Da ne bom samo kritiziral.
Ko sem odprl temo (prvi post), sem komentiral kako je sramotno, da je za RtvSlo.si novica za naslovnico joškate babe. Danes je pa en primer, kako naj bi izgledalo novinarstvo.
Na zahodu države vlada, ki jo priznavajo Združeni narodi, Turčija, Katar in Italija, na vzhodu države so general, Emirati, Egipt, Rusija in Francija. Na obeh straneh pa plačanci, zlasti iz Sirije. To je Libija, ki je postala bojišče sredozemske regije.
www.rtvslo.si
Same tematike o Libiji ne spremljam (in vsekakor nimam pravih informacij, se pravi informacij iz prve roke), tako da ne morem soditi o faktografski pravilnosti članka. Ampak članek izgleda, kot naj bi izgledal.
- čim več faktografskih podatkov (na pa nekih vrednostnih sodb)
- čimbolj osvetliti vse vidike (ne pa se obesiti na en vidik/detajl in ga potem zlorabljati do onemoglosti)
- latsna mnenja in pametovanja pustiti ob strani
Verjamem da je ta članek vzel kar nekaj časa. In glavna poanta, raziščeš tematiko in pišeše članek in vrednostne sodbe pridejo ven iz tega. Ne pa tega kar je klasično prisotno, imaš neko vrednostno sodbo in potem pišeš članek, ki bo to tvojo idejo podprl (če de dejstva ne skladajo s tem, toliko slabše za dejstva). Tudi če se ne strinjaš z člankom, lahko argumentirano soočiš argumente o tematiki, ker so v članku pravzaprav podani.
En primer slabe prakse pa je glavni (izpostavljen) članek včeraj (v soboto) na RtvSlo.si.
Poleg pandemije, protestov in dvoumne vloge zveznih enot pri njihovem obvladovanju, težav v gospodarstvu in brezposelnosti je v ospredje razprav v ZDA ta teden prišla še ena tema – seksizem.
www.rtvslo.si
Človek se vpraša kaj je vsebina tega članka, ker je ni. Neki nepovezani stavki, brez rdeče niti.
Prvi komentar pod člankom je bil "Kakšen zmazek od prispevka je tole?" in to zelo lepo povzame članek. Sem ga še enkrat prebral in poskušal povzeti članek in se ga ne da (nobenih podatkov, citatov, ničesar). Članek je bil napisan le z namenom da se pove - Amerika je seksistična, (Trump ni omenjen, je pa podton takšen da je čutiti da gre tudi (ali predvsem zanj), ter novinarju se je zdelo zelo pomembno da pove kako je Alexandria Ocasio-Cortez "fajn".
"Alexandria Ocasio-Cortez je za svoj govor, ki je močno odmeval v javnosti, prejela kup pohval." Iz članka smo izvedeli da ima Ocasio-Cortez dobre govore, ki odmevajo v javnosti in je pohvaljena za to. Če me zanima tematika, mi članek pri tem nič ne pomaga. Ne vem, o katerem govoru govorimo (v kongresu, na političnem zborovanju, na TV-ju, videoblogu) - če bi želel ga poiskati nimam nobenih podatkov. V samem članku ni nič konkretnega navedenega kaj je pravzaprav povedala: Demokratska kongresnica iz New Yorka Alexandria Ocasio-Cortez je povedala, kako se je do nje vedel republikanski kongresnik Ted Yoho s Floride... Alexandria Ocasio-Cortez je citirala skrajno vulgarno oznako, ki ji jo je kongresnik Yoho namenil vpričo novinarjev. To je vse, vemo pa da je bil govor dober, in da so govor pohvalili.
Nobenih informacij in samo vrednostne sodbe. Skratka, zmazek od prispevka.
Kako izgleda slabo novinarstvo je možno tudi te dni opaziti na Financah, kar se tiče poročanja o COVID. Mi je povsem jasno, da je gospodarstvo zelo na udaru in da zadeve niso enostavne, ampak Simona Toplak producira podobne zmazke. Nobene vsebine, nobenih podatkov, kup vrednostnih sodb, kako je pristop povsem napačen, če pa so podatki pa povsem iztrgani iz konteksta, ter seveda iz vseh znanstvenih mnenj (epidemiologov) poiskati enega in edinega, ki bi pritrjeval tvojim v vnaprej postavljenim mnenjem.