Sam svoj pivovar

Status
Tema ni odprta za nadaljno razpravo.

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.992
9.529
113
Citat:
Uporabnik ThorZEN pravi:
Vidim, da imajo mojepivo zdaj že kar normalne cene, 2€ nekje več na 25kg vrečo, tako da se mi v Žalec skoraj ne splača zavijat, morda le po hmelj.

Jest tem oderuhom ne dam niti evra več.
 

ikst

Pripravnik
26. jul 2008
228
0
16
Obišči stran
Pri nekaterih zadevah ni ravno neke hude razlike. Nekatere slade imajo celo cenejše kot pri Hmezadu. 5kg vreča pilsena je pri hmezadu slab € dražja (ni isti proizvajalec).

Pri hmelju se pa ful pozna, če kupuješ po 1kg skupaj. Pa nekatere cene opreme so tudi zelo visoke. Ampak meni se ne zdi sporno. So pač trgovina, nekaj morajo zaslužiti. Meni se zdi super, da se zadeve razvijajo, da imajo vedno več ponudbe itd.
 

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.992
9.529
113
Citat:
Uporabnik ikst pravi:
Pri nekaterih zadevah ni ravno neke hude razlike. Nekatere slade imajo celo cenejše kot pri Hmezadu. 5kg vreča pilsena je pri hmezadu slab € dražja (ni isti proizvajalec).

Pri hmelju se pa ful pozna, če kupuješ po 1kg skupaj. Pa nekatere cene opreme so tudi zelo visoke. Ampak meni se ne zdi sporno. So pač trgovina, nekaj morajo zaslužiti. Meni se zdi super, da se zadeve razvijajo, da imajo vedno več ponudbe itd.

Šalabajzarizem, ki je slučajno odkril tržno nišo zelo težko podpiram. Če dobro pogledaš ponudbo, je vse skupaj nametano brez repa in glave, čisto tako po slučajnem občutku, kaj en pivovar rabi. Je pa res, da dokler folk množično kupuje, taki živijo.
 

ikst

Pripravnik
26. jul 2008
228
0
16
Obišči stran
Tudi v hmezadu so cene nekaj takega. +- par centov. Ampak za 25kg vreče. V manjših pakiranjih je cena logično višja. Vseeno pa to ni neka razlika za domače pivovarje.
 

ikst

Pripravnik
26. jul 2008
228
0
16
Obišči stran
Jah, se strinjam po eni strani s tabo. Samo po drugi strani se mi zdi boljše, da imamo vsaj nekaj, kot nič. V zadnjem času se mi zdi, da se ponudba kar popravlja, tudi nekatere cene se normalizirajo. Tudi meni ni ravno všeč, da ignorirajo maile, telefonske klice, pošiljajo s tedenskim zamikom itd. Ampak po drugi strani je pa priročno, ker sem pogosto v LJ in grem mimogrede pobrati robo.

Sigurno pa tole ni neka huda tržna niša, od katere bi trgovci vlekli bajne denarje. Bi bil presenečen, če mojepivo.si naredi dovolj profita za eno povprečno slovensko plačo.
 

jest5

Guru
18. avg 2007
26.087
-8.777
113
Vsaj glede odnosa s stranko, je pri Sam svoj pivovar dosti bolje(na telefon se javi skoraj vedno, na mail odgovori v parih urah). Žal pa je redna ponudba zelo okrnjena, želje pa lahko izpolnjuje le na pribljižno 14dni.
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.147
4.129
113
Citat:
Uporabnik ikst pravi:
Sigurno pa tole ni neka huda tržna niša, od katere bi trgovci vlekli bajne denarje. Bi bil presenečen, če mojepivo.si naredi dovolj profita za eno povprečno slovensko plačo.

Verjetno jo ne, ampak podobno kot je kalbo rekel se gredo nišno prodajo, ki se skoraj vedno splača. Poleg pivovarstva se ukvarjajo tudi s prodajo komponent za DIY robotiko in 3d printanje (smakshop) pa uvozniki so za nekaj blagovnih znamk. Skratka na vse se spoznajo, samo da je denar!
grims-1.gif


Kar se mene tiče nimam nič proti takemu načinu dela (pač vsak mora zaslužit denar za preživetje), ampak je dejstvo da se jim na vseh področjih pozna univerzalnost. Težava je pa ker se tlačijo v področja kjer je ciljna publika dokaj zahtevna in pričakuje full service + srčnost, hkrati pa še ta publika ni neumna in zna uporabljat "group buy" in nakupe v tujini.
 

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.992
9.529
113
Evo, žebljica na glavico. Poleg vsega so pa še arogantni, vprašat jih itak ne moreš nič, ker o varjenju piva , oziroma še slabše, o pivu nimajo pojma o pojmu. No gredo se tečaje, sestavljajo kite, sam to ni neka znanost ponudit tečaja 10 ljudem, ki so do zdaj žulili Union, al pa prodat lonec za 300 EUR, mash tune filter za 80 in zraven ruknit še pale ale kit. Dokler folk kupuje je super, nej služjo, sam mojih EUR ne.
So bli najavljeni na srečanje homebrewerjev, prišla sta, pol sta pa videla, da ne bosta mogla megle prodajat, ker je blo prisotnih nekaj resnih pivovarjev in sta lepo repka stisnila.

V glavnem, takim jest težko dam denar raj carino plačam in sem na istem s ceno, kar se opreme tiče.
 

matorius

Zelenc'
14. okt 2014
26
0
1
Zdravo,
zanima me, kje kupujete manjše količine recimo Vienna slada? A je VSB d.o.o. še uvoznik za Weyermanna. Na mail mi ne odgovarjajo. Kakšne so minimalne količine pri njih.
 

si30n

Pripravnik
6. jun 2014
119
3
18
Mene osebno pri Mojepivo.si najbolj moti, da nehajo ob treh. Tudi sam grem dostikrat mimo LJ ampak nikoli tako zgodaj, tako da moram za osebni prevzem težit SWMBO.
smile-1.gif
 

header

Fizikalc
28. okt 2013
559
33
28
Citat:
Uporabnik matorius pravi:
Zdravo,
zanima me, kje kupujete manjše količine recimo Vienna slada? A je VSB d.o.o. še uvoznik za Weyermanna. Na mail mi ne odgovarjajo. Kakšne so minimalne količine pri njih.

Še so uvozniki za Weyermanna. Jaz pri njih kupujem samo 25kg vreče. Weyermann ima pa novo politiko, da dobavlja 5kg vreče samo, če naročiš 5kom. Na maile odgovarjajo res slabo zato jih jaz kar pokličem po telefonu. Sedaj pa imajo tudi svojo pivovarno.
Prejšnjič sem v njej prevzel slad in so mi dejali, da se bo dalo dobiti tudi manjše količine hmelja
 

matorius

Zelenc'
14. okt 2014
26
0
1
Hvala za odgovor.
A je možno Vienno (10-15%, glavnina je pale ale malt) nadomestit z recimo najsvetlejšim Munich-om? Ali se to pozna na okusu?
 

borut62

Pripravnik
3. jan 2014
138
0
16
še eno vprašanje glede časa pri drozganju in kuhanju
primer 1. drozganje pri temp 60C recimo 40 min, nato pa skočimo na
68C zopet recimo 40 min .
Vprašanje ali se vmesni čas med 60 C in 68 C ne šteje nikjer ker za dvig 8C potrebujem nekje 10 min
isto pol pri kunanju iz 78C ne skoči takoj na 100C ampak potrebuje čas, kuhanje pa je pol 60 min,
upam, da j razumljivo postavljeno vprašanje
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.147
4.129
113
Citat:
Uporabnik matorius pravi:
Hvala za odgovor.
A je možno Vienno (10-15%, glavnina je pale ale malt) nadomestit z recimo najsvetlejšim Munich-om? Ali se to pozna na okusu?

Munich je precej temnejši in malenkost bolj aromatičen slad hkrati pa da malenkost karamelne arome ki ga vienna ne da (sicer pri deležih do 20% vprašanje če se to občuti), če bi ga vzel kot nadomestilo ga vzemi procentualno manj (recimo 70% vienna količine) s te mda boš na koncu dobil temnješi produkt če govorimo o svetlih pivih (če delaš kaj bolj amber ali celo dark potem na barvo ne vpliva).
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.147
4.129
113
Citat:
Uporabnik borut62 pravi:
še eno vprašanje glede časa pri drozganju in kuhanju
primer 1. drozganje pri temp 60C recimo 40 min, nato pa skočimo na
68C zopet recimo 40 min .
Vprašanje ali se vmesni čas med 60 C in 68 C ne šteje nikjer ker za dvig 8C potrebujem nekje 10 min
isto pol pri kunanju iz 78C ne skoči takoj na 100C ampak potrebuje čas, kuhanje pa je pol 60 min,
upam, da j razumljivo postavljeno vprašanje

Pri 10min nima nekega velikega vpliva, odštej prvi temperaturi -5 min (začni ogrevat 5 min pred koncem časa) in drugi temperaturi prištej 5 min (drži na temperaturi 5 min manj). Skratka pri režimu 40 / 40 je skupni čas drozganja 80 min.

Glede vretja pa pazi ker vretje se začne ko voda zavre in nič prej. Torej čas ko segrevaš sladico iz mashout temperature do 100C je mrtev čas in se ga ne šteje. Sam vse kalkulacije časov pri vretju delam na "prvi hmelj" (grenkoba), ponavadi to pomeni da zavrem in počakam da se pena na vrhu povečini izgubi (cca. 5-10 min vretja) nato šele dodam hmelj in to je tudi čas "začetka vretja". Če daš hmelj prej noter oz. ne počakaš na koagulacijo beljakovin potem imaš pri hmeljenju izgube ker se AA veže na beljakovine in tako ne prispeva polnega deleža k grenkobi.
 

jest5

Guru
18. avg 2007
26.087
-8.777
113
Daj povej, kako kej skrbiš za svoj corona mlinček? Ga po mletju samo splakneš in posušiš, ali ga za daljšo neuporabo tudi kaj premažeš z mastjo/oljem? Mam občutek, da tole kar hitro začne rjaveti, če ga zanemarjaš.
 
Status
Tema ni odprta za nadaljno razpravo.