Preureditev podstrešja v stanovanje - stroški

tony

Guru
23. jul 2007
9.677
1.488
113
Ne, nikakor te nočem strašiti, samo zanimivo se mi zdi
smile-1.gif
Kdaj pa je bila hiša grajena?

tony

Guru
23. jul 2007
9.677
1.488
113
Zanimivo
17758-icon_confused.gif
)

Se kdo tukaj gor kaj spozna na tesarstvo, da bi vedel kakšne so v bistvu razlike v primerjavi z današnjimi "grušti" in če je razlika vredna sekiranja ali ne?

ishtar007

Majstr
31. avg 2007
1.365
235
63
Razlika v sami ceni, ko delaš grušt je minimalna (tista slemenska lega ni tako draga). Je pa zadeva potresno precej bolj varna navkljub temu, da pri obeh konstrukcijah načeloma nosijo špirovci sami sebe (se naslanjajo na drugo stran špirovca). Problem je samo dinamika, se pravi horizontalni premiki špirovca --> potres. Hm, bom jutri malo povpraša kolega, ki je gradbenik. Poročam o tem, kar bom izvedel.

Aja, btw, koliko ste dali izolacije na streho?

Nazadnje urejeno:

karantanka

alterka & vizitka 2007
19. jul 2007
7.108
0
36
Notranjska
www.mojaknjiga.si
Če sprašuješ mene o izolaciji, ti moram povedati, da je izolacije na strehi točno toliko kot je vidiš, saj se je na tistem delu strehe potem ne bo dalo več dati. Zadeva je taka, da so iz notranje strani na špire nabite dile, čez pa je omet in da nismo to morali vse razbit smo že kar pri prekrivanju tisti del izolirali. In če se prav spomnim smo dali 20 cm, več ni šlo. Verjetno pa bova potem iz notranje strani zadevo zaključila z gips ploščami in takrat verjetno dodala še nekaj izolacije.

Pa še nekaj slikc tega najinega čuda.
smile-1.gif

streha-5.jpg

streha-4.jpg

streha-3.jpg

streha-2.jpg

streha-1.jpg

ishtar007

Majstr
31. avg 2007
1.365
235
63
Pa veš, da imaš na špirovcih toplotni most (les). Najboljše je, če daš povrhu namesto desk termotop in s tem narediš zračno streho, ter seveda pridobiš na izolaciji, saj ti jo ni potrebno toliko dajati znotraj imaš pa vseeno tudi špirovce pokrite z zgornje strani. Potem pa daš tako, kot ste vi dali, še izolacijo med špirovce in potem na koncu zapreš z knaufom. Tako naj bi bilo optimalno. Vendar pa je zadeva pač taka, da ima redko kdo optimalno, pa tudi cena je tako da je včasih težko delati optimalno. Jaz sem dal samo za termotop za po strehi (10cm, trda pohodna izolacija; kar pomeni, da ni potrebno podeskati) 4.000€.
Bolj resna zadeva pa je ta, da vidim na sliki samo ene škarje... Načeloma naj bi bile škarje na vsakem špirovcu (z obeh strani). Verjetno se ti to trenutno zdi povsem nepotreben strošek, če pa bo šlo kaj narobe, ti je lahko še preklemansko žal, da tega niste naredili. Priporočam ti, da investirate tistih par 100€ in nabavite les, ter poštimate te škarje, če že slemenske lege nimate.

Samojed

el. zaščita
Osebje foruma
19. sep 2007
2.157
55
48
Osrednja Slovenija
Škarij je polna kapa, slemensko lego pa več kot nadomestijo deske. Slemenska lega je zaradi horizontalnih premikov priporočljiva pri starih ostrešjih, kjer ni desk in hladnega vala. Sem se dobro pozanima in tudi jaz na novem gruštu nimam slemenske lege.
Kar se pa toplotnega mostu tiče - to je treba pri obnovi vzeti v zakup, poleg tega pa les ne bo delal problemov. Problemi bi bili, če bi streho nosili kovinski ali betonski nosilci.

karantanka

alterka & vizitka 2007
19. jul 2007
7.108
0
36
Notranjska
www.mojaknjiga.si
Naj še to dodam, da je streha malo zategnjena, verjetno tudi zaradi teh vzrokov, ki ste jih navajali, sam vizuelno je to kar težko opazit. Opazi se ko od spodaj pogledaš nabit fabion, da se ne izide lepo, sam mene to ne moti.

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.785
6.768
113
pri taščici
Glede slemeske:

Ni potrebna če je od vmesne do slemena manj kot 2,5 m in če je špirovec vsaj približno po "normativu.
Kdo vam je to naložil da je slemenska nujna. Mene tega v šoli pred 15 leti niso učili?!

Sicer pa glede potresa in karantankine hiše (pa te ne bi rad strašil karantanka)
V primeru "poštnega" potresa se upam iti skoraj stavit da bo tvoja streha ostala v enem kosu, hiša bo šla pa v kup. enostavno ne vidim nobenih potresnih vezi (po vogalih ...). No nič čudnega, saj je bila hiša narejena pred skopskim potresom in takrat predpisi še niso zahtevali proti potresne gradnje. No tudi po njem je še marsikdo "varčeval" nekateri pa še danes.

Zgodba iz našega kraja: Neurje je streho odneslo več kot 100 metrov daleč (brez slemenske lege) Če bi imeli "dvigalo" bi jo lahko skoraj v enem kosu postavili nazaj na streho.

Nazadnje urejeno:

Samojed

el. zaščita
Osebje foruma
19. sep 2007
2.157
55
48
Osrednja Slovenija
Drži. Samo odneslo je ni zato, ker ni bilo slemenske lege, ampak ker ni bila sidrana. Drugače pa : Srečno, zdravo in da vam cegu na cegu paše v letu 2008 in naprej!

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.785
6.768
113
pri taščici
Ja to mi je jasno, da jo je odneslo, ker ni bila "sidrana" v zid. Hotel sem povedati samo to, da je streha ostala v enem kosu (kljub temu da ni bilo slemenske lege) z izjemo nekaj salonitk, katere je odtrgal veter in posledično je streho odneslo. Še dobro da jo je odneslo na "odprto". Si sploh ne predstavljam koliko škode bi naredila,če bi jo odnesel v nasprotno smer v strnjeno naselje.

Tud teb srečno in zdravo in vsem ostalim "graditeljem"

ishtar007

Majstr
31. avg 2007
1.365
235
63
Hm, salonitka ali cegel na strehi je precejšnja razlika v obtežbi... Verjetno strehe ne bi odneslo, če bi bil gor cegel, ker je pač toliko večja obtežba... Tko da mislim, da se Karantanka nima kaj za bat, da bi ji odneslo streho.

Jerez

Pripravnik
27. jul 2007
561
0
16
ksz..
Da se vrnemo k stroškom izdelave mansarde...
Podstreha (140m2) je bila popolnoma surova, 1/3 je bilo še potrebno položiti plato in narediti stopnice
- plata in stopnice........................................................................cca 3400 €,
- 9 strešnih oken..........................................................................cca 3000 € (montiral sam),
- izolacija.....................................................................................cca 1300 € (montiral sam)
- knauf in bandažiranje + eno beljenje (280 m2)................................cca. 3400 €
- elektrika.................................................................................... cca. 630 € (montiral sam )
- tlaki z izolacijo............................................................................cca. 1600 €
- centralna (napeljava brez peči)......................................................po predračunu okoli 2700 €
- ploščice......................................................................................640 € (polagal sam in žlahta)
- laminat.......................................................................................cca 1500 €
- vodovodar....................................................................................500 €
- klima..........................................................................................2500€

Vse skupaj okoli 21 k€, s tem da še ni nobene opreme not in da je bil ves les na razpolago doma
uf-1.gif

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.785
6.768
113
pri taščici
Pa dajmo še mal OFF

Obtežba že, upoštevaj tudi da so salonitke vijačene in je ni tako enostavno odtrgat kot cegu. Sicer pa je letos-lani
wink-1.gif
strešni betonski zareznik veter nesel 80 metrov daleč. Si predstavljaš da to naredi v naselju. (škoda, ranjeni, mogoče celo mrtvi)