preveč olja v motorju

mario

Pripravnik
5. avg 2007
527
0
16
soboto sem pri mehaniku dal menjat olje v motorju in včeraj sem pogledal koliko ga je in olja je kakšna 2 mm nad max. (mrzel motor)
Vem da ne sme biti nad max, kajti lahko poškodouje katalizator.
Olje pogledam ponavadi po končani vožnji (ko je avto ogret) čez kakšnih 15 min.
Zanima me a je to normalno da ga je toliko? in ko je avto ogret je pač olje med min in max

Gamero

Majstr
13. avg 2007
5.079
137
63
okolica mesta
Meni ni jasno kako nekateri serviserji ne vejo kolko olja gre v avto in kar natočijo pa četudi prek maximuma
confused-1.gif
Zakaj najprej ne nalijejo 3l potem pa po občutku oz. se preverja, kolko ga je treba še doliti.Dostikrat sem že slišal za take primere.

Naglfar

Fizikalc
7. sep 2007
1.563
1
36
Panonija
Citat:
Uporabnik mario pravi:
soboto sem pri mehaniku dal menjat olje v motorju in včeraj sem pogledal koliko ga je in olja je kakšna 2 mm nad max. (mrzel motor)
Vem da ne sme biti nad max, kajti lahko poškodouje katalizator.
Olje pogledam ponavadi po končani vožnji (ko je avto ogret) čez kakšnih 15 min.
Zanima me a je to normalno da ga je toliko? in ko je avto ogret je pač olje med min in max

Najprej se pozanimaj, kako se olje preverja pri tvojem avtu. Pri nekaterih avtih se mora olje ogret na delovno temperatro, počakaš nek določen časovni interval in zmeriš. Če je tako, je logično, da je olja pri mrzlem več.
Drug razlog, zakaj ga je več, je lahko ta, da ti je menjal oljni filter za manjšega, vlil pa isto količino.

mac77

Fizikalc
22. avg 2007
4.541
37
48
če je 2mm če ni panike pa če se meri pri hladnem ali toplem motorju..

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.102
4.072
113
2 mm ni nič, toleranca je precej večja ... isto kot ti tudi olje na min. še ne zariba motorja ampak mora past olje pod nivo šipke. Upoštevat se mora namreč tudi dejstvo, da je vozilo lahko nagnjeno in pač v strm klanec bi ti po tej logiki hitro uničilo katalizator.

Sicer pa zapelji avto s sprednjimi kolesi na en kamenček (2cm) pa bo nivo OK!
cheer.gif

Pa nekaj o tem kako se menja olje, imaš dva principa:
- veš koliko gre notri zato ga naliješ "na pamet"
- ne veš koliko je notri zato preveriš koliko ga je prišlo ven (ob predpostaviki, da ga je bilo prej notri normalen nivo)

.. sicer pa je točni max težko zadet ker moraš čakat 15 min da vso olje blagovoli priteč v karter, tako da če naliješ do max. (preverjanje takoj) potem bo čez par 10 min zagotovo olja več.

B81

22. jul 2007
36.933
10.501
113
KSZ

Včeraj naredil servis, menjali so olje, filtre zrak,olje,gorivo in za klimo, ter svečke v slabi uri.
V kantici, katero mi je dal nazaj, je že po občutku bilo premalo olja, avto je kako uro stal in nivo je bil kak slab centimeter nad maximumom.
Zdaj pod avtom ne bom iskal, lahko kar od zgoraj ven potegnem s kako cevko?
Hvala

jetamp

Fizikalc
5. sep 2007
3.532
68
48
Kranj
Jaz sem ga pred leti tudi imel preveč v R5 in mi je šlo na živce. Sem ga potegnil ven po tanki cevki. Pa glej da bo vroče olje. Je pa tiste pol litra glih kakšno uro ven kapljalo. Pa cevka naj bo prozorna, da si ne boš olje v usta potegnil
shocked-1.gif
.

Pepe

Guru
20. sep 2007
13.478
5.016
113
Zadnjič je žena otrokom kupila v lekarni velike injekcije (na oko bi rekel, da imajo vsebine za skoraj 2 dcl) za poletna špricanja. To gotovo ni bilo drago. Tam gor bi lahko natknil cevko in potegnil olje ven.

Pepe

Guru
20. sep 2007
13.478
5.016
113
Po mojem se da tako ven potegniti. Šel sem pogledat, kako velike so te brizge. Niso 2 dcl, temveč 0,6 dcl. Se opravičujem. Vseeno bi v kombinaciji s tanko cevko moral višek olja iti dokaj elegantno ven.

miha72

Pripravnik
29. jul 2008
848
1
18
Citat:
Uporabnik Pepe pravi:
Po mojem se da tako ven potegniti. Šel sem pogledat, kako velike so te brizge. Niso 2 dcl, temveč 0,6 dcl. Se opravičujem. Vseeno bi v kombinaciji s tanko cevko moral višek olja iti dokaj elegantno ven.

jaz sem že dvakrat z veliko injekcijo in cevko vlekel olje ven ko sem prišel s pooblaščenega servisa
bonk.gif

Enkrat jim je celo uspelo točno doliti.
aplauz.gif

naslednjič jim bom spet nesel svojo kantico, vendar v njej bo točno olja. Zagotovo jim bo uspelo9.
priden.gif

Matko

pohodnik
18. jul 2007
5.609
710
113
KSZ

V lekarni kupi največjo brizgalno (šprico po domače) s konusnim nastavkom (ene imajo na navoj).
Potem pa lahko ven potegneš brez cevke, kar tam kjer je šipka za nivo olja merit.

MadMitch

Fizikalc
29. sep 2008
6.163
0
36
Tut če vzame največjo šprico, mi ni jasno, kako karkoli potegnit iz karterja brez cevke.

Lepo pojdi v trgovino, kjer prodajajo akvaristiko, kupi najtanjšo cevko, dovolj dolgo, da bo šla skozi odprtino za sondo in še do tal (kaj pa vem, dva metra), vtakni cev v odprtino, dobro potegni in ko bo olje skoraj v tvojih ustih, spusti v lavor, naj teče, kolikor hočeš, potem ponovno nalij olje do določene višine, vse skupaj pospravi in srečno vožnjo.

PS: olja ne zlivaj kamorkoli, shrani ga v kantico in odvrzi tja, kjer je za to namenjeno.

Nazadnje urejeno:

Kamele0N

YUGOslovanski mehanik Dmitri Mendeleev
23. jul 2008
42.053
5.659
113
Rad bi vidu faco petrolovca ko bi mu nekdo rekel če mu lahko "odsesa" 1dcl olja preveč
smile-1.gif

motofrik

Majstr
24. dec 2009
2.985
353
83
tam ko se terc po tori rola
Citat:
Uporabnik Gamero pravi:
Meni ni jasno kako nekateri serviserji ne vejo kolko olja gre v avto in kar natočijo pa četudi prek maximuma
confused-1.gif
Zakaj najprej ne nalijejo 3l potem pa po občutku oz. se preverja, kolko ga je treba še doliti.Dostikrat sem že slišal za take primere.
Meni ga je eno tele nalilo pod minimum. Na pooblaščenem servisu, avto v garanciji. Pridem domov, pa kar tako, malo preverim olje. Skoraj suha šipka... Pustim avto pri miru deset minut, da se usede -nič. Na servisu mi je dolil liter olja, pa hotel sitnariti, da mi avto pije olje.... Kaj je imel v glavi, ne vem. No, roko na srce, mehanik ni več tam. Verjetno nisem bil prvi, ki je imel tak ali podoben problem.