Povečava slike, brez izgube kvalitete.

mosseero

fizik´alc
3. sep 2007
20.137
11.008
113
kod Džej-Zija
Citat:
Uporabnik Leska pravi:
Primerjava 500% zooma (desno) in Resize/Resmple (levo) v Irfanviewju. V kakšnem bolj profesionalnem programu bi morala biti "izguba kvalitete" še manjša.

Če zgladiš desno sliko, boš dobil ven levo. Težko je dobiti informacijo tam, kjer je v osnovi ni.
smirk-1.gif

Jernej

Fizikalc
18. avg 2007
7.124
0
36

Citat:
Težko je dobiti informacijo tam, kjer je v osnovi ni.

Zelo težko!
evil.gif

Saj ravno to je poanta.

Ljudje (večinoma) vedno manj vedo, kako tehnologija za dandanašnjimi elektronskimi napravami sploh deluje. Potem pa dobiš takšna neumna vprašanja.

matejdro

HACKER 08
6. jan 2008
2.267
0
36
Kaj pa če sliko sprintaš, pa jo pol z fotoaparatom (optični zoom seveda) zoomiraš?

wacko

Fizikalc
18. jul 2007
5.450
0
36
Resolucija sprintane slike ne more biti večja od izvorne v digitalni obliki, tako da tudi če optično povečaš sprintano sliko 100x100 pikslov, boš še vedno dobil raztegnjenih 100x100 pikslov. Pa še na printerju se precej informacije izgubi...

Beri jernejev post
wink-1.gif

Jernej

Fizikalc
18. avg 2007
7.124
0
36

hysterical-1.gif

Saj v bistvu več ne vem, kdo se zafrkava, kdo pa resno misli.

To je nekako tako kot tista fora s stiskanjem podatkov.

Citat:

Vse v računalniku je zapisano v obliki zaporedja ničel in enic. Ničle imajo itak vrednost nič, zato jih lahko zanemarimo. Potem pa samo preštejemo število enic.

Kdor nima osnovnih matematičnih pojmov pošlihtanih, se mu zgornja razlaga zdi povsem legitimna.

philips

Guru
Osebje foruma
Administrator
17. avg 2007
9.878
698
113
Število enic pa shranimo kot integer in imamo kompresijo s konstantno velikim outputom
hysterical-1.gif

Jernej

Fizikalc
18. avg 2007
7.124
0
36

Integer se povečuje hkrati z velikostjo datoteke!! Seveda ne sorazmerno...

Ampak če ti zmanjka placa, lahko ta integer pretvoriš v binarno obliko in ponoviš kompresijo.

mosseero

fizik´alc
3. sep 2007
20.137
11.008
113
kod Džej-Zija
Ma, brezveze. Najprej vse ničle vržeš stran, ker so itak nič. Potem enke sešteješ, dobiš eno naravno število. Cifre od tega števila spet sešteješ in to ponavljaš toliko časa, da ne dobiš ven enomestnega rezultata. Pa imaš ultimativno kompresijo. Recimo, da celo Britannico skompresiraš v številko 9.
grims-1.gif

philips

Guru
Osebje foruma
Administrator
17. avg 2007
9.878
698
113
Ugotavljanje pravega števila enic in vmes dodajanje ničel na random mestih, dokler ne dobiš kaj uporabnega ven
grin1.gif

stein

Fizikalc
16. sep 2007
19.575
1
36
Kaj pa ono, ko (ravno Britannico, če se prav spomnim) zakodiraš z eno samo zarezo na palci ?
Pa pazi, teoretično vse štima
wink-1.gif

mosseero

fizik´alc
3. sep 2007
20.137
11.008
113
kod Džej-Zija
Tisto pa gre, če lahko izmeriš dolžino palice na neskončno decimalk natančno in temu primerno odmeriš tisto zarezo. Najbrž vidiš, kje tiči problem.
grin1.gif

philips

Guru
Osebje foruma
Administrator
17. avg 2007
9.878
698
113
Dovolj je že, da palco razdeliš na 2<sup>n</sup> delov, pri čemer je n velikost britannice v bitih.

dolga palica, natančen nož in mirna roka.press
grin1.gif

BorutMaja

Pripravnik
23. jul 2008
97
0
6
45
Ja ok ok ... Vidim, da sem vas nasmejal samo ... Pač mislil sem, da obstaja. O računalnikih pa nimam veliko pojma, tako da ...

Sem pa probal narediti tudi to, da sem sliko povečal, slikal s telefonom (5Megapixlov) in jo dal na računalnik, in slika je bila veliko lepša, ampak zamegljena.

Slišal sem enkrat, da se v Photoshopu za pexel da polepšati oz povečati sliko. Ne vem kako je to mišljeno ampak verjetno pa.

... Vas pustim smejat se dalje.

Nazadnje urejeno:

SouthPark

Jas da nea vem?! Ka te je...
5. sep 2007
24.570
5
38
Klobukarjev dol
Eh kaj bi se ti smejali, milijoni ljudi gledajo CSI in so čisto obnemeli ob tehnologijah, ki jih uporabljajo.

Bedak je tisti, ki niti ne vpraša.