Predelava brajdovca /grozdja v vino..

mercedes

Majstr
16. dec 2014
2.452
158
63
Pozdrav ,

brajde so v kleteh...

Imam pa eno vprašanje. Vse ok , vino se čisti ,prvič pretočen. Ampak ,barve ni.. Je bolj rose varianta.Napram lanskemu ,je to kot bi prešal belo grozdje z malo jurke.

Vino čisto ok ,pitno. Eden sosed mi je namignil ,da se je to zgodilo ,ker je bila brajda premalo porezana , in posledično izredno polna manjših grozdov. ?
Vrelo je vse po šolsko.Povrelo do 20-21.

In sedaj malo morda čudno vprašanje. Poznamo razkise,encime,čistila... Ali obstaja morda kakšen koncentrat barvila ki bi se lahko dodal ?
 

mercedes

Majstr
16. dec 2014
2.452
158
63
Postopek 100 procentno po navodilih. Štiri dni v kadi. Mešano vsake 3-4 ure..Vino vse drugo razen bolj rose barve zelo dobro . Vsaj po moje tudi jurka bolj diši kot recimo frankinja. Že prej sem sprešal frankinjo je pa barva intenzivna.
 
  • Všeč mi je
Reactions: Hanzi

Jastreb

Fizikalc
2. mar 2018
227
28
28
Barve nisi dobil iz lupin jagod ker si prekmalu prešal,jaz sem šele po sedmih dneh, seved je še koliko je notri rdečega grozdja.Vedeti moraš da je razlika med cepleno trto in samorodnico.Mešanje je dovolj dvakrt dnevno zjutraj in zvečer.
 

Jastreb

Fizikalc
2. mar 2018
227
28
28
Kdaj si pa trgal, veliko pomeni zrelost grozdja,je pa res da dva leta nista enaka,si imel letos količinsko isto rdečega in belega grozdja ,morda je tu ralika.
 

mercedes

Majstr
16. dec 2014
2.452
158
63
Trgal sem ene ene 20 dni nazaj..Zrelo za ta okoliš polno. Belega na 200 kg ni zraven 20kg.. En sosed pravi da bi lahko bilo zaradi slabe rezi..Zaradi določenih težav nismo uspeli prav porezati in je bila takšna goščava..Baje da je bilo prepolno in niso potekli vsi procesi na brajdi ?? Res pa že ob mletju ni bilo tiste prave barve. Saj najbolj pomembno mi je ,da okus pa zaenkrat štima.več kot ok..Nekje 6,5 kisline ,diši..čisti se lepo...
 

Jastreb

Fizikalc
2. mar 2018
227
28
28
Trgal sem ene ene 20 dni nazaj..Zrelo za ta okoliš polno. Belega na 200 kg ni zraven 20kg.. En sosed pravi da bi lahko bilo zaradi slabe rezi..Zaradi določenih težav nismo uspeli prav porezati in je bila takšna goščava..Baje da je bilo prepolno in niso potekli vsi procesi na brajdi ?? Res pa že ob mletju ni bilo tiste prave barve. Saj najbolj pomembno mi je ,da okus pa zaenkrat štima.več kot ok..Nekje 6,5 kisline ,diši..čisti se lepo...
Na napakah se tudi nekaj naučiš.
 
  • Všeč mi je
Reactions: mercedes

mercedes

Majstr
16. dec 2014
2.452
158
63
Kupi teran pa premešaj :)
To resno ? Za 150 litrov ,bi ga moral potem kar nekaj dodati. Pa misliš da kakšno barvilo dodatek pa ne obstaja ?? Ker obstaja čudi kemije ,barvilo pa niti ne bi rabilo biti neka kemija ampak koncentrat ??

Saj bistveno je ,da piten pa je.. Imam še par litrov lanskega ,samo barva je proti lanski bistveno svetlejša...
 

Jastreb

Fizikalc
2. mar 2018
227
28
28
To resno ? Za 150 litrov ,bi ga moral potem kar nekaj dodati. Pa misliš da kakšno barvilo dodatek pa ne obstaja ?? Ker obstaja čudi kemije ,barvilo pa niti ne bi rabilo biti neka kemija ampak koncentrat ??

Saj bistveno je ,da piten pa je.. Imam še par litrov lanskega ,samo barva je proti lanski bistveno svetlejša...
Jaz ti predlagam da ga ohraniš naravnega izvora, to bo najboljše za tvoj trud..
 
  • Všeč mi je
Reactions: mercedes

bizi

Guru
21. nov 2007
27.271
-2.011
113
Kočevska
To resno ? Za 150 litrov ,bi ga moral potem kar nekaj dodati. Pa misliš da kakšno barvilo dodatek pa ne obstaja ?? Ker obstaja čudi kemije ,barvilo pa niti ne bi rabilo biti neka kemija ampak koncentrat ??

Saj bistveno je ,da piten pa je.. Imam še par litrov lanskega ,samo barva je proti lanski bistveno svetlejša...
Važen je okus, ne pa barva.
 
  • Všeč mi je
Reactions: Jastreb in mercedes

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.754
6.745
113
pri taščici
Jaz ga ze pijem, kdo bo pa cakal Martina.
Glede na količino in pitnost, ga bo do Martina zmanjkalo. Se moja se je zakadila v njega.
Tako da drugo leto ne bo nobenega vkuhavanja za sok, zamrzovanja za kompot/čaj... Bom vse v vino predelal.
Ko sem bil mlajsi mi domace vino ni slo.
Je pa res , da sem tokrat samo jagode namocil(opecljal s prsti) pa potem malebkost bolj skrbno delal z njim kot oce.
 
Nazadnje urejeno:

mercedes

Majstr
16. dec 2014
2.452
158
63
Mi pa ni jasno kako wni enostavno regulirajo vretje ,ustavljanje.. Sem imel eno manjšo količino ki sem jo ustavil na 33 ekslov. Pretočil, zažveplal v razmerju deci na 100 litrov. Se je začel že čistiti ,evo čez par dni se je nanovo zagnalo vretje. Sem ga takoj ponovno dožveplal na cca 23 prostega ,pa ga ni ustavilo. Eksli padajo.. Verjetno sem preskromen na žveplanju , a nekako mi ni za pretiravati ,oziroma do maksimuma.