Res me zanima, kako se bo ta brezplačni TMC, ki bi naj bil boljši od plačljivega s podatki od Traffic Nav, omogočil na vseh trenutno vozečih vozilih po Sloveniji z že vgrajeno avto navigacijo.
Namreč danes že skoraj vsaka znamka ima svojo navigacije. Nekatere znamke imajo že več vrst navigacij. Dvomim, da bodo proizvajalci vozil omogočili na prav vsako napravo TMC v Sloveniji z nadgradnjo. Verjetno bodo nadgradili le novejše (zanje?) navigacije.
Primer za PSA (Peugeot in Citroen):
- od leta 2009 do nekje 2011 so vgrajevali RT4 in RT5 navigacije, ki pa sta povsem drugačni (tudi zemljevidi niso kompatibilni)
- od leta 2011 do nekje 2014 so v svoja vozila vgrajevali RT6 oziroma eMyWay navigacijo (gre za isto navigacijo, samo da ima 2 imeni)
- vmes od leta 2012 je Peugeot v svoj model 208 vgradili SMEG navigacijo, ki pa je že povsem drugačna od RT6
- od leta 2014 naprej je Citroen v Picassoja vgrajeval SMEG+
- sedaj imajo pa na tej zadnjih novejših in prenovljenih modelih še eno novejšo navigacijo
Torej če bi na PSA želeli omogočit na vseh svojih vozilih TMC v Sloveniji, bi morali za vsako vrsto navigacije izdati update SW, na kar pa lahko pozabimo. Sam sem imel Peugeot 508 z RT6 navigacijo in v 1 letu je komaj izšla ena posodobitev za SW. Pa še to samo zaradi tega, ker so želeli naredit boljšo zaščito za nalaganje zemljevidov, pa jim ni uspelo.
Močno dvomim, da bodo za vse poskrbeli in mislim, da se bodo vsi proizvajalci vozil osredotočili le na zadnje navigacije, vgrajene v zadnje modele vozil. Že to če se zgodi - je OGROMNO!
Sicer pa se pustimo presenetit
Upam, da bodo na Mazdini navigaciji MZD, katera uporablja iGO NNG, omogočili update že v prvi polovici tega leta. Pri Mazdi so načeloma bolj "pridni" in 2x ali 3x na leto izdajo update za SW. Po drugi strani je to slab pokazatelj, saj to pomeni, da MZD še ni dodelan tako, kot bi moral bit in to se tudi pozna v praksi. Je pa to morda dobro iz tega vidika, da bodo pri naslednjem update-u, ki bi sicer bil namenjen samo za odpravo raznih težav, dodali še TMC za Slovenijo.
99% sem siguren, da bo dovolj samo update SW. Zemljevidi že tako ali tako omogočajo TMC (vsaj pri iGO).
Če kdo kaj več zve, naj kar sem veselo novico sporoči