Sankanje, Vancouver, smrtna nesreča

SJTV1

eV12
18. jul 2007
19.192
1.199
113
www.adriamedia.si
Video je tudi na orignal linku (enako dokler bo delal).
Drugače pa: ja, zaščita steze je obupna. Pa ne le tukaj, tudi na drugih stezah. Le da je tu nek bedak še stebre postavil ...

doctorz

Guru
7. sep 2007
7.921
650
113
pred racunalnikom
Grdo, res smola. Dobro da je vsaj takoj umrl, da se ni matral. To morap res imeti smolo da odletiš čez povišano ogrado.... Lahko bi malo popravili to stezo !

SJTV1

eV12
18. jul 2007
19.192
1.199
113
www.adriamedia.si
Ni smola, gre za kar klasično nesrečo v sankanju, da tako visoko poletiš ... Tudi v dvojicah je že kd tako visoko letel ...
No ja, prav povišana tista ograja ni. Če bi bila 2 ali 3 metre visoka (lahko pleksi, kot na hokeju), ne bi šel v stebre ... Ali pa mreža ... Karkoli, ne pa pol metra od setze železni drogovi. To lahko samo psihično bolnik zdizajnira ...
Pa koliko nesreč z letenjem čez ograjo je bilo v vseh hitrih športih. Pa nekaterih še ne izuči.
Me zanima, ali bodo sploh speljali sankanje in bob na teh OI. Jaz jim dokler steze ne popravijo ne bi pustil.

PS: na 24 kurah očitno sploh ne vedo, kaj se je zgodilo ...
http://24ur.com/sport/zimski_sporti/smrt-na-oi-gruzijec-podlegel-poskodbam.html

PPS: Menda so stebre nameravali zaščititi enkrat pred uradno tekmo. Torej so se celo zavedali, da so nevarni, ap so vseeno dovolili treninge ... Sramota.

Nazadnje urejeno:

Jernej

Fizikalc
18. avg 2007
7.124
0
36

Tule ne vem če bi kaj pomagalo, če bi zaščitili stebre. Par cm pene gor ali dol, pri tej hitrosti te prelomi na pol. Stezo zapret v pleksi pa je. Meni je slabo ratalo, takoj ko sem videl te stebre in še preden je priletel skozi ovinek.

Tako kot naše ograje na avtocestah... samo čakajo naslednjega motorista, da dajo njegovo hrbtenico na pol ali pa potrgajo par udov.

Jernej

Fizikalc
18. avg 2007
7.124
0
36

Ravno zdejle še fotke gledam... tale zid ni niti 1m visok. Lahko bi kar naredili odcep - desno cilj, levo steber.

Glede na smer udarca je bilo pa vsega konec v desetinki sekunde... vsaj to.
frown-1.gif

867423-udario-je-u-metalni-stup_515x361n_273502.jpg

Priponke

• 867423-udario-je-u-metalni-stup_515x361n_273502.jpg
    867423-udario-je-u-metalni-stup_515x361n_273502.jpg
    20,7 KB · Ogledi: 245

Jernej

Fizikalc
18. avg 2007
7.124
0
36
V bistvu ga je odneslo ven že prej... sem narobe sklepal.

Anyhow... žalosten začetek iger.
867427-gruzijac-je-konrolu-izgubio-na-zadnjem-zavoju_273505.jpg

Priponke

• 867427-gruzijac-je-konrolu-izgubio-na-zadnjem-zavoju_273505.jpg
    867427-gruzijac-je-konrolu-izgubio-na-zadnjem-zavoju_273505.jpg
    35,4 KB · Ogledi: 251

gas

Fizikalc
23. jul 2007
2.237
54
48
Zanimivo bi blo zvedit, če so bili ti stebri zavarovani na prejšnih tekmah za svetovni pokal in pa tudi na treningu letos, ki je trajal cel teden.

Tukaj jest vidim večji problem,da mednarodna sankaška zveza (FIL) na vsak način hoče povečat število tekmovalcem. IN ponavadi to na račun eksotov (tudi nas). Vsi ti tekmovalci pa nimajo ne izkušenj in verjetno tudi ne dovolj treninga za tako zahtevne in tudi hitre proge kot je le ta.

Pa še to pri sankanju na ometnih prograh, ne moreš prav veliko nadzorovati hitrosti. Ta se nabira iz ovinka v ovinek in tudi če daš noge na tla, še zmraj ostane velika hitrost.

SJTV1

eV12
18. jul 2007
19.192
1.199
113
www.adriamedia.si
Še vedno pa lahko zapoveš, da mora biti steza (cela, pa pika) zaščitena do višine recimo 3 metorv, na notranji strani ovnkov vsaj do višine zunanje strani + 1 meter. Pač pleksi ali leksan, dovolj debel in primerno nameščen, s primernimi zamiki in koti pri odprtinah za osebje. Potem preprčiš vsaj letenje ven.
Proga je stala nekih 40 ali 50 milijonov €. Še milijon ali pet za ograjo tu ne bi smeli varčevati.
FIL bi morala takoj postaviti nove standarde ograj in dati organizatorjem največ do naslednje tekme, da jih izpolnijo.
Poleg tega bi morali predpisat osebno zaščitno opremo. Resne čelade, ne tej plastični lončki, ščitniki, primerno bi bilo usnje za obleko (kot pri moto) z zaščito vratu itd ...
Mogoče bi bilo bolj okorno (vsaj na začetku) in počasneje, a vsekakor bolj varno.
Enako velja recimo za bob, skeleton, smukače ...

če bi gruzinec na glavi imel tapravo racing moto čelado in oblečeno tole http://www.miramoto.it/index.p...1&Itemid=43 , bi imel zelo, zelo veliko možnost preživetja.

Nazadnje urejeno:

gas

Fizikalc
23. jul 2007
2.237
54
48
Se nekako strinjam s tabo. Čeprav si ne predstavljam na progi tekmovalcev v teh oblačilih

Samo sankanje na umetnih progah je veljalo za dosti varen špor (bila je poškodba mislim da Brazilca v Torinu). Vsaj jest se ne spomnim hujših poškodb.

Vem pa da FIL po vseh nesrečah, potem "zaukaže" kaj je treba storiti za varnost na prograh. Na žalost je blo sedaj prepozno.

Pa še o progah, zadnji dve ki sta bili zgrajeni (Torino in ta v Kanadi), sta obe tehnično zelo zahtevni.

Zelo zahtevni progi in pa tekmovalci z premalo znanja in izkušenj, potem pa smo tam kjer smo,...na žalost...

gas

Fizikalc
23. jul 2007
2.237
54
48
MIslim da tudi če bi bil pleksi ob straneh, bi ga tolk, odbilo da bi tezko prezivel,...

Mi je pa smesno sedaj, da je samo on kriv za vse
frown-1.gif

SJTV1

eV12
18. jul 2007
19.192
1.199
113
www.adriamedia.si
Citat:
Uporabnik doctorz pravi:
Ah nebi preživel kljub taki obleki vidiš da je priletel 140kmh z glavo v zid - skoraj dobesedno.

LP

Malo si (recimo na youtubeu) poglej, kaj vse se na motorju preživi ob dobri opremi ... Precej več kot če imaš na glavi jajæno lupino in namesto obleke praktično bodypaint ... Čelada mu je razpadla, recimo, dobra motoristična bi zdržala. Prvi korak k preživetju je tako narejen. Še posebej, ker v steber ni udaril s 140. Še pol tega ni bilo več ...
Tele debate v sitilu "saj itak ne bi preživel" me ma,o spominjajo na vprašanja, a bi na fronti raje jurišal proti tipu s staro karabinko ali proti sodobnemu mitraljezu? Ja, metek v glavo sicer v obeh primerih ubije, ampak kdor pravi, da mu je vseeno, nima vseh dilc poravnanih ...

Nazadnje urejeno:

KillaKHAN

Guru
27. avg 2008
17.805
1.121
113
Citat:
Uporabnik Jernej pravi:
frown-1.gif

če jaz prav razumem, je umrl šele v bolnišnici, je pa res, da se verjetno že od padca naprej ni več zavedal

as21

Pripravnik
18. dec 2007
787
21
18
Citat:
Uporabnik SJTV1 pravi:
Citat:
Uporabnik doctorz pravi:
Ah nebi preživel kljub taki obleki vidiš da je priletel 140kmh z glavo v zid - skoraj dobesedno.

LP

Malo si (recimo na youtubeu) poglej, kaj vse se na motorju preživi ob dobri opremi ... Precej več kot če imaš na glavi jajæno lupino in namesto obleke praktično bodypaint ... Čelada mu je razpadla, recimo, dobra motoristična bi zdržala. Prvi korak k preživetju je tako narejen. Še posebej, ker v steber ni udaril s 140. Še pol tega ni bilo več ...
Tele debate v sitilu "saj itak ne bi preživel" me ma,o spominjajo na vprašanja, a bi na fronti raje jurišal proti tipu s staro karabinko ali proti sodobnemu mitraljezu? Ja, metek v glavo sicer v obeh primerih ubije, ampak kdor pravi, da mu je vseeno, nima vseh dilc poravnanih ...

kdo bo pa v ovinku pri 140 km/h ko te zalima 4G glavo gor držal?tist ki bo mel na glavi motoristično čelado niti pod razno.

doctorz

Guru
7. sep 2007
7.921
650
113
pred racunalnikom
Citat:
Uporabnik KillaKHAN pravi:
Citat:
Uporabnik Jernej pravi:
frown-1.gif

če jaz prav razumem, je umrl šele v bolnišnici, je pa res, da se verjetno že od padca naprej ni več zavedal

Mrtev je že na slikah... odpeljali so ga pa itak, nemoreš trupla kar tam pustiti pred kamerami. Je pa res uradni čas smrti PO reanimaciji.