Prenosnik pc ali mac?

Avian

Pripravnik
7. sep 2007
359
0
16
Vidš zanimivo Jernej, škoda zate ... Sam sem imel namreč ravno obratno izkušnjo kot ti. Od kar sem zamenjal produktivnost gor. Ugotovil sem, da se ne ukvarjam več z računalnikom (in njegovimi problemi) temveč z delom na njem ...

Če te ne moti, kaj pa si počel na njemu oz. z čim si imel probleme na njem ... Domnevam samo da nisi zadosti vztrajal, oz. preveč si navajen windowsov. :D Mac sistem je narejen za zabite amerikanose, kar pomeni da vse probleme rešuješ po najbolj enostavni liniji :D

Pa še to: tudi Xpjev oz. Win 95 se nisi navadil po 1 tednu.

lp Martin

airj

Pripravnik
29. sep 2008
450
0
16
S kakšnimi problemi pa si se ukvarjal na Windowsih? Sem prepričan, da je za malo teh tvojih težav dejansko res kriv op. sistem in ne uporabnik sam. Sicer je pa jasno, da ni za vsakega vse, tako kot nekateri ne znajo pralnega stroja uporabljat, ampak zato še ni pralni stroj zanič zadeva.

Avian

Pripravnik
7. sep 2007
359
0
16
mah kot prvo virusi, kot drugi večji problem mi je pa šel na jetra to da sleep na xpjih ni delal nikoli tako kot na macu dela, ter seveda obvezni rebooti , bljah

Zame osebno žal MAC forever ... čeprav glede Win 7 slišim mnogo dobrega ... ampak :D dokler me apple ne razočara bom ostal kar tu

lp Avi

igi

Guru
13. okt 2007
5.604
1.206
113
Celje
Citat:
Uporabnik Avian pravi:
mah kot prvo virusi, kot drugi večji problem mi je pa šel na jetra to da sleep na xpjih ni delal nikoli tako kot na macu dela, ter seveda obvezni rebooti , bljah

lp Avi

Hm... virusi. Kaj pa vem kakšno leto nisem naložil sistema na novo, tudi z virusi/trojanci &co. nimam težav.
Ponovnega zagona pa tui kakšen mesec že nisem naredil. Vedno v hibernacijo. Je pa res, da pri macu gre v tisto njegovo spanje in iz njega v sekundi.

Jernej

Fizikalc
18. avg 2007
7.124
0
36

Virusi?

Na PC-ju je bil moj zadnji virus Michelangelo davnega leta 1995 (tam nekje). Pa še to sem pravočasno ugotovil in ni bilo škode. Preizkušam veliko novega software, poleg tega je velik del tega... well... sumljivega izvora. Za najbolj delikatne stvari imam navidezni računalnik, kjer najprej poženem stvari in kjer mi dol visi, če je noter virus. Posebnega Firewalla NE uporabljam, samo Firefox + W. Firewall + Avira.

Tako da enostavno ne razumem, od kje ti takšne slabe izkušnje z virusi, oziroma predvidevam, da si že klikal kaj, česar ne bi smel.

Računalnik dela praktično 24/7 že par let in nobenih težav (kljub temu, da so prenosniki).

Kaj sem delal na Macu?

Kot prvo na Macu ni nobenega pregledovalnika slik, ki bi bil vsaj približno tako hiter kot je ACDSee in bi podpiral cache-behind in read-ahead in ki bi sam skakal po datotekah v folderju naprej. Kaj mi koristi Preview, če pa moram najprej izbrati vse slike v folderju in jih šele potem odpreti (smo že pri precej več klikih). XnView je najboljši približek, ampak je še vedno več kot 100% počasnejši od AcdSee-ja.

Kot drugo security. Na Mac-u ne moreš vzpostaviti (free) enkripcije diska. Edini program, ki podpira popolno enkripcijo, je PGP, ki pa je plačljiv. Na Windowsih je to open-source True Crypt, ki enostavno nima konkurence.

Kot tretje Office. Word ima na Macu arhaičen izgled, Applova varianta (ali Open Office) pa mi ni všeč.

Četro. Proprietary medicinski software, ki ga imam, ne dela na Macih.

Peto. Miška. Brez plačljivih dodatkov, MX Revolution ne dela kot bi moral z serijskimi gonilniki.

Šesto. Afna. Stvar navade, ampak da je tako uporabljan znak na tako neumnem mestu...

Toliko... tako da verjemi, da sem se kar dosti ukvarjal z Macom, ampak se pač takrat nisva najbolje razumela. Morda kdaj drugič.

jgfd

Pripravnik
7. sep 2007
348
0
16
Mac si hotel uporabljati kot PC

Tudi meni je po parih letih formatiranja, iskanja virusov, brisanja po registru ...... zdaj uporaba Windowsa znosna, ampak fora je v tem da zdaj že vnaprej vem kateri programi so lahko virusni, katere strani so sumljive, kaj mi zre cpu itd... in se izogibam tem konfliktnim situacijem ze skoraj podzavestno. Zato rabis nekaj računalniškega znanja ( vsaj 2 letu rac. faksa ali pa nekaj let izkušenj s PC-ji, (na napakah se učiš)). Samo pomislite koliko forumov ste prebrali, koliko spraševali, koliko iskali po internetu (verjetno vsak dan po več let), da vam zdaj racunalnik dela zadovoljivo.

Recimo kaj bi bilo če bi se toliko ukvarjali z Mac-om in če bi ga uporabljali od svojega začetka. Pomoje za nobem denar nebi sli zdaj na Windows, sploh nebi razmišljali o tem. In tukaj lahko razumemo uporabnike ki tako zagovarjajo Apple računalnike.

Za "staro mamo" ( tisti ki nimajo 2 leti rač. faksa ipd..) pa so Apple računalniki (tako softwersko kot hardversko) v veliki prednosti. Uporabnik ne potrebuje računalniškega znanja (saj za splošno razgledanost je fajn, ni pa nujno).
Primer: Prijateljica si je kupila Macbooka in za razliko od prej me nikoli več ne kliče v smislu kaj naj zdaj naredi ker je nevem kaj narobe, vse zrihta sama. Vbistvo je pri mac-u ze veliko zrihtano (za povprečnega uporabnika) ko ga prvič zaženeš.

Za resno delo pa pač glede na to katere programe rabiš, izbereš OS ki to omogoča, itak delaš 90% v programu in ti je vseeno kaj je v ozadju

Nazadnje urejeno:

Jest

iPhone Guru
26. jul 2007
15.498
762
113
Medvode / Slovenija
www.mobile.si
Citat:
Uporabnik igi pravi:

Hm... virusi. Kaj pa vem kakšno leto nisem naložil sistema na novo, tudi z virusi/trojanci &co. nimam težav.
Ponovnega zagona pa tui kakšen mesec že nisem naredil. Vedno v hibernacijo. Je pa res, da pri macu gre v tisto njegovo spanje in iz njega v sekundi.

Hehe... kaksno leto ze nisi na novo nalozil sistema?
grims-1.gif
...

Avian

Pripravnik
7. sep 2007
359
0
16
Citat:
Uporabnik jgfd pravi:
Mac si hotel uporabljati kot PC

Tudi meni je po parih letih formatiranja, iskanja virusov, brisanja po registru ...... zdaj uporaba Windowsa znosna, ampak fora je v tem da zdaj že vnaprej vem kateri programi so lahko virusni, katere strani so sumljive, kaj mi zre cpu itd... in se izogibam tem konfliktnim situacijem ze skoraj podzavestno. Zato rabis nekaj računalniškega znanja ( vsaj 2 letu rac. faksa ali pa nekaj let izkušenj s PC-ji, (na napakah se učiš)). Samo pomislite koliko forumov ste prebrali, koliko spraševali, koliko iskali po internetu (verjetno vsak dan po več let), da vam zdaj racunalnik dela zadovoljivo.

Recimo kaj bi bilo če bi se toliko ukvarjali z Mac-om in če bi ga uporabljali od svojega začetka. Pomoje za nobem denar nebi sli zdaj na Windows, sploh nebi razmišljali o tem. In tukaj lahko razumemo uporabnike ki tako zagovarjajo Apple računalnike.

Za "staro mamo" ( tisti ki nimajo 2 leti rač. faksa ipd..) pa so Apple računalniki (tako softwersko kot hardversko) v veliki prednosti. Uporabnik ne potrebuje računalniškega znanja (saj za splošno razgledanost je fajn, ni pa nujno).
Primer: Prijateljica si je kupila Macbooka in za razliko od prej me nikoli več ne kliče v smislu kaj naj zdaj naredi ker je nevem kaj narobe, vse zrihta sama. Vbistvo je pri mac-u ze veliko zrihtano (za povprečnega uporabnika) ko ga prvič zaženeš.

Za resno delo pa pač glede na to katere programe rabiš, izbereš OS ki to omogoča, itak delaš 90% v programu in ti je vseeno kaj je v ozadju
467716-post_slo.gif

lp Avi

Jernej

Fizikalc
18. avg 2007
7.124
0
36

Morda res... ampak vseeno sem ravno zaradi tega naštel par stvari, ki jih na Macu enostavno ni (oziroma so veliko, veliko težje dostopne kot na Windows okolju) in ki so povezane z mojim vsakdanjim delom.

Vsakemu svoje. Moj workflow je preizkušeno boljši na Windows okolju. Verjetno bi ga lahko ščasoma prilagodil na Macu... ampak why? Dokler Apple ne bo ponujal nekaj, česar Windowsi nimajo, se zaradi designa ne mislim ukvarjati s prestopom.

blazko

Majstr
21. sep 2007
7.448
426
83
Citat:
Trenutno sem kaksen mesec spet na Windows 7 ... in zaenrkat spila... samo koliko casa bo

Tolikor, kolikor bo uporabnik pameten.
wink-1.gif

Na mojem starem Celeronu je bil leta 2000 nameščen Windows 2000, ki je vedno delal b.p. Pa je šlo vse prej kot za popoldansko uporabo. Kakšno nalaganje sistema na novo?
hysterical-1.gif
Lansko leto sem ga prodal, tako da dopuščam možnost, da ni dosegel 10 let življenja...

Danes z razlaganjem o "formatiranju Windowsev" na X mesecev kvečjemu tvegaš posmeh.

Steve

Guru
13. avg 2007
9.964
1.846
113
lahko gledaš na stvar tudi obratno. apple ima nekaj, kar win nima. pa ne me vprašat kaj. pač tak je, večinoma je to vprašanje financ, okusa in v veliki meri navade na pc okolje prek 10 let, pri meni že skoraj 20.

če pa nekoga prvič v življenju posadiš za računalnik, se bo precej bolje znašel na meku kot pcju, ker je res vse smešno lahko in logično izvedeno.

Jernej

Fizikalc
18. avg 2007
7.124
0
36
Citat:
Uporabnik Steve pravi:
če pa nekoga prvič v življenju posadiš za računalnik, se bo precej bolje znašel na meku kot pcju, ker je res vse smešno lahko in logično izvedeno.

Se absolutno strinjam! Če me mama vpraša, kater računalnik naj kupi, je odgovor Mac. PC-ji so za geeke. Maci so za vse ostale ter za geeke, ki jim uporabniška izkušnja pomeni veliko.

Jest

iPhone Guru
26. jul 2007
15.498
762
113
Medvode / Slovenija
www.mobile.si
Citat:
Uporabnik blazko pravi:
Citat:
Trenutno sem kaksen mesec spet na Windows 7 ... in zaenrkat spila... samo koliko casa bo

Tolikor, kolikor bo uporabnik pameten.
wink-1.gif

Na mojem starem Celeronu je bil leta 2000 nameščen Windows 2000, ki je vedno delal b.p. Pa je šlo vse prej kot za popoldansko uporabo. Kakšno nalaganje sistema na novo?
hysterical-1.gif
Lansko leto sem ga prodal, tako da dopuščam možnost, da ni dosegel 10 let življenja...

Danes z razlaganjem o "formatiranju Windowsev" na X mesecev kvečjemu tvegaš posmeh.

Niti ne tvegam posmeha... Ze kar nekaj let sem v tem poslu... pa vem,d a ce racunalnik uproabljas, slej ko prej prides do tocke, da je najlazje zadevo na novo postavit, kot pa se ukvarjat s tem, da bi pocistil vso nesnago, ki se je v casu uporabe nabrala ...

Pa probavam in testiram nvoe zadeve (tudi beta) na vecih OS-ih ...

Radirko

Fizikalc
18. avg 2007
6.242
0
36
Morda to velja za neuke uproabnike, meni bi tudi bilo nerodno, ce bi moral naloziti OS na novo (ga nisem na nobene racunalniku odkar se z njimi ukvarjam (DOS, Linux, NetBSD, Windows XP). Za eksperimentiranje so namenjeni drugi racunalniki (ne delovni), virtualni stroji ali pa vsajlocene particije/diski v delovnem racunalniku, pa ni treba nic pospravljati za sabo.

Mac vs. PC: brez tezav si predstavljam, da ni vsakemu v interesu preucevati kako njegov racunalnik sploh deluje, ampak zeli imeti delujoco napravo, orodje, torej nekaj v slogu mlincka za kavo ali hladilnika. Ocitno je Apple prisel z MacOS na tem podrocju bistveno dlje kot kdorkoli v svetu PCov (tukaj gre celo v nasprotno smer: namerno debiliziranje uporabniskega vmesnika z manj moznosti za posege, tako da zadeva postane bolj neuporabna, da bo le "nekaj novega" in bi zato morda koga prepricalo naj ne prestopi v jabolcni tabor).

Saj je prav tako, ne more biti vsak za vse, tudi racunalnik ne - za ene je igraca z neskoncno moznostmi (juhej
smile-1.gif
), za druge pa samo delovni pripomocek in nic vec.

doto

Fizikalc
25. jul 2007
3.175
0
36
Citat:
Uporabnik Jernej pravi:Kot prvo na Macu ni nobenega pregledovalnika slik, ki bi bil vsaj približno tako hiter kot je ACDSee in bi podpiral cache-behind in read-ahead in ki bi sam skakal po datotekah v folderju naprej. Kaj mi koristi Preview, če pa moram najprej izbrati vse slike v folderju in jih šele potem odpreti (smo že pri precej več klikih). XnView je najboljši približek, ampak je še vedno več kot 100% počasnejši od AcdSee-ja.
Čisto tako iz firbca, katere si pa probal? Meni picassa deluje fenomenalno.

Citat:
Kot drugo security. Na Mac-u ne moreš vzpostaviti (free) enkripcije diska. Edini program, ki podpira popolno enkripcijo, je PGP, ki pa je plačljiv. Na Windowsih je to open-source True Crypt, ki enostavno nima konkurence.

TrueCrypt zelo lepo dela tudi na mac-u.

Citat:
Kot tretje Office. Word ima na Macu arhaičen izgled, Applova varianta (ali Open Office) pa mi ni všeč.

V kratkem pride nova verzija, ki bo imela enake (podobne) menije kot v office 2007/10. Jaz osebno office-a ne uporabljam toliko, tako da mi OO čisto zadostuje.

Citat:
Četro. Proprietary medicinski software, ki ga imam, ne dela na Macih.

Za to pač ni kriv apple.

Citat:
Peto. Miška. Brez plačljivih dodatkov, MX Revolution ne dela kot bi moral z serijskimi gonilniki.

Hočeš reči, da Logitechovi driverji ne ne podpirajo vseh funkcionalnosti miši? Ti so namreč zastonj.

Citat:
Šesto. Afna. Stvar navade, ampak da je tako uporabljan znak na tako neumnem mestu...

Afna je čisto na standardnem mestu. Shift + 2 je na angleški tipkovnici. Če imaš nastavljeno slovensko tipkovnico dobiš isti znak kot je na angleški tako, da še zraven stisneš alt. Se pravi, da je afna alt + shift +2. Na windowsih moraš za to stisniti alt + shift, da zamenja tipkovnico. potem pa še enkrat, da ti vrne slovensko. S tem da nikoli ne veš katera je trenutno nastavljena.

Tipičen primer poskusa uporabe mac-a kot windows.

En velik bombonček na OSX je tudi QuickSilver. Ko ga enkrat naštudiraš skoraj ne rabiš več miške. Pa še par programov je, ki preprosto nimajo alternative na windowsih. En takih je recimo TextMate. Jaz že zaradi tega ne grem nazaj. Sem iskal alternative, pa mu nihče ne pride blizu.

Jernej

Fizikalc
18. avg 2007
7.124
0
36
Citat:
Uporabnik doto pravi:
Čisto tako iz firbca, katere si pa probal? Meni picassa deluje fenomenalno.

Preview, XnView, Picaso.... pa še ene par programov. Picasa takrat ni podpirala pregledovanja slik, oziroma Picasa Viewer (kot je na WIndowsih) ni deloval. Če sedaj deluje... super!

Citat:

TrueCrypt zelo lepo dela tudi na mac-u.

Wrong! Sistemska enkripcija NE deluje. Če hočeš zakriptirat home folder, se moraš skoraj na trepalnice postavit. Applov FileVault sem tudi sprobal in je proti TC-ju grozljivo počasen.

Citat:

V kratkem pride nova verzija, ki bo imela enake (podobne) menije kot v office 2007/10. Jaz osebno office-a ne uporabljam toliko, tako da mi OO čisto zadostuje.

Super! Saj sem rekel, da je Apple vedno v igri. Morda me pa prav to premami, da po enem tednu ne obupam in raje počakam, da počasi pozabim Windows-Way in se navadim na MacOS.

Citat:

Za to pač ni kriv apple.

Seveda ni. Ampak to ne spremeni dejstva, da je to minus za platformo.

Citat:

Hočeš reči, da Logitechovi driverji ne ne podpirajo vseh funkcionalnosti miši? Ti so namreč zastonj.

Ja, točno to hočem reči. Krneki.

Citat:
En velik bombonček na OSX je tudi QuickSilver.

Ne omenjaj QuickSilverja... Now that's a candy! Sicer je start meni v W7 malce boljši kar se iskanja tiče, ampak daleč, daleč od takšne funkcionalnosti.

Bossek

Pripravnik
24. sep 2007
668
7
18
bostjan.muha.cc
To mi je pa vedno bilo zanimivo.

V kolikor neki na apple ne dela (driverji, nek program, ....) za to pač ni apple kriv (kar je seveda logično).
Ko pa na windowsih nek program ne dela ali pa se driver sesuva, je pa vedno microsoft kriv.

wink-1.gif

bokyto

Fizikalc
19. sep 2007
1.475
0
36
Dr. House LOL pojma nimaš kaj pišeš, drugače svaka čast kakega maca si ti kej mel enkrat si pravil i-maca drugič pro kdo bi ti verjel....

PIC

Fizikalc
17. avg 2007
2.466
2
38
Citat:
Uporabnik Jest pravi:
Citat:
Uporabnik igi pravi:

Hehe... kaksno leto ze nisi na novo nalozil sistema?
grims-1.gif
...

Hm.

Ko sem jaz nazadnje podobno "vztrajal" s staro namestitvijo na imacu, potem pa le vrgel gor sistem na novo, sem najprej preveril, če so ključavnice na vhodnih vratih cele, da mi niso ponoči škrati menjali računalnika. Računalnika namreč nisem več prepoznal, ker je vse delalo neverjetno hitreje.

To, da se OS X ne zapacka, je velika laž
smile-1.gif
.

Staršem sem na novega iMaca naložil še novi 10.6, ki je hitrejši (valda, če so popucali navlako ven od powerpc zadev), ampak dela W7 gor odlično, razen mikrofona/kamere še nisem 100% usposobil
smile-1.gif
.

LP,
PIC