Prepir in živčnost

casio

Fizikalc
19. nov 2014
538
29
28
Ko se s kom prepiram in se moram postaviti zase se mi začnejo tresti roke in glas zaradi živčnosti/strahu
bonk.gif
Kaj storiti, da se to neha?

EkoKaprica

Pripravnik
4. mar 2014
388
22
18
www.ogrevanje-hlajenje.net
Pomoje bo treba delati na sebi in okrepiti samozavest. Če imamo slabo samozavest in pridemo v situacijo kjer se krešejo mnenja, se hitro počutimo manj oz. damo nasprotniku večjo avtoriteto. Večinoma so to vzorci, ki smo jih privzeli v otroštvu.

Ni najbolj fajn, se pa da popraviti. Ne gre pa to čez noč.

mistique

Guru
16. jun 2009
14.106
1.883
113
Emona / Carnium
Najprej se poišče razlog, da v takšnih situacijah reagiraš, kot reagiraš. Stvar se odvije na nivoju nezavednega (vzorec), zato razni tutoriali lahko pomagajo le pri blagih oblikah konfliktnih situacij. Za bullet proof performance pa je potrebna globja analiza. Najhitreje (v nekaj deset urah) bi šlo s pomočjo terapevta
smile-1.gif

ggg

Fizikalc
8. avg 2007
5.698
4
38
z drugimi besedami, hitreje in ucinkoviteje, ce se vpise v boksarski tecaj. te novodobne feministicne smernice mi gredo na nekam. zakaj cloveka zavirati namesto, da izkoristi svoj potencial?!

yahel

Fizikalc
23. jan 2013
3.539
61
48
postavi se zase in se hkrati zavedaj, da te sogovornik napada samo z besedami in ne z orožjem. Preživel boš, na koncu prepira ti ne bo nič hudega, to je samo prepir. Amigdala ti sporoča, da si v nevarnosti pa čeprav nisi.
Vaja in še enkrat vaja, mogoče kakšen trening asertivnosti ti ne bi škodil...pa velik potrpljenja. Je pa lažje govoriti kot se dejansko spremeniti.

http://www.potdozdravja.net/adrenalin-in-vroca-amigdala

Apollo8

Mahoney
15. avg 2007
15.344
7.425
113
Citat:
Uporabnik ggg pravi:
z drugimi besedami, hitreje in ucinkoviteje, ce se vpise v boksarski tecaj. te novodobne feministicne smernice mi gredo na nekam. zakaj cloveka zavirati namesto, da izkoristi svoj potencial?!
Jaz se strinjam s tabo. Naj razvije potencial do te mere da se bo tresel s tako hitrostjo da tresenje s prostim ocesom ne bo vidno. Potencial...hahahahha

mistique

Guru
16. jun 2009
14.106
1.883
113
Emona / Carnium
Citat:
Uporabnik ggg pravi:

Živčnost in potenje dlani ni ravno potencial za pretepača. Boksarska vreča je sicer super za sproščanje stresa, ampak ne odpravi vzroka.
Drugače pa je tako, da je beseda potencial vezana na otroštvo in vzgojo. To, kar opisuje odpiralec teme, pa je vzorec. In ta odpiralcu ni všeč, ker ga dela nesposobnega za komunikacijo. V opisanih razmerah ne reagira racionalno ampak čustveno.

Hipoteza:
Kot otrok sta se starša pogosto prepirala. Glasnemu pregovarjanju je sledilo malo "boksarskih" vložkov in otrok je bil temu priča (recimo, da je slišal ali pa tudi videl). To je bilo za otroka stresno in pogosto krivdo za takšno dogajanje prevali nase. Ko ta otrok odraste je zanj lahko stresno, ko nekdo malo bolj na hard zagovarja neko stališče ali pa temu človeku kaj očita. Takrat se postavi v obrambni položaj, si očita, krivdo vali nase itd...

Kaj je feminističnega v osnovah psihoanalize pa ve samo prestrašeni šovinist.

stieber

čebinar
1. sep 2007
17.258
3
38
Murgle
Citat:
Uporabnik mistique pravi:
Citat:
Uporabnik ggg pravi:

Živčnost in potenje dlani ni ravno potencial za pretepača.

Tole se sliši bolj kot potencial za poštarja...

drugače se pa malo umiri s to psihoanalizo...a si mal preveč vodeba poslušal
evil.gif