Lep pozdrav vsem skupaj
Kak mesec berem knjige, forume (predvsem tega in dva sosedska), gledam youtube in zbiram informacije o varjenju piva. Nabavil sem potrebno opremo in to soboto / nedeljo bom skuhal svojih prvih 12 l. Zaradi učenja samega sem se odločil v prvo ne komplicirati in bom skuhal kar hmeljen ekstrakt - in sicer Muntons - Connoisseurs - Traditional Bitter, ki sem ga vzel na moje pivo, z nehmeljenimi ekstrakti in hmelji se bom ubadal, ko bo ta prvi v flašah.
Vem, da je to seveda nezahteven postopek, pa me vseeno muči par stvari:
1. Dal bom celo piksno ekstrakta v 4 l vrele vode (ker nimam večjega lonca kot 6 l), malo prevrel da dobim hot break in nato ohlajanje na cca 25 stopinj, dolijem mrzlo vodo do 12 l skupne prostornine in dam not kvasovke, če poenostavim. Nabavil sem safale-04, dal bom celi zavoj: Bo to ok?
2. Rad bi, da bi bil alkohol cca 5%, ne manj, če se da. Ker bo s samim ekstraktom verjetno manj, bi dal še malo sladkorja - dekstroze. Zelo hvaležen bi bil za kakršenkoli nasvet o tem, koliko sladkorja za koliko % alkohola oz. če je sploh izvedljivo.
3. Aja, pa fernentacija bo potekala v 20 l sodu, kupljenem v Merkurju, sam naredil luknjo za veho, pa bi rajši za vsak slučaj, če bo fermentacija na začetku močna (ker sem prebral do SA-04 kar divje), dal cev namesto vehe. Se mora cev točno prilegati odprtini ali je lahko kak mm lutfa vmes? Pa kako velika naj bo posoda z vodo na drugi strani? In na kakem nivoju glede na fermentacijski sod - verjetno nižje, a koliko?
LP in najlepša hvala, vsak nasvet bo več kot dobrodošel.
.