Štartno pozicijo vidim takole:
1. M je edini ponudnik mobilne telefonije, najprej NMT, kasneje GSM
2. M ob plasiranju GSM ponudi opcijo enake telefonske številke (ob spremembi klicne).
To je bilo v tistih časih pomembno, saj uporabniki niso bili vajeni menjave številk in s tem menjave
podatkov v imenikih, spremembah poslovne korespondence in podobno. GSM se uveljavi.
3. Pojavi se S, ki je bil z nekaterih strani označen kot nezanesljiv majhen nebodigatreba z visoko
ceno klicev na omrežje zemeljsko zračnega prevladujočega koncerna. Imeli so eno samo prednost:
poceni klice v omrežju. Ljudje so si omislili dodatne aparate in si kljub dodatni naročnini pocenili stroške
pogovorov z najbolj povezanimi osebami. Omrežje je bilo tudi po mojih izkušnjah na začetku res nezanesljivo.
S tem so si naredili medvedjo uslugo. Sloves jih spremlja še danes.
4. Novi uporabniki. Deviški. Kam gremo? Ja tja, kjer so vsi. Vsi, ki jih poznam imajo M. Zato bom najceneje in
zanesljivo uporabljal enako omrežje. S??? Ja potem me pa ne bodo klicali, ker jim bo drago. Takšne so bile
moje izkušnje z ljudmi, katerih posel je bil odvisen tudi od mobilca. Tudi sam se nisem upal znebiti stare zveze.
5. Razmerja se počasi spreminjajo. Pospešek pride s strani države, ki regulira medomrežne cene in omeji monopol.
Mali in zeleni pridejo do uporabnikov, s tem do denarja, izboljšajo storitve in marketinško obdelajo najbolj deviške
uporabnike - mladino. Imam občutek, da je M dolgo podcenjeval mlajšo populacijo uporabnikov.
6. Bla bla bla... Vsekakor, "M"onopolist ni bil lahek nasprotnik v boju za uporabnike. Stari triki stare šole gredo počasi
v maloro, število prestopnikov omrežja in tendenca delitve kolača pa kažejo sliko umirjanja in zdravljenja trga.
Pa ne me narobe razumet. Ne podcenjujem Mobitela. Še zdaleč ne. Cenim njihove napore in kot slišim tudi
pri njih ni več tako, kot je nekoč bilo.
Kot mulcu mi je stric pri kartanju nekoč pripomnil,da je iz polne riti lahko sra*i.
lp,
Mpix
LP,