Roba iz Lidla, Hoferja & Co.

Kamele0N

YUGOslovanski mehanik Dmitri Mendeleev
23. jul 2008
42.057
5.657
113
Ja ampak gre ta tok iz akumulatorja ......alternator pa pol sam dofila.......

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.687
6.713
113
pri taščici
Kaj ko bi se vidva v eni delavnici dobila, vsak ta svoje povedala, dokazala z instrumenti, potem pa tisti ki bi imel prav kujemo v zvezde, porazenca pa posljemo v banovce

forgot1

Fizikalc
7. feb 2010
1.615
88
48
Če imaš med vožnjo 250W porabe, je to 20A.
Omenil si accu 80Ah.
Z 20A odjema se bo sesul čez dobri 2 uri.
Če boš dopolnjeval z 8A imaš samo 12A porabe.
Torej slabe 4 ure.

Po teoriji. V praksi še malo manj.

Kako dolgo se boš torej vozil z njim ?

Akumulator (pomisli zakaj se tako imenuje ) akumulira, torej shranjuje odvečno pridelano energijo za čas, ko jo potrebujemo (štart).
V primeru večje porabe, dopolnjuje alternator, drugače pa alternator kar lepo sam poskrbi za porabo in še polni accu.

Bolj jasno ?

LP

AndrejD

Guru
20. jul 2007
7.213
1.384
113
Citat:
Uporabnik Kamele0N pravi:
Citat:
Uporabnik crashednburnt pravi:
Tako ja, ene 2x ponoviš tole in si na vrsti za obisk pri avtoelektričarju, da ti zamenja diodno ploščo na alternatorju.
grims-1.gif

To sem mel v mislih.......se prav sprazniš accu pr dizlu....kolk so že 80-85Ah....vžgeš na kable......se prav vleče čez alternator na začetku tok 8-8,5A........plošča zdrži pa 9A

Zdej jasno kaj sm hotu povedat?

Vidim da je z mojim avtom nekaj hudo narobe. Na uradnem Bosch servisu so namreč izmerili da moj alternator dovaja 45A pri max obremenitvi (radio, dolge luči, gretje, klima, itd...) Na njem pa piše 90A. Sklepam torej da je iz sebe sposoben dat 90A. Uboge moje plošče...

forgot1

Fizikalc
7. feb 2010
1.615
88
48
Citat:
Uporabnik Hanzi pravi:
Kaj ko bi se vidva v eni delavnici dobila, vsak ta svoje povedala, dokazala z instrumenti, potem pa tisti ki bi imel prav kujemo v zvezde, porazenca pa posljemo v banovce

=bi ga, me je sprovociral.

LP

sad

Guru
24. avg 2007
21.042
9.684
113
Tekočina za stekla iz Lidla totalen poden. Strgalo za led isto, ni ravno in ti pušča vse lise. Sem samo nazaj nesel. Tekočino pa sedaj rabim, upam da mi bo prej pošla kot pa bo spet minus, ker potem samo še film na šajbi rata.

tado

Fizikalc
15. maj 2008
2.267
1
36
Nazaj nesel strgalo za led? saj ne bi pa moram ohohohhhhhoooo...No, saj trgovci smo tudi ene budale...

sad

Guru
24. avg 2007
21.042
9.684
113
Citat:
Uporabnik tado pravi:
Nazaj nesel strgalo za led? saj ne bi pa moram ohohohhhhhoooo...No, saj trgovci smo tudi ene budale...
Kaj je pa smešnega tukaj? Vzel sem dva strgala skupaj zvezana za 3 EUR-e. Probal sem in zadeva ni opravljala svoje osnovne funkcije, tako da so mi enostavno denar vrnili. Pa ni point v 3 EUR-ih ampak v principu. Jebeš strgalo, katero ne opravlja svoje funkcije. Očitno pa nisem bil prvi, ker ni bilo nobenega vprašanja, zgolj denar so vrnili.

luka51

Guru
16. avg 2007
14.407
5.685
113
še enkrat za vse prepametne.
polnilec ni za polnit 120ah akumulatorje ampak do 75.....

Kamele0N

YUGOslovanski mehanik Dmitri Mendeleev
23. jul 2008
42.057
5.657
113
Ok priznam.......alternator očitno lahko fila z 30-45A ......men se je zdela rahlo velka cifra.......glede na to da sam pleten kabel na njem ni nevem kakega preseka.....

Kar se tiče ostalega........diod ne mora skurt......vsaj dokler so kabli na akumulatorju....saj ta deluje kot dušilec špic ki prihajajo iz alternatorja.....če pa pri delujočem motorju odklopiš kable iz akumulatorja pa lahko skuriš diode.....

Se prav zbujanje praznega akumulatorja prek alternatorja ne predstavlja ravno nek problem

In pa.....zbujen accu lahko nafilaš z 3.8A čeprav bi ga moral filat z tokom enakim C/10.......samo tolk dalj traja če je ta tok manjši od potrebnega

AndrejD

Guru
20. jul 2007
7.213
1.384
113
Citat:
Uporabnik sad pravi:
Citat:
Uporabnik tado pravi:
Kaj je pa smešnega tukaj? Vzel sem dva strgala skupaj zvezana za 3 EUR-e. Probal sem in zadeva ni opravljala svoje osnovne funkcije, tako da so mi enostavno denar vrnili. Pa ni point v 3 EUR-ih ampak v principu. Jebeš strgalo, katero ne opravlja svoje funkcije. Očitno pa nisem bil prvi, ker ni bilo nobenega vprašanja, zgolj denar so vrnili.

Nisem še slišal da v Hoferju ali Lidlu nebi takoj vrnili denarja... Pa če si prvi ali zadnji.

crashednburnt

Majstr
Osebje foruma
20. jul 2007
8.745
434
83
Goriška
www.avtopro.si
Citat:
Uporabnik Kamele0N pravi:
Ok priznam.......alternator očitno lahko fila z 30-45A ......men se je zdela rahlo velka cifra.......glede na to da sam pleten kabel na njem ni nevem kakega preseka.....

Kar se tiče ostalega........diod ne mora skurt......vsaj dokler so kabli na akumulatorju....saj ta deluje kot dušilec špic ki prihajajo iz alternatorja.....če pa pri delujočem motorju odklopiš kable iz akumulatorja pa lahko skuriš diode.....

Se prav zbujanje praznega akumulatorja prek alternatorja ne predstavlja ravno nek problem

In pa.....zbujen accu lahko nafilaš z 3.8A čeprav bi ga moral filat z tokom enakim C/10.......samo tolk dalj traja če je ta tok manjši od potrebnega

Eh, KameleON moj ... Že moj 12 let star Golf ima 110A alternator, danes 150A alternatorji niso nobena redkost (pri povprečnih avtomobilih). Ko pri BMW 7 (F01) obrneš ključ na kontakt (poleti - brez ogrevalnih svečk!) je poraba okoli 25-30A.
grims-1.gif

Diod ne more skurit? Ti pošljem nekaj kilogramov skurjenih diod prek DHLa, da se sam prepričaš? Ti kar zbujaj prazen akumulator z alternatorjem ... poročaj o posledicah potem.

In pa ... za nek akumulator ne moreš reči da je zbujen ali zaspan kar tako, čez palec. Za polnilec z max. 15A toka je nek akumulator lahko že "zbujen", istočasno pa taisti akumulator v povezavi s tvojim max. 3.8A polnilcem še sladko spi kot uročena trnuljčica.
grims-1.gif

Jest

iPhone Guru
26. jul 2007
15.497
762
113
Medvode / Slovenija
www.mobile.si
Citat:
Uporabnik AndrejD pravi:

Nisem še slišal da v Hoferju ali Lidlu nebi takoj vrnili denarja... Pa če si prvi ali zadnji.

Kar se tega tice, jih moram pa samo pohvalit ...

Sem pred novim letom v Celovcu v Hoferju kupil avtoradio z BT Medion (znižana cena, kar je ostalo od akcijske prodaje)... Ko sem ga doma priklopil, žal ni delal CD (ni hotel sploh povleči CDja)... Po novem letu posljem mail na Hofer Slovenija... ce lahko pri nas uveljavljam garancijo... pa so mi odgovorili, da bom moral to urejati v Avstriji, ker sem tam kupil... lahko pa se obrnem tudi na Medion Slovenija... in mi dajo stevilko. Poklicem Medion in se ni nihce oglasil... oz. samo odzivnik, da so trenutno vsi operaterji zasedeni in da naj pustim stevilko, da me poklicejo nazaj. Ker sem imel namen cez cas se enkrat klicat, nisem pustil stevilke... a so me cez kaksne cetrt urce oni poklicali. Prijazna zenska me vprasa v cem je problem... ji razlozim, da sem pac kupil v Hoferju v Celovcu ta pa ta avtoradio... pa pravi, da naj ji sporocim stevilko racuna... oznako radija... in bodo poslali kurirsko sluzbo, da zadevo prevzame in bom po isti poti tudi dobil vrnjeno. Ker zadev nisem imel pri sebi, sem rekel, da bom poklical kasneje, ko bom doma... Sem jo se vprasal, koliko casa to ponavadi traja, pa je rekla, da nekje tri do stiri tedne... Potem doma sem se odlocil, da zadevo vrnem v Celovec, kjer sem kupil, ker sem imel tako spet eno pot na sever ... pridem v stacuno, povem kaj in kako... mi da en obrazec za izpolnit, vprasa, ce bom vzel drugega... sem rekel, da ja... je sla pogledat v skladisce... a jih je zal zmanjkalo (verjetno sem jaz pred novim letom vzel zadnjega) ... In tako sem dobil povrnjeno celotno kupnino ... brez kakrsnegakoli dodatnega vprasanja... Niti ni pogledala v skatlo, ce je vse notri... Tako, da glede tega jih lahko samo pohvalim ...

Tusi

Fizikalc
3. sep 2007
1.234
1
38
Seveda deluje kot dušilec, a kakšnih špic, nizkofrekvenčnih, visokih?
Voda tudi včasih pljuskne čez bazen, če not skoči neka 100 kilska deklina, pa je bazen tud nek dušilec in v tem času ni poln.
evil.gif

KillaKHAN

Guru
27. avg 2008
17.805
1.121
113
Citat:
Uporabnik AndrejD pravi:
Citat:
Uporabnik sad pravi:
Citat:
Uporabnik tado pravi:

jaz sem nesel sobno kolo s 3 leti garancije po več kot enem letu nazaj, pa so mi dali brez komplikacij v 5 minutah nazaj celotno kupnino (Hofer)

očitno nisem bil edini
evil.gif

merdzo

Majstr
6. avg 2007
3.768
169
63
ksz

malce off ampak, ker ste ravno znalci tukaj nabrani...

Nekje na netu sem bral, da je elektrika v avtu precej "umazana", da gladilni kondenzatorji, predvsem v bližini injektorjev znajo blagodejno vplivat na doziranje goriva in mirnost teka motorja.
Je kaj na tem al je to navaden internet bullshit?

lp

forgot1

Fizikalc
7. feb 2010
1.615
88
48
Kako naj bi pa bila elektrika "umazana" ?

Dober akumulator je gladilni člen v avtoelektriki.
Vse, kar je možno še narediti je, da so spoji obeh polov, na razdelilcih in priključkih na enote, čimboljši.
Potem se pa že konča.

LP

Radirko

Fizikalc
18. avg 2007
6.242
0
36
Citat:
Uporabnik forgot1 pravi:
Kako naj bi pa bila elektrika "umazana" ?

Tisto, kar dobis med delovanjem avtomobila med plusom in maso, je dalec od lepe gladke enosmerne napetosti, kakrsna naj bi teoreticno bila. In ja, je "umazana" (pri bencinarjih zraven prispevajo se svecke); v bistvu je avtoelektronika dalec najbolj zaj**ano podrocje za razvoj elektronike v velikem obsegu (torej odmislimo kaksne vesoljske zadeve in poskuse na majhni skali a'la detektorji v LHC). Industrijska elektronika pogosto ni tako problematicna iz vidika motenj.

Kaj je pa z injektorji, pa ne bi vedel.

forgot1

Fizikalc
7. feb 2010
1.615
88
48
Še vedno ne vem, kaj naj bi pomenilo "umazana".
Edini razlog za to, da je "umazana", je v tem, da se v avtu pridobiva na "umazan" način", saj delovanje motorja ne deluje prav blagodejno na okolje.

Sicer pa, brez skrbi, naprave montirane v vozilo so razvite tako, da brez težav prenesejo obremenitve pri delovanju.
Četudi so napajane z "umazano" elektriko.

LP