Sam svoj pivovar

Status
Tema ni odprta za nadaljno razpravo.

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.156
4.134
113
Citat:
Uporabnik pocast pravi:
Pa še z moje strani eno vprašanje glede divjega hmelja?
Ali je več vrst divjega hmelja? Tukaj na brezovici povsod rastejo ovijalke hmelja. Sam nekje lepo diši po hmelju, nekje so pa arome popolnoma drugačne. Izgled storžkov je pa enak, samo arome se ne ujemajo od grma do grma.

Načeloma je hmelj samo ena vrsta (* imaš tudi japonski okrasni hmelj ki je podoben pravemu hmelju ampak ima drugačne liste pa tudi strožki so drugačni) je pa res da ima od "osebka do osebka" različne lastnosti. Dejansko so vsi kultivarji hmelja klonirani, torej imajo enak genski material. Sadike razmožujejo nespolno. Zato se lahko zagotovi konsistenca arome ki je značilna za vrsto. Po domače povedano so vsi "savinsjki goldingi" kloni ene prvotne rastline in so takorekoč enojajčni dvojčki!
grin1.gif


Kot zanimivost, ameriški hmelj z značilno ameriško aromo je "nastal" po pomoti. Stari nasadi evropskega hmelja ki ga niso vzdrževali se je križal med sabo in z divjim hmeljem in po "naključju" se je vmes našel hmelj ki so ga potem plemenitili do današnjih variant.

No še kako zgleda plemenitenje hmelja lahko omenim, dejansko nadzorovano ali pa tudi "odprto" oprašijo neko vrsto hmelja in nato iz semen vzgojijo sadike. Ženske sadike (par 100 ali celo 1000) nato prvo leto opazujejo in spremljajo rast ter odpornost na bolezni, tu avtomatično odpade 90% materiala ker ne ustreza zahtevam. Drugo leto se zgodi približno enako tako da "ohranijo" samo še kakšen % sadik. Tretje leto beležijo še hektarski donos in tu spet odpade 90% sadik. Šele v četrtem letu se od "top of" sadik pobere strožke in se določi njihove pivovarske lastnosti, če je sreča ima katera od sadik ustrezne lastnosti ki se jih išče in te se potem preizkusi tudi v praksi. Če je stvar "zanimiva" dobimo novo vrsto hmelja za pivovarstvo, če ni zanimiva je šlo 5 let in par 1000 sadik v nič.

Skratka da neham bluzit, v naravi se hmelj med sabo spolno množi kar pomeni da nastajajo ves čas "nove vrste" hmelja. Določene imajo dober pivovarski potencial, določene pa ne. Vonj/aroma strožkov pove približen potencial, kako se bo pa na koncu obneslo je pa čisto odvisno od sreče. Čisto možno je da se vmes v divjem hmelju pojavi tudi kakšen biser ki ponudi čisto novo dimenzijo tako da eksperimentiranje je dobrodošlo!
grin1.gif


Pa še to, če je hmelja na območju več potem verjetno prihaja do oprašitve in strožki vsebujejo semena. Taki storžki imajo načeloma manj arome ker gre del "energije" v seme. Semena hmelja so čisto drobne črne pikice, se jih tudi vidi če se storžek odpre.
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.156
4.134
113
Citat:
Uporabnik pivovarcek pravi:
Pa če ga zvakumiram in dam v skrinjo bo bolsa varjanta pa uporabim kar svezega. Kaj bo boljsa varjanta ker susilnika za sadje nimam.

Svež hmelj ima malce dugačno (bolj klorofilno/grassy aromo) aromo. Načeloma bi lahko tudi svežega shranil s tem da se svež hitreje stara oz. izgublja aromo.
 

pivovarcek

Pripravnik
3. jun 2014
136
0
16
Danes sem nabral hmelj ju3 pa mislim skuhat pivo in ga uporabit zanima me ali ga do ju3 shranim v temnem prostoru ali ga zvakumiram?
 

header

Fizikalc
28. okt 2013
559
33
28

kadunnc

Pripravnik
1. avg 2007
868
15
18
Jaz imam takšnega le da je 25l, obnese se odlično. Malo se boš poigral z označbo litrov in to je to...

Sod je bil 7EU pipa 3EU...

Zakaj ne kupiti že narejenga s pipo? Ker bi bila cena enkrat dražja...
 

pocast

Pivovarski majstr
13. maj 2014
1.994
404
83
Še nekaj glede divjega hmelja...
Z počasnim sušenjem se izgublja aroma, to razumem, znima me če se izgublja tudi grenčica?
Iz storžkov so mi izpadli majhni cca 2mm zeleni bobki, zanima me kakšna je njihova vloga, oz. ali so pomembni za samo pivovarjenje?
 

N_touch

Zelenc'
20. maj 2008
22
0
1
Pozdravljeni,
letos se začel z varjenjem piva, po All grain metodi, recept od Pivopis.si Mosaic, nisem še investiral v mlinček in sem rabil mleti slad,
namen imam kupiti nek mlin, vrjetno Corona mlin. Kuham pa v 50L sodu od piva



In me zanima kakšen bi bil naslednji recept
6 Kg pale ale
2 Kg munich malt 20L
1 Kg caramel
60g goldings celeia 60 min
60g goldings celeia 20 min
60g goldings celeia 0 min ali Mosaic
za kvasovke se pa še nisem odločil

Se mi pa aroma od Mosaic hmelja zelo dopade, in bi rad nekaj v tej smeri.

Karbonizacijo bom pa delal v 50 litarskem sodu od piva, kateri ima še eno pipo, tako da bo varjanta za fešto, točenje brez co2
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.156
4.134
113
Citat:
Uporabnik pocast pravi:
Še nekaj glede divjega hmelja...
Z počasnim sušenjem se izgublja aroma, to razumem, znima me če se izgublja tudi grenčica?
Iz storžkov so mi izpadli majhni cca 2mm zeleni bobki, zanima me kakšna je njihova vloga, oz. ali so pomembni za samo pivovarjenje?

Grenčina se načeloma izgublja z oksidacijo ki pa ni problematična v tej fazi.

Zeleni bobki so lahko nezrelo seme lahko pa je lupulin oz. žleze iz katerih se izloča. Tule maš sliko kje so žleze:
hopsCrossSection.jpg


Aja tele žleze oz. snovi ki jih proizvajajo so BISTVENI del za pivovarstvo (glavni vir arome in tudi grenkobe)!
grin1.gif
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.156
4.134
113
Citat:
Uporabnik N_touch pravi:
Pozdravljeni,
letos se začel z varjenjem piva, po All grain metodi, recept od Pivopis.si Mosaic, nisem še investiral v mlinček in sem rabil mleti slad,
namen imam kupiti nek mlin, vrjetno Corona mlin. Kuham pa v 50L sodu od piva



In me zanima kakšen bi bil naslednji recept
6 Kg pale ale
2 Kg munich malt 20L
1 Kg caramel
60g goldings celeia 60 min
60g goldings celeia 20 min
60g goldings celeia 0 min ali Mosaic
za kvasovke se pa še nisem odločil

Se mi pa aroma od Mosaic hmelja zelo dopade, in bi rad nekaj v tej smeri.

Karbonizacijo bom pa delal v 50 litarskem sodu od piva, kateri ima še eno pipo, tako da bo varjanta za fešto, točenje brez co2

Mislim da smo nekaj strani nazaj že komentirali nek podoben recept.

Če imaš rad ameriški ale, potem lahko zamenjaš celeio za mosaic ali kaj podobnega. Se mi pa zdijo količine hmelja bolj za angleški stil tako da za 50l piva lahko povečaš količine hmelja. Edino pazi pri grenkobi ker Mosaic ima tako po spominu kar visok AA.
 

pocast

Pivovarski majstr
13. maj 2014
1.994
404
83
Hvala za pojasnilo, bom kar vse posušil. Za grenčico ga sušim že tri dni na zraku, za aromo ga bom pa na hitro v sušilniku.
Mi je pa res zanimivo da prav vsak grm malo drugače diši. Danes sem našel enega ki diši po aurori, enega ki je bil praktično brez vonja, enega ki je smrdel :D, za finale sem pa dobil enga ki diši po limonah/zelenih jabolkih, ta bo za dry hop
wink-1.gif
 

pivovarcek

Pripravnik
3. jun 2014
136
0
16
Danes sem zvaril en ale in dodal za aromo divji hmelj. Moram priznat da je kar lepo disalo po hmelju kaj bo pa ratalo bomo vidli čez kakšen mesec. Dal sem ga cca. 3x več kot suhega goldinga vam javim izid in vam dodam še recept katerega sem zvaril.
Nabavil sem susilec tako da jutri ga poberem in v soboto ga dam susit. Mam pa eno vprasanje glede susilca malce je zastarel
in ima samo on in off tipko pa me zanima koliko ur naj ga pustim da susi ker prvič to delam.

Hvala za nasvete pa cin cin .
 

kalbo

Guru
7. okt 2013
19.006
9.537
113
Citat:
Uporabnik kadunnc pravi:
Jaz imam takšnega le da je 25l, obnese se odlično. Malo se boš poigral z označbo litrov in to je to...

Sod je bil 7EU pipa 3EU...

Zakaj ne kupiti že narejenga s pipo? Ker bi bila cena enkrat dražja...

Sam se moraš vseeno mal poigrat tud z luknjo
smile-1.gif
 

kadunnc

Pripravnik
1. avg 2007
868
15
18
Citat:
Uporabnik kalbo pravi:
Citat:
Uporabnik kadunnc pravi:
Jaz imam takšnega le da je 25l, obnese se odlično. Malo se boš poigral z označbo litrov in to je to...

Sod je bil 7EU pipa 3EU...

Zakaj ne kupiti že narejenga s pipo? Ker bi bila cena enkrat dražja...

Sam se moraš vseeno mal poigrat tud z luknjo
smile-1.gif

Z luknjam se pa rad igram...
cool-1.gif
 

pocast

Pivovarski majstr
13. maj 2014
1.994
404
83
Citat:
Uporabnik pivovarcek pravi:
Danes sem zvaril en ale in dodal za aromo divji hmelj. Moram priznat da je kar lepo disalo po hmelju kaj bo pa ratalo bomo vidli čez kakšen mesec. Dal sem ga cca. 3x več kot suhega goldinga vam javim izid in vam dodam še recept katerega sem zvaril.
Nabavil sem susilec tako da jutri ga poberem in v soboto ga dam susit. Mam pa eno vprasanje glede susilca malce je zastarel
in ima samo on in off tipko pa me zanima koliko ur naj ga pustim da susi ker prvič to delam.

Hvala za nasvete pa cin cin .

Važno je da ga ne sušiš nad več kot 60st.C Pa da to narediš čimprej. Idealno je okrog 55 st. C par urc, dokler pač ni posušen
wink-1.gif
 

kalbo

Guru
7. okt 2013
19.006
9.537
113
Citat:
Uporabnik kadunnc pravi:
Citat:
Uporabnik kalbo pravi:
Citat:
Uporabnik kadunnc pravi:
Jaz imam takšnega le da je 25l, obnese se odlično. Malo se boš poigral z označbo litrov in to je to...

Sod je bil 7EU pipa 3EU...

Zakaj ne kupiti že narejenga s pipo? Ker bi bila cena enkrat dražja...

Sam se moraš vseeno mal poigrat tud z luknjo
smile-1.gif

Z luknjam se pa rad igram...
cool-1.gif
No ta bi ti verjetno živce pojedla, bolj ko ženska, če se to sploh da
grin1.gif
Te čaka ta podvig nekje takrat ko men pofermentira rusian imperial stout, ki ga še ni na vidiku tko hmal.
 
Nazadnje urejeno:

trpo

Pripravnik
10. jan 2015
175
17
18
3 tedne nazaj sem kuhal preprost stout (batch velikosti 13 L):
73% pilsner malt
10% ječmenovi kosmiči (1/3 sem nadomestil z ovsenimi, ker mi je ječmenovih zmanjkalo)
10% pražen ječmen
7% chocolate malt
mash delal 60min pri 66C

Fermentiral s S-04 prvih nekaj dni pri 18C, potem dvignil na 20C. Po dveh tednih v fermentatorju naredim coldcracsh (2 dni na 4C), pred flasišranjem sem pa pomiril še gostoto, ki je pa bila 1.019. To je pa precej visoko, glede na pričakovano 1.011. Potem sem dvignil temperaturo na 21-22C in narahlo premešal. Po enem tednu na višji temperaturi je gostota padla na 1.017. Ni pa videt nobene aktivnosti v vehi več.

Kaj bi mi zdaj svetovali? Naj počakam še kakšen teden? Naj še dvignem temperaturo za kakšno stopinjo? Do dodal celo nov kvas? Ali naj čez par dni kar spravim v steklenice, če se FG ne spremeni več?

Hvala za nasvete.
 
Status
Tema ni odprta za nadaljno razpravo.