Predelava mesa - smrad

upwind7

Zelenc'
25. jan 2012
21
0
1
Oj

Ima kdo izkušnje ali pri predelavi mesa v okolici prihaja do smradu? So kakšna pravila / zakoni, kje je lahko predolovalnica mesa v smislu ne sredi naselja, kjer je na razdaliji 10 metrov ali manj polno stanovanjskih hiš?

upwind7

Zelenc'
25. jan 2012
21
0
1
Pri nas naj bi bila predelava v izdelke, ne reja ali zakol. Me pa vseeno skrbi, ker je zadeva zelo blizu stanovanjkih hiš, blokov itd.

DrM007

700. registrirani uporabnik
1. sep 2007
2.450
1
38
43
Krain
Kakor jaz razumem avtorja teme, bi ON rad imel predelovalnico mesa in ne da ima soseda, katerega bi rad čapnil...

upwind7

Zelenc'
25. jan 2012
21
0
1
Ne ne, nisem jaz tisti ki bi imel predelavo. Jaz sem eden izmed sosedov, kjer bo bila ta predelovalnica.
Ker pa mi ni vseeno, da mi dobesedno v dnevno sobo piha ventilator od predlovalnice sprašujem kako je s tem. Verjamem, da nobenemu to nebi bilo všeč.

olfa

Majstr
4. sep 2007
2.384
172
63
Od kod pa si?

Pojdi enkrat mimo fabrike, katerekoli, pa boš videl kaj in kako je.

Ventilatorji, ki jih vidiš, so ponavadi od hladilnih sistemov, ki pa z smradom predelovanja mesa nimajo neposredne veze (princip klime).

Zunaj v glavnem ne smrdi nič, v kolikor upoševajo to kar je alkoholik napisal. V nasprotnem primeru pa veterinarska inšpekcija, pa bodo zelo hitro porihtali zadeve.

Mladinec

Fizikalc
11. jun 2009
317
27
28
Ptuj
Če gre za obdelavo svežega mesa in proizvodnjo mesnih izdelkov garantirano ne sme smrdeti nič. Odplake morajo biti rešene v okviru kanalizacije in (skupne ali posamične) čistilne naprave. Konfiskata pri predelavi ne ostaja praktično nič, kar pa ostaja pa mora biti do odvoza skladiščeno v hlajenem zaprtem prostoru in v nobenem primeru ne ostane na prostem.

Še najmočnejši vonj je iz dimnikov, ko se izdelki prekajujejo, ampak tisto bi težko označil za smrad, poleg tega pa je dimljenja glede na ostalo termično obdelavo relativno malo.

Brez strahu, če bo iz obrata smrdelo ga prav gotovo ne boš rabil dolgo vohat, ker bo slej kot prej zaprt, bodisi zaradi VURSa, bodisi zaradi slabe prodaje.

olfa

Majstr
4. sep 2007
2.384
172
63
V industrijskih predelovalnicah prekajuje z sistemom hladnega dima.

Za prekaditev ene komore mesnin porabijo cc 5 cm (prav vidiš - centimetrov) bukovega lesa. Imajo pa lepo narezane bukove kocke dimenzije 5 x 5 centimetrov in dolžine prb. 1 meter.

Tako da tudi od dima nekega hudega vonja ni.

upwind7

Zelenc'
25. jan 2012
21
0
1
Ste me s tem kar pomirili ... HVALA
smile-1.gif

Jaz imam namreč zelo slabe izkušnje izpred cca 12 let nazaj od nekje drugje, ko je res smrdelo. Pa človek avtomatično pomisli na slabo, čeprav sem sam pri sebi rekel,da je tehnologija že tako napredovala, da nebi smelo biti problemov.

Upajmo, da bo res tako
smile-1.gif

jaka6

Fizikalc
7. avg 2007
1.302
9
38
Družmirje
Pri moji punci je foter mesar v penziji in ker mu je dolgcajt celo zimo dela klobase, salame itd... Smrdi zelo poredko, ker je odvisno v katerem procesu je. Pogosto je zelo močen vonj ko tisto meso potem prekaja, ampak ni tolk hudo, kjub temu da sem vegetarjanc že 25 let.

alkoholik

RudolF
23. jul 2007
16.673
3.190
113
v lokalni ostariji
saj s hladnim dimom je potrebno vedno prekajevat:) drugače meso "rosi" in se lahko pokvari. čeprav določene industrije uporabljajo in mešajo arome dima in barvila:)

no smrdelo ne bo nič če je konfiskat itd urejen kot mora biti...

Viper

Pripravnik
31. okt 2011
443
1
16
spet en tipičen sosed ki bo pol bulil na onu 24 ur na dan kaj se tam dogaja, pa pisal in špecal.
mamoti....

rawr

PDA maher
19. jan 2012
6.188
3
38
Če bi bil tipičen sosed, nebi tukaj spraševal... Tipični sosedi so trmasti, si ne dajo nič dopovedat, pretiravajo v vsem...

Mladinec

Fizikalc
11. jun 2009
317
27
28
Ptuj
Citat:
Uporabnik olfa pravi:
V industrijskih predelovalnicah prekajuje z sistemom hladnega dima.

Za prekaditev ene komore mesnin porabijo cc 5 cm (prav vidiš - centimetrov) bukovega lesa. Imajo pa lepo narezane bukove kocke dimenzije 5 x 5 centimetrov in dolžine prb. 1 meter.

Tako da tudi od dima nekega hudega vonja ni.

Jaz sicer sistem zelo dobro poznam, tako toplo kot tudi hladno prekajevanje.
cool-1.gif

V praksi sta najbolj razširjena dva sistema dimljenja: en je bukovo žaganje (žagovina), ki tli v gorilniku in ustvarja dim in drugo je sistem frikcije, ki si ga ti omenil, kjer bukovo poleno navedenih dimenzij brusi posebno "kolo" in s trenjem ustvarja dim (približno tako kot da bi z fleksom rezal leseno desko).

Izraza hladno in toplo dimljenje se pa uporabljata predvsem za temperaturo v komori pri kateri vse to poteka in nimata neposredne povezave z načinom priprave dima.

Bottom line pa je, da v vsakem primeru, ko se komora prazni se vonj občuti (posebno če je to pod oknom), sem pa seveda že napisal, da bi temu težko rekel smrad
smile-1.gif
Je pa definitivno eden močnejših vonjev, ki se pojavljajo v okolici pri predlavi in proizvodnji mesa.

olfa

Majstr
4. sep 2007
2.384
172
63
E pa to je to, jaz sam nisem pravih besed najdu.

Sem pa mel priložnost to spremljat v dveh propadlih proizvodnih gigantih.