Sam svoj pivovar

Status
Tema ni odprta za nadaljno razpravo.

komar89

Fizikalc
22. apr 2008
777
195
43
Citat:
Uporabnik trpo pravi:
3 tedne nazaj sem kuhal preprost stout (batch velikosti 13 L):
73% pilsner malt
10% ječmenovi kosmiči (1/3 sem nadomestil z ovsenimi, ker mi je ječmenovih zmanjkalo)
10% pražen ječmen
7% chocolate malt
mash delal 60min pri 66C

Fermentiral s S-04 prvih nekaj dni pri 18C, potem dvignil na 20C. Po dveh tednih v fermentatorju naredim coldcracsh (2 dni na 4C), pred flasišranjem sem pa pomiril še gostoto, ki je pa bila 1.019. To je pa precej visoko, glede na pričakovano 1.011. Potem sem dvignil temperaturo na 21-22C in narahlo premešal. Po enem tednu na višji temperaturi je gostota padla na 1.017. Ni pa videt nobene aktivnosti v vehi več.

Kaj bi mi zdaj svetovali? Naj počakam še kakšen teden? Naj še dvignem temperaturo za kakšno stopinjo? Do dodal celo nov kvas? Ali naj čez par dni kar spravim v steklenice, če se FG ne spremeni več?

Hvala za nasvete.


Če se FG me spremijna več, je to to...Jaz ti svetujem, da si ga vzem na izi.....pozabti na coldcrash...spij še 3,4,5,...pirov ....pozab na recepte....
 
Nazadnje urejeno:

pocast

Pivovarski majstr
13. maj 2014
1.994
404
83
Pomoje je to to, tudi pri meni stout ne pade pod 1018 nikoli! POmoje je to problem že pri samem phju drozganja in nasploh kemiji vode. Vnedar jaz se kaj preveč ne obremenjujem ker imam rajši slajše stoute
wink-1.gif
 

kalbo

Guru
7. okt 2013
19.006
9.537
113
Citat:
Uporabnik trpo pravi:
3 tedne nazaj sem kuhal preprost stout (batch velikosti 13 L):
73% pilsner malt
10% ječmenovi kosmiči (1/3 sem nadomestil z ovsenimi, ker mi je ječmenovih zmanjkalo)
10% pražen ječmen
7% chocolate malt
mash delal 60min pri 66C

Fermentiral s S-04 prvih nekaj dni pri 18C, potem dvignil na 20C. Po dveh tednih v fermentatorju naredim coldcracsh (2 dni na 4C), pred flasišranjem sem pa pomiril še gostoto, ki je pa bila 1.019. To je pa precej visoko, glede na pričakovano 1.011. Potem sem dvignil temperaturo na 21-22C in narahlo premešal. Po enem tednu na višji temperaturi je gostota padla na 1.017. Ni pa videt nobene aktivnosti v vehi več.

Kaj bi mi zdaj svetovali? Naj počakam še kakšen teden? Naj še dvignem temperaturo za kakšno stopinjo? Do dodal celo nov kvas? Ali naj čez par dni kar spravim v steklenice, če se FG ne spremeni več?

Hvala za nasvete.

Sflaširaj, nižje ne bo šlo. Podoben problem imam sam s stouti, ker mi PH drozge pade prenizko (temni sladi sploh roasted poskrbijo za to). Mogoče si prehitro delal cold crash, tudi mash temperatura ni ravno dry. Sicer mi ni jasno, zakaj se matrate s cold crashom. Za začetnika niso te napredne tehnike, mimogrede, sam še nobenega piva nisem cold crashal prej kot takrat, ko je romal v hladilnik bodisi v kegu, bodisi v steklenici in ga tudi nikoli ne bom.

Za naslednjič, če hočeč res dry stout poizkusi zmerit PH drozge nekje 10 minut v mashu, če je pod 5, dodaj malo, ampak res malo sode bikarbone in premešaj, da ti stvar dvigne nad 5. Med 5,1 in 5,4 je idealno. Lahko pa namesto tega tudi dodaš roasted in chocolate na koncu masha (zadnjih 15 minut) Spusti temperaturo na 64 stopinj in uporabi US05, ki malo lepše poje tudi kak kompleksnejši sladkor, pa pozabi na kompliciranje s cold crashom, sploh pri stoutu. Verjamem pa, da ti bo tale tvoj stout zelo všeč. 1017 pomeni, da bo tak za najest.

PS: Zakaj pilsner v običajne stoute, pale ale in podobno, kaj je narobe s pale ale sladom?
PPS: najlepše ratajo piva, na katere pozabiš in se ne obremenjuješ preveč z meritvami. To je prednost nas garažnih pivovarjev pred profiji.
 
Nazadnje urejeno:

trpo

Pripravnik
10. jan 2015
175
17
18
Hvala vsem za odgovore. Saj edina stvar, ki me je skrbela je, da dobim "bombe" v flašah.

Drugač tudi meni paše bolj sladek stout. Tako da me sploh ne moti.

ColdCrash sem se pa lotil zato, ker imam možnost (temperaturno regulirano skrinjo, kjer fermeniram) in v tem ne vidim nobene znanosti. Res ne razumem, zakaj naj ne bi delal cold crasha po 2tednih fermentacije???

In Pilsner malt? Ker pač kupiš 25kg, ki ga ob manjših batchi ne porabiš takoj. V bližnji prohodnosti (jesen, zima) pa imam plan tudi pilsner delat. Ja ja, vem da ni za začetnik, samo bom vseeno. Enkrat bi se rad naučil, temperaturna regulacija fermentacije in lagering pa tudi ni problem.

Še enkrat hvala vsem za odgovor, pa tudi vsem, ki delite svoje izkušnje v tej temi!
nahrung002.gif
 

kalbo

Guru
7. okt 2013
19.006
9.537
113
Citat:
Uporabnik trpo pravi:
Hvala vsem za odgovore. Saj edina stvar, ki me je skrbela je, da dobim "bombe" v flašah.

Drugač tudi meni paše bolj sladek stout. Tako da me sploh ne moti.

ColdCrash sem se pa lotil zato, ker imam možnost (temperaturno regulirano skrinjo, kjer fermeniram) in v tem ne vidim nobene znanosti. Res ne razumem, zakaj naj ne bi delal cold crasha po 2tednih fermentacije???

In Pilsner malt? Ker pač kupiš 25kg, ki ga ob manjših batchi ne porabiš takoj. V bližnji prohodnosti (jesen, zima) pa imam plan tudi pilsner delat. Ja ja, vem da ni za začetnik, samo bom vseeno. Enkrat bi se rad naučil, temperaturna regulacija fermentacije in lagering pa tudi ni problem.

Še enkrat hvala vsem za odgovor, pa tudi vsem, ki delite svoje izkušnje v tej temi!
nahrung002.gif

Enako vprašanje nazaj...zakaj bi pa ga delal, cold crash mislim, sploh pri stoutu ne vidim smisla. Seveda je pa to zgolj moje mnenje in zagotovo ne škodi, sploh, če imaš tako možnost, nekateri se s tem matrajo ker mislijo, da je nujno. Je pa fajn, da imaš možnost regulirane fermentacije, to je del pivovarske zgodbe, na katero večina pozabi in fermentirajo bistveno previsoko, vmes se pa gredo whirpool, in podobne stvari tudi cold crash, ki so postranskega pomena.
Precej visok FG imaš tudi zaradi velikega deleža kosmičev, pa žganih sladov, tko da je 1017 kar OK. Kolk je bil pa OG?
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.156
4.134
113
Ne pozabit da je kvas v pivu zato da izoblikuje pivo, tudi ko je fermentacija končana (FG se ne spreminja) kvas presnavlja nekatere snovi in spreminja okus piva. Tako da cold crash je lahko dvorezen meč ker prehiter cold crash pomeni da iz piva izločiš precej kvasa ki potem manjka v procesu plemenitenja piva (stvar poteka počasneje). Tako da cold crash se naredi če že potem ko je pivo ustrezno postarano oz. ko je kvas zagotovo opravil svoje delo, kdaj je to je pa odvisno od piva, bi pa rekel da je 2 tedna s s-04 nekje na meji, s kakšnim drugim kvasom pa je potrebno pustiti pivo še dalj časa.

Pa cold crash pri temnih pivih če jih pustiš dovolj časa v fermentorju (ali se celo pretaka v sekundarca) ni potreben ker chill haze pri temnih pivih ni prisoten oz. se ga ne opazi. Da v steklenicah ni veliko usedline se pa da doseč tudi z dovolj dolgim staranjem v fermentorju.
 

smarty

Pripravnik
5. okt 2014
477
0
16
Tisti, ki je kupil od Nektarja kege a slučajno ve kako najlažje spucat tisto nalepko dol?
Jaz sem z nitrotom spucal nalepko in jo drgnil ko...
smile-1.gif
 

smarty

Pripravnik
5. okt 2014
477
0
16
Jaz sem se včeraj matral z nekim odstranjevelcem nalepk in nitrotom sam je kr dost dela in si cel lepljiv na koncu.
Potem pa fino lepo zdrgnit in je full svetleč.
 

Bolfenk2020

Pripravnik
16. dec 2014
299
0
16
Maribor
www.facebook.com
No, vaš pogovor o hmelju mi je dal idejo za enega blond ale-ja z "domačim" hmeljem. Tako, da sem ga včeraj moral skuhat
smile-1.gif
.
Bomo videli. Hmelj je bil kar aromatičen in je lepo potegnil po citrusih.
Dal pa sem ga za 19l batch, 120g (60min), 60g (30min), 60g (10min) in pa 60g (5min).
 

jest5

Guru
18. avg 2007
26.094
-8.767
113
Dež koristno izkoriščen
20l
3,5kg pale
1kg vienna
0,5kg melanoidin
Aurora za grenčino in aromo, S-04
 

NSBrew

Pripravnik
9. jul 2015
30
0
6
Podarim (oz. zamenjam za domač zvarek) kvasovke Lallemand Munich Wheat - jaz ne potrebujem. Rok je do 31.12.2015.
Lokacija : Maribor
na ZS, če koga zanima.
 

kalbo

Guru
7. okt 2013
19.006
9.537
113
Fantje, je kdo porajtal pri teh Corney kegih od Nektarja, da imajo precej dolgo co2 cevko, kar je za naš pivovarski namen precej nerodno, ker ni fajn filat piva čez to cevko, da nam ne butne v co2 napeljavo. Sam jih bom odrezal na dolžino mojih prvih kegov, ki imajo bistveno krajšo (4,5 cm) in komot filam potem do zvara.
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.156
4.134
113
Pa vseeno je pametno na CO2 linijo dodat enosmerne (nepovratne) ventile, glede na to da ne stanejo veliko rešijo pa marsikateri problem mislim da bi morali biti kar serijska oprema za keg sistem.
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.156
4.134
113
Sam sem uporabil kovinske (alu) za tekočine, delujejo tudi na plinu ok, sicer obstajajo tudi plastični. Moji so taki:
1WayCheck-Main.jpg


Nabavil sem pa s kitajske, mislim da je bil komad 3 EUR (imam na vsaki veji CO2ja en ventil zato da se iz enega kega ne "pretaka" co2 v ostale če ni enak pritisk ali pa če bi bognedaj kje puščalo). Išči na ebayu/alliju "check valve X mm" (pač glede na to kakšne cevi uporabljaš, sam imam 6mm tudi na co2 liniji).
 

alpek

Pripravnik
15. avg 2007
914
3
18
Drgač se pa ponavadi plastične dobi v akvarističnih trgovinah. Pa po mojem ne bi smeli biti predragi.
 
Status
Tema ni odprta za nadaljno razpravo.