Skrbništvo starejše osebe po smrti skrbnika

Zwergschnauzer

Fizikalc
12. dec 2022
2.295
-1.003
48
Valparaiso
Saj pravim, ugibamo.

Teta je imela stanovanja, morala pa je v dom.

Pa sta namesto pogodbe o preužitku ali pogodbe o dosmrtnem preživljanju naredili "kupoprodajno pogodbo".

Se izognili nekaj stroškom pri notarju, na kak način pa je bila plačana kupnina pa ni znano, domnevam, da sta kupnino kompenziralo z obveznostjo doplačila doma.

V tem delu je špil kar tvegan, ker če sta v pogodbi navedle npr. 50.000,00 EUR, pa na koncu do smrti plača oskrbnino za 20.000,00 EUR, je za razliko DARILO.

Če bi delale pogodbo o preužitku pa temu ni tako, tudi če bi se plačalo samo za 20.000 oskrbnine, bi zaradi narave pogodbe (ker je tvegana, aleatorna), se štelo, da je protidajatev/obveznost v celoti poplačana...

Preužitek v vsakem primeru ugasne, ko bi umrla teta, ne pa tudi če umre prevzemnica/sestra... oziroma samo to je vprašanje, ali dediči prevzamejo obveznost (če se ne odpovejo dedovanju ali ne).

Ampak mi nimamo preužitka... smo ugotovili

Pomeni, da je potrebno prebrati kupoprodajno pogodbo in če "kupnina" ne bo plačana, se lahko terja dediča....

Zwergschnauzer

Fizikalc
12. dec 2022
2.295
-1.003
48
Valparaiso
Klasična prodajna, ker je tudi kupnina napisana. Teta pa ni imela otrok.
No, potem pa preberi kako se plača kupnina, na kak način ...

Če ni imela otrok, potem po teti (če ni oporoke) dedujejo na podlagai zakona njeni starši, če so pokojni pa bratje in sestre, če so tudi oni pokojni pa nečaki in nečakinje itd...

Tvoja sestrična je njena nečakinja in zakonita dedinja (če njeni starši niso več živi oziroma samo po krvni liniji)

Zwergschnauzer

Fizikalc
12. dec 2022
2.295
-1.003
48
Valparaiso
In imamo situacijo ko teta umre (oporoke najbrž ni, ker "nič" nima)

Dedujejo njeni bratje in sestre oziroma njihovi potomci.

Ugotovijo, da zapuščine oziroma da je potrebno ugotoviti vrednost zapuščine in...

Tako dobljenemu ostanku se doda vrednost vseh daril, ki jih je zapustnik na kakršenkoli način dal tistemu, ki bi po zakonitem dedovanju prišel v poštev kot dedič, pa tudi vrednost daril, danih dedičem, ki se odpovedujejo dediščini, in tistih daril, za katere je zapustnik odredil, da naj se ne vračunajo dediču v njegov dedni delež.
Takrat se ugotovi, da kupoprodajna pogodba v delu predstavlja darilo ... recimo tistih 30.000 jurjev neplačane "kupnine", ki se razdelijo med dediče po teti, vključno s tabo...

Je pa še ena zanimivost, tvoji starši so še živi (brat ali sestra tete) in v primeru, da teta umre pred "njima", po zakonu deduje eden izmed (ker ne vem, kdo je brat ali sestra tete). Ti nisi dedič po teti, dok sta živa tvoja starša oz. brat ali sestra tete.

V tem primeru pa se darilo ne vračuna, ker ti v tem primeru nisi zakoniti dedič :) (oziroma tvoja pokojna sestra, od pogodbe je itak minilo več kot leto dni).

V glavnem kar zanimiva zadeva, a brez pregleda papirjev itd. je kar nekaj ugibanja in morda tudi napačnih odgovorov.

To so isti špili, ko vnuki prejmejo darilo in mine leto dni in ni vračunanja ...

Samo Svoj

Guru
27. jan 2022
7.412
3.194
113
Berem to temo že dva dni, pa mi še vedno ni jasno, kdo je komu kaj.
Torej mama OT je sestra njegove tete, ki je umrla in se je odpovedala dedovanju po sestri v njegovo korist?
Komu je sestrična hči, oz kako je povezana s teto in OT?

Kar se kupoprodaje med sestrama tiče - logično, davek na kupoprodajo je nižji kot na darilo, če sta bili pametni sta napisali denar na roke in potem nobenega nič ne briga kaj je teta naredila z njim - šla je v upokojenski kazino, ali pa poslala kenijskemu ljubimcu recimo.

scorpion

Majstr
25. apr 2008
2.101
222
63
Berem to temo že dva dni, pa mi še vedno ni jasno, kdo je komu kaj.
Torej mama OT je sestra njegove tete, ki je umrla in se je odpovedala dedovanju po sestri v njegovo korist?
Komu je sestrična hči, oz kako je povezana s teto in OT?

Kar se kupoprodaje med sestrama tiče - logično, davek na kupoprodajo je nižji kot na darilo, če sta bili pametni sta napisali denar na roke in potem nobenega nič ne briga kaj je teta naredila z njim - šla je v upokojenski kazino, ali pa poslala kenijskemu ljubimcu recimo.
Nekako takole zgleda:

familja.jpg

• Všeč mi je
Reactions: Samo Svoj

Samo Svoj

Guru
27. jan 2022
7.412
3.194
113
scorpion

Aha sedaj mi je bolj jasno, teta je imela dogovor s tvojo sestro, in verjetno sedaj vajino sestrično, ki še nima neke dedne vloge moti to, da je teta ostala brez skrbnika, oz. bolje rečeno plačnika (če je treba), ker za dedovat po njej očitno ne bo nič in se čuti verjetno izigrano, sploh če trenutno bolj skrbi za teto kot ti.

Nekako morala pravi, da je vaša linija (oče, mati in ti) odgovorna za teto, saj je tvoja sestra prevzela to obvezo nase.

Čisto tako mimogrede: a tvoja sestra in teta pa nista imeli nobenih otrok in/ali zakonca?

PHOBiA

Guru
11. jul 2013
4.417
1.477
113
No saj ce je bila kupoprodajna, on nikomur nic ni dolzan? Morala gor ali dol, strogo po crki zakona gospe ni dolzan prezivljati, ali? Tudi ob dedovanju ni bil seznanjen s katerokoli tako zadevo in je verjetno zato dediscino sprejel.

Samo Svoj

Guru
27. jan 2022
7.412
3.194
113
V bistvu ne vemo kakšni so bili dogovori, če imata sestrična in teta karkoli "v rokavu" bodo že zvedeli.

scorpion

Majstr
25. apr 2008
2.101
222
63
Aha sedaj mi je bolj jasno, teta je imela dogovor s tvojo sestro, in verjetno sedaj vajino sestrično, ki še nima neke dedne vloge moti to, da je teta ostala brez skrbnika, oz. bolje rečeno plačnika (če je treba), ker za dedovat po njej očitno ne bo nič in se čuti verjetno izigrano, sploh če trenutno bolj skrbi za teto kot ti.

Nekako morala pravi, da je vaša linija (oče, mati in ti) odgovorna za teto, saj je tvoja sestra prevzela to obvezo nase.

Čisto tako mimogrede: a tvoja sestra in teta pa nista imeli nobenih otrok in/ali zakonca?
Da, teta je imela dogovor z mojo sestro, potem pa ko je sestra zbolela, je pooblastila sestrično (ne vem še, ali ustno ali sta kaj pismeno sklenili, kakšnih dokumentov nisem našel).
Jaz osebno nekih stikov s to teto nisem imel zadnjih 20 let, tako da se na moralo ne zanašam. Itak plačujem že fotruza dom.
Niti moja sestra niti teta nista imeli potomcev, niti zakoncev (sestra ločena, teta pa nikoli poročena).

• Všeč mi je

scorpion

Majstr
25. apr 2008
2.101
222
63
V bistvu ne vemo kakšni so bili dogovori, če imata sestrična in teta karkoli "v rokavu" bodo že zvedeli.
Točno tako. Bom pa poskusil izbrskati še kakšne dokumente... lahko da se sestrična in teta zanašata samo na grožnjo, da sta nekaj vložili in bo moja mati pač klonila pod težo le te ter privolila. Saj kolikor je meni znano, če penzija ne doseže pokritja stroškov v DSO, in če ni drugih nekih pogodb, to doplača država.

scorpion

Majstr
25. apr 2008
2.101
222
63
No saj ce je bila kupoprodajna, on nikomur nic ni dolzan? Morala gor ali dol, strogo po crki zakona gospe ni dolzan prezivljati, ali? Tudi ob dedovanju ni bil seznanjen s katerokoli tako zadevo in je verjetno zato dediscino sprejel.
Se strinjam in tudi tako razmišljam. Tudi mati ob oddaji dediščine ni vedela, da bi sestra imela kakršnokoli pogodbo s teto, zato te morebitne obveznosti tudi ni prijavila.

• Všeč mi je
Reactions: Zwergschnauzer

darwin

Majstr
17. avg 2007
662
433
63
Dajte brati, kar je napisano.
Prva dediča sta 2 starčka, ki jima je umrla hči. Na koncu bo itak vse dobil sin, tako da sta, da se vse skupaj poenostavi, ta del že sedaj prepustila njemu.

Teta je stanovanje očitno prodala, glede na starost, verjetno lahko pričakuješ, da tudi ona ne bo več dolgo tlačila te zemlje.

Sestrična bi rada prišla do kosa pogače. Mogoče je tetka tudi že malo dementna. Če dobiš, kakšen papir, ki to potrjuje, potem se boš v morebitnem sporu lažje oprl na pogodbo in njeno vsebino. Če je mentalno fit, pa lahko o delu, ki je bil/naj bi bil izplačan v 30 dneh, izpriča sama.

Če najdeš kakšna potrdila, koliko je sestra dodatno prispevala teti, ti to koristi. Lahko se obrneš tudi na računovodstvo doma.

Ja, res je, da starostnik brez premoženja postane breme občine.

Kako bi sam odreagiral? Najbolj odvisno od tetkinega stanja. Oddal bi vlogo na občino za sofinanciranje doma, njej pa bi za priboljške dajal nekaj žepnine primerne njenemu stanju.
Sestrično bi obvestil, da je za tetko poskrbljeno, da je dobrodošla, da jo obišče, da je plačevanje žepnine tvoja dobra volja in da naj ji, če ima teto res rada, del žepnine prispeva tudi sama.

• Všeč mi je

sad

Guru
24. avg 2007
21.582
10.265
113
Jaz bi se usedel dol s sestrično in pogovoril, kaj sploh pričakuje in kakšne dokumente sploh ima. Bo potem lažje se odločati.
Še vedno pa nismo dobili odgovora, kje je končal denar od prodaje stanovanja. Morda namerno.
PS: to da OT že doplačuje dom očetu nima popolnoma nobene veze s to temo. Razen za kvazi čiščenje vesti.

• Všeč mi je

sad

Guru
24. avg 2007
21.582
10.265
113
Pa še ena zadeva: če stvar slučajno res pride do sodišča, bodo zmagovalci le eni: odvetniki.

PHOBiA

Guru
11. jul 2013
4.417
1.477
113
Jaz bi se usedel dol s sestrično in pogovoril, kaj sploh pričakuje in kakšne dokumente sploh ima. Bo potem lažje se odločati.
Še vedno pa nismo dobili odgovora, kje je končal denar od prodaje stanovanja. Morda namerno.
PS: to da OT že doplačuje dom očetu nima popolnoma nobene veze s to temo. Razen za kvazi čiščenje vesti.

Tudi ce bil slucajno dedoval ravno ta denar od stanovanja, strogo po crki zakona ni nikomur nic dolzan placevat. Ne vlacit etike in morale v take zadeve. Torej, ce je teta "prodala" stanovanje njegovi sestri in ni bilo nobene pogodbe o preuzitku, sestra pa je nato stanovanje v resnici prodala, le ta kes pa je dedoval on. Who cares? Ce bi z dedovanjem po sestri dedoval tudi obveznost prezivljanja, bi bila to sruga stvar. Ker pa take pogodbe med sestro in teto ni bilo...

Saj vem, teta in sestricna zdaj zahtevata, da on doplacuje, ker "ti si dedoval denar od stanovanja". Pravne podlage pa zelo verjetno ni.

Na njegovem mestu bi jaz storil tako, kot je zgoraj ze negdo opisal. Se vsedel za mizo z vsemi akterji, probal uspeti z namero, da drzava pokrije razliko. In vseeno za neko moralno zadoscenje in zaradi dejstva, da si dedoval kes od stanovanja, ji mesecno dajal neko zepnino.

sad

Guru
24. avg 2007
21.582
10.265
113
Tako ja, etika in morala nima veze. Pobereš kar ti ustreza, ostalo se te ne tiče.
Tisti drobiž za žepnino pa dajaš zato, da se počutiš fajn, kak te si dober človek. Če si že svinja, bodi svinja na polno. Ne rabiš nobene žepnine dajat.
PS: to ne leti direktno na odpiralca teme. Sam ve kje je.