Skladiščenje piva

HafnerMa

Fizikalc
17. okt 2016
825
44
28
Citat:
Uporabnik rookie pravi:
Gledam naStenkotovi strani in ne najdem steklenic za pivo...

Na spletu jih ni, imajo pa jih 100% in vedno dovolj na zalogi
smile-1.gif
Imajo pa tiste navadne rjave.
 

smarty

Pripravnik
5. okt 2014
477
0
16
Citat:
Uporabnik HafnerMa pravi:
Citat:
Uporabnik rookie pravi:
Gledam naStenkotovi strani in ne najdem steklenic za pivo...

Na spletu jih ni, imajo pa jih 100% in vedno dovolj na zalogi
smile-1.gif
Imajo pa tiste navadne rjave.

Jaz imam 0,5L flaše za prodat skupaj z gajbami, če rabiš, ker jih že 1 leto ne rabim, ker imam vse v sodih.
 

rookie

Fizikalc
7. jul 2009
515
29
28
Bela krajina
Ok, več berem, bolj sem zmeden!
Steklenice, čiščenje steklenic...
Je Chemipro Oxi za razkuževanje ali ne!?
Bliža se mi polnjenje, pa nebi rad zeznil!
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.113
4.083
113
Malce pobrskaj po temah smo o tem že govorili. Za "no rinse sanitizer" se najpogosteje uporabljata oxi ali pa starsan. Vsak ima svoje prednosti in slabosti, načeloma pa če narediš tako kot je treba je vsak od teh dveh ok.
 

rookie

Fizikalc
7. jul 2009
515
29
28
Bela krajina
Citat:
Uporabnik Utisevalec pravi:
Malce pobrskaj po temah smo o tem že govorili. Za "no rinse sanitizer" se najpogosteje uporabljata oxi ali pa starsan. Vsak ima svoje prednosti in slabosti, načeloma pa če narediš tako kot je treba je vsak od teh dveh ok.

Hvala!
Prebral sem že 90% foruma, zato pa sem zmeden... 😳
 

HafnerMa

Fizikalc
17. okt 2016
825
44
28
Jaz steklenice po popitju piva takoj (po navadi še preden ga sebi ali gostu odnesem na mizo) temeljito sperem z vodo. Pred flaširanjem jih pomijem v pomivalnem stroju (nastaviš najvišjo temperaturo in NE dodaš praška). Potem jih s tisto šprico za steklenice razkužim s starsanom. Zamaške imej med flaširanjem prav tako namočene v starsanu.

Jaz z Oxijem še nisem delal, zato ne morem svetoval, Starsan se pa super obnese, če prej poskrbiš za čistočo (je namreč razkužilo in ne čistilo).
 

kadunnc

Pripravnik
1. avg 2007
868
15
18
Citat:
Uporabnik rookie pravi:
Citat:
Uporabnik Utisevalec pravi:
Malce pobrskaj po temah smo o tem že govorili. Za "no rinse sanitizer" se najpogosteje uporabljata oxi ali pa starsan. Vsak ima svoje prednosti in slabosti, načeloma pa če narediš tako kot je treba je vsak od teh dveh ok.

Hvala!
Prebral sem že 90% foruma, zato pa sem zmeden... 😳

Kot je bilo že večkrat omenjeno OXI je čistilo, ki res dobro deluje pri višjih temperaturah... Se pravi OXI segreješ na 60-65C in not namočiš kar bi rad očistil, pustiš dlje časa (uro ali še dlje, po potrebi segreješ). Potem vzameš startsan in vse še enkrat namočiš za dezinfekcijo... Temp. pri starsanu ni pomembna, prav tkao ne rabiš puščat dlje časa.
Sam sem kakšni dve leti uporaljal samo, OXI pa nisem imel problemov, na tebi je pa da se odločiš kako pa kaj boš delal...
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.113
4.083
113
Čistilo.

Ampak še 1x, za pivo je precej bolj pomembna čistoča kot pa razkuževanje. Pivo ima že v sebi iz nule en kup mikroorganizmov za katere hmelj, alkohol in kislost poskrbijo da se ne razširijo. Če je oprema čista oz. nima večjega vira okužbe potem sterilzacije načeloma ne rabiš oz. obratno, če imaš leglo okužbe nekje ti večina kratkotrajnih razkužil čisto nič ne koristi ker delujejo samo površinsko.
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.113
4.083
113
Priporočeno je 3%, ampak po mojem mnenju je tole preveč če nimaš res zasvinjano in tri meseca staro zasušeno opremo. Sam dajem v opremo po uporabi 1 malo zvrhano žličko na 1l tople vode (od oka recimo da je to sumarno potem 0.5-1% raztopina), pustim par urc in v tem času večina svinjarije same odstopi.