Sam svoj pivovar

Status
Tema ni odprta za nadaljno razpravo.

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.147
4.129
113
Sam kvas ima kar dobro toleranco na kislo okolje tako da glede tega ni skrbi. Prej bo pivo preveč kislo kot pa bo kvas crknil zaradi tega!
cheer.gif
 

bratec

Pripravnik
23. okt 2014
120
0
16
Lep pozdrav vsem skupaj

Kak mesec berem knjige, forume (predvsem tega in dva sosedska), gledam youtube in zbiram informacije o varjenju piva. Nabavil sem potrebno opremo in to soboto / nedeljo bom skuhal svojih prvih 12 l. Zaradi učenja samega sem se odločil v prvo ne komplicirati in bom skuhal kar hmeljen ekstrakt - in sicer Muntons - Connoisseurs - Traditional Bitter, ki sem ga vzel na moje pivo, z nehmeljenimi ekstrakti in hmelji se bom ubadal, ko bo ta prvi v flašah.

Vem, da je to seveda nezahteven postopek, pa me vseeno muči par stvari:

1. Dal bom celo piksno ekstrakta v 4 l vrele vode (ker nimam večjega lonca kot 6 l), malo prevrel da dobim hot break in nato ohlajanje na cca 25 stopinj, dolijem mrzlo vodo do 12 l skupne prostornine in dam not kvasovke, če poenostavim. Nabavil sem safale-04, dal bom celi zavoj: Bo to ok?

2. Rad bi, da bi bil alkohol cca 5%, ne manj, če se da. Ker bo s samim ekstraktom verjetno manj, bi dal še malo sladkorja - dekstroze. Zelo hvaležen bi bil za kakršenkoli nasvet o tem, koliko sladkorja za koliko % alkohola oz. če je sploh izvedljivo.

3. Aja, pa fernentacija bo potekala v 20 l sodu, kupljenem v Merkurju, sam naredil luknjo za veho, pa bi rajši za vsak slučaj, če bo fermentacija na začetku močna (ker sem prebral do SA-04 kar divje), dal cev namesto vehe. Se mora cev točno prilegati odprtini ali je lahko kak mm lutfa vmes? Pa kako velika naj bo posoda z vodo na drugi strani? In na kakem nivoju glede na fermentacijski sod - verjetno nižje, a koliko?

LP in najlepša hvala, vsak nasvet bo več kot dobrodošel.
.
 

dobro_pivo

Pripravnik
20. okt 2013
33
0
6
Citat:
Uporabnik bratec pravi:

1. Dal bom celo piksno ekstrakta v 4 l vrele vode (ker nimam večjega lonca kot 6 l), malo prevrel da dobim hot break in nato ohlajanje na cca 25 stopinj, dolijem mrzlo vodo do 12 l skupne prostornine in dam not kvasovke, če poenostavim. Nabavil sem safale-04, dal bom celi zavoj: Bo to ok?
.

Jaz sem ekstrakt raztopil v 2 litrih vode (5l lonec) malo prevrel, malo ohladil, prelil v fermentor in dodal hladno vodo do skupne prostornine 20l.
Kako to ,da boš iz ekstrakta naredil samo 12 litrov piva? Iz ekstrakta pride do 23l piva.
 

jest5

Guru
18. avg 2007
26.087
-8.777
113
Kot prvo vsebine piksne nič vreti! Zlij vsebino v toplo/vrelo vodo in čimprej ohladi. Z vretjem boš spremenil okus, ker boš uničil aromo.
 

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.992
9.529
113
Citat:
Uporabnik bratec pravi:
Lep pozdrav vsem skupaj

Kak mesec berem knjige, forume (predvsem tega in dva sosedska), gledam youtube in zbiram informacije o varjenju piva. Nabavil sem potrebno opremo in to soboto / nedeljo bom skuhal svojih prvih 12 l. Zaradi učenja samega sem se odločil v prvo ne komplicirati in bom skuhal kar hmeljen ekstrakt - in sicer Muntons - Connoisseurs - Traditional Bitter, ki sem ga vzel na moje pivo, z nehmeljenimi ekstrakti in hmelji se bom ubadal, ko bo ta prvi v flašah.

Vem, da je to seveda nezahteven postopek, pa me vseeno muči par stvari:

1. Dal bom celo piksno ekstrakta v 4 l vrele vode (ker nimam večjega lonca kot 6 l), malo prevrel da dobim hot break in nato ohlajanje na cca 25 stopinj, dolijem mrzlo vodo do 12 l skupne prostornine in dam not kvasovke, če poenostavim. Nabavil sem safale-04, dal bom celi zavoj: Bo to ok?

2. Rad bi, da bi bil alkohol cca 5%, ne manj, če se da. Ker bo s samim ekstraktom verjetno manj, bi dal še malo sladkorja - dekstroze. Zelo hvaležen bi bil za kakršenkoli nasvet o tem, koliko sladkorja za koliko % alkohola oz. če je sploh izvedljivo.

3. Aja, pa fernentacija bo potekala v 20 l sodu, kupljenem v Merkurju, sam naredil luknjo za veho, pa bi rajši za vsak slučaj, če bo fermentacija na začetku močna (ker sem prebral do SA-04 kar divje), dal cev namesto vehe. Se mora cev točno prilegati odprtini ali je lahko kak mm lutfa vmes? Pa kako velika naj bo posoda z vodo na drugi strani? In na kakem nivoju glede na fermentacijski sod - verjetno nižje, a koliko?

LP in najlepša hvala, vsak nasvet bo več kot dobrodošel.
.

Tega ti ne bo odneslo ven, ne skrbi, komot daš veho. Če delaš s celovitim ekstraktom ne rabiš vret zadeve, oziroma je bolje, če ne vreš, ker boš spustil ven aromo hmelja. Zmešaj piksno v 4 litrih vode, zlij v razkužen fermentor, dolij vode (če te skrbi una iz pipe daj flaširano) do željene količine, v tvojem primeru 12 litrov, potresi po vrhu kvasovke (glede na to, da je tvoj paket za 20 do 30 litrov jih nebi rehidriral, lahko pa jih, ne bo škodilo) in zadevo zapri. glede na to, da imaš s04, monstrum kvasovke, pazi, da ti temperatura prostora ne gre čez 20 stopinj, še bolje, da bo na 18.

zadevo poizkusi pozabit za 14 dni, kar je seveda nemogoče, ker je to tvoj prvi batch in sflaširaj. kritično oceni šele po vsaj 7 do 10 dneh karbonizacije in vsaj tednu dni v hladilniku.
 

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.992
9.529
113
Pa mogoče še to. Celovitih ekstraktov se ne kuha, ker so že skuhani oziroma prekuhani do sirupa. Mi ni jasno, zakaj to sploh svetujejo. Tudi sam sem to počel in dobil Muntons IPA čisto brez hmelja, potem sem seveda to opustil. Kuha se pivino dobljeno iz zrnja zaradi stabilizacije in izparitve določenih neželenih primesi in seveda zaradi hmeljeve grenčice. Aroma se dodaja proti koncu vretja in seveda največ je dobiš s suhim oziroma hladnim hmeljenjem.
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.147
4.129
113
Tudi hmeljene ekstrakte se lahko kuha, sploh pa se mora skuhat DME saj tam velja enako pravilo kot pri all grainu (znebit se moraš beljakovin in nekaterih stranskih produktov).

Glede hmeljenih ekstraktov je tako da če jih delaš BREZ DMEja potem kuhanje nima nekega pomena ČE so ekstrakti kvalitetni. Nekvalitetni se namreč ne delajo tako da se izpari vodo klasičnemi sladici ampak se enostavno vmeša predpripravljene sladkorje v vodo v ustreznem razmerju, doda olja hmelja in potem je to to (sicer vpršanje koliko kuhanje prispeva k končni kvaliteti v tem primeru). Kar se pri nas dobi je več ali manj kvalitetno.

Vseeno bi sam vedno priporočil da se piksno prekuha, to pomeni zavreš vodo skoraj do vretja, vliješ noter vsebino piskne, pustiš da zavre in potem čimprej shladiš. Evaporacija hmeljne arome pri visoko konentrirani sladici in 5 min vretja je minimalna, več arome se zgubi če se pozabi na "hitro hlajanje".

Pivo na koncu rata v vsakem primeru, koliko bo dobro pivo prvega varjenja iz ekstrakta je pa drugo vprašanje (pivovarju ki ga je naredil bo itak vseeno). Bi pa rekel tako, če imaš namen kdaj delat kaj več kot pa samo ekstrakte potem jih delaj čimbolj popolno ker s tem se naučiš prakse ki je pomembna za nadalnji razvoj. Če šteje pa samo končni produkt (in enostavnost) potem se lahko pa tudi dela po "no chil" metodi, torej zliješ piksno v fermentor, dodaš vrelo vodo, dodaš mrzlo vodo, vržeš kvas na vrh in to je to.
 

ThorZEN

Fizikalc
18. avg 2007
2.304
32
48
Hmezad še vedno prodaja le po 25kg in 5kg slada? Bi nabavil par zadev, pa se bojim, da bo prej zanič, kot porabljeno, predvsem sladi, ki se jih uporablja le manjše količine. Kako dolgo slad zdrži, preden začne izgubljati na lastnostih? Npr. če bi ga hranil na hladnem v kleti, v starih jupol hobokih.
 

ikst

Pripravnik
26. jul 2008
228
0
16
Obišči stran
Citat:
Malt should be stored in a clean, cool (< 22 °C) and dry (< 35 RH %) area. If these conditions are observed, we recommend using all whole kernel products within 18-24 months from the date of manufacture and all milled products within 3 months.

Tole so specifikacije slada, ki ga prodajajo v hmezadu. Sicer pa lahko v hmezadu kupiš osnovni slad, specialne slade pa naročaš po 1kg iz druge trgovine. Cene sladov so tako ali tako nizke. Dober euro na kg.
 

bratec

Pripravnik
23. okt 2014
120
0
16
Hvala lepa za vse odgovore, še vedno pa me zanima, za prihodnje batche - če uporabim cev namesto vehe, se mora cev točno prilegati odprtini ali je lahko kak mm lutfa vmes?

Lp in hvala.
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.147
4.129
113
Citat:
Uporabnik bratec pravi:
Hvala lepa za vse odgovore, še vedno pa me zanima, za prihodnje batche - če uporabim cev namesto vehe, se mora cev točno prilegati odprtini ali je lahko kak mm lutfa vmes?

Lp in hvala.

Kako mislis luft? Stvar mora bit plinotesna, torej tudi 0.001 mm lufta ne more/sme bit vmes. Smisel blowoff cevi je da odvaja pline iz fermentorja po cevi nekam "na prosto".
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.147
4.129
113
Citat:
Uporabnik jest5 pravi:
A ni DME že prekuhan
confused-1.gif

Eh, jaz ga nikoli ne vrem dlje kot 5min

Po izkušnjah sem vedno dobil "hot break", torej se na površini tvori pena ki potem postane "trdna". Sklepam da DME vsebuje še vedno precej prostih beljakovin in ga je zato pametno prevret.
 

ThorZEN

Fizikalc
18. avg 2007
2.304
32
48
Če bo luft, itak zgubi ves smisel, ker ti bo vse uhajalo ven pri tisti luknjici. Ne komplicirat in kar vstavi veho.
 

ThorZEN

Fizikalc
18. avg 2007
2.304
32
48
Vidim, da imajo mojepivo zdaj že kar normalne cene, 2€ nekje več na 25kg vrečo, tako da se mi v Žalec skoraj ne splača zavijat, morda le po hmelj.
 

pocast

Pivovarski majstr
13. maj 2014
1.994
404
83
Citat:
Uporabnik bratec pravi:
Hvala lepa za vse odgovore, še vedno pa me zanima, za prihodnje batche - če uporabim cev namesto vehe, se mora cev točno prilegati odprtini ali je lahko kak mm lutfa vmes?

Lp in hvala.

EDIT: so me že prehiteli
Cev se mora prilagajti, sicer bo CO2 uhajal vmes kar pač spet ni tolk kritično, samo pač nebo brbotalo. Če boš imel luft, pazi da ni tako velik, da lahko kaj not pade. Bi vsekakor priporočal ali dihtungo ali silikon kit, da bo tesnilo, drugače je đabe imet sploh veho.

Lp
 
Nazadnje urejeno:
Status
Tema ni odprta za nadaljno razpravo.