Rum, viski, konjak, brandy

Janez40

Guru
12. jul 2016
3.518
4.627
113
Nisem nek pivec, ampak občasno pa mi paše proti večeru spiti kozarček ruma ali viskija. Sploh, če je za obema težak teden.

Ker nisem poznavalec in reden pivec tudi poznam zadeve bolj slabo. Od ruma sem jih poizkusil že nekaj a vedno znova pristanem na klasičnem Bumbu, ki ima super noto vanilije. Viski trenutno Green spot.

Rad bi si privoščil nekaj dražjega = boljšega.

V čem se od teh dveh pijač razlikujeta konjak in brandy? Katere znamke/pijače so vaša izbira?

pocast

Pivovarski majstr
13. maj 2014
1.991
401
83
Huh, kje začeti z odgovorom...
V grobem:
- rum: destilat fermentirane molase: Imaš kar nekaj dobrih/dostopnih staranih predstavnikov npr: Diplomatico
- Viski: destilat fermentiranega ječmena: Tukaj je širši bazen, od single maltov, do blandov, celo dimljenih škotov...odvisno kaj ti paše, dobiš pa za 40€+ že odlične predstavnike. Torej viskije narejene po tradicionalni metodi in ne neka barvana žganja.
- Vinjak ali brandy (Konjak je regijsko zaščiten), gre pa za destilat vina, ravno tako staran v hrastovih sodih, obstaja tudi Calvados (destilat jabolčnega vina)...

To je v grobem, sedaj kaj ti paše, boš pa sam vedel...priporočam obisk kakega taistinga, kjer ti malo bolj razložijo zadeve...

jezek

Guru
24. jul 2008
3.364
1.394
113
Predlagam da cim vec zadev probas in se cim manj oziras na predloge oz ocene. Predlagam pa vseeno obisk leklerka in naslednje zadeve:
Od konjakov: Camus, Martell, Hennesy - vse po moznosti vsop. Lahko tudi Ararat. Pa oni Boisa tudi. Pa seveda test albanca (Skenderbev).
Od rumov: Zacapa, Diplomatico, Ron de Jeremy (ja, od Legende!).
Od viskija: Talisker, Đonivoker blue, Jamesson black barrell. Sam sicer spijem največ Đonija red label (đabe, pa zelo uravnotežen, smo na slepem testu dobro pojebali poznavalce enkrat....v smislu probajte zdaj tole, 600€ liter....

• Všeč mi je
Reactions: aljoman

jezek

Guru
24. jul 2008
3.364
1.394
113
Aja, leklerk ima tudi lepe srbohrvaške zadeve. Npr. Monogram (dunja), Perun (hruška z zlatom), Sokol (vinjak).....pa če najdeš kake starane travarice.....
Edit: od konjakov še Prince Polignac

gr69

Guru
15. dec 2009
11.561
2.609
113
še v SLO - ampak komaj
Kot prvo - pozabi Bumbu - je sicer rum, a aromatiziran. Poskusi, kot že predlagano, Diplomatico.
Pri viskijih pa vstran od “masovnih blednov” kot Ballantines and co - imaš pri nas v trgovinah dovolj (sicer še vedno mass proizvodnja) cenovno dostopnih single makrov (recimo Glenfiddich 12 za 40,- EUR v Sparu), ki ti pokažejo kam gre lahko okus. Začneš nežno, sadno - pa tja do težkih dimnih / šotnih okusov.
Je pa pri vseh “brandyih” največ odvisno kako in v čem starano - to daje mehkobo in okus.

“Brandy” - namenoma v navednicah - vsi destilati ozr. kogar zanima naj vrže uč, no - v bistvu uho, na RTV podcast

• Všeč mi je
Reactions: Samo Svoj

Zgaga

Guru
25. jul 2007
10.564
4.486
113
49
Na sončni strani ALP
Pred kratkem stočili steklenico tega

Rum Ron Barcelo Imperial​

1730971126115.jpeg

SamSvoj

Majstr
28. okt 2010
2.138
355
83
Diplomatico so ene tri vrste (ali mogoče celo več), dober je samo zeleni, tudi najdražji okorg 40 eur se mi zdi. Meukow samo starane 5 ali več let. Mislim da je tudi zeleni Diplpomatico staran. Kar je mlajše ima izrazit okus po špiritu.
Načeloma so boljše pijače dražje, ni pa to pravilo. Imaš tudi drage pijače z izrazitim špiritastim okusom in obratno.

V bistvu je tako kot je že omenil kolega; leclerk sekcija z žganimi pijačami (jaz jo že najdem z zaprtimi očmi :fredi:) in greš po vrsti. Mislim, da so oni najbogatejši po izbiri. Takole enkrat na leto pa tudi menjajo večino asortimaja.
Podobno bogato izbiro imajo v megamarketih Špar, vsaj v BTC. Malo manj ( pa vseeno hudo dobro) pa v hipermarketu mercator v Šiški.
Izbira med aromatiziranimi in "čistimi? Kar ti paše.

Predlagam, da razširiš izbor na gine in vodko. Gini za okoli 20 eur se komot merijo s tistimi nad 50, so pa res večinoma aromatizirani. Kar je samo prednost pri gitonikih recimo. Višji rang ginov nad 60 eur (recimo da je to višji rang), kot sta oba Amuerte se komot pije tudi čista. Vodke znajo biti tudi odlične, seveda aroamtizirane. Grey goose je recimo odlična in sploh ne poceni.

Drugače pa predlog; greš v trgovino in najdeš nekaj kar ti je všeč ali pa iz nabora iz te teme, najdeš dobro založen bar in tam poskusiš pijačo. Za probavat je lažje dat 5 ali deset eur kot desetkrat več v trgovini in potem ugotoviš, da ti ne ustreza. Tako recimo lahko probaš razlike med Diplomatiki.
Ali pa obratno; v baru rečeš za dober rum, ti povejo kaj imajo, vprašaš za priporočilo (poveš svoj okus) ti prinesejo in vidiš ali ustreza. Potem pa v trgovini ubodeš to isto.
Tako sem jaz poskusil črnega Amuertota, ker mi ni bilo do tega dajem 60 eur plus za poskus, pa je (recimo) vreden tega. Ali pa Contreauoja sem isto tako poskusil; je pa to izven tvojega okvirja - liker iz grenkih pomaranč, sem pač bolj sladke sorte.
Meukowe pa lahko poizkusiš na sejmih. Vem da so na celjskem sejmu in v Komendi (čeprav ne vem ali so vsakič).

• Všeč mi je
Reactions: Zgaga

Zgaga

Guru
25. jul 2007
10.564
4.486
113
49
Na sončni strani ALP
Točno to kar pravi SamSvoj. Pred časom sem imel priloko poizkusiti islay single malt 12 let star Bunnahabhain. Cena za flašo cca 60€. Čista poezija in drugi svet viskijev kot pa une komercialne zadeve, ki so najbolj prodajane. Potem pa najdem v "duti free šopu" ta istega destilarja. Seveda odkartam 55€ za flašo in grem vesel domov. Doma pa razočaranje, ker nisem bil pozoren na vrsto vsebine... Že pri odpiranju steklenice mi pridiši dim in dim ostane v ustih še dolgo časa. Meni na žalost preveč in mi ne ustreza. Še sedaj nisem uspel najti tistga, ki sem ga prvič poizkušal...

Se pa zadnje čase precej poslužujem gugla pri iskanju reviewjev za posamezno pijačo. Vidiš, da nekaterim ustreza ukus, drugim pa ne. Ravno tako imaš dobre opise kaj lahko pričakuješ v okusih posamezne pijače.

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.675
9.471
113
Kot prvo - pozabi Bumbu - je sicer rum, a aromatiziran. Poskusi, kot že predlagano, Diplomatico.
Pri viskijih pa vstran od “masovnih blednov” kot Ballantines and co - imaš pri nas v trgovinah dovolj (sicer še vedno mass proizvodnja) cenovno dostopnih single makrov (recimo Glenfiddich 12 za 40,- EUR v Sparu), ki ti pokažejo kam gre lahko okus. Začneš nežno, sadno - pa tja do težkih dimnih / šotnih okusov.
Je pa pri vseh “brandyih” največ odvisno kako in v čem starano - to daje mehkobo in okus.

“Brandy” - namenoma v navednicah - vsi destilati ozr. kogar zanima naj vrže uč, no - v bistvu uho, na RTV podcast
No iz Ballantines and co bi jaz osebno izvzel Jamesona, pa Chivasa. Zelo všeč mi je tudi Monkey shoulder, pa še kak se najde ki je za nižjo ceno še vedno ok roba.

• Všeč mi je
Reactions: Zgaga

Samo Svoj

Guru
27. jan 2022
6.112
2.443
113
Če že kupujete v Leclercu konjake, poizkusite kdaj tudi kak Armagnac - v bistvu samo druge lege izven Cognaca, pa precej nižja cena.

jezek

Guru
24. jul 2008
3.364
1.394
113
No iz Ballantines and co bi jaz osebno izvzel Jamesona, pa Chivasa. Zelo všeč mi je tudi Monkey shoulder, pa še kak se najde ki je za nižjo ceno še vedno ok roba.
Zelo je odvisno tudi za kaj se rabi. Za spit enega ali dva se pije težje, bogatejše okuse. Za rekreativno pitje (2x03 za zajtrk, flaša ob 8-urnem lotanju....) pa so denimo omenjeni Joni red, pa tudi balantines cisto ok. Nenasilno, prijazno zelodcu in glavi....

Janez40

Guru
12. jul 2016
3.518
4.627
113
No jaz osebno ne maram, da me noro peče v ustih/grlu. Sem mislil, da je to standard pri vseh viskijih/konjakih, itd. dokler mi ni bil priporočen irski (Green spot recimo), ki je bil res precej boljši, kar se tega tiče. Zato iščem nekaj podobnega med konjaki recimo.