Rum, viski, konjak, brandy

Janez40

Guru
12. jul 2016
3.517
4.627
113
Nisem nek pivec, ampak občasno pa mi paše proti večeru spiti kozarček ruma ali viskija. Sploh, če je za obema težak teden.

Ker nisem poznavalec in reden pivec tudi poznam zadeve bolj slabo. Od ruma sem jih poizkusil že nekaj a vedno znova pristanem na klasičnem Bumbu, ki ima super noto vanilije. Viski trenutno Green spot.

Rad bi si privoščil nekaj dražjega = boljšega.

V čem se od teh dveh pijač razlikujeta konjak in brandy? Katere znamke/pijače so vaša izbira?
 

pocast

Pivovarski majstr
13. maj 2014
1.991
401
83
Huh, kje začeti z odgovorom...
V grobem:
- rum: destilat fermentirane molase: Imaš kar nekaj dobrih/dostopnih staranih predstavnikov npr: Diplomatico
- Viski: destilat fermentiranega ječmena: Tukaj je širši bazen, od single maltov, do blandov, celo dimljenih škotov...odvisno kaj ti paše, dobiš pa za 40€+ že odlične predstavnike. Torej viskije narejene po tradicionalni metodi in ne neka barvana žganja.
- Vinjak ali brandy (Konjak je regijsko zaščiten), gre pa za destilat vina, ravno tako staran v hrastovih sodih, obstaja tudi Calvados (destilat jabolčnega vina)...

To je v grobem, sedaj kaj ti paše, boš pa sam vedel...priporočam obisk kakega taistinga, kjer ti malo bolj razložijo zadeve...
 

jezek

Guru
24. jul 2008
3.358
1.392
113
Predlagam da cim vec zadev probas in se cim manj oziras na predloge oz ocene. Predlagam pa vseeno obisk leklerka in naslednje zadeve:
Od konjakov: Camus, Martell, Hennesy - vse po moznosti vsop. Lahko tudi Ararat. Pa oni Boisa tudi. Pa seveda test albanca (Skenderbev).
Od rumov: Zacapa, Diplomatico, Ron de Jeremy (ja, od Legende!).
Od viskija: Talisker, Đonivoker blue, Jamesson black barrell. Sam sicer spijem največ Đonija red label (đabe, pa zelo uravnotežen, smo na slepem testu dobro pojebali poznavalce enkrat....v smislu probajte zdaj tole, 600€ liter....
 
  • Všeč mi je
Reactions: aljoman

jezek

Guru
24. jul 2008
3.358
1.392
113
Aja, leklerk ima tudi lepe srbohrvaške zadeve. Npr. Monogram (dunja), Perun (hruška z zlatom), Sokol (vinjak).....pa če najdeš kake starane travarice.....
Edit: od konjakov še Prince Polignac
 

gr69

Guru
15. dec 2009
11.561
2.608
113
še v SLO - ampak komaj
Kot prvo - pozabi Bumbu - je sicer rum, a aromatiziran. Poskusi, kot že predlagano, Diplomatico.
Pri viskijih pa vstran od “masovnih blednov” kot Ballantines and co - imaš pri nas v trgovinah dovolj (sicer še vedno mass proizvodnja) cenovno dostopnih single makrov (recimo Glenfiddich 12 za 40,- EUR v Sparu), ki ti pokažejo kam gre lahko okus. Začneš nežno, sadno - pa tja do težkih dimnih / šotnih okusov.
Je pa pri vseh “brandyih” največ odvisno kako in v čem starano - to daje mehkobo in okus.

“Brandy” - namenoma v navednicah - vsi destilati ozr. kogar zanima naj vrže uč, no - v bistvu uho, na RTV podcast