sistem za zbiranje in uporabo deževnice

sad

Guru
24. avg 2007
21.194
9.834
113
Citat:
Uporabnik patriot pravi:
Verjetno si mislil bypass...

Elektriko imaš tudi tako narejeno?

Včasih zna kaka zamrzovalna skrinja še kar brnet, ko poberejo ven varovalke.
To me spominja na bivšega soseda, ki se je full hvalil, da je poknil skrinjo v klet in jo vezal na skupno elektriko.
Potem sem ga vprašal, če ve kaj dela tista varovalka, pri kateri piše KLET, v njegovi električni omarici.

Ralliart

Fizikalc
26. sep 2007
4.764
3
38
ksz

A tale sistem pije vodo na sliki? Pac ok skrajno desno na vrhu gre notr dezevnica in potem vidim povezavo samo se preko spodnjih ventilov, samo vrjetno se ne polnijo naslednje cisterne od spodaj oz bi se vrjetno vsehkrati kolkr se ce se nemotim.

Sam bi imel tak sistem z dvema cisternama, skrajno desno zgoraj dovod iz zleba, nato medseboj povezano, pa na izhodu naprej dezevnica v obstojeco kanalizacijo ali nevem kako bi naredil da ko sta cisterninapolnjeni da gre dcezevnica svojo pot v obstojece odvodnjavanje.

Cisterne bi bile na 3 m visine z najvisjim novijoem cisterne hkrati, na izhodu bi bil hidropak ali podobno, odvecna dezevnica bi imel padec 2 m in dolzine 3m da se spelje nazaj v obstojeco odvodnjavanje/kanalizacijo
2255424-Cisterna-4-x-1000-l_53d8ef82a1c5e.jpg

Priponke

• 2255424-Cisterna-4-x-1000-l_53d8ef82a1c5e.jpg
    2255424-Cisterna-4-x-1000-l_53d8ef82a1c5e.jpg
    99,6 KB · Ogledi: 2.093
Nazadnje urejeno:

Brklc

Pripravnik
27. jun 2015
96
0
6
dela to dela, nič bat. Mam jest po istem principu narjeno le eno na drugi ker vode ne rabim visoko.

Matko

pohodnik
18. jul 2007
5.631
723
113
seveda je dovolj samo povezava spodaj, samo na vrhu druge mora biti majhna luknjica, da zrak uide

Na fotografiji vidiš T-člen, tik nad prvo cisterno, kjer gre višek vode mimo

Ralliart

Fizikalc
26. sep 2007
4.764
3
38
Citat:
Uporabnik Matko pravi:
seveda je dovolj samo povezava spodaj, samo na vrhu druge mora biti majhna luknjica, da zrak uide

Ofak tega pa sploh nisem opazil full dobra resitev, Se pravi spodaj povezes in se vse cisterne napolnijo oz vrjetno skoz v istem nivoju.

telex

Fizikalc
24. dec 2007
5.832
47
48
Citat:
Uporabnik Matko pravi:

Pa ta luknjica mora biti nekaj višje (najboljše, da se uporabi kakšna cevka) kot je zgornji rob iztočne cevi. Drugače to bo voda tekla ven pri odzračenih luknjicah.

PS- lahko pa uporabiš tudi avtomatske odzračevalnike, kot se uporabljajo na radiatorjih.

Matko

pohodnik
18. jul 2007
5.631
723
113
Nepotrebno kompliciranje, tistih par kapljic skozi luknjico, ob dežju res ne bo problem

Bolj pomembno bi bilo, da bi bil rezervoar v temi (drugače se zaredijo alge) in na vstopu filter (se nabere listja)

zoom

Majstr
14. maj 2014
702
250
63
Imam sem podobno pa nisem najbolj zadovoljen. Če je močnejši naliv se nivoji ne izravnajo dovolj hitro, 1 cisterna je polna potem pa teče mimo. 2 primer se nabere svinjarija/alge in zabije spodnjo cevko, točiš iz zadnje ostale so polne.
Mojih 5c.

hipnotik

Pripravnik
22. mar 2009
567
0
16
Če se nivo vode ne izravna dovolj hitro pomeni, da imaš premajhen premer cevi, ki povezujejo cisterne. Zamenjaj obstoječe cevi z večjimi in ne boš imel problemov.
Če se nabirajo smeti v sistemu imaš pa napačno speljan dovod vode v cisterno. Verjetno imaš speljano vodo iz žleba direktno v cisterno. V tem primeru voda iz strehe nosi s seboj vse smeti v cisterno, da bi to preprečil moraš vodo speljati skozi nekakšen sifon, najlažje lahko uporabiš vodovodno cev premera 150 mm v obliki črke U, v enem kraku je dovod vode v drugem, ki je malo nižji pa iztok. Voda se ob dosezenem nivoju preliva v cisterno vsa nesnaga pa ostaja na najnižji točki sifona. Za čiščenje lahko uporabiš namenski čistilni element ali pa preprosto razstaviš cevi.

Ralliart

Fizikalc
26. sep 2007
4.764
3
38
ksz

ja itak bom mogu met en filter in cisterne bodo v tleh, zdej tisti namenski filter ki ga das na zleb ko mimo tece svinarija je drag 80eur, ce ne bo slo drugace bo moralo biti to to. Ali pa sifon kot je omenjeno sam to bi moral neko preverjeno zadevo dobit in da se lahko cisti vsake toliko ker imamo tudi drevo zraven bi bilo to nujno.

Glede vkopa bi naredil tako da so cisterne dostopne vsej iz sprednje strani slab meter da lahko izvajas popravila in vzdrzevanja na ventilih, torej nebi bile vkopane z zemljo, prostor torej 2 m sirine, cisterne so pa 1m. Zdej ta vkop nevem kako bi enostavno izvedel frsolanja je vrjetno kr nekaj, nevem ali obstajajo kaksni poceni modularci iz katerih bi naredil steno pa magar da so taki da imajo vmes luknjo po celi visini da lahko zalijes notri beton, ce nebi slo brez betona da se nebi stene skup vsule. Kaj je torej nacenejsa varianta? Sam bi raje nekak z modularci da se ne zafrkavam z solanjem, ceprav na tleh bi rabil sigruno ebtonsko plato saj recimo 3 polne cisterne predstavljajo 3 tone oz na m/2 1tona

Nazadnje urejeno:

telex

Fizikalc
24. dec 2007
5.832
47
48
Če misliš toliko betonirati potem sploh ne potrebuješ cistern, naredi si kar betonski rezervoar.

Sam imam cisterno vkopano. Nad njo imam ABS plošče in cca 10 cm zemlje s travo. Po 10 letih sem jo pred kakšnim mesecem prvič odkril pa je bila kot nova. Torej ne zakompliciraj preveč z dostopnostjo temveč bolj s tem, da ti v cisterno ne bo prihajal svinjarija.

landcruiser

Fizikalc
19. sep 2007
289
34
28
Citat:
Uporabnik gr69 pravi:
cisterna za olje je plastična ali kovinska? ker plastično še boš mogoče kako očistil - kovinske pa skoraj nikakor

ksz

a res nima noben izkušenj s sistemi za uporabo deževnice?

Jaz sem lani pred poletjem vgradil sistem za uporabo deževnice. Zbral kup ponudb in se nakoncu odločil za enega (Rikutec), najbrž bi šlo ceneje, če bi kupil vse komponente ločeno, a se nisem ukvarjal s tem. Eden od pogojev, ki sem jih imel je bil, da hidrofor omogoča priklop dodatnega vira vode (avtomatski priklop na vodovod, če zmanjka vode v cisterni). Cisterna je velika 6m3. Voda se uporablja za vse zunanje pipe, zalivanje vrta in trave, wc kotličke in pralni stroj. Za slednja dva sem se odločil, ker se je dalo brez nekih večjih posegov speljati dodatne cevi do stranišč in kopalnice.

Po enem letu uporabe so izkušnje/ugotovitve naslednje:
- ni več težav z vodnim kamnom (prej smo poizkusili kar nekaj (tudi precej dragih) rešitev za odstranjevanje, a so vsa bolj jalova v primerjavi s tem)
- potrebno bi bilo imeti vsaj še en filter pred vstopom vode v cisterno, ker se ta, ki je vgrajen v cisterno prehitro zamaši. Čez zimo nisem nič kontroliral filtra in sem potem maja po obilnih deževjih ugotovil, da imamo čisto prazno cisterno, tako da sedaj filter čistim tedensko
- ekonomske računice ni, sicer je poraba vode na računu manjša, a je cena vode tako majhen del položnice, da se to skoraj ne opazi, po drugi strani pa hidrofor dela na elektriko, kar je seveda dodaten strošek
- zaloga vode ob intenzivni porabi (kot npr v trenutnih razmerah, ko se veliko zaliva) zadostuje za 3 tedne
- cisterna se dokaj hitro napolni ( max 2 deževna dneva), površina strehe je cca 200 m2

sajkek

Guru
16. mar 2008
36.030
11.154
113
dobre informacije. Ali imaš mreže na žlebovih? Oziroma kako dosežeš čim čistejšo vodo v rezervoar?

Ralliart

Fizikalc
26. sep 2007
4.764
3
38
Citat:
Uporabnik telex pravi:
Če misliš toliko betonirati potem sploh ne potrebuješ cistern, naredi si kar betonski rezervoar.

Sam imam cisterno vkopano. Nad njo imam ABS plošče in cca 10 cm zemlje s travo. Po 10 letih sem jo pred kakšnim mesecem prvič odkril pa je bila kot nova. Torej ne zakompliciraj preveč z dostopnostjo temveč bolj s tem, da ti v cisterno ne bo prihajal svinjarija.

Ok to sem tudi razmisljal pa se ne mislim it tega, ker kolkr je napisano ni ekonomske racunice, ampak zdej da bi cisterne samop povezal in vkopal pa nevem, kako bom vzdrzeval ce bo karkoli narobe pri ventilih ali zamaseno, ker potem odkopavat vse to, sicer je res da samo 1 m ampak nevem no.

Jest to resitev s cisternami gledam samo zato ker je dezevnica bolj prijazna rastlinam, pa ker bi bil to locen sistem, od vodovoda, pac mirneje spim kot da je hidrofor in pritikline ki lahko odpovejo prikljucen direkt na vodovod.

Nazadnje urejeno:

corbi

Zelenc'
10. jan 2012
18
1
3
Še moje ugotovitve po enem letu delovanja celotnega sistema
Tričlanska družina, deževnica se uporablja za vse(vrt, zalivanje, tuširanje, pranje, wc...), samo za kuhanje v kuhinji 1 pipa, kjer je samo voda iz omrežja(mestni vodovod).
Sistem:
1. cisterna 17.800 litrov - betonska vkopana v zemljo od podjetja Tims (fantje opravili svoje delo korektno - cena 2300 eur)
- http://www.tims.si/zbiralniki/
2. predfilter kateri je vkopan v zemljo pred cisterno, sifon za odtok iz cisterne, umirjen dotok v cisterni - cena 380 eur
- http://www.ebay.de/itm/Volumen...=item2edf1c8f7f
3. črpalka s termostatom - 400 eur
- http://www.ebay.de/itm/ESPA-As...h-/200764068952
4. polavtomatski preklop (nujen zaradi preprečitve mešanja deževnice z vodo iz omrežja DIN 1988 (nekatera komunalna podjetja to zahtevajo)- 190 eur
- http://www.ebay.de/itm/Halbaut...8-/111559572939
5. šlauf za odvzem deževnice z priklučki v cisterni - 30 eur( 2m sam sem rabil 5m)
- http://www.ebay.de/itm/1-25mm-...t-/111185274617
6. avtomatika katera preklaplja avtomatsko na vodo iz omrežja ko ni deževnice - 400 eur
- http://www.ebay.de/itm/GRAF-AquaControl-Trinkwassernachspeisung-mit-230-V-Magnetventil-/280910882609
7. hidrofor 200 lit - da se ne vklaplja črpalka ob vsaki večji porabi vode (wc kotliček) - 240 eur
- http://www.lentherminvest.si/index.php/sl/izdelki/hidrofor
8. trojni filter za deževnico kateri je za hidroforom pred vstopom vode v omrežje - 180 eur
http://moja-voda.si/vodni-filt...rain-sanic.html
9 . tropotni ventil katerega avtomatika preklaplja (iz deževnice na mestno vodo) - 120 eur
http://www.ebay.de/itm/Honeywe...=item2c99bed796

Plusi:
- ni kamna na pipah, pralni stroj......

Minusi:
- cena
- poraba elektrike za črpalko
- menjava filtrov vsakih 6 mesecev (notranjih)

Zaključek:
Bi naredil še enkrat isto? Bi, čeprav se investicija ne bo povrnila nikoli, s tem da bi vzel večjo cisterno(najmanj 30.000 - mogoče zazidal sam v zemljo - ceneje), cisterna v 1 letu delovanja ni bila nikoli polna (premajhna cisterna za tričlansko družino če uporabljaš deževnico za vse), sistem deluje v redu. Po cca 1 letu sem se odločil za čiščenje cisterne (ker je itaq bila prazna), dno cisterne je bilo kar pokrito za muljem kljub filtru pred cisterno.

To sem napisal zgolj v info, kar bi jaz zelo rabil pred 1 letom....

Ps.

Aja če kdo rabi sifon za odtok odvečne vode iz cisterne, prodam enega katerega sem kupil pa ne paše na cisterne iz betona
- http://www.ebay.de/itm/3P-Uberlaufsiphon-mono-DN-100-Artikelnummer-4000250-/111144506653

Nazadnje urejeno:

telex

Fizikalc
24. dec 2007
5.832
47
48
Za lani je bilo letno povprečje padavin skoraj 2 m (drugače je letno povprečje tam 1,5 m). S strehe 150 m2 bi torej dobil 300 m3 vode oz. 25 m3/mesec. Ti mogoče kaj pušča?

PS-Ko je komunali v našem mestu računala pavšalno porabo vode so kasirali 5 m3 na družinskega člana. Po namestitvi števca pa porabimo tam 3 m3 na družinskega člana (brez zalivanja vrta).