Skladiščenje piva

Odisej

arhivar
Osebje foruma
Administrator
2. sep 2007
7.645
9
113
Alter.si
www.skodelica-s-sliko.com
Poudarek je na "vrečka" in "karton". Pomoje dober recept za katastrofo, ker ta vrečka ne vem, za kaj bi jo projektirali na nek pritisk. Vino to notri ni pod nobenim pritiskom. Kakor poznam to embalažo, najprej bi fajn napelo vrečko, prej al slej bi poknil karton, na to pa še vrečka. Če pa kdo testira, mislim da nas bo vse nasmejalo. Pa obvezno dat pod kamero
grin1.gif


p.s.: če bi se dalo v vrečke pakirat, mislim da ne bi vsi v piksne tlačili piva...
 

Alessela

Zelenc'
23. feb 2016
19
1
1
Že nekaj časa opažam, da mi pivo po 4 ali več mesecih v steklenici pretirano karbonizira. To govorim za pivo, ki je bilo sprva povsem OK. Zato sem odprl nekaj steklenic iz različnih batchov in jim pomeril SG. Povsod je bil nižji od tistega of flaširanju, padel mi je npr. iz 1.012 na 1.004. Iz tega sklepam, da je nekaj pojedlo poleg dodane dekstroze za karbonizacijo še sladkorje v pivu. Uporabljam večinoma kvas Safale 04 in 05. Na okusu neke okužbe niti ne zaznam, a pivo enostavno ni več enako. Na čistočo seveda pazim.
Zato sem začel razmišljati o pasterizaciji že karboniziranega piva. Vem da je ideja za homebrew bogokletna, a če tako podaljšam obstojnost pivu, je zame sprejemljiva.
Ali kdo morda že počne kaj podobnega, kakšen postopek uporabljate?
 

kadunnc

Pripravnik
1. avg 2007
868
15
18
Citat:
Uporabnik Alessela pravi:
Že nekaj časa opažam, da mi pivo po 4 ali več mesecih v steklenici pretirano karbonizira. To govorim za pivo, ki je bilo sprva povsem OK. Zato sem odprl nekaj steklenic iz različnih batchov in jim pomeril SG. Povsod je bil nižji od tistega of flaširanju, padel mi je npr. iz 1.012 na 1.004. Iz tega sklepam, da je nekaj pojedlo poleg dodane dekstroze za karbonizacijo še sladkorje v pivu. Uporabljam večinoma kvas Safale 04 in 05. Na okusu neke okužbe niti ne zaznam, a pivo enostavno ni več enako. Na čistočo seveda pazim.
Zato sem začel razmišljati o pasterizaciji že karboniziranega piva. Vem da je ideja za homebrew bogokletna, a če tako podaljšam obstojnost pivu, je zame sprejemljiva.
Ali kdo morda že počne kaj podobnega, kakšen postopek uporabljate?

Na kaksni temp. pa staras? Gre za dryhopano pivo?
Malo vec podatkov bi bilo dobrodoslo.
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.113
4.083
113
Citat:
Uporabnik Alessela pravi:
Že nekaj časa opažam, da mi pivo po 4 ali več mesecih v steklenici pretirano karbonizira. To govorim za pivo, ki je bilo sprva povsem OK. Zato sem odprl nekaj steklenic iz različnih batchov in jim pomeril SG. Povsod je bil nižji od tistega of flaširanju, padel mi je npr. iz 1.012 na 1.004. Iz tega sklepam, da je nekaj pojedlo poleg dodane dekstroze za karbonizacijo še sladkorje v pivu. Uporabljam večinoma kvas Safale 04 in 05. Na okusu neke okužbe niti ne zaznam, a pivo enostavno ni več enako. Na čistočo seveda pazim.
Zato sem začel razmišljati o pasterizaciji že karboniziranega piva. Vem da je ideja za homebrew bogokletna, a če tako podaljšam obstojnost pivu, je zame sprejemljiva.
Ali kdo morda že počne kaj podobnega, kakšen postopek uporabljate?

Problem je da s pasterizacijo ne boš podaljšal obstojnost domačega piva ... naredil boš obratno stvar, pivo boš pospešeno (slabo) postaral za nekaj mesecev!
grin1.gif


Sicer smo o tem že veliko govorili ampak proces staranja/zorenja piva ima več kategorij, v osnovi pa kemično staranje in mikrobiološko staranje. S pasterizacijo ustaviš mikrobiološko staranje medtem ko se kemično nadaljuje .. oz. ker pasterizacija deluje na višji temperaturi se kemično staranje v kratkem intervalu močno pospeši.

Pod črto po mojih eksperimentih dobiš obutni nivo oksidacije, zmanjša se hmeljna aroma in svežina ... skratka pasterizacija deluje negatzivno za večino stilov piv, mogoče je ok samo pri lagerjih (ti so pa itak že brez pasterizacije zelo dobro mikrobiološko obstojni -> dobro uležani z nizkim FGjem, dolgo izpostavljeni nizkim temperaturam ki "uspavajo" mikroorganizme, niso motni oz. ne vsebujejo veliko beljakovin, škroba ipd. ostalih stvari ki jih zlobni mikroorganizmi lahko prebavijo).

Če želiš poskusit sicer je stvar najlažje delat v drozgalniku s T kontrolo. Segreješ vodo v drozgalniku na 65C, vržeš noter steklenice s pivom, poskrbiš da se voda dogreva oz. ima temperaturo nad 62C, po pol ure pobereš steklenice ven in jih daš nekam (ne na mrzlo površino) da se počasi ohladijo.
 

Giorgino

Zelenc'
20. jul 2017
13
0
1
A je kdo že stekleničil v "šampanjske" steklenice z navadnimi zamaški iz plute?
Gre pa za stout - torej nekoliko nižja karbonizacija?
 

guliver

Pripravnik
18. feb 2016
573
0
16
Sem že probal ... ni kake panike. Ampak mora pa plastenka biti od piva oz. za pivo ... Una of fante ali pa radenske ne bo OK ....
smile-1.gif
 

anze92

Pripravnik
23. dec 2015
178
12
18
Zakaj pa ne radenska? Prevelik pritisk? Prevelika prosojnost? Kaj pa, ce jih imas v temi?
 

rookie

Fizikalc
7. jul 2009
515
29
28
Bela krajina
Poslal sem povprasevanje v Polonavin, plastenke so po 21 centov, 220 kos.
Prav za pivo, je pa odgovor, da niso za večkratno uporabo, zaradi inšpekcije, verjetno to velja le za podjetja...
Bi naročil, pa mi jihje 220 preveč, rabi kdo?
Vzamemo skupaj...

Ja, kakšne so izkušnje z rabljenimi inox sodi?
Imam poceni varianto za 50 L, v njih se je kuhalo vino in čaj.
 

guliver

Pripravnik
18. feb 2016
573
0
16
Citat:
Uporabnik anze92 pravi:
Zakaj pa ne radenska? Prevelik pritisk? Prevelika prosojnost? Kaj pa, ce jih imas v temi?

Jaz sem 2 dvo-litrški flaši od piva ene 3x nafilal iz fermentorja za karbonizacijo, tako kot v kot navadne steklene. Sčasoma verjetno plastične izgubljajo trdnost in posledično sem nehal, ker pritisk lahko kar naraste zaradi karbonizacije in ne vem, kako plastika to prenaša, če večkrat ....
 

guliver

Pripravnik
18. feb 2016
573
0
16
Citat:
Uporabnik rookie pravi:
Poslal sem povprasevanje v Polonavin, plastenke so po 21 centov, 220 kos.
Prav za pivo, je pa odgovor, da niso za večkratno uporabo, zaradi inšpekcije, verjetno to velja le za podjetja...
Bi naročil, pa mi jihje 220 preveč, rabi kdo?
Vzamemo skupaj...

Ja, kakšne so izkušnje z rabljenimi inox sodi?
Imam poceni varianto za 50 L, v njih se je kuhalo vino in čaj.

Rabljen inox sod, če ni obtolčen ali kako drugače vidno poškodovan, ni slab nakup. Da se ga dobro spucat in z varekino ter kristalno sodo se znebiš vsake bio umazanije ... Za kaj ga pa potrebuješ? Za fermentor ali za kuhanje piva?
 

guliver

Pripravnik
18. feb 2016
573
0
16
Pazi edino, da boš preveril tesnila okoli ventila pri tistem za kuhanje (najbolje da kar takoj zamenjaš za silikon oz teflon).
Menda guma ne prenaša najbolje kuhanja ...
smile-1.gif
 

HafnerMa

Fizikalc
17. okt 2016
825
44
28
Citat:
Uporabnik rookie pravi:
Poslal sem povprasevanje v Polonavin, plastenke so po 21 centov, 220 kos.
Prav za pivo, je pa odgovor, da niso za večkratno uporabo, zaradi inšpekcije, verjetno to velja le za podjetja...
Bi naročil, pa mi jihje 220 preveč, rabi kdo?
Vzamemo skupaj...

Ja, kakšne so izkušnje z rabljenimi inox sodi?
Imam poceni varianto za 50 L, v njih se je kuhalo vino in čaj.

Nisem še polnil v plastenke, zato ne znam odgovoriti.

Ne razumem pa, zakaj sploh bi. Doma boš delal slej kot prej, v primerjavi s komercialnim, vrhunsko pivo. Zakaj ga ne bi tudi vrhunsko zapakiral, torej v steklenice. V Stenku v Trzinu so 0,33l 17centov, 0,5l pa 21 centov. Vzameš jih lahko po paketek (0.33l je 17, 0.5 pa mislim, da 12).

Menim, da je pivo v plastični embalaži slabše (pil sem ga itak samo na Hrvaškem). Ampak to je samo moje mnenje
smile-1.gif
 

rookie

Fizikalc
7. jul 2009
515
29
28
Bela krajina
Če bo vse ok, grem v soboto na Hrvaško, Novaki. - steklenice po 20 centov 500 ml, lahko po 1 kos, čepi 500 kos - 5 eu...
Mi je bližje kot Lj, pa še nafta je cenej, k bom tankal!
wink-1.gif

Če je cenej kje pri nas, grem k nam...
 

pocast

Pivovarski majstr
13. maj 2014
1.991
401
83
SIcer nočem bit stereotipen, ampak sam da vidim pir v plastični flaši me mine :D
 

HafnerMa

Fizikalc
17. okt 2016
825
44
28
Citat:
Uporabnik rookie pravi:
Če bo vse ok, grem v soboto na Hrvaško, Novaki. - steklenice po 20 centov 500 ml, lahko po 1 kos, čepi 500 kos - 5 eu...
Mi je bližje kot Lj, pa še nafta je cenej, k bom tankal!
wink-1.gif

Če je cenej kje pri nas, grem k nam...

Ampak to je 1c razlike
smile-1.gif
No, saj nočem prepričevat, tudi nafta nekaj nanese, samo vseeno poskusi dobit steklene. Zamaški v Stenku so 100kom za 99c. Imajo zlate, bele, rdeče, zelene in črne.