Sankanje, Vancouver, smrtna nesreča

doctorz

Guru
7. sep 2007
7.921
650
113
pred racunalnikom
Citat:
Uporabnik Malecky pravi:
Ma ne razumeš čist. Mi sam ne verjamemo tvoji medicini oz. se čudimo kako bi Gruzijca ti rešil z opremo.

zmaga.gif

Thrivial

Majstr
19. avg 2007
3.746
255
83
Citat:
Uporabnik SJTV1 pravi:
Tako je. Uvedba drugačne osebne zaščitne opreme pa bi bila še dodaten plus.

PS: si moreš mislit, da sem tudi ograje prav jaz privlekel na dan v tej temi?

Ok, potem smo na isti valovni dolžini.
smile-1.gif

Motoristične čelade so pa pri smučanju enostavno pretežke... imeti na glavi kilo in pol pri 140 km/h brez kakršnegakoli zavetrja... vrat pač ne prenese.

lp

SJTV1

eV12
18. jul 2007
19.192
1.199
113
www.adriamedia.si
Citat:
Uporabnik doctorz pravi:
Citat:
Uporabnik Malecky pravi:
Ma ne razumeš čist. Mi sam ne verjamemo tvoji medicini oz. se čudimo kako bi Gruzijca ti rešil z opremo.

zmaga.gif

Pa kaj sta zapela točno za tega nesrečnega gruzijca, gre za princip. Bljša zaščitna oprema -> boljša varnost.
Zelo možno, je sicer, da ga boljša zaščitna oprema ne bi rešila, ampak a sta vidiva 100% prepričana (še posebej, ker se na videu ne vidi dobro, kako točno je priletel v steber, a se je hlava hipoma na mestu ustavila ali ne) v to?

SJTV1

eV12
18. jul 2007
19.192
1.199
113
www.adriamedia.si
Citat:
Uporabnik Thrivial pravi:
Citat:
Uporabnik SJTV1 pravi:

smile-1.gif

Motoristične čelade so pa pri smučanju enostavno pretežke... imeti na glavi kilo in pol pri 140 km/h brez kakršnegakoli zavetrja... vrat pač ne prenese.

lp

No ja, no ... Na Darkarju, recimo, gre še več kot 140, pa precej dlje traja, pa preživijo (le vrat se natrenira). Sicer pa je moto čelada "le" okoli kilo (še man, ko gre za racing variante) ... Odprta še toliko manj (čeprav pri smuku je njihova uporaba vprašljiva, ampak naj bo) ...
Tiste pol kilce več za 2 minuti bi pa že preživeli, itak bi vsi čez poletje pač še vrat trenirali ...

SJTV1

eV12
18. jul 2007
19.192
1.199
113
www.adriamedia.si
Citat:
Uporabnik Malecky pravi:

PS. Lorenzu se je odprl v Valenciji, ko je on še reševal situacijo...napihnjen airbag ga je pri tem le oviral.
tongue-1.gif

Značilno za italijane
evil.gif

Citat:
Uporabnik Malecky pravi:
Morš pa dojet da 100% varnosti ne bo nikjer pri teh zadevah in je tudi glupo pričakovat, da ne bo nikoli nobene poškodbe. So pa tekmovalci deloma sami odgovorni zato, koliko opreme gor nataknejo. Če jerman pride z motogp čelado ga ne bo nobeden ustavil na štartu. Je pa res da vsak gram odvečne teže na glavi lahko dodatno obremeni vrat ob udarcu.

To mi je jasno in pomagat se pač ne da. Ampak take malenkosti, kot je boljša osebna zaščitna oprema, pa ne sodijo v kategorijo nemogočega. Problem je le v krovnih zvezah, ki ne delajo dovolj na tem področju (razen recimo pri avto in moto dirkanju) ... Raje trdijo, da so tekmovalci sami krivi za vse in da je s progo vse OK (recimo sankači, tekači ...)

gas

Fizikalc
23. jul 2007
2.237
54
48
Citat:
Uporabnik Thrivial pravi:
Citat:
Uporabnik SJTV1 pravi:

smile-1.gif

lp

Ne vem če ste opazili, da imajo sankači čelade pripete že sedaj, tako da si ne znam predstavljati kako bi blo z kilo težko čelado.

Pa še to: vso opremo testirajo v vetrovnikih,da dobiji tiste tisočinke. Tako da bi en motoristčni kombinezon in čelada, fajn zmanjšala hitrost.

Pač bil je splet nsrečnih okoliščin. Napaka oraganizatorjev, napaka sankača in na žalost se je končalo tragično.

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.765
6.750
113
pri taščici
in potem "organizatorji rečejo da je Gruzijec umrl zato ker je bil prehiter in neizkušen za tisto stezo.
Jaz nisem nobenga znaka za omejitev videl?!
Tudi prepovedali bi mu lahko če so smatrali da je neizkušen.
Da se spustim v vojno oprema vs ograje.
Naj v formuli, motogp itd naredijo dirkališča brez izletnih con oziroma naj v izletnih conah postavijo železne strebre(namesto 10 vrst gum skupaj povezanih). Pa da potem testiramo njihovo karbonsko školjko, čelado, airbage in podobne novatarije.
Tako za Gruzijca kot za Petro je kriva zaščita proge in ne osebna zaščita. Pri smuku so pa enostavno pretiravali z atraktivnostjo, ker so tudi precej izkušeni se prekucavali (Anja Person ima "dovolj" izkušenj po mojem mnenju), poleg tega pa še akrobatske vložke puščali ob progi (rampa tik pred ciljem čez katero je dvignilo nekaj metrov v zrak neko smučarko po padcu)

XXXL

Guru
9. sep 2007
7.348
766
113
To je to. Nikogar ne silijo, da tekmuje, smuča, dirka, itd... Tudi jaz bi šel vozit smuk na OI, če bi zmanjšali hitrost na pol, bolj položno progo, na sredini obvezen ''pit stop'', kjer moraš popiti 3 heinekene in pojesti en hamburger, v cilju pa rezultat še deliti s količnikom, ki bi favoriziral težje smukače... in Slovenija bi dobila novo medaljo...
Smuk je, kakršen je. Lahko se pa organizira smuk na bob progi, tam ni nobenih skokov, grbin, so pa spet neki stebri...

doctorz

Guru
7. sep 2007
7.921
650
113
pred racunalnikom
Glej glede padcev na smučanju se pa ne strinjam. Proga je kakršna pač je, vsak naj jo odpelje tako hitro kot je sposoben. Če se pa vsi nekaj silijo pa razbijajo so pa sami krivi. Pač pelji kot si sposoben pa bodi na koncu 20ti, ne pa da vsi nekaj forsirajo potem je pa proga kriva.

LP

Malecky

Majstr
10. sep 2007
11.435
409
83
Pri sankanju je treba odpravit domala vse kar se da glede takih posledic ob napaki. Tudi najboljši sankač bi lahko slučajno zajebal tist ovinek in skupil isto kot Gruzijc.

Pri Petri je pa nažalost tako, da niti pribljižno ni bila nobena tako "nerodna" v tistem ovinku da bi sploh blizu padla. Je velika, okorna in to je njena daleč najslabša "prvina" ampak tudi ovinki in spusti so del tekov, sploh pa šprintov. Njena neodločnost, boječnost jo je že stala medalj in povzročila nemalo razočaranj. To kar se je zgodilo na OI je bil pa pač vrhunec teh negotovosti in je res nesrečno odnesla, tak razplet pa roko na srce ne bi pričakoval noben tehnični delegat. Je sprožila premike na tem področju in bo vrjetno bolje za to poskrbljeno v naprej, kar je tudi prav.

Petro spremljam stalno, skorajda vse tekme, pravtako alpsko smučanje in biatlon (pa skoke tud) in nisem samo glodalec vsake 4 leta.

Alan

Fizikalc
22. jul 2007
2.031
19
38
42
Ljubljana
Za to progo res ne razumem kako faliran more bit človek da ne zaščiti najhitrejšega ovinka, da se lepo lexan kot je na hokeju, pa bi se vse videlo in bi gruzijec 99% preživel (mogoče bi bil pač polomljen)

Cela organizacija iger mi deluje malo tako po domače, kot bi se amaterji spravili skupaj
bonk.gif

SJTV1

eV12
18. jul 2007
19.192
1.199
113
www.adriamedia.si
Citat:
Uporabnik Malecky pravi:
Pri sankanju je treba odpravit domala vse kar se da glede takih posledic ob napaki. Tudi najboljši sankač bi lahko slučajno zajebal tist ovinek in skupil isto kot Gruzijc.

Pri Petri je pa nažalost tako, da niti pribljižno ni bila nobena tako "nerodna" v tistem ovinku da bi sploh blizu padla. Je velika, okorna in to je njena daleč najslabša "prvina" ampak tudi ovinki in spusti so del tekov, sploh pa šprintov. Njena neodločnost, boječnost jo je že stala medalj in povzročila nemalo razočaranj. To kar se je zgodilo na OI je bil pa pač vrhunec teh negotovosti in je res nesrečno odnesla, tak razplet pa roko na srce ne bi pričakoval noben tehnični delegat. Je sprožila premike na tem področju in bo vrjetno bolje za to poskrbljeno v naprej, kar je tudi prav.

Petro spremljam stalno, skorajda vse tekme, pravtako alpsko smučanje in biatlon (pa skoke tud) in nisem samo glodalec vsake 4 leta.

Sorry, ampak 3 ali 4 metre globoka luknja ne spada 20 cm stran od nobene steze, na kateri se športniki količkaj hitro premikajo. Če tehnilni delegat (uni bebavi slovenec) tega ni videl, ga je treba počakat na Brniku in prefu.kat ko prasca (pa še odškodninsko jagat, pa še kako kazensko naj mu tule natovorijo, bebcu nesposobnemu).

BlackHole

Pripravnik
23. avg 2007
764
0
16
Ja, ampak tisti zavoj je tako hudo širok, da se tistega jarka na prav nobenem posnetku ni videlo, ko so tekačice drvele čez njega. Majdičeva je tam "iskala" nesrečo no. Saj vem, da se sliši grdo. Ne privoščim ji te poškodbe in bil sem vesel za kolajno. Ampak glede na to, da je bil delegat opozorjen na nevarnost, je na koncu res bebavo izpadlo, pa še slovenec za po vrhu.
Sankača bi definitivno rešila ograja, ki so jo potem naredili, tu ni kaj debtirat. Morda se niti poškodoval ne bi.

SJTV1

eV12
18. jul 2007
19.192
1.199
113
www.adriamedia.si
Zanimivo, da so takoj po padcu Majdičeve opred tisto luknjo postavili orennk ograjo. Se je videlo že v prenosu naslednje tekme. Zakaj že, če je nepotrebna?

BlackHole

Pripravnik
23. avg 2007
764
0
16
Ne vem, kakšno ograjo so postavili. Nisem rekel, da ni bila potrebna, ampak če bi se zaletela v ograjo, tudi vprašanje kak bi se končalo. Morala bi bit trdna in oblazinjena.