Kabli, napeti po zraku, morajo imeti nosilno jekleno pletenico. Ne vem, če obstajajo tudi optični kabli za takšen namen. Skoraj zagotovo pa ni predvideno, da optična vlakna nosijo težo kabla v zraku.No, včeraj smo tudi mi imeli sestanek, je bilo kar zanimivo...
Malo me skrbijo naslednje stvari:
- Omrežje bo potem oskrbovalo njihovo podjetje (Rune) in me skrbi, kakšna bo kaj njihova podpora...
- Skrbi me tudi, da še nimajo niti dovoljenj za gradnjo omrežja in me skrbi, da lahko te administrativne reči kar zavlečejo gradnjo...
- Včeraj sem izvedel, da so lastniki teh podjetij ljudje, ki jim gre spravljanje podjetij v stečaj baje odlično od rok (beri: da jih zanima samo zaslužek in potem zaprejo podjetje)...
Drugače pa sem včeraj slišal, da bodo infrastrukturo vlekli tudi po zraku in naj bi uporabili tudi droge od Elektro Maribor (vsaj v planu imajo, čeprav še baje ni nič podpisano in dorečeno)... Po svoje se mi zdi to dobra ideja, saj lahko res hitro napredujejo z izgradnjo omrežja... Me pa tudi zanima, kaj to pomeni v praksi? So optični kabli nareti zato, da so potem napeti in se zibajo v vetru in podobne stvari?
Izjava "jakega stručnjaka"Kabli, napeti po zraku, morajo imeti nosilno jekleno pletenico. Ne vem, če obstajajo tudi optični kabli za takšen namen. Skoraj zagotovo pa ni predvideno, da optična vlakna nosijo težo kabla v zraku.
Kaj naj rečem jaz, ki sem na vdsl. Lani so razkopavali celo naselje zaradi gradnje kanalizacije in niti en operater ni izrazil interesa, da bi zraven vgradili optiko (ali pa vsaj delno pripravili infrastrukturo). In sem v letu 2020 na 15/2.
Sem polagal nekaj upov v 5g (ker imam odlično pokritost) ampak prvi telekomov paket ima tak data cap, da je en joke vse skupaj.
15/2 važič... probaj 10/1Kaj naj rečem jaz, ki sem na vdsl. Lani so razkopavali celo naselje zaradi gradnje kanalizacije in niti en operater ni izrazil interesa, da bi zraven vgradili optiko (ali pa vsaj delno pripravili infrastrukturo). In sem v letu 2020 na 15/2.
Sem polagal nekaj upov v 5g (ker imam odlično pokritost) ampak prvi telekomov paket ima tak data cap, da je en joke vse skupaj.
15/2 važič... probaj 10/1
Js sem mislil, da bo v naši vukojebini rune kej nardil... no pa je telekom od nikoder povlekel optiko po telegraf štangah in bom naslednji mesec priključen.