Radiator

flajr

Pripravnik
27. sep 2007
375
0
16
V stanovanju v bloku imam čudno zvezano centralno. Radiator na sliki je prvi za vstopom cevi v stanovanje in se nahaja v kopalnici. Če želim ogrevati še druge prostore, mora biti ta radiator vedno do konca odprt, česar pa ne želim.
Klical sem par inštalaterjev, en pravi, da to lahko popravi, saj je dela za par ur, in da bo stalo 100 €
confused-1.gif
(ventil naj bi stal 60 €), drugi je dal ceno kar 120 €.
Je tu gor kdo, ki mi lahko pove, če je to realna cena?

Hvala!

keber

majski hrošč
28. jul 2007
13.240
44
48
Če je res par ur dela, pa da je samo material 60 evrov, se mi zdi to kar ugodna cena.

flajr

Pripravnik
27. sep 2007
375
0
16
V tem primeru je to seveda dobra cena. Ampak ne verjamem, da je toliko dela, zato pa sprašujem. A ni treba samo zamenjati enega kosa kovine?

keber

majski hrošč
28. jul 2007
13.240
44
48
Sicer nisem vodoinštalater, ampak kmečka logika narekuje, da je treba obe cevi še pred obstoječim povezati z dodatno cevjo/ventilom, da lahko ti samostojno reguliraš prikazani radiator. Že to je vprašanje, če to lahko naredi, dokler je voda v sistemu.

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.156
4.132
113
Premalo znanih podatkov.

Tu topla cev pride v stanovanje in mrzla gre ven, kjer pridejo prikjučeni ostali radiatorji. Ali gre tudi pri njih za "zaporedne" vezave?

Sedaj na pamet bi tu L člena zamenjal s T členom, vmes naredil bypass kar je dela za eno uro, material pa za 5 eur. Ampak očitno je vezava dalje malce bolj kompleksna in bo potrebno še kje kaj popravit.

jansatovaurska

Pripravnik
27. sep 2011
695
0
16
Sj ga ne moreš... vsak radiator bi se moral vleči direkt iz omarice (razdelilca)

Jst mam tako narejeno pol bajte...po dva radiatorja skup..prvi je vroč , drugi pa za enih 10-15° manj.

To centralisti samo material šparajo..priklop radiatorja je pa ista cena ..tako narobe ali pa pravilna vezava.

Eni sploh nabijajo da lahko priklopiš 6 radiatorjev v isti veji..banda.

flajr

Pripravnik
27. sep 2007
375
0
16
Citat:
Uporabnik Utisevalec pravi:
Premalo znanih podatkov.

Tu topla cev pride v stanovanje in mrzla gre ven, kjer pridejo prikjučeni ostali radiatorji. Ali gre tudi pri njih za "zaporedne" vezave?

Sedaj na pamet bi tu L člena zamenjal s T členom, vmes naredil bypass kar je dela za eno uro, material pa za 5 eur. Ampak očitno je vezava dalje malce bolj kompleksna in bo potrebno še kje kaj popravit.

Ostali radiatorji so narejeni po enocevnem sistemu, vodo jemljejo/vračajo iz obtoka samo kadar so odprti. Tudi jaz mislim, da bi se naredilo samo tako, kot si napisal - zamenjati L člen s T. Mogoče se z inštalaterjem nisva dobro razumela, ker nisem vešč teh izrazov.
tongue-1.gif

jansatovaurska

Pripravnik
27. sep 2011
695
0
16
Citat:
Uporabnik flajr pravi:
Citat:
Uporabnik Utisevalec pravi:
Premalo znanih podatkov.

Ostali radiatorji so narejeni po enocevnem sistemu, vodo jemljejo/vračajo iz obtoka samo kadar so odprti. Tudi jaz mislim, da bi se naredilo samo tako, kot si napisal - zamenjati L člen s T. Mogoče se z inštalaterjem nisva dobro razumela, ker nisem vešč teh izrazov.
tongue-1.gif

Potem moraš dati še nepovratne lopute..drugače se ti bo povsod voda mešala in bo tako kot sedaj...

Ne gre to kar tako.

flajr

Pripravnik
27. sep 2007
375
0
16
Citat:
Uporabnik jansatovaurska pravi:
Potem moraš dati še nepovratne lopute..drugače se ti bo povsod voda mešala in bo tako kot sedaj...

Kaj so nepovratne lopute?
Meni je važno samo to, da lahko zaprem radiator v kopalnici (oz. da bi lahko termostatski ventil služil svojemu namenu), ne da bi s tem ugasnil tudi vse ostale radiatorje.

Bucko

Fizikalc
28. avg 2007
1.741
53
48
@Flajr: Verjetno so že imeli razlog, da so ti tako zvezali ... verjetno pomanjkanje prostora (glede na sliko).
Rabiš 2 T-kosa pa povezavo vmes, da narediš obvod mimo tega radiatorja, ter en nepovratni ventil na izhodu iz tega radiatorja - potem boš imel enako kot pri ostalih radiatorjih.

A vodo se da zapreti pred tem radiatorjem?

flajr

Pripravnik
27. sep 2007
375
0
16
Citat:
Uporabnik Bucko pravi:

Da se jo zapreti samo pred vhodom v stanovanje. Drugače pa hvala za informacijo!
zmaga.gif
To sem rabil.

jurga

Fizikalc
5. mar 2010
1.750
50
48
podravska
Citat:
Uporabnik flajr pravi:

stvar je taka ! sistem ogrevanja imaš enocevni, stručnjak ki ti je povezal radiator v kopalnici pa ti ga je zvezal ,kot se veže dvocevni sistem ,zato ti to ne dela kot bi moralo in moraš ta radiator imeti odprti da ti kompletni sistem sploh dela. Fora je samo v tem da da zamenjaš ventil v kopalnici za enocevnega tip ventila je pa HERZ vua enocevni sistem l =150mm (po domače povedano to je herčov ventil za enocevni sistem z palčko ki je dolga 150 mm) zravem pa še rabiš priključne matice da vsntil spojiš z cevmi ki ti pridejo iz zida fi-ja cevi pa ne vem verjetno so fi 15.pa še tip cevi moraš vedeti da ti matice pašejo na cev, verjetno pa je alumplast. mislim da sem ti vse razložil. če še te kaj zanima pa se oglasi lahko tudi na ZS pa napiši s katerega dela SLO si
zmaga.gif

V stanovanju v bloku imam čudno zvezano centralno. Radiator na sliki je prvi za vstopom cevi v stanovanje in se nahaja v kopalnici. Če želim ogrevati še druge prostore, mora biti ta radiator vedno do konca odprt, česar pa ne želim.
Klical sem par inštalaterjev, en pravi, da to lahko popravi, saj je dela za par ur, in da bo stalo 100 €
confused-1.gif
(ventil naj bi stal 60 €), drugi je dal ceno kar 120 €.
Je tu gor kdo, ki mi lahko pove, če je to realna cena?

Hvala!

jurga

Fizikalc
5. mar 2010
1.750
50
48
podravska
Citat:
Uporabnik Bucko pravi:

@Flajr: Verjetno so že imeli razlog, da so ti tako zvezali ... verjetno pomanjkanje prostora (glede na sliko).
Rabiš 2 T-kosa pa povezavo vmes, da narediš obvod mimo tega radiatorja, ter en nepovratni ventil na izhodu iz tega radiatorja - potem boš imel enako kot pri ostalih radiatorjih.

napačno razmišljaš pri enocevnem sistenu ni nikakšnih nepovratnih loput samo ventili za enocevni sistem ki so narejeni tako če zapreš bilo kateri radiatot voda teče skozi ventil vdrugi,pa tretji ni .....tako naprej po povtatku do vertikale ki gre potem v kurilnico !
grims-1.gif

Bucko

Fizikalc
28. avg 2007
1.741
53
48
Ja ...
redface-1.gif
Nisem vedel, da obstajajo taki ventili.
Sem pač po kmečki logiki napisal - gre pa za isto stvar, samo da je skoncentrirana v enem ventilu.

flajr

Pripravnik
27. sep 2007
375
0
16
Citat:
Uporabnik jurga pravi:
stvar je taka ! sistem ogrevanja imaš enocevni, stručnjak ki ti je povezal radiator v kopalnici pa ti ga je zvezal ,kot se veže dvocevni sistem ,zato ti to ne dela kot bi moralo in moraš ta radiator imeti odprti da ti kompletni sistem sploh dela. Fora je samo v tem da da zamenjaš ventil v kopalnici za enocevnega tip ventila je pa HERZ vua enocevni sistem l =150mm (po domače povedano to je herčov ventil za enocevni sistem z palčko ki je dolga 150 mm) zravem pa še rabiš priključne matice da vsntil spojiš z cevmi ki ti pridejo iz zida fi-ja cevi pa ne vem verjetno so fi 15.pa še tip cevi moraš vedeti da ti matice pašejo na cev, verjetno pa je alumplast. mislim da sem ti vse razložil. če še te kaj zanima pa se oglasi lahko tudi na ZS pa napiši s katerega dela SLO si
zmaga.gif

Hvala!
zmaga.gif

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.301
1.924
113
Roko na srce..delal ti je en hud profi!

Cevi je videti, pa grejo viga vaga pod radiatorjem - niti kolena ni uspel dati lepo pod pravi kot.

Ni čudno, da ti je še zvezal narobe...oz. 'pozabil' da gre za enocevni sistem.