Sesalec za pepel

2CV

Pripravnik
16. avg 2012
505
12
18
Pozdrav !

Za peč na pelete bi potreboval dokaj kvaliteten sesalec za prah. Predvsem mi je važno, da se filter ne zabije takoj s finim pepelom Zanima me, kaj bi mi priporočali, pa da ne bi bilo pretirano drago.

Hvala !

bluub

Fizikalc
9. jan 2008
686
39
28
To kar je predlagal gufy, je pa ni dobra izbira, preden ga kupiš poglej kakšen je filter, tega ki sem jaz vzel ma relativno majhen filter in se je posledično hitro zabasal. Sem pa opazil da je tak sesalec neuporaben za sesanje iz peči kjer se kurijo navadna drva, ker ga zabaše še preden prav posesa pepel, pri peletih je malo bolje.
Sam uporabljam industriski sesalec, ki sem ga enkrat kupil od enega čistilnega servirsa in nimam nobenih problemov, ma zelo velik filter in tudi zbirna posoda je velika ker mi sesalec sega čez kolena.
Sam sem sicer razmišljal o sesalcu na vodni filter....

lp bluub

19. jul 2007
2.892
1.606
113
Citat:
Uporabnik 2CV pravi:
Pozdrav !

Za peč na pelete bi potreboval dokaj kvaliteten sesalec za prah. Predvsem mi je važno, da se filter ne zabije takoj s finim pepelom Zanima me, kaj bi mi priporočali, pa da ne bi bilo pretirano drago.

Hvala !

Mogoče to: http://www.hofer.si/si/html/offers/2867_30984.htm
Motorni sesalnik za pepel (39,99 €)
zmogljiv motor: 1.200 W
priročen sesalnik za suho sesanje: za hitro in varno odstranitev ohlajenega pepela, peska in večje umazanije
prostornina posode za pepel: ca. 18 l
dolžina cevi vključno s sesalno šobo: ca. 130 cm, dolžina kabla: ca. 3 m

Nimam pa izkušenj, mogoče se bo kakšen uporabnik javil.

flip

Fizikalc
30. avg 2007
1.659
40
48
Si že kdaj kaj takega imel? Pri nas tud enkrat nismo posesal pepela iz peči, ker se takoj zabije in ne sesa več, oziroma bi moral vsakih nekaj sekund razdirat in čistit. Imamo pa enega črnega iz baumaxa, bil je okoli 40€.

2CV

Pripravnik
16. avg 2012
505
12
18
Ne nisem imel, prvič kupujejm oz. iščem alternativo za tisto kanto, na katero priklopiš sesalec. Vseeno mislim, da 1200W mora nekaj potegnit. Imam pa tudi namen okoli filtra še dodatno naviti kopreno, da zadrži še nekaj finega pepela.

Gox

1.200. registrirani uporabnik
24. sep 2007
1.979
71
48
44
www.citroenar.com
Mi imamo tega ... (Hofer ali Lidl prodaja, zdej se ne spomnem od kje)

Uporabljamo nekje 2x letno pri "ta velikem" čiščenju peči. (imamo peč na drva + peč na k.olje.)
Najprej peč z različnimi ščetkami in krtačami podrsamo, potem s sesalcem posesamo spodaj in okoli dimniških cevi in lukenj.

Sesa nekje kot povprečen "domač" sesalnik ... dokler je filter čist, potem se pozna upad sesalne moči. Tako nekako eno peč posesamo, pa je filter že zabasan in je potrebno čiščenje. Filter je kar velik (cca valj 12cm visok, Fi 15cm) dobro zaščiti motor, saj pod filtrom skoraj da ni umazanije. Čiščenje je enostavno, se ga samo dobro strese. Ali pa spiha, če je pri roki zrak.

Tako da če ga redno po vsakem sesanju sčistiš je potem OK .... umazan, pa kar konkretno omeji pretok zraka in skoraj ne sesa več.
1611688-ses1.jpg

Priponke

• 1611688-ses1.jpg
    1611688-ses1.jpg
    117,4 KB · Ogledi: 4.508

probator

Zelenc'
20. dec 2012
1
0
1
Kupil sem in uporabljam ta lidlov sesalec za pepel. Izkušnje niso dobre. Pepel iz peči za pelete je izredno fin (<10µ) in noben filter razen papirnega ga ne zadrži. Ta se pa res takoj zabije. javascript:void(0)Kakršen koli predfilter ni koristen, ker je preredek. Pa še eno pomanjkljivost ima: originalni vilterski vložek je prekratek ta ohišje ("hilzno"), zato po drugi uporabi skozi netesno režo na koncu filtra prah skozi motor zapraši dobesedno cel prostor. Manšeta na filtru je premajhna, rešitev je podloga iz gume ali podobnega spodaj, debela 1-1,5 mm. Imam tudi vodni filter 1500W, s katerim je večja groza. Če vrteča voda takoj ne zagrabi vsega vsesanega pepela, pihne skozi motor in odprtino v prostor. Čiščenje vodnega filtra od pepela je pa hudo in umazano delo. Lažje je čiščenje vložnega okroglega filtra.
Tudi sesalci z vrečko so samo za enkratno uporabo, pa še ti se zabijejo pred koncem enkratnega sesanja, če niso res ogromni.
Ima kdo boljše izkušnje?javascript:void(0)

giovanotti

Fizikalc
20. dec 2012
187
103
43
Če sesalec malo predelaš: na košaro filtra z elastiko pritrdiš dodatni filter papir, na vhodno cev natakneš univerzalno vrečko za delovne sesalce (bauxxx...) in pred sesalec natakneš doma narejen ciklonski separator, je zadeva bistveno bolj učinkovita. Ciklon zadrži preko 95% delcev - tistih mikronskih sicer ne, vendar se sesalec ne zabije v prvi minuti.
Kot vidite na sliki, sem ta komplet postavil v sosednjo sobo, da mi ne piha in žvižga v glavo, ko sesam peč. Naslednji korak je izdelava pločevinastega ciklona, konec koncev imamo opraviti s pepelom oz. lahko žerjavico (nevarnost vžiga).

veselilisjak

Sloven´c
22. jul 2007
25.329
356
83
39
Ne vem, kaj imate to zaene občutljive zadeve.
evil.gif

Jaz sem pred kakimi 5-imi leti kupil v Merkurju Fartools netup20 zadevo za slabih 40€.

Mislil sem ga imeti za sesanje avta, ampak od takrat je presesal nešteto lukenj pri novogradnji, pepela iz kamina in še kar laufa.
cheer.gif

unknown_user

Pripravnik
3. sep 2007
236
1
16
Mi ravno razvijamo vmesno posodo za fini prah, ki dejansko DELUJE..Vsi baubau sesalci niso vredni nič..Tale vmesna posoda pa je narejena tako, da v tej posodi ostane 99.9% praha.Smo poskusili sesati ze fini prah iz peči in sesalec deluje b.p., oziroma beri drugače, ga ne "zabije".Enostavno se priklopimo na to vmesno posodo z hišnim sesalcem in potem z cevjo vmesne posode sesamo prah.

Na trziscu bo zadeva lansirana v kratkem.
wink-1.gif

jello

Guru
22. sep 2008
10.265
3.902
113
Kar se tele kante tiče je topla voda že odkrita (razen če razvoj pomeni to da boš naredil kvadratno modre barve - ta je namreč okrogla in rdeča). Sama posoda je precej za en qrc. Resda posesa fini prah, ampak to je pa tudi vse. Kar je večje kot "fino" ne potegne ali pa se zatakne v cevi. Za pepel z lopatko not naložit in ven nest je pa dobra.

Samojed

el. zaščita
Osebje foruma
19. sep 2007
2.157
55
48
Osrednja Slovenija
Jaz sem si enkrat na brzino sam naredil vmesno posodo, ki pa je že odšla na odpad, pa mi je žal. Imam motorni sesalec za pepel, pa je bolj tako tako.

Tisto posodo pa sem naredil iz kante od jupola, avtomobilskega zračnega filtra, kolena plastične cevi fi 50 in ravne plastične cevi fi 110. Filter je bil od ene alfe, ovalen in precej velik. Zadevo sem priklopil na navaden sesalec in se je dobro obnesla. Če bi filter bil pralen bi bilo še bolje.

Malecky

Majstr
10. sep 2007
11.435
409
83
Jaz sem pa gledal v Hoferju sesalec z vodno zaveso....a ne bi blo to čist top za pepel?