Citat:
Uporabnik kozarec pravi:
Ali je pregled vida (torej slabovidnosti) vključen v sistematični zdravstveni pregled?
V mojih časih to ni bilo (govorim za ZD Ljubljana in Študentski zdravstveni dom na Aškrčevi), zanima me, če je danes.
In sicer v praksi, ne v teoriji.
Preventiva tipa "Ali je kej posebnga?", "Nič? Super.", ni ravno preventiva.
Vid in sluh se orientacijsko testirata na VSAKEM sistematskem pregledu. Od rojstva naprej (ja, novorojenčku se da izmeriti, če dobro sliši). Bolj podrobno se obe stvari testirata pred vozniškim izpitom in ob vstopu v službo (kompletna audiometrija, globinski vid, barvni vid...), v starih časih tudi nabornike. Potem pa odvisno od delovnega mesta, vsekakor pa najmanj na 5-10 let.
Če nisi stara 50+, potem je nekaj zelo narobe s tvojo zgornjo izjavo. Takšna preventiva namreč obstaja že vrsto let.
Lepo, da jemlješ vse informacije s kančkom rezerve, ampak po mojem si šla v tem početju malce predaleč. Vidim tudi, da si idealen zdravstven sistem predstavljaš tako, da bolniki vedo več o zdravstvu kot zaposleni na tem področju. Oziroma da vsaj mislijo tako in dosledno dvomijo v vsako zdravnikovo besedo.
Upam, da vidiš, kam to pelje... v sistem, kjer zdravniki enostavno ne želijo več imeti opravka s pacienti, ker se z njimi ne da na nek dostojen način komunicirati.
Mimogrede, tisto o tvojem požrtvovalnem "dvigovanju zdravniških riti" me je zelo nasmejalo.