Psička se goni...kako že na sprehod?

crashednburnt

Majstr
Osebje foruma
20. jul 2007
8.745
434
83
Goriška
www.avtopro.si
Citat:
Uporabnik kozarec pravi:
Citat:
Uporabnik crashednburnt pravi:
Poglej, ti hormoni nadzorujejo tudi ostale hormone, zato slednji "podivjajo". Glede "tipičnih" resnic - ravno sedaj lahko gledam ta prizor na lovski psici od strica (ki je lovec). Sicer je niso dali sterilizirat, ampak so ji odstranili rodila zaradi težav pri porodu; učinek je pa enak.

V kakšnem smislu "podivjajo"? Če lahko konkretno opišeš.
BTW - Je sterilizirana ali ni? Torej ima jajčnike ali nima?

Hmm, če so ji odstranili rodila ... ima ali nima jajčnikov? Vprašanje za 100€.
17758-icon_confused.gif

V kakšnem smislu podivjajo sem ti že povedal, podrobnosti se ne spomnim, ker sam nisem iz te stroke. Kot veš, imajo psi (kot tudi ljudje) tudi druge hormone, ne samo spolnih oz. konkretno estrogena pri ženskem spolu. Slednji (nisem siguren, da je pri psicah tudi poimenovan "estrogen") nadzoruje tudi nekatere druge hormone, zato se ob nenormalni prekinitvi pojavijo anomalije tudi na drugih področjih.

Citat:
Seveda je nekaj na tem, da se žival lahko zredi. Ampak okoli tega se totalno pretirava - če je pes zunaj in aktiven, ne bo nobenega "rejenja".

Narobe. Kot sem ti že povedal, lahko konkreten primer opazujem v tem trenutku, psica pa ves čas zunaj, nikoli ni bila privezana v življenju. Še več, čez dan se intenzivno igrata z njenim psičkom, pa se je vseeno veliko zredila (ob enaki prehrani). Druga napaka je v tem, da se za sterilizacijo odločijo v večini primerov ravno ljudje, pri katerih imajo psi zelo omejen prostor - stanovanja, bloki ... etc.

Citat:
Ima pa sterilizacija kup plusov - zmanjšano nihanje hormonov (verjamem, da ne boš verjel, ker ti je pač nekdo rekel ravno kontra, ampak poglej si pri svoji punci, kaj se ji dogaja vsak mesec, in to primerjaj z babico, ki je že davno dala menopavzo čez, pa boš razumel, v čem je fora - aja, ni za vse kriva samo starostna razlika), manj bolezni, manj poškodb, manj svinjanja, manj cirkusa, več zdravih živcev.

Punce trenutno nimam (
crazy1.gif
), vsekakor pa bolj verjamem izkušenemu kinologu kot tebi. Da ima sterilizacija tudi pozitivne učinke, se popolnoma strinjam.

Citat:
In meni je to veliko bolj pomembno, kot pa, da bo žival zato pridobila 5% teže (vse kar je več, je kriv lastnik, ker je spremenil navade, hrano,...).

PS: Nenazadnje je kup rakavih bolezni tudi pri ženskah povezanih točno s hormonskim nihanjem (nihanjem hormonov, ki jih producirajo jajčniki). Hec, da teh rakavih bolezni ni več, ko se vse skupaj v starosti pomiri. In seveda - obstajajo zelo dobri razlogi, zakaj je ata živčen, ko mu njegova trinajstletnica histerično trmari, da gre žurat, pa naj stane, kolikor hoče....
hysterical-1.gif

Verjetno je glede teže tudi odvisno od pasme do pasme, vsekakor je pa to več kot 5%. Da ne govorim a morebitnem "čudnem" obnašanju sterilizirane psice. Ena izmed teh for, ki se jih spomnim je to, da je psica pokradla čevlje polovici vasi in to samo leve.
bonk.gif

stieber

čebinar
1. sep 2007
17.258
3
36
Murgle
Ne, jaz sem samo tako naiven, da pričakujem, da naj bi imel folk svoje pse za ograjami, torej tudi potrebnih psov ne bi smelo biti naokrog prosto tavajočih, kvečjemu na povodcu lastnika. Bi pa rad videl psa, ki pride v pesjak z ograjo iz jekla, kamor pač zapreš psičko, akoravno ti ograjena posest ne predstavlja varnosti. Saj se goni samo nekaj dni, ali pač ne?

Tamara

mX's girl
23. jul 2007
3.718
0
36
43
vedno korak pred tabo
Težko je ugotoviti kdaj točno je tisti čas, ko ona nastavi, res pa je, da je to samo nekaj dni.
crazy1.gif

Bog požegnaj, da bi bili vsi psi pod nadzorom. Pri nas bivakira en pes iz 5 km oddaljene vasi že 14 dni
hysterical-1.gif

To je počel že pri sosedovi psici. Predvidevam, da doma komaj vejo kako njihov pes izgleda
grin1.gif

kozarec

ALTERKA 08
29. jul 2007
4.802
0
36
na šihtu
Citat:
17758-icon_confused.gif
Rodila so vse od vključno nožnice dalje. Potem so ji odstranili tudi to?
shocked-1.gif

(Če se tebi zdi neumno vprašanje, sorry. Posebej zato, ker očitno itak pol stvari nisi najbolj siguren - glej spodaj!)

Citat:
V kakšnem smislu podivjajo sem ti že povedal, podrobnosti se ne spomnim, ker sam nisem iz te stroke.

Citat:
Poglej, ti hormoni nadzorujejo tudi ostale hormone, zato slednji "podivjajo". Glede "tipičnih" resnic - ravno sedaj lahko gledam ta prizor na lovski psici od strica (ki je lovec). Sicer je niso dali sterilizirat, ampak so ji odstranili rodila zaradi težav pri porodu; učinek je pa enak.
Kaj je zdaj s tem? Gledaš ali ne gledaš? Kaj vidiš? Ji brada hitreje raste? Raje pije pivo? Kako hudiča ti kot laik veš, da gre za nihanje hormonov?

@kraja čevljev
Morebiti je pa pokradla čevlje zato, ker ima dosti tega, da je nihče ne jemlje resno, da je treba noge tudi umivat.
grin1.gif

Nazadnje urejeno:

crashednburnt

Majstr
Osebje foruma
20. jul 2007
8.745
434
83
Goriška
www.avtopro.si
Citat:
Uporabnik kozarec pravi:
Citat:
17758-icon_confused.gif
Rodila so vse od vključno nožnice dalje. Potem so ji odstranili tudi to?
shocked-1.gif

(Če se tebi zdi neumno vprašanje, sorry. Posebej zato, ker očitno itak pol stvari nisi najbolj siguren - glej spodaj!)

Tega ne bom komentiral, ker je povprečnemu človeku jasno, kaj se pri takem posegu odstrani.

Citat:
Citat:
Kaj je zdaj s tem? Gledaš ali ne gledaš? Kaj vidiš? Ji brada hitreje raste? Raje pije pivo? Kako hudiča ti kot laik veš, da gre za nihanje hormonov?
(BTW - morebiti je pa pokradla čevlje zato, ker ima dosti tega, da je nihče resno ne jemlje, da je treba noge tudi umivat).

Glede prvega sklopa vprašanj se mi niti malo ne sanja, kaj hočeš povedat. Glede tega, kako jaz kot laik to vem, sem tudi že povedal. Izhajam iz tega, kar sem slišal od izkušenega kinologa in ne od Lojzeta v gostilni, ravno tako sem že opazil in slišal o takih in drugačnih "čudnih" prigodah, ki se dogajajo s steriliziranimi psi.

kozarec

ALTERKA 08
29. jul 2007
4.802
0
36
na šihtu
Torej še vedno ne vemo, pri čem smo (odgovor "pač vidim" oz. "se že vidi, če si kinolog", mi res ne pomaga).
Hvala vseeno in žal mi je, če se ti določena vprašanja zdijo neumna.
(sem in tja se tudi meni, ampak tole je forum in raje vprašam, kot da bi čez nekaj dni doživeli razsvetljenje, da ji je bila odstranjena itak samo maternica - kar me ne bi čudilo, ker se počne vse živo, posebej tam, kjer so zadaj še neki kinologi s svojim gledanjem na zadevo).

PS: Veterinarji priporočajo sterilizacijo. Znajo tudi dovolj dobro utemeljiti (za razliko od tebe) in zame je to dovolj.

Nazadnje urejeno:

crashednburnt

Majstr
Osebje foruma
20. jul 2007
8.745
434
83
Goriška
www.avtopro.si
Poglej, tudi ti ne znaš dovolj dobro utemeljiti, zakaj naj bi sterilizacija imela več pozitivnih kot negativnih učinkov in tega ti ne zamerim. Niti jaz niti ti nisva "iz stroke".

P.S.: Veterinarji radi tudi kaj zaslužijo. Moj sorodnik zna dovolj dobro utemeljiti, zakaj se ne odločiti za sterilizacijo in to je zame dovolj.

kozarec

ALTERKA 08
29. jul 2007
4.802
0
36
na šihtu
Veliko več zaslužijo s cepivi, zdravljenjem bolnih in krpanjem poškodovanih živali.
Kar je pri nesteriliziranih živalih veliko pogostejše kot pri steriliziranih.
Vprašaj svojega sorodnika.
(aja - on pa živi od reje in prodaje psov, zato jih seveda ne more sterilizirat
smirk-1.gif
).

Nazadnje urejeno:

crashednburnt

Majstr
Osebje foruma
20. jul 2007
8.745
434
83
Goriška
www.avtopro.si
Citat:
Uporabnik kozarec pravi:
Hvala vseeno in žal mi je, če se ti določena vprašanja zdijo neumna.
(sem in tja se tudi meni, ampak tole je forum in raje vprašam, kot da bi čez nekaj dni doživeli razsvetljenje, da ji je bila odstranjena itak samo maternica - kar me ne bi čudilo, ker se počne vse živo, posebej tam, kjer so zadaj še neki kinologi s svojim gledanjem na zadevo).

Še glede tega - že v prvem postu sem napisal, da so ji odstranili rodila, s stavkom "učinek je enak" sem pa želel še povdariti, da so ji torej odstranili tudi jajčnike. Da se v jajčnikih tvorijo hormoni, je jasno tako meni kot tebi (/ne podcenjuj "sogovornika"). Enostavno nisem pričakoval da bi bila zadeva, za osebo kot si ti, nejasna. Za odstranitev maternice brez jajčnikov še nisem slišal, morda pa je tudi to res možno, kdo ve.

kozarec

ALTERKA 08
29. jul 2007
4.802
0
36
na šihtu
Še drugič - raje vprašam danes. Ne da se čez par dni ukvarjamo z rečmi, ki baje "naj bi bile itak jasne", potem se pa čudežno ugotovi "da vseeno niso bile tako zelo jasne". Ker nimam časa za to.

Velja zate enako. Da ne podcenjuj sogovornika. Ker zelo dobro ve, zakaj kaj vpraša.

crashednburnt

Majstr
Osebje foruma
20. jul 2007
8.745
434
83
Goriška
www.avtopro.si
Citat:
Uporabnik kozarec pravi:
smirk-1.gif
).

Hmm, kaj je bolj verjetno: Da tebi "neznani" veterinar laže ali da meni sorodnik laže? Btw, ima tudi veterinarsko ambulanto.

kozarec

ALTERKA 08
29. jul 2007
4.802
0
36
na šihtu
Citat:
Citat:
Uporabnik kozarec pravi:
smirk-1.gif
).

Hmm, kaj je bolj verjetno: Da tebi "neznani" veterinar laže ali da meni sorodnik laže? Btw, ima tudi veterinarsko ambulanto.

Hmm, kaj je bolj verjetno: Da meni "neznani" sogovornik na netu laže ali da da laže veterinar, ki je lani na meni zaslužil - hm - nič?
17758-icon_confused.gif

PS: V radiusu 10 km okoli mene, bolj ali manj same vasi, dela 5 veterinarjev - privat in zavodi. Vsi so istega mnenja, kot Skorpyin.
(ZAROTA!!!
cry12bpy.gif
).

In vsi so mi tudi že povedali, kdaj se živali ne splača zdraviti, ker se samo podaljšujejo muke.
(njihov mestni kolega je sicer imel kup idej, kaj bi se dalo narediti - a kaj, ko ga ni nihče šljivil).

Še drugič - ne podcenjuj sogovornika!
roza.gif

Edit - Še to: veliko lažje je pametovati tvoji žlahti, kjer gonečo psico pač ladno zapro v enega izmed farmskih boksov, da jo mine. Obstajajo ljudje, ki imajo žival na prostem - pa četudi samo za tiste tekoče in trdne potrebe - in nekak dejansko ni pretirano fino, da tako žival naskakujejo vse pasje mrcine v radiusu 10 km, ti se pa potem ukvarjaš z neželenimi mladiči, ker je hudič za minuto ušel kontroli.

Saj res - kako pa tvoj stric rešuje problem neželenih mladičev? Meče ob tla? Skipa v lokalni potok? Zaduši z etrom?
(da znamo pravilno oceniti obseg pomembnosti teh hormonskih težav - če seveda sploh obstajajo.press)

Nazadnje urejeno:

crashednburnt

Majstr
Osebje foruma
20. jul 2007
8.745
434
83
Goriška
www.avtopro.si
Citat:
Hmm, kaj je bolj verjetno: Da meni "neznani" sogovornik na netu laže ali da da laže veterinar, ki je lani na meni zaslužil - hm - nič?
17758-icon_confused.gif

To lahko nadaljujemo v nedogled, jaz sem končal kjer je bilo pametno končati.

Citat:
PS: V radiusu 10 km okoli mene, bolj ali manj same vasi, dela 5 veterinarjev - privat in zavodi. Vsi so istega mnenja, kot Skorpyin.

Tudi jaz jih poznam nekaj, ki so nasprotnega mnenja. Kaj pa zdaj?

Citat:
In vsi so mi tudi že povedali, kdaj se živali ne splača zdraviti, ker se samo podaljšujejo muke.
(njihov mestni kolega je sicer imel kup idej, kaj bi se dalo narediti - a kaj, ko ga ni nihče šljivil).

Zdraviti? Zakaj že? Stric in ničkoliko drugih vaščanov so imeli že "nešteto" psov, kateri niso zboleli. Nobedn ni bil steriliziran. Svež zrak, gibanje in pravilna prehrana bo veliko več pripomogla k zdravju kot pa sterilizacija.

Citat:
Še drugič - ne podcenjuj sogovornika!
roza.gif

V prvem primeru sem storil nasprotno, v tem primeru pa mi sploh ni jasno, kaj želiš povedati.

Citat:
Edit - Še to: veliko lažje je pametovati tvoji žlahti, kjer gonečo psico pač ladno zapro v enega izmed farmskih boksov, da jo mine. Obstajajo ljudje, ki imajo žival na prostem - pa četudi samo za tiste tekoče in trdne potrebe - in nekak dejansko ni pretirano fino, da tako žival naskakujejo vse pasje mrcine v radiusu 10 km, ti se pa potem ukvarjaš z neželenimi mladiči, ker je hudič za minuto ušel kontroli.

O tem, kaj moja "žlahta" počne, ne veš veliko, zato se ne bom spuščal v to. Omenil sem že, da imajo tudi veterinarsko ambulanto. Sploh pa takih psov nimajo oz. zelo malo, ker se mladi psice ne "gonijo".

Citat:
Saj res - kako pa tvoj stric rešuje problem neželenih mladičev? Meče ob tla? Skipa v lokalni potok? Zaduši z etrom?
(da znamo pravilno oceniti obseg pomembnosti teh hormonskih težav - če seveda sploh obstajajo.press)

O tem tudi ne bi razglabljal. Glede na to, da je čistokrvni pes (z rodovnikom in vsemi "testi") za lov, se mi zdi za malo take neumnosti komentirati.

kozarec

ALTERKA 08
29. jul 2007
4.802
0
36
na šihtu
Lepo, da "nič ne misliš komentirati".

Jaz bi samo tole (ne zate - ti itak vse veš
smirk-1.gif
- ampak za druge) - bolezni niso pljučnica ali brohitis ali prekomerna teža, pač pa bolj sodijo med tiste hece, zaradi katerih ljudje v podobnih aktivnostih uporabljajo kondome in se množično hodijo testirati.

Dodaj še razne fizične spopade, ki med gonitvijo sploh niso redki, in smo tam.

Kot rečeno - tebi je vse jasno (samo škoda, da tega ne znaš ubesediti
rolleyes-1.gif
- celo nekaj namiguješ o "zdravem zraku" in podobnih neumnostih, ki s temo "sterilizirati ali ne" nimajo nobene zveze), ampak drugim morebiti ni, zato to pojasnilo.

Pa lepo gojenje psov še naprej. Z evrom so tudi cene lepše...

Nazadnje urejeno:

crashednburnt

Majstr
Osebje foruma
20. jul 2007
8.745
434
83
Goriška
www.avtopro.si
Še par pripomb dodam, in že se poberem.

Daleč je od tega, da bi vse vedel, tak občutek daješ meni ti. Fizični spopadi: Normalen samec nikoli ne napade psice.

Nikjer nisem napisal zdrav, ampak svež zrak. In če nekateri mislijo, da bo sterilizacija bolj pripomogla k splošnemu zdravju kot tisto, kar sem omenil v prejšnjem prispevki, se motijo.

In za konec še - doma imamo enega psa, pa še ta ni moj. Tako da ne vem od kot ti "gojenje" psov. Tvoj zadnji stavek mi je pa popoloma nerazumljiv, a pustimo tako. Jaz sem v tej temi samo povedal nekaj dejstev proti sterilizaciji, na lastnikih pa je odločitev. Za konec dodajam še eno - lovski in tekmovalni psi niso sterilizirani in to ne zaradi razmnoževanja.

Pa lep pozdrav.

kozarec

ALTERKA 08
29. jul 2007
4.802
0
36
na šihtu
Se opravičujem, ker bom spet pisarila (se bom potrudila, da vsaj nesramno ne bo).

Seveda tekmovalni psi niso sterilizirani. Ker je zaželena popadljivost, agresivnost,...ki se s sterilizacijo zmanjša (hormoni, boj samcev za prevlado v kardelu, ki nosi razmnoževalne pravice,... itd. Reprodukcijska biologija, skratka.).

"zdrav zrak" - "svež zrak" - bil je typo. Se opravičujem.

Samica pa včasih napade samca, če je ta prehiter. Da o pretepih med samcih sploh ne govorim.

Če ne greš seksat, ne moreš imeti AIDSa (pustimo transfuzije in podobne hece). Če seksaš na svežem zraku, imaš še vseeno lahko AIDS. Upam, da smo vsaj ta mit, da je najboljše zdravilo za vse bolezni sveži zrak, tu razrešili (to je bil namen opozorila o boleznih - ker nekak ljudje še vedno ne vedo, kaj vse se prenaša med psi in na kakšne načine).

Se pa strinjam s tem, da se vsak sam odloči, kaj bo naredil. Moj osebni problem je le ta, da je fino, da se pri tem poznajo dejstva, ne pa ljudske vraže in miti.

Lahko noč.

Nazadnje urejeno:

skorpy

organizatorka
18. jul 2007
7.801
0
36
41
ulala, to je pa res drago
bonk.gif

no glede starosti, naša je bila stara 11 ali 12 let, ko je bila operirana tumor na sesku, zraven pa je opravil tudi sterilizaciji (ker so ji glih že odprl).

cena brez računa je bila takratnih 27.000 SIT

Telefunken

Fizikalc
23. jul 2007
1.909
0
36
Joj si mi ti Tamara smešna. Se vidi da prihajaš s kakšne pocukrane Ljubljane. Psa ni pametno sterilizirat. Sploh takega cucka kot imaš. Kaj ne morete teden ali dva v tem obdobju, psa imeti malo bolj pod nadzorom...Tudi naš se vsako leto v tem obdobju. Psa držimo izjemoma v hiši večino dneva, to pa zgolj zaradi tega, ker neprestano laja, ter poskuša uiti čez meter visoko ograjo. Skratka za beg bi naredil vse. Naj omenim, da ima okoli hiše velik travnik...tako da kljub ogradi nam še vedno uide kakšen krat...Spi vsak dan veni in ima že 11 let pa je 3x večji od tvojega.,...Raje popazite..

Nazadnje urejeno:

medvedka

Pripravnik
26. jul 2007
553
0
16
ah dajte no.. pr nas je vse kar ni namenjeno za razplod pri priči sterilizirano/kastrirano.. kdo pa se bo obremenjeval z zavijanjem in smradom.. mačka se zdaj ne odstrani več ko 50m stran od bajte, pa še vseeno prnese kakega ptiča al pa miš.. ji prav nič ne manjka, sam goni se ne okoli..

Tamara

mX's girl
23. jul 2007
3.718
0
36
43
vedno korak pred tabo
Citat:
Uporabnik Telefunken pravi:
Joj si mi ti Tamara smešna. Se vidi da prihajaš s kakšne pocukrane Ljubljane. Psa ni pametno sterilizirat. Sploh takega cucka kot imaš. Kaj ne morete teden ali dva v tem obdobju, psa imeti malo bolj pod nadzorom...

Če me spomin ne vara, nisem nikjer jokala, da mi jo je problem pazit tista dva tedna
17758-icon_confused.gif
če to počnem že pet let, jih bom pa še deset. Pač je samo tečno, ker je ne morem normalno ven peljat, ker imam kolono za sabo, ki pa sploh ni nič prijazna.
Niti nisem iz pocukrane LJ. In glede na to, da moja psička še vedno ni sterilizirana, verjetno tudi nikoli ne bo. Pametno ali ne, ne vem. Sicer ima pa v negonečem obdobju moja psička veliko prostora tako v hiši kot okoli nje, tako da pametovanje o tem, da imamo cucke zaprte v 25m2 stanovanju, je spet nepotrebno (to zadnje se ne nanaša nate). To, da je pes ko se goni, sposoben naredit VSE, da pride do željenjega, pa vemo tisti, ki pse imamo, ostali ste lahko pridno tiho.

Nekdo je govoril, kako lahko pes uide iz ograjenega železnega pesjaka. Dragi moji, poznam nešteto primerov, ko je pes zgrizel svoj ograjen pesjak, o tem da je k naši bivši psički pes prišel skozi linco 20cm in skočil dol k njej cca 4 metre, ne bi (smo pa imeli takrat 16 malčkov
bonk.gif
).