Škamp in kalamar na žaru

cbb

Chef
6. avg 2007
3.337
2
38
51
Nč več u Jesenicama... Zdej Horjul
Spet je sobota in spet mi je zadišala morska hrana. Pa sem se sprehodil do Leclerca pogledat kaj od prebivalcev morja me čaka. Ribe so bile letos na jedilniku že parkrat, zato sem se odločil za škampe. Ker niso imeli svežih sem kupil kar zmrznjene. Ampak ena pakunga se mi je zdela malo premalo, zato so jim družbo delali štirje kalamarčeti, jadranski, ta veliki. Seveda sem se odločil, da bodo romali na žar, meni je tako pripravljena morska hrana najbolj všeč.

Škampe sem stresel u en pisker, nanje butnil pest grobe soli in stisnil par strokov česna, oskubil eno vejico svežega rožmarina (ker ga na vrtu ni, sem vejico dripnil u Merkurju, pa nobenmu povedat) in zalil z pol deci olivnega olja. In potem so šli škampi na zaslužen počitek u hladilnik.

Kalamarčiče pa sem spucal, popopral, posul s ščepcem mletega česna. Bog ne daj posolit, ker bi bili kot čigumi, kar pa meni ne bi bilo všeč. Na rešetki se najlepše spečejo, če so nafilani. Zato sem jih nabasal s sirom in pršutom. Sir sem narezal na kvadre, dolge pol kalamara, pa dober cm široko. Sirčke sem potem odel v pršut, da jih ne bi zeblo in porinil v kalamare. Luknje sem zašil z zobotrebci.

Potem pa se je začelo. Najprej ogenj u kaminu, ko les pogori, se zadeva zasuje z ogljem, bog ne daj briketi in počaka, da je žerjavica kar najbolj vroča. Ko je temperatura primerna ruknem gor rešetko, malo pomažem z oljem, počakam 2 minuti in naložim gor ustrezno pripravljene prebivalce morja. Vseskupaj mora bit pečeno v ene petih minutkah, zato ja bila rešetka u najnižjem možnem položaju. Žvauce enkrat obrnem in na talar z njimi.
In da se ne bi kdo drznil pomisliti, da samo klobasam tule sslikovni dokazi.

ogn:
w7N4JpKzpRrtazsApKsMh.jpg

priprava:
zx__B-RUVORYrAThN9sOU.jpg

fertik:
urqrYs7bCzNWEnO2XWUzN.jpg

Slava jim, bili so odlični.
 

Swich

El Presidente
23. jul 2007
4.835
0
36
41
Zanimivo. Tole z sosljo nisem vedel.

Ka ej pa z briketi narobe, ko vidim da si napisal >>bog ne daj briketi<< ?
 

cbb

Chef
6. avg 2007
3.337
2
38
51
Nč več u Jesenicama... Zdej Horjul
Briketi dajo premalo toplote. Za škampe ni problema, za kalamare pa mora bito obvezno oglje. Poanta je v tem, da kalamara maksimalno približaš žarečemu oglju, ga čez 2-3 minute obrneš in čez par minut vzameš dol. Le tako ostane mehek, drugače je kot žvaka:)
 

Swich

El Presidente
23. jul 2007
4.835
0
36
41
Kok veš gdaj je pečen kalamar, da ni ne preveč ali premal ? Maš to na timing naštiman, 2-3min na eni strani in 2-3 min na drugi strani pa pol dol vzameš. Al ti kak indikator pove da je pečen?
 

kozarec

ALTERKA 08
29. jul 2007
4.802
0
36
na šihtu
Pitanje:

Imaš kalamarčke, zunaj je zima in odpade neko roštiljanje.

Torej vzameš ponev, daš oljčka, počakaš da se segreje in gor vržeš očiščene kalamarčke.

In ti v parih sekundah spustijo liter vode....

Kaj in kako naprej?
confused-1.gif
 

cbb

Chef
6. avg 2007
3.337
2
38
51
Nč več u Jesenicama... Zdej Horjul
Aha, popolnoma resnično. Žal to potem ni več dobro. Lahko pa vzameš protfan, nanj daš mrežico, na mrežico zložiš kalamarčke in jih zapreš v pečico pod žar. Potem tista voda, ki jo spustijo odteče v protfan, kalamarčki pa se ravno tako lepo spečejo. Samo malo dlje traja, pretiravat pa ne smeš.
 

cbb

Chef
6. avg 2007
3.337
2
38
51
Nč več u Jesenicama... Zdej Horjul
Ne, jaz sem jih že pekel na ta način, in so čisto vredu. Obstaja tudi možnost na ponvi, s tem, da imaš več dela. Namreč ko spustijo vodo, jih lahko pobereš ven, ponev umiješ in zadevo ponoviš. Potem se bodo lepo zapekli.
 

grobo

Pripravnik
23. jul 2007
893
0
16
V ponvi naredim jaz tako:
Ponev z debelim dnom segrejem na suho (da je res vroča). Kalamarčke osušim na krpi. V vroče ponev vržem malo maščobe (ponavadi olivno olje) - če je ponev prej dovolj vroča, temu takoj sledijo kalamari. Ker je vse skupaj res vroče, so kalamari pripravljeni v petih minutah.
 

zdravnik

Pripravnik
11. avg 2007
935
0
16
MB
ja pa če daš na vroče rešetke, a se ne prime gor??

kolk jaz vem moreš dat na hladne rešetke gor ribo??
 

Swich

El Presidente
23. jul 2007
4.835
0
36
41
Sm peku včeri kalamare
crazy1.gif


Bom jst na kalamare rajš v gostilno hodu...Zgleda da je bla vročina prevelka, so iz 10cm nastal 3cm
crazy1.gif
 

badguy777

PDA maher
22. jul 2007
4.478
0
36
MB Okoliš
Citat:
Uporabnik cbb pravi:
Hm, ne vem sicer kaj ti veš, ampak jaz ribo dam VEDNO na vroče rešetke. Pa se mi ni še nikoli prijela.

Tako je. Če ni podlaga dovolj vroča, se bo vsaka stvar prijela. Sem ravno 3 dni nazaj gledal Jamie Oliverja.
smile-1.gif
 

Swich

El Presidente
23. jul 2007
4.835
0
36
41
lej sploh niso ratal ne zlatorumen ...sploh nič...ostal so beli, sam skup so lezl...več kot 5 min skupno jih nism mel gor....žerjavca je bla pa 4cm od 2kg žarečga oglja
grin1.gif


Nevem ka sm narobe naredu. Zaka so sploh zlezle tolk skupi...za okol 60% bi reku.
confused-1.gif
 

elvir_vr6

barbarski, nasilni, objestni motoristični norec
22. avg 2007
3.297
0
36
jaz sem se s kalamari na žaru hecal samo enkrat, bilo je pa prav ogabno...