Citat:
Uporabnik Hanzi pravi:
Puščica je v križišču in pred križiščem na semaforju (pred katerim sicer čakaš, tam je mogoče zelena ne vem z glave sedajle))
Puščica se prižge potem ko rdeča luč gori nekaj sekund (naj bi se ustavil kajne?) in gori kakšnih 15 skeund. torej ni namenjena praznenju križišča, ampak večji pretočnosti tistih vozil ki zavvijajo levo.
Citat:
Uporabnik zajbel pravi:
"Moj" gospod dejansko trdi, da če je pred znakom ime naselja znak za omejitev hitrosti 70km/h, potem velja omejitev 70 km/h do prvega križišča ali pa do preklica omejitve (bel znak s prečrtano 70 ali pa samo prazen bel prečrtan znak). Drugi znaki omejitve ne prekličejo. In tega gospoda ljudje cenijo kot velikega strokovnjaka za promet.
Omejitev hitrosti pa ne določajo samo pravila ampak lahko tudi znaki. Kaj pa več velja si se pa verjetno naučil v avtošoli in upam, da tega še nisi pozabil.
torej ker zakon dopušča v naseljih hitrosti do 70km/h, je ključno vprašanje, ali znak za začetek naselja razveljavi omejitev hitrosti (do 70 km/h)Citat:
14) znak "ime naselja" (III-14), ki označuje ime naselja, v katero pelje cesta, in mejo, kjer se začne naselje in od katere morajo vozniki ravnati v skladu s pravili vožnje v naselju;
(1) Največja dovoljena hitrost vozila je omejena:
– 50 km/h – na cestah v naselju;
(2) Na posameznih cestah v naselju ali njihovih delih je največja dovoljena hitrost za vozila lahko največ 70 km/h, če varnost prometa in predpisani prometnotehnični elementi to omogočajo in je to določeno s predpisanim prometnim znakom.
Citat:
Uporabnik Mis pravi:
Citat:
Uporabnik cat pravi:
Citat:
Uporabnik Hanzi pravi:
Isto za zavijanje levo.
Imaš namen iti levo, imaš zeleno. prideš pred semafor, se ti prižge rumena> rdeča. Ustaviš. KO se ustaviš (po 5 sekundah) se ti prižge rumena puščica za zavijanje v levo.
Je to slučajno najnovejši ukrep za zmanjševanje izpustov co 2 v prometu in ukrep k večji pretočnosti prometa? (nepotrebno zaviranje in speljevanje)
Tista rumena puščica za levo je samo signal za vozila, ki so ŽE V KRIŽIŠČU in čakajo na zavijanje v levo, le-to varno izpraznijo. Vozila na nasprotni strani imajo rdeč semafor. Nikakor pa ne more pomeniti da lahko ostala vozila kljub rdeči speljejo v križišče.
Točno tako, ampak pri nas to malce zlorabljajo vozniki, saj me še moja včasih vpraša zakaj nisem peljal, "sej maš rumeno puščico", na semaforju pa rdeča....
Je pa iz Žal levo na Šmartinko res rumena, ki gori dlje časa, s Šmartinek proti Žalam pa gori zelena puščica desno ta cajt.
DA, zato ker ti to dovoljujeta rumena puščica na nasprotni strni križišča in običajno tudi zelena puščica na tvoji strani križišča. Seveda pa to pomeni, da moraš biti "pozoren" na vozila ki ti prihajajo nasproti (če bislučajno kakšno vžgalo v rdečo, ker običajno imajo ob puščicah nasproti vozeča rdečo luč za vožnjo naravnost)Citat:
Uporabnik cat pravi:
Citat:
Uporabnik Hanzi pravi:
Puščica je v križišču in pred križiščem na semaforju (pred katerim sicer čakaš, tam je mogoče zelena ne vem z glave sedajle))
Puščica se prižge potem ko rdeča luč gori nekaj sekund (naj bi se ustavil kajne?) in gori kakšnih 15 skeund. torej ni namenjena praznenju križišča, ampak večji pretočnosti tistih vozil ki zavvijajo levo.
Namenjena večji pretočnosti vozil v levo ... Ti torej zdaj trdiš, da lahko kljub rdečemu semaforju prevoziš križišče, če na drugi strani vidiš rumeno puščico ?
Citat:
Uporabnik gr69 pravi:
pravilno bi bilo (in v večini primerov to tudi vidiš), da se za tablo "ime kraja" postavi ponovno tablo 30 km/h (in delo na cesti)
in še enkrat si upam trditi - v zakonu jasno piše - v naselju (ki je označeno z tablo z črnim robom) je omejitev 50 km/h - šele nato gredo "izjeme", ki se jih označuje z znakom
ampak saj je vseeno - debata ne vodi nikamor (jaz pa tudi nimam sedaj kompetentnega vira pri roki, da bi še z "drugim" mnenjem "dokazal" - ko ga uhvatim se javim
Citat:
Uporabnik Hanzi pravi:
DA, zato ker ti to dovoljujeta rumena puščica na nasprotni strni križišča in običajno tudi zelena puščica na tvoji strani križišča. Seveda pa to pomeni, da moraš biti "pozoren" na vozila ki ti prihajajo nasproti (če bislučajno kakšno vžgalo v rdečo, ker običajno imajo ob puščicah nasproti vozeča rdečo luč za vožnjo naravnost)
Ista zadeva je pri zavijanju desno, smo da imaš tam samo puščico na tvojem semaforju. Se pravi da tudi pri tej puščici ne smeš zavijat desno (po tvoje?)
Ali bo treba res video narediti da bo ljudem jasno kaj pišem? Ali jaz ne pišem dovolj jasno, ali pa nekateri berejo preveč površno.
Citat:
Uporabnik zajbel pravi:
Glede na to, da si ljubitelj logike, pa še en konkreten primer, pa boš povedal a je bolj logična tvoja ali moja razlaga:
Če si se že kdaj peljal na avtocesto v Ljubljani iz Trnovega proti Primorski, tam imaš najprej znak omejitev 40km/h, potem pa čez 10 m znak za avtocesto, potem pa začne cesta bolj ostro zavijat proti avtocesti.
Po tvoji razlagi je najprej takoj za križiščem 90km/h, potem 10m 40km/h, ko pa začne bolj zavijat pa 130.
Po moji je pa najprej 90(ampak se itak ne da toliko peljat), potem 40 do začetka pospeševalnega pasu potem pa 130.
Zdaj pa povej, kaj ej bolj logično.