ja, jaz bi tudi jagal prodajalca,d a stvar popravi. ali vrne denar.

alkoholik

RudolF
23. jul 2007
16.624
3.079
113
v lokalni ostariji
malo ampak res malo se spoznam na avtomobile itd.. še malo manj na mehaniko in mi ni jasno kako za boga se 3 mesece vožiš s počeno gredjo.

domnevam da se vozilo takoj začne drugače obnašati ko gred poči...

če je prodajalec pameten bo poiskal rabljeno jo gor nabil in vozi miško. že zaradi imena in pozitivne reklame se mu to splača. čeprav dvomim da je bila ob nakupu že počena...

model1a

Fizikalc
14. dec 2008
1.204
45
48
Hm... marsikatera zadeva se pokaže na vožnji šele takrat, ko je skoraj popolnoma ali popolnoma odpove. Tko da za konkreten primer se po mojem pri vožnji še ni čutilo. Se pa najbrž pri več prevoženih kilometrih težava stopnjuje do te mere, da se že pozna pri vožnji. Dober primer za tako zadevo je recimo končnik. Pri vožnji ga ne čutiš če ima malo zračnosti, ko pa recimo popolnoma odpove se pa že pozna/sliši oz. "čutiš" da nekaj ne štima.

LP

alkoholik

RudolF
23. jul 2007
16.624
3.079
113
v lokalni ostariji
se strinjam vendar kaj naj sedaj vsak, ki bo moral menjati končnik, ležaj itd gre nazaj k prodajalcu pa mu j mater. avto je že star in je potrebno vedeti da lako kaj tudi odpove... če pri nakupu končnik še dokaj toliko ok, po redni vožnji pa odpove pa je jebeštrga...