Prisilno delo v javni upravi?

BuDi

Guru
6. sep 2007
7.450
3.766
113
Citat:
Uporabnik jetamp pravi:
Citat:
V nekem ljubljanskem lokalu že več kot leto iščejo natakarico za 2,5 eura na uro
Jaz sem pa ravno včeraj šel mimo lokala v LJ in je pisalo, da jo iščejo za 6,25€ na uro.
smile-1.gif
Sicer je to verjetno bruto ampak vseeno.
Tisti lokal za 2,5 je "pajzl" izven centra, tisti za 6,25 pa so ponavadi sezonski v centru, razni sladoledni vrtovi in podobno.

WhiteCell

Fizikalc
18. avg 2007
1.930
1
38
42
Kranj
Obišči stran
Citat:
Uporabnik tis pravi:
Citat:
Uporabnik Patko pravi:
Punca že nekaj časa išče službo, vendar nima sreče. Sedaj pa je dobila napotnico iz zavoda (za zaposlovanje), da se mora zglasiti na razgovoru za delo v javni upravi. To bi bilo vse kul, če to ne bi bilo delo za polni delovni čas (8 ur/dan) za plačo cca 350 EUR netto! Če pa delo zavrne, pa ni upravičena več niti do socialne. Saj delo bi z veseljem sprejela, če bi bilo vsaj plačilo primerno.
Pozna kdo kako možnost, kako se izogniti temu delu in še kar ostati na zavodu (dokler ne najde kakega dela, seveda)? Oziroma, a je tako izsiljevanje (ne vem kaj bi bilo tole drugega) res po črki zakona?

Hvala in LP

Po tem me bo verjetno marsikdo napadel in zopet bomo letele 1* a naliti je treba čistega vina.
Če nekdo že kar nekaj časa išče službo to pomeni, da verjetno ni enostavno zaposljiv kader (brez izobrazbe, "napačna" izobrazba, ter pa po vsej verjetnosti brez izkušenj). Glede na to, da je pri nas minimalna plača višja od tega, kar ti pišeš je 350€ verjetno za pripravništvo, ki se bo po treh/šestih mesecih dvignilo. Če prišteješ še malico in prevoz nanese sedaj okoli 500€ po pripravništvu pa verjetno okoli 700€.

Res mi gre na one, da ljudje, ki si niso sposobni ustvariti pogojev, da se zaposlijo jamrajo nad ponudbami, ki jih na koncu dobivajo. Vsak mulo in smrklja brez znanj in brez izkušenj bi že 1000€ neto + še kakšne bonitete - pa še takrat bi hodili v službo in ne na delo (to je velika razlika).

Če bi tvoja punca in ti premišljevala normalno ti te teme ne bi nikoli odprl. Teh bednih 350€ ji bo prineslo izkušnje in nekaj, kar bo lahko vnesla v svoj življenjepis, ko bo (verjetno konstantno) iskala novo in boljšo službo. Alternativa je, da postane pridna, zaključi kakšno ustrezno šolo in "raste" tudi v JU.

Najlažje je jokat in čakat, da ti nekdo solde kar s prikolico pripelje le, da bi se zaposlil pri njem.

Malo morgen...

Podpis pod tvoj post !

pa še 5*
cheer.gif

tis

Fizikalc
25. jul 2007
5.423
0
36
Citat:
Uporabnik jetamp pravi:
Citat:
V nekem ljubljanskem lokalu že več kot leto iščejo natakarico za 2,5 eura na uro
Jaz sem pa ravno včeraj šel mimo lokala v LJ in je pisalo, da jo iščejo za 6,25€ na uro.
smile-1.gif

Izven centra kolegi vedno iščejo natakarice/natakarje. Tarifa mislim, da je med 4€ in 6€ (odvisno od izkušenj, hitrosti, odnosa). Govorim o neto (študentarija)... pa se vseeno težko najde koga za delat.

BuDi

Guru
6. sep 2007
7.450
3.766
113
Verjetno je to še premalo. Ni važno če je to realno vredno ali ni, če ne dobiš delavcev za ta denar je pač evidentno da ponujaš premalo.

Plačila bi se vedno morala uravnavat glede na ponudbo in povpraševanje, če je ponudba delavcev majhna jih je pač treba bolje plačat, ne glede na to če si tega realno ne zaslužijo in so samo "natakarji". Zakon trga. Principi gor ali dol.
Če se delodajalcem računica ne izide lahko zaprejo ali pa delavce uvozijo iz azije.

tis

Fizikalc
25. jul 2007
5.423
0
36
Citat:
Uporabnik BuDi pravi:
Zakon trga. Principi gor ali dol.
Če se delodajalcem računica ne izide lahko zaprejo ali pa delavce uvozijo iz azije.

Prav imaš... zakaj bi se zafrkavali s slovenskimi naduteži... pa še v Azijo ni treba (EU, BiH, SCG, HR).

Patko

Pripravnik
20. jul 2007
31
2
8
ksz

Po dodatnem premisleku in prespani noči moram reči, da se sedaj v splošnem strinjam. Res je delo precej slabo plačano, bodo pa vsaj reference in izkušnje za naprej, tako da če se gleda iz te strani ni tako slabo. Recimo da bo to neka mala stopnička do tiste željene službe nekoč.

Po drugi strani mi je pa zanimivo, kako je večina precej zapretiravala z direktorskimi mesti, lenobo in podobnim. Rahlo preveč posploševanja pomoje. Če nekdo pogleda tudi na to, koliko je neko konkretno delo plačano (in roko na srce, 350 je precej slabo skoraj za kakršnokoli delo s polnim delovnim časom), to še ne pomeni, da pa hoče biti kar direktor, nič delat in vlečt plačo. Kot rečeno, poprijeti je potrebno za marsikako delo, vendar naj bo vsaj približno primerno plačano.

@torek
Sankcije? Ker dela na črno? Na črno dobi v mesecu cca 50EUR, lih tok da ma nekej zraven za položnice, da vsaj nekoliko lažje preživi. Dela na črno vsekakor ne odobravam, ampak če že govorimo o sankcijah, bi mogoče začeli kje pri vrhu. Oziroma če govorimo o sociali, mogoče pri ubogih direktorjih z raznimi mercedezi, ki prikazujejo minimalen dobiček in jim recimo občina časti vrtce ipd? Ampak ah saj res, velike živine pri nas pustimo pri miru, treba je zjebat tamale.

LP

Numy

Majstr
1. jan 2008
9.858
392
83
Delo v javni upravi se tvoji pomojem kar splača, zdajle je plača res porazna, vendar moraš upoštevati, da se bo delo zagotovo zategnilo dlje kot 3 mesece.
Zakaj ?
Uradno oni ne zaposlujejo na novo, vse je pa tiho o tem da stalno tam dela kup študentev, kup je zaposlenih na razne kreativne načine, samo da se številka zaposlenih v javni upravi uradno ne veča, kar se lepo sliši pred volitvami.
Ko bo enkrat tam, se zna hitro zgoditi da bo za dlje, se bo že našel kak način če bodo zadovoljni in tudi plača ne more biti tako slaba, če se vsem splača delati tam. Da ne omenjam, da delovni čas tudi ni slab.

smoukar

Majstr
3. avg 2007
4.088
448
83
45
dolenska
Uf, javna uprava
rolleyes-1.gif
. Po enem letu iščem drugo službo. Zakaj? Delam v enem od zaporov. Plača je 630€. To je delo za ljudi nad 40 let in za lenuhe. Torej samo delo je fino. Nič ne delam, imam samo odgovornost, ki lahko zelo zagreni življenje.
Torej delo je fino, delovnik enkraten. Stran grem zato, ker je tle taka plača, s katero bi s ženo, ki bo delala v bolnici in imela podobno plačo, samo životarila. Ma dejstvo je, da mi to, da nič ne delam kr malo ubija.
Ker hočem hišo postaviti morem nekaam kjer se zasluži.
Kar se tiče dela na črno... Če zdele dobim nekoga, ki je v zidaraju doma in bi mi popoldne mal pomagal, pol ostanem, kjer sem.
redface-1.gif

No za tistega, ki se mu bejba zaposluje. Naj gre delat pa pika. Fuša lahko še vedno. Ni rečeno, da ji ne podalšajo. Poleg tega pa lahko še vedno išče delo. Nevem. Boljše 350€ na mesec, kot 200€. Po moje.
priden.gif

Antonioo

Pripravnik
3. sep 2007
344
0
16
sicer se z vami strinjam, morda bo to dolgorocno res boljse za njo. ampak jst za 350eu na mesec nebi sou delat, ker to je pa ze smesno.

srecno

Antonioo

Pripravnik
3. sep 2007
344
0
16
Citat:
Uporabnik jetamp pravi:
Citat:
smile-1.gif

kje?

pek007

Majstr
8. maj 2007
1.159
341
83
39
Citat:
Uporabnik Antonioo pravi:
sicer se z vami strinjam, morda bo to dolgorocno res boljse za njo. ampak jst za 350eu na mesec nebi sou delat, ker to je pa ze smesno.

srecno

hm... a je bols, ce po kantah za smeti isces kej za jest, al pa celo da gres krast, da si bos kupu za jest? to je pa bols, k ni smesno? sej dobro, ce si navajen na 3k euru mesecno, pol verjamem, ce pa pac se nikdar nisi delu... pa prek studenta ne steje... je pa tud 350 normalnu...

lp

promonte

Pripravnik
19. nov 2007
58
0
6
Citat:
Uporabnik pek007 pravi:
Citat:
Uporabnik Antonioo pravi:

srecno

hm... a je bols, ce po kantah za smeti isces kej za jest, al pa celo da gres krast, da si bos kupu za jest? to je pa bols, k ni smesno? sej dobro, ce si navajen na 3k euru mesecno, pol verjamem, ce pa pac se nikdar nisi delu... pa prek studenta ne steje... je pa tud 350 normalnu...

lp

Za 350 € na mesec je brezveze da dela, to je žaljiv znesek nevreden človeka. Boljše je, da se prijavi na socialno, koristi otroške doklade, socialno pomoč,neprofitno stanovanje, zastonj vrtec, zastonj kurjavo, pa bo veliko na boljšem. Tako kot Strojanovi.

pek007

Majstr
8. maj 2007
1.159
341
83
39
jah prov, sej men je vseeno... pac davke placam v vsakem primeru... iz katerih se krije tud "socialne probleme". seveda jaz mislim vsak ki zagovarja to strategijo nej da pa se pol svoje place jim... jaz delam pac in sluzim, en pa se coha po jajcih pa zivi na moj racun... sam tu je tku, kolkr je kdo dobr... tist k misli, da je bols da si na socialni kot pa delat, pol jim lahku da se pol place, da bodo lazje zivel... pac sistem je zgresen. in predvsem mislenje ljudi.

no, sam nimam nobenga namena se kregat s komerkoli... pac, zame taki ljudje niso vredni nic...

lp

doctorz

Guru
7. sep 2007
7.921
650
113
pred racunalnikom
Ce bo delala tvoja v bolnici kot tehnik lahko pricakuje lahko okrog 750eur netto place z kolicnikom 2.4 recimo( z vstetimi vsemi dodatki za nocne, vikende, popoldanske, izmensko delo, dodatek za nego, pogoji dela, izpostavljenost boleznim...) ampak brez malice in prevoza.
Ce bo pa kaj drugega delala me pa lahko na PM vprasas pa ti povem koliko place bo imela
tongue-1.gif
da bos vedel koliko kredita bosta lahko vzela hehe

LP

Numy

Majstr
1. jan 2008
9.858
392
83
Citat:
Uporabnik promonte pravi:
Za 350 € na mesec je brezveze da dela, to je žaljiv znesek nevreden človeka. Boljše je, da se prijavi na socialno, koristi otroške doklade, socialno pomoč,neprofitno stanovanje, zastonj vrtec, zastonj kurjavo, pa bo veliko na boljšem. Tako kot Strojanovi.

S tem se absolutno ne strinjam. Precej maminih sinčkov in mazic tako čaka v Sloveniji, da jim bo kar nekdo ponudil vodilno mesto in super plačo. Na podlagi enega faksa in absolutno nič izkušenj.

Najprej se je treba oprijeti vsakega dela, nabrati nekaj izkušenj, se dokazati, potem pa zahtevati dobro plačo. Žal pa je pri nas kup otrok s faksi ( dokler ne povohaš vsaj malce RL si pač še otrok ) ki živijo doma, na račun očkov in mamic in užaljeno zavrnejo vsako delo pod 1000€.

Saj se da preživeti in fin občutek je nategovati državo in sodržavljane, ampak tako se nikoli nikamor ne pride in potem imamo spet nove in nove zafrustrirance, ki gledajo na uspeh ostalih, kot na samo prevaro in krajo.