Preureditev podstrešja v stanovanje - stroški

medvedka

Pripravnik
26. jul 2007
553
0
16
če je bol v centru mesta je spomeniško zasščitena.. takrat pozabi.. boš mel marleno na grbi, pa ne morš sploh nič delat al pa se ti stroški potrojijo, kr morš restavrirat.. preverjeno.. smo probali to..

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.785
6.768
113
pri taščici
Najprej ugotovi kaj to pomeni spomeniško zaščiteno.

To ti lahko potegne take stroške za sabo da si sploh ne predstavljaš. Od bobrovca, do "lesenih" žlebov(mogoče mal pretiravam, sam nikol ne veš), o strešnih oknih mogoče lahko samo sanjaš, dimenziji, obliki oken. Saj v notranjost se ti najbrž ne bodo preveč spuščal samo zunanjost bodo hoteli najbrž nekaj "originalnega".

Kako je s streho? Je ostrešje še dobro ali je potrebno menjave. Če je potrebno menjave in da je streha precej "razgibana" (čopi, kukerla...)potem se že tukaj lahko zmotimo za najmanj 100% (kot če npr, samo odstraniš strao kritino, sekundarna kritina, po dolgem,počez letve, kritina).
Mogoče bi že kakšna slika zunanjosti in podstrešja precej več povedala kot pa cel kup objav

SouthPark

Jas da nea vem?! Ka te je...
5. sep 2007
24.570
5
38
Klobukarjev dol
Hiša ni spomeniško zaščitena (hvalabogu).

Sem pa že napisal, da je treba menjat celotno streho (najverjetneje tudi tramove) - to je treba tako ali tako narediti, pa bi potem še preuredili istočasno v stanovanje.

civil

Fizikalc
18. jul 2007
1.350
0
36
Zakaj vse menjat? Če les ni preperel je še dober. Računaj da stari tesan les nosi dosti več kot nov žagan.
Majstri bodo itak hotli vse menjat.

veselilisjak

Sloven´c
22. jul 2007
25.331
355
83
39
Citat:
Uporabnik civil pravi:
Zakaj vse menjat? Če les ni preperel je še dober. Računaj da stari tesan les nosi dosti več kot nov žagan.

Jap, včasih so dajali na strehe kostanjev in hrastov les.

Ko smo podirali staro bajto je bil eden glavnih tramov bukov, star najmanj 170 let in se ga je motorna žaga komaj "prijela".

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.785
6.768
113
pri taščici
Dober tole o kostanju in hrastu v ostrešjih prvič slišim. Štos je v tem da so bili stari tramovi tesani in ne žagani in tako so bile letnice veliko manj poškodovane.
prekrivanje-strehe-004-s.jpg

en primer 50 starega grušta,ki je ob prekrivanju ostal

Nazadnje urejeno:

ishtar007

Majstr
31. avg 2007
1.365
235
63
Jaz sem trenutno ravno v tem 'zosu'... S punco si urejava mansardo (okoli 140-150m2). Streho smo spremenili v zračno, ter seveda pokrili nazaj s staro kritino, ki je še dokaj v redu. Po celi strehi pa sem dal še Termotop za izolacijo, kar sicer ni bilo poceni a investicija se bo že povrnila. Streho smo s kolegi udarniško napadli in je bila narejena v 5 dneh (od jutra do večera, včasih tudi ob reflektorjih), vendar tega ne priporočam nikomur, ker je šlo preveč živcev. Notri bom dal še izolacijo med špirovce in potem lepo knauf čez. Računam nekje na 40cm izolacije... Notranje stene mi je delal en zidar na fuš, jaz pa sem mu ves čas asistiral, da je bil čim prej gotov. Elektriko mi bo zrihtal tast (električar), edino za centralaša bo šel zajeten kupček denarja. Še dobro, da imam kolega, ki ima firmo, ki se ukvarja s tlaki in talnimi oblogami, tako da bomo ponovno sami poštimali vse skupaj + položili parket.
Kot vidiš, naredim večino zadev sam, tako da več ali manj plačujem samo za material, pa vseeno računam, da me bo celotna zaveda (brez opreme) osiromašila za 40-50k€.
Če pa imaš še kakšno vprašanje, pa kar na plan z njim...

tony

Guru
23. jul 2007
9.677
1.488
113
zanimivo
zmaga.gif

foter je tudi vedno pameten ko gleda ostrešje štale (zgrajena l. 1933), ečš, kako predrzno je narejeno in, da so bili tesarji malo
stupid-1.gif

So ti majstri kaj zanimivega povedali o tejle posebnosti tvoje hiše?
cheer.gif

ishtar007

Majstr
31. avg 2007
1.365
235
63
Hja, ponavadi se ostrešje malo drugače dela... Pa tudi nosilnost špirovcev pri vrhu se potem drugače naredi oz. se špirovce drugače prireže.
Ne se sekirat, če je stalo do sedaj, potem bo pa že še zdržalo nekaj časa!
smile-1.gif