Sam svoj pivovar

Status
Tema ni odprta za nadaljno razpravo.

pocast

Pivovarski majstr
13. maj 2014
1.991
401
83
Citat:
Uporabnik stricek18 pravi:
Kako je s prijavami na hrvaško tekmovanje? se je potrebno prijavit preko njihove strani, ali samo neseš pivo v Ljubljano v SirWilliams pub in v kuverto daš prijavnino in je toto?

Prosta mesta za prijavo so pošla praktično v enem dnevu od odprtja, tako da si moral biti zelo hiter če si se želel prijaviti. Če ti ni uspelo, ne bo dovolj če dostaviš piva in denar, kvečjemu ti jih bodo popili :D
 

pocast

Pivovarski majstr
13. maj 2014
1.991
401
83
Citat:
Uporabnik header pravi:
Citat:
Uporabnik carty pravi:
Pozdravljeni, sem pred nakupom oz. sem si umislil se corny keg. Zanima me glede co2 v flasi, namrec ta ki jo bom kupil ima notri industrijski co2, ali je to ok, ali mora biti notri co2 ki je preciscen? Vem da je nekje to pisalo, ampak ne najdem....
Hvala za odgovor
Ps. Bo junija tudi pri nas tekmovanje dom.pivovarjev? Nekaj je pisalo na fb, ampak nic ni vec okoli tega?
Lp

Meni je Utisevalec dejal ,da nima veze kakšnega uporabljaš.

Tako je. Jaz že leta uporab ljam gasilni aparat, na CO2 seveda, ne na prah
grin1.gif
 

carty

Pripravnik
7. okt 2014
145
0
16
hmeljišče
Ok, hvala vsem, za tekmovanje na hrv. ni vec prostih mest za prijavo. Ampak kakor pravim, bo baje tudi junija pri nas, dldp organizira, vsaj tako je pisalo na njihivi facebook strani..
 

kadunnc

Pripravnik
1. avg 2007
868
15
18
Citat:
Uporabnik carty pravi:
Pozdravljeni, sem pred nakupom oz. sem si umislil se corny keg. Zanima me glede co2 v flasi, namrec ta ki jo bom kupil ima notri industrijski co2, ali je to ok, ali mora biti notri co2 ki je preciscen? Vem da je nekje to pisalo, ampak ne najdem....
Hvala za odgovor
Ps. Bo junija tudi pri nas tekmovanje dom.pivovarjev? Nekaj je pisalo na fb, ampak nic ni vec okoli tega?
Lp

Plin je isti, bomba je pomembna. Mora biti prehrambena...
 

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.718
9.493
113
Citat:
Uporabnik stricek18 pravi:
Pozdravljeni,

Ima kdo izkušnje z braumeistrom?

Odločam se za nakup 25 litrskega braumeistra in mi nekaj ne gre skupaj. Kapaciteto za slad ima 6kg. Se pravi da ne moreš delat npr. IPA ker enostavno je za 25 litrov IPA (OG=1.064) potrebno okrog 7 kg sladu, pri efektivnosti 70%, kar je pa preveč za braumeistra.

Zanima me če je efektivnost braumeistra toliko večja se pravi okrog 85%, da lahko normalno izdelaš IPA (1.064) z 6kg sladu?

Mogoče če ga kdo ima, kakšna je efektivnost in kako ste zadovoljni z njim.

Hvala in lep pozdrav
Ne ga srat, če boš že kupoval kupi 50 litrskega.
 

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.718
9.493
113
Citat:
Uporabnik stricek18 pravi:
Kako je s prijavami na hrvaško tekmovanje? se je potrebno prijavit preko njihove strani, ali samo neseš pivo v Ljubljano v Sir Williams pub in v kuverto daš prijavnino in je toto?

Definitivno ni to to. Pa se mi je zdelo, da moram razložit, pa sem si mislil, da folk le ni tolk za luno no.

Prijavit bi moral pivo že zdavnaj preko njihove strani. V dveh dneh so zapolnili kvoto 350 piv in to je to. Tako da dopolnjujem mojo objavo: Piva, ki niso prijavljena na Hrvaško homebrew prvenstvo in se bodo vseeno znašla v Williamsu bodo prav tako odpeljana in seveda popita, denar bo šel pa za čevape.

Mislim fantje, dejte mal razmišljat zraven no. Čisto za vse pa res ne rabimo pisat podrobnih navodil.
 
Nazadnje urejeno:

Chuck

Pripravnik
12. feb 2016
59
0
6
Ob zadjem naročilu sem pozabil poklikati Oxi ali Starsan. Zdaj me pa zanima če bi s kristalno sodo in vročo vodo pomoril večino grdavžev ki bi lahko uničili pivo.

Hvala.
 

pocast

Pivovarski majstr
13. maj 2014
1.991
401
83
Citat:
Uporabnik kadunnc pravi:
Citat:
Uporabnik carty pravi:
Pozdravljeni, sem pred nakupom oz. sem si umislil se corny keg. Zanima me glede co2 v flasi, namrec ta ki jo bom kupil ima notri industrijski co2, ali je to ok, ali mora biti notri co2 ki je preciscen? Vem da je nekje to pisalo, ampak ne najdem....
Hvala za odgovor
Ps. Bo junija tudi pri nas tekmovanje dom.pivovarjev? Nekaj je pisalo na fb, ampak nic ni vec okoli tega?
Lp

Plin je isti, bomba je pomembna. Mora biti prehrambena...

Zakaj?
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.113
4.083
113
V teoriji sicer kristalna soda ni razkužilo, ampak vseeno stvar dvigne pH in ustvari dokaj neprimerno okolje za življenje (sploh organizmov ki kvarijo pivo). Dalje tudi razžira vse organske snovi in počisti vse kar bi lahko predstavljalo hrano.

Raztopino sode moraš dobro splaknit, s tem povečaš tveganje da vneseš ponovno kakšne klice. Zadnje splakovanje tako izvedeš s vodo ki je segreta nad recimo 80C, s tem bo stvar sterilna in čista. Če pa je kaj živega pa tudi na 80C ne bo dolgo živelo.

Za kontaktno razkuževaneje opreme lahko še vedno kupiš v prvi trgovini varekino in uporabiš blago raztopino (1 žlička na liter mrzle vode) ki je precej boljše razkužilo kot recimo starsan ali pa oxi.
 

guliver

Pripravnik
18. feb 2016
573
0
16
Citat:
Uporabnik Utisevalec pravi:
V teoriji sicer kristalna soda ni razkužilo, ampak vseeno stvar dvigne pH in ustvari dokaj neprimerno okolje za življenje (sploh organizmov ki kvarijo pivo). Dalje tudi razžira vse organske snovi in počisti vse kar bi lahko predstavljalo hrano.

Raztopino sode moraš dobro splaknit, s tem povečaš tveganje da vneseš ponovno kakšne klice. Zadnje splakovanje tako izvedeš s vodo ki je segreta nad recimo 80C, s tem bo stvar sterilna in čista. Če pa je kaj živega pa tudi na 80C ne bo dolgo živelo.

Za kontaktno razkuževaneje opreme lahko še vedno kupiš v prvi trgovini varekino in uporabiš blago raztopino (1 žlička na liter mrzle vode) ki je precej boljše razkužilo kot recimo starsan ali pa oxi.

... torej ena jušna žlica varekine na liter mrzle vode in pustiš en čas (koliko?) v pomitem inox sodčku, da pomori vse organske zadeve. Seveda potem dobro splakneš in pred naslednjo uporabo ChemOxi za sterilizacijo....

Varekina predvidevam, da mora biti tista, ki diši po španskem bezgu ...
grin1.gif
 

guliver

Pripravnik
18. feb 2016
573
0
16
Citat:
Uporabnik Wofk pravi:
Po ene 12 urah bi že moralo fajn delat veha. Daj folijo stran pa še enkrat povij, ker ti sigurno uhaja vn zrak, kjer maš povito. Najboljš je uporabet "streč" folijo pa mal raztegovat jo ko jo ovijaš

Wofk, imel si prav. INOX sod je puščal preko mesta, kjer je gumb za dvig pokrova pripikan zraven na pokrov (ni zavarjen, ampak je zanetan). Nadtlak je znotraj v sodu bil, vendar ni šel ven skozi veho ampak mimo neta. Zdaj sem ga zalepil na križ z notranje strani in v novi rundi piva že veha veselo puha CO2 skozi veho.... Hvala za info. Moram zavariti tisti net od znotraj, da bo dihtalo ...
 

kadunnc

Pripravnik
1. avg 2007
868
15
18
Citat:
Uporabnik pocast pravi:
Citat:
Uporabnik kadunnc pravi:
Citat:
Uporabnik carty pravi:
Pozdravljeni, sem pred nakupom oz. sem si umislil se corny keg. Zanima me glede co2 v flasi, namrec ta ki jo bom kupil ima notri industrijski co2, ali je to ok, ali mora biti notri co2 ki je preciscen? Vem da je nekje to pisalo, ampak ne najdem....
Hvala za odgovor
Ps. Bo junija tudi pri nas tekmovanje dom.pivovarjev? Nekaj je pisalo na fb, ampak nic ni vec okoli tega?
Lp

Plin je isti, bomba je pomembna. Mora biti prehrambena...

Zakaj?

Prehrambene se dodatno cisti pred polnjenjem, ce je kaksna razlika v izdelavi pa vem...
 

carty

Pripravnik
7. okt 2014
145
0
16
hmeljišče
Citat:
Uporabnik kalbo pravi:
Citat:
Uporabnik stricek18 pravi:
Kako je s prijavami na hrvaško tekmovanje? se je potrebno prijavit preko njihove strani, ali samo neseš pivo v Ljubljano v Sir Williams pub in v kuverto daš prijavnino in je toto?

Definitivno ni to to. Pa se mi je zdelo, da moram razložit, pa sem si mislil, da folk le ni tolk za luno no.

Prijavit bi moral pivo že zdavnaj preko njihove strani. V dveh dneh so zapolnili kvoto 350 piv in to je to. Tako da dopolnjujem mojo objavo: Piva, ki niso prijavljena na Hrvaško homebrew prvenstvo in se bodo vseeno znašla v Williamsu bodo prav tako odpeljana in seveda popita, denar bo šel pa za čevape.

Mislim fantje, dejte mal razmišljat zraven no. Čisto za vse pa res ne rabimo pisat podrobnih navodil.

Kako pa kaže junija pri nam? Bo?
 

pocast

Pivovarski majstr
13. maj 2014
1.991
401
83
Citat:
Uporabnik kadunnc pravi:
Citat:
Uporabnik pocast pravi:
Citat:
Uporabnik kadunnc pravi:
Citat:
Uporabnik carty pravi:
Pozdravljeni, sem pred nakupom oz. sem si umislil se corny keg. Zanima me glede co2 v flasi, namrec ta ki jo bom kupil ima notri industrijski co2, ali je to ok, ali mora biti notri co2 ki je preciscen? Vem da je nekje to pisalo, ampak ne najdem....
Hvala za odgovor
Ps. Bo junija tudi pri nas tekmovanje dom.pivovarjev? Nekaj je pisalo na fb, ampak nic ni vec okoli tega?
Lp

Plin je isti, bomba je pomembna. Mora biti prehrambena...

Zakaj?

Prehrambene se dodatno cisti pred polnjenjem, ce je kaksna razlika v izdelavi pa vem...

kolikor vem naj nebi bilo razlike kirga uporabljaš. Jz uprabljam gasilni aparat že od začetka, upam da me ne pobere zarad tega čez par let...
bonk.gif
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.113
4.083
113
Citat:
Uporabnik guliver pravi:
Citat:
Uporabnik Utisevalec pravi:
V teoriji sicer kristalna soda ni razkužilo, ampak vseeno stvar dvigne pH in ustvari dokaj neprimerno okolje za življenje (sploh organizmov ki kvarijo pivo). Dalje tudi razžira vse organske snovi in počisti vse kar bi lahko predstavljalo hrano.

Raztopino sode moraš dobro splaknit, s tem povečaš tveganje da vneseš ponovno kakšne klice. Zadnje splakovanje tako izvedeš s vodo ki je segreta nad recimo 80C, s tem bo stvar sterilna in čista. Če pa je kaj živega pa tudi na 80C ne bo dolgo živelo.

Za kontaktno razkuževaneje opreme lahko še vedno kupiš v prvi trgovini varekino in uporabiš blago raztopino (1 žlička na liter mrzle vode) ki je precej boljše razkužilo kot recimo starsan ali pa oxi.

... torej ena jušna žlica varekine na liter mrzle vode in pustiš en čas (koliko?) v pomitem inox sodčku, da pomori vse organske zadeve. Seveda potem dobro splakneš in pred naslednjo uporabo ChemOxi za sterilizacijo....

Varekina predvidevam, da mora biti tista, ki diši po španskem bezgu ...
grin1.gif

Varekina in inox načeloma ne gre skupaj, lahko dolgoročno povzroči rjavenje inoxa. Za pol urce namakanja v kvalitetnem inoxu sicer ni problema.

Sicer lahko uporabiš tudi tisto z vonjem ampak smrdi še bolj kot tista brez! Če izdatno splakneš po razkuževanju je itak vseeno!
grin1.gif
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.113
4.083
113
Citat:
Uporabnik pocast pravi:
Citat:
Uporabnik kadunnc pravi:
Citat:
Uporabnik pocast pravi:
Citat:
Uporabnik kadunnc pravi:
Citat:
Uporabnik carty pravi:
Pozdravljeni, sem pred nakupom oz. sem si umislil se corny keg. Zanima me glede co2 v flasi, namrec ta ki jo bom kupil ima notri industrijski co2, ali je to ok, ali mora biti notri co2 ki je preciscen? Vem da je nekje to pisalo, ampak ne najdem....
Hvala za odgovor
Ps. Bo junija tudi pri nas tekmovanje dom.pivovarjev? Nekaj je pisalo na fb, ampak nic ni vec okoli tega?
Lp

Plin je isti, bomba je pomembna. Mora biti prehrambena...

Zakaj?

Prehrambene se dodatno cisti pred polnjenjem, ce je kaksna razlika v izdelavi pa vem...

kolikor vem naj nebi bilo razlike kirga uporabljaš. Jz uprabljam gasilni aparat že od začetka, upam da me ne pobere zarad tega čez par let...
bonk.gif

Razlika je in ni.

Food grade, medicinski in laboratorijski CO2 je načeloma garantriano čist po nekem standardu ki določa kako se z njim ravna in kje je lahko shranjen. Tako se recimo uporablja smao nereaktivne tanke ki se jih redno čisti ipd.! Seveda se tak CO2 na koncu če želiš daj e vse ok mora točit tudi v enako spucane in namenske posode (ponavadi emajlirane jeklenke). Razlika v ceni takega CO2ja kar naenkrat naraste ker je en kup zaje....

Co2 za industrijo se pač fila v navadne železne cisterne in dalje v prav take jeklenke. Sam vir CO2ja je pa enak. Sicer so tudi tu neka pravila in ne moreš recimo CO2ja filat nekam kjer je bila prej neka druga snov (brez čiščenja), tako da možnost da boš v industrijskem CO2ja dobil neko sranje ni. Recimo na tujih forumih dobiš podatke da so noter v industrijskem co2ja hlapi bencina in olj ... in če bi bilo to res verjemi da bi hitro zaprli takega proizvajalca (ker bi namesto gasilnega aparata dobil brener, švasarija s takim CO2jem bi bila pa tudi zabavna)!
evil.gif


Sicer pa se lahko kdo pozanima kako je s tem pri nas, ponudnikov industrijskih plinov ni ravno veliko tako da se lahko hitro preveri kaj s katerim plinom garantirajo.
 

cynicaal

Pripravnik
2. apr 2016
109
2
18
Spet dve vprašanji.
1. Kakšen mora biti lonec za kuhanje? imam namen kupiti 30l, pa se ne bi rad zaj... saj so cene precej različne (recimo sem gledal v Merkurju Metalac dobrih 60€, neki emajliran pa cca 30€)
2. Iz kakšnega materiala mora (oz. je lahko) biti vreča za slad? Ne se preveč smejat, ampak doma imam še eno zapakirano vrečo za perilo, pa sem mislil, če bi za prvo silo uporabil kar to (gre za manjše količine slada - ekstrakt ali partial mash varianta).
 

pocast

Pivovarski majstr
13. maj 2014
1.991
401
83
Citat:
Uporabnik Utisevalec pravi:
Citat:
Uporabnik pocast pravi:
Citat:
Uporabnik kadunnc pravi:
Citat:
Uporabnik pocast pravi:
Citat:
Uporabnik kadunnc pravi:
Citat:
Uporabnik carty pravi:
Pozdravljeni, sem pred nakupom oz. sem si umislil se corny keg. Zanima me glede co2 v flasi, namrec ta ki jo bom kupil ima notri industrijski co2, ali je to ok, ali mora biti notri co2 ki je preciscen? Vem da je nekje to pisalo, ampak ne najdem....
Hvala za odgovor
Ps. Bo junija tudi pri nas tekmovanje dom.pivovarjev? Nekaj je pisalo na fb, ampak nic ni vec okoli tega?
Lp

Plin je isti, bomba je pomembna. Mora biti prehrambena...

Zakaj?

Prehrambene se dodatno cisti pred polnjenjem, ce je kaksna razlika v izdelavi pa vem...

kolikor vem naj nebi bilo razlike kirga uporabljaš. Jz uprabljam gasilni aparat že od začetka, upam da me ne pobere zarad tega čez par let...
bonk.gif

Razlika je in ni.

Food grade, medicinski in laboratorijski CO2 je načeloma garantriano čist po nekem standardu ki določa kako se z njim ravna in kje je lahko shranjen. Tako se recimo uporablja smao nereaktivne tanke ki se jih redno čisti ipd.! Seveda se tak CO2 na koncu če želiš daj e vse ok mora točit tudi v enako spucane in namenske posode (ponavadi emajlirane jeklenke). Razlika v ceni takega CO2ja kar naenkrat naraste ker je en kup zaje....

Co2 za industrijo se pač fila v navadne železne cisterne in dalje v prav take jeklenke. Sam vir CO2ja je pa enak. Sicer so tudi tu neka pravila in ne moreš recimo CO2ja filat nekam kjer je bila prej neka druga snov (brez čiščenja), tako da možnost da boš v industrijskem CO2ja dobil neko sranje ni. Recimo na tujih forumih dobiš podatke da so noter v industrijskem co2ja hlapi bencina in olj ... in če bi bilo to res verjemi da bi hitro zaprli takega proizvajalca (ker bi namesto gasilnega aparata dobil brener, švasarija s takim CO2jem bi bila pa tudi zabavna)!
evil.gif


Sicer pa se lahko kdo pozanima kako je s tem pri nas, ponudnikov industrijskih plinov ni ravno veliko tako da se lahko hitro preveri kaj s katerim plinom garantirajo.

matr, ste me cist prestrašl....
evil.gif

Kaj pol mislte, je gasilni aparat vredu al ne? iz vidika varnosti vsebine
 

guliver

Pripravnik
18. feb 2016
573
0
16
Citat:
Uporabnik cynicaal pravi:
Spet dve vprašanji.
1. Kakšen mora biti lonec za kuhanje? imam namen kupiti 30l, pa se ne bi rad zaj... saj so cene precej različne (recimo sem gledal v Merkurju Metalac dobrih 60€, neki emajliran pa cca 30€)
2. Iz kakšnega materiala mora (oz. je lahko) biti vreča za slad? Ne se preveč smejat, ampak doma imam še eno zapakirano vrečo za perilo, pa sem mislil, če bi za prvo silo uporabil kar to (gre za manjše količine slada - ekstrakt ali partial mash varianta).

Lonec vzemi 50 litrov inox, ker:
- boš lažje delal, da ti ne šprica preko roba, tudi če delaš 25 litrov batche
- lahko nanj navariš mufno in daš gor pipo po želji
- lahko od znotraj označiš litražo

BIAB žakelj - karkoli, kar prenaša kuhanje. Jaz npr. sem nabavil muslin (8€ tekoči meter blaga (1m x 1.5m), zašiti je potrebno z najlonskijm cvernom - 2€). Pri drugih plastičnih vrečah (razne mrežice za pranje perila v pralnem stroju) pa je potrebno biti pazljiv, da se ne stopijo ... Muslin je preverjena varianta, sem pa na internetu v tujini zasledil modele, ki so tudi v platnenih žakljih kuhali ... Paziti moraš na to, da ko biab vrečo potegneš ven iz drozgalnika/lonca, mora le-ta zdržati vsaj 10 kg: 5 kg slada plus vsa voda, ki jo je slad popil in se nato odceja ....
 
Status
Tema ni odprta za nadaljno razpravo.