Spet je sobota in spet mi je zadišala morska hrana. Pa sem se sprehodil do Leclerca pogledat kaj od prebivalcev morja me čaka. Ribe so bile letos na jedilniku že parkrat, zato sem se odločil za škampe. Ker niso imeli svežih sem kupil kar zmrznjene. Ampak ena pakunga se mi je zdela malo premalo, zato so jim družbo delali štirje kalamarčeti, jadranski, ta veliki. Seveda sem se odločil, da bodo romali na žar, meni je tako pripravljena morska hrana najbolj všeč.
Škampe sem stresel u en pisker, nanje butnil pest grobe soli in stisnil par strokov česna, oskubil eno vejico svežega rožmarina (ker ga na vrtu ni, sem vejico dripnil u Merkurju, pa nobenmu povedat) in zalil z pol deci olivnega olja. In potem so šli škampi na zaslužen počitek u hladilnik.
Kalamarčiče pa sem spucal, popopral, posul s ščepcem mletega česna. Bog ne daj posolit, ker bi bili kot čigumi, kar pa meni ne bi bilo všeč. Na rešetki se najlepše spečejo, če so nafilani. Zato sem jih nabasal s sirom in pršutom. Sir sem narezal na kvadre, dolge pol kalamara, pa dober cm široko. Sirčke sem potem odel v pršut, da jih ne bi zeblo in porinil v kalamare. Luknje sem zašil z zobotrebci.
Potem pa se je začelo. Najprej ogenj u kaminu, ko les pogori, se zadeva zasuje z ogljem, bog ne daj briketi in počaka, da je žerjavica kar najbolj vroča. Ko je temperatura primerna ruknem gor rešetko, malo pomažem z oljem, počakam 2 minuti in naložim gor ustrezno pripravljene prebivalce morja. Vseskupaj mora bit pečeno v ene petih minutkah, zato ja bila rešetka u najnižjem možnem položaju. Žvauce enkrat obrnem in na talar z njimi.
In da se ne bi kdo drznil pomisliti, da samo klobasam tule sslikovni dokazi.
ogn:
priprava:
fertik:
Slava jim, bili so odlični.
Škampe sem stresel u en pisker, nanje butnil pest grobe soli in stisnil par strokov česna, oskubil eno vejico svežega rožmarina (ker ga na vrtu ni, sem vejico dripnil u Merkurju, pa nobenmu povedat) in zalil z pol deci olivnega olja. In potem so šli škampi na zaslužen počitek u hladilnik.
Kalamarčiče pa sem spucal, popopral, posul s ščepcem mletega česna. Bog ne daj posolit, ker bi bili kot čigumi, kar pa meni ne bi bilo všeč. Na rešetki se najlepše spečejo, če so nafilani. Zato sem jih nabasal s sirom in pršutom. Sir sem narezal na kvadre, dolge pol kalamara, pa dober cm široko. Sirčke sem potem odel v pršut, da jih ne bi zeblo in porinil v kalamare. Luknje sem zašil z zobotrebci.
Potem pa se je začelo. Najprej ogenj u kaminu, ko les pogori, se zadeva zasuje z ogljem, bog ne daj briketi in počaka, da je žerjavica kar najbolj vroča. Ko je temperatura primerna ruknem gor rešetko, malo pomažem z oljem, počakam 2 minuti in naložim gor ustrezno pripravljene prebivalce morja. Vseskupaj mora bit pečeno v ene petih minutkah, zato ja bila rešetka u najnižjem možnem položaju. Žvauce enkrat obrnem in na talar z njimi.
In da se ne bi kdo drznil pomisliti, da samo klobasam tule sslikovni dokazi.
ogn:
priprava:
fertik:
Slava jim, bili so odlični.