Rolete ali žaluzije?!?!?

Numy

Majstr
1. jan 2008
9.860
395
83
Pa kaj vam je s temi zatemnitvami, a spite z odprtimi očmi al kako ?

kozarec

ALTERKA 08
29. jul 2007
4.802
0
36
na šihtu
Citat:
Uporabnik kavboj pravi:
Citat:
Uporabnik Dik pravi:
Z žaluzijami ne boš nikoli prostor zatemnil tako kot z roletami!!

Zunanje žaluzije (8cm) ti zelo dobro zatemnijo (pokrijejo celo okno) in se jih niti najmanj ne da primerjat z notranjimi. Za mene je prednost pri žaluzijah to, da jih lahko zastiraš in dobiš svetlobo kolikor ti pač paše, brez da bi bilo potrebno kaj dvigat. Pri roletah so tudi tiste majhne luknice ampak je drugače.

To je tisto, kar z roletami nikoli ne moreš doseči.

Minus je pa to, da se v primerjavi z roletami kar precej kvarijo, jih je težko čistiti, na področjih z vetrom se mi sploh ne zdijo primerne, ne nudijo enake zaščite pred temperaturnimi efekti kot rolete - slednje so nek dodatni "zid" pred oknom...

ggg

Fizikalc
8. avg 2007
5.698
4
38
ne ampak paše spati v temi, mimogrede kako kaj cakas na fallout 3?
grims-1.gif

Barbarian

Fizikalc
25. sep 2008
1.237
25
48
Definitivno Rolete!

Rolete veliko naredijo temo podnevi sploh če mate koga pr bajt k dela nočno.
Hrup z roletami? Pa kaj dvigujete rolete še ko spite al pol k vstanete
evil.gif

Zunanje žaluzije, veter
17758-icon_confused.gif

Čiščenje Žaluzij
bonk.gif

Odločitev pa bo padla k ženska začne razmišljat
grin1.gif

Robbit

Fizikalc
26. jul 2007
2.209
20
38
Citat:
Uporabnik igi pravi:
Citat:
Uporabnik Hanzi pravi:
rolete, pa probaj se stegnit do Alu rolet.
Baje imajo kar nekaj prednosti pred pvc

Jst imam plastične, pa se bi naslednjič res "stegnil" do alu.... res da so več kot 100% dražje, so pa predvsem tišje pri dvigovanju in spuščanju...

Jaz sem dobil obe ponudbi in je bila ponudba z ALU za 23,4% dražja kot ponudba s PVC.

kozarec

ALTERKA 08
29. jul 2007
4.802
0
36
na šihtu
No, recimo. Poletje. Vroče ko pes. Hočeš nekaj delat. Potegneš dol rolete in imaš temo v stanovanju. Pa moraš prižgati luč. Je.ba, ne?

Imaš notranje žaluzije. Mislim, da je jasno, da seveda ne nudijo toplotne izolacije.

Zunanje žaluzije ti omogočajo, da naštelaš svetolobo točno tako, kot jo rabiš. Pa še vročino držijo zunaj.

To je problem rolet - če je svetlo, je nujno vroče, ker morajo biti gor. Če je hladno, je hkrati temno kot v rogu. Vmes nimaš pa nič. Oz. če jih potegneš dol samo napol, ti še vedno vsaj deloma kuri sonce na tla, ki se seveda prijetno segrevajo...

BTW Česa je več po pisarnah? Rolet ali Žaluzij? Ok, dokler ti je stanovanje samo "brlog, kjer se prespi", je verjetno res bolje, da so gor rolete (varnost, ponoč je itak tema, pa je vseeno, ali so rolete gor ali dol,...). Če pa mislite biti notri še kdaj vmes, pa ne vem, če so rolete res tako optimalna rešitev...

Edit: Pozabila sem dodati, zakaj kljub tem prednostim žaluzij vseeno ni veliko videti?

Ker so sr.... v smislu fizične izrabe. Vsaj jaz še nisem videla takih, ki ne bi bile po letu uporabe vse ukrivljene nekam v tri krasne, se zatikale, obtičale samo zgoraj ali samo spodaj, bile pošrek, se ne dajo več nagibat, ker je vmes ena lamela šla malo po svoje.... Pa naj bodo na kovinskih vodili ali ne.

Skratka, tole je še vedno en navaden plastik fantastik, ki ga slehernik res ne more non stop financirat. In to je zaenkrat glavni razlog, zakaj nekak žaluzij ni.

Nazadnje urejeno:

ferdo

Guru
3. sep 2007
10.664
3.940
113
Ljubljana
hmpg.net
Kozarec je zelo natančno opisala razliko:
Zunanje žaluzije = " toplotna izolacija"
Rolete = "svetlobno uravnavanje"
Sicer delata obe stvari podobno stvar, vendar je pri odločitvi pomembno upoštevati kaj je bolj pereče. Vročina ali svetloba?
Recimo okna na jug - zunanje žaluzije, ker tako najlaže obdržiš vročino zunaj.

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.301
1.924
113
no vidiš...meni je pa pisanje Kozarčka tipično trač pisanje
evil.gif

če s kom, potem lahko z roleto uravnavaš 'dotok' svetlobe v prostor....ko pribije sonce v okno, zadostuje za običjna opravila le spodaj reža svetlobe od 20 cm (govorim za rolete).

Jaz primerjam v najinem stanovanju, kjer imava rolete (kakih 5 let, plastika, bele) , napram sestrinem stanovanju (keke 2 leti), zunanje ALu žaluzije - 8 cm na vodilih.

V glavnem...ko prideš k njej si ko v arestu...kdo vraga bo vsako jutro vrtel tisto palico, da bo šla žaluzija gor???....pa to na kakih 8 žaluzijah? (saj moraš 15 minut prej vstat zaradi tega)..torej so žaluzije vedno dol...kar pomeni, da nič ne vidiš ven....pa ni važno kako so obrnjene..imaš lep 'restantski' občutek. Seveda, ko rabiš zatemnitev....motaš lamele....pa nič od zatemnitve. Skratka...ne tič ne miš.

Da ne govorim o čiščenju..nekdo komentira..a je problem pobrisat 30 lamelic???....ne vem no..eni se hecajo....treba pomnožit še s število oken....pa čistiš dobro da vsaj 1 x letno - raje 2 x - ker drugače zgleda nepopoisno grdo.

Po drugi strani rolete....midva jih imava 5 let (bele!) pa jih še nisva čistila, pa jih tudi ne bova...mogoče v roku 10 let, pa še takrat zgolj in samo z notranje strani..zunaj me niti ne zanima.

Ker upoštveti je treba da je lamela rolete navpična, lamela žaluzije pa vodoravna....potem si pa vsak hitro sam določi katerea se bolj maže. Pa še rolete so v povprečju vedno 'skrite' - torej se niti ne mažejo...žaluzije pa pretežni del izpostavljene umazaniji.

Osebno ne vidim ene same prednosti žaluzije.....razmislil bi o njih, če bi bile 1/3 cene rolet, pa še to na kakih brezveznih oknih.

Pa še estetsko so mi žaluzije obup - tako od znotraj kot od zunaj.

kozarec

ALTERKA 08
29. jul 2007
4.802
0
36
na šihtu
Hvala.

BTW Za nekoga, ki hodi samo na obiske k nekom, ki ima žaluzije, svoje "mnenje" zelo visoko ceniš. In hkrati - ob vsej neskončni izolaciji, okoli katere natepavaš po vseh mogočih temah - ne vidiš prav nobenega problema v tem, da sredi poletja sonce direkt nabija v tvoj parket. Zanimivo.

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.301
1.924
113
tudi jaz sem imel ob zamenjavi oken možnost nabaviti žaluzije....pa sem ti napisal zakaj jih nisem oz. jih nočem.

Lahko si pa na lastne oči prideš pogeldat (k sreči ne k meni) kako zgledajo žaluzije v živo in kake so prednosti in slabosti.

Ne pomeni, da moraš imeti neko stvar, da veš da ni dobra.....kaj praviš?

Glede sonca pa...nimam teh težav - ker spustim rolete. Če bi me že motili sončni žarki, ki bi svetili direktno na parket....bi spustil roleto do te mere, da bi to preprečil.

kozarec

ALTERKA 08
29. jul 2007
4.802
0
36
na šihtu
Jaz pa vsak dan rolam dol in gor ene in druge.

Kaj mene (ne) moti pri enih ali pri drugih, sem tudi napisala - baje same trače.

BTW Okoli čiščenja rolet. Ko jih boste čistili, se pa oglasite (sploh, ker imate bele, vas bo to sigurno enkrat doletelo). Niti najmanj ni tako enostavno, kot si ti in tvoja teoretično predstavljata. Je pa res, da imajo na drugi strani kot konkurenco žaluzije, ki so trenutno (vsaj po mojem mnenju) še vedno preveč plastik fantastik (lamele res lahko postaviš vodoravno in so kar se tega tiče luksuz, ampak te lamele se upogibajo, krivijo...), tako da verjetno bi se tu dalo na dolgo debatirat, kaj je bolj zoprno.

Odisej

arhivar
Osebje foruma
Administrator
2. sep 2007
7.644
9
113
Alter.si
www.skodelica-s-sliko.com
Pri nas doma imamo že od nekdaj rolete. Potem pa smo zasteklili balkon in na zunanjo stran dali žaluzije. Prve so zdržale nekaj let, potem pa je bilo konec veselja. Bile so narejene na tak način kot notranje, torej štrik za gor/dol in palčke za uravnavanje nagiba. Problem je bil, da so bile dokaj tanke in jih je nekajkrat veter skoraj odtrgal (na gorenjskem, in ne, nimamo nevemkakšnega vetra), pa tudi sistem za dvigovanje je bil švoh izveden. Zdajšnje so še malo širše, pa samo ena vrtljiva palica je za komandiranje. Odličen sistem, dobro se drži...
Kar se tiče primerjave z ruletami pa: za balkon so super. Ko je poleti sonce, se da čisto normalno zapret svetlobo, tak da lahko še vedno normalno sediš, ampak je to daleč od teme ki jo naredijo rulete. Tako za spalnico rulete definitivno, za vse ostalo pa... nevem zakaj bi rulete sploh rabil. Kuhinja, dnevna... ok, da ti ne sveti v TV, ampak za to se pa pomoje bistveno bolje obnesejo žaluzije, ker še vedno vidiš naokoli
smile-1.gif

kavboj

Fizikalc
30. avg 2007
2.219
0
36
Ma kaki. "Zunanje rolete so največje sranje, kar sem videl, ker imam jaz rolete..."
grin1.gif